به تازگی اتاق بازرگانی ایران، گزارش پایش محیط کسب و کار در فصل زمستان سال 1397 را منتشر نموده است. این گزارش نشان می دهد که وضعیت محیط کسب و کار اندکی در مقایسه با فصل پاییز بهتر شده است. شاخص ملی محیط کسب و کار در زمستان 1397 به 6.27 (نمره بدترین ارزیابی 10 است) رسیده است. به مانند پنج فصل گذشته همچنان غيرقابل پیش بینی بودن و تغییرات قيمت مواد اوليه و محصولات از دیدگاه فعالان اقتصادی نامساعدترین مولفه در محیط کسب و کار بوده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، اتاق بازرگانی ایران با همکاری مرکز آمار ایران در راستای اجرای ماده 4 قانون بهبود محیط کسب و کار مصوب 1390 مجلس شورای اسلامی طرح ملی پایش شاخص های ملی محیط کسب و کار کشور را در زمستان سال گذشته اجرا نمود و نتایج آن را به صورت یک گزارش به تازگی منتشر کرده است.
این گزارش نوعی نظرسنجی از فعالان اقتصادی زیرمجموعه اتاق های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، تعاون ایران و اصناف ایران در سراسر کشور می باشد و این فعالان اقتصادی پیرامون 28 مولفه نظرات خود را به شکل عددی بین صفر (بهترین ارزیابی از مولفه) تا ده (بدترین ارزیابی از مولفه) ارائه می دهند و نتایج این نظرسنجی، شاخص ملی محیط کسب و کار ایران در هر فصل را نشان می دهد.
نمودار زیر روند محیط کسب و کار در 10 فصل اخیر را نشان می دهد. همان گونه که ملاحظه می شود در زمستان 97، شاخص ملی محیط کسب و کار 6.27 اعلام شده است. این عدد نشان می دهد که بعد از سه فصل صعود شاخص پایش محیط کسب و کار، بالاخره این شاخص نزولی شد. این ارزیابی بیانگر آن است که از نظر فعالان اقتصادی مشارکت کننده در این پایش، وضعیت بیشتر مؤلفه های مؤثر بر محیط کسب وکار ایران در زمستان 1397 مساعدتر شده است. این عدد نسبت به فصل گذشته 3.3 درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته 8.1 درصد افزایش یافته است.
در زمستان 1397، فعالان اقتصادی مشارکت کننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه "غیرقابل پیش بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات"، "بی ثباتی سیاست ها، قوانین و مقررات و رویه های اجرایی ناظر بر کسب و کار" و "دشواری تأمین مالی از بانک ها" را نامناسب ترین مؤلفه های محیط کسب و کار کشور نسبت به سایر مؤلفه ها ارزیابی کرده اند. شایان ذکر است که در 4 دوره نخست اجرای طرح پایش محیط کسب و کار، دشواری تامین مالی از بانک ها به عنوان نامناسب ترین مولفه کسب و کار از دید فعالان اقتصادی معرفی شده بود اما در 6 دوره اخیر یعنی از پاییز 1396 تا زمستان 1397، "غیرقابل پیش بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات" از دیدگاه فعالان اقتصادی نامناسب ترین مولفه کسب و کار عنوان شده است.
بر اساس این گزارش، در فصل زمستان سه استان سیستان و بلوچستان (6.60)، البرز (6.54) و کردستان (6.50) به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسب و کار و سه استان گیلان (5.67)، آذربایجان غربی (5.76) و زنجان (5.92) به ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسب و کار نسبت به سایر استان ها بوده اند. بررسی ها نشان می دهند که از نظر فعالان اقتصادی محیط کسب و کار 29 استان کشور در زمستان 97 در مقایسه با فصل قبل مساعدتر شده است و محیط کسب و کار دو استان خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان در مقایسه با فصل قبل بدتر شده است. همچنین محیط کسب و کار 29 استان در مقایسه با فصل مشابه سال قبل نامساعدتر شده است و تنها محیط کسب و کار استان های سمنان و آذربایجان غربی نسبت به فصل زمستان سال گذشته مساعدتر شده است.