رفتار متخاصمانه ایالات متحده علیه ایران و ونزوئلا که از تولیدکنندگان اصلی نفت خام در جهان هستند، ممکن است باعث افزایش سرسام آور قیمت نفت خام شود. با این حال، افزایش قیمت نفت خام از دید واشنگتن، یک تهدید جدی برای سیاست گذاری داخلی این کشور محسوب می شود.
به گزارش تابناک اقتصادی و به نقل از RT، در ماه آوریل، کاخ سفید انقضای معافیت های اعطایی برای تحریم هایی که مجدداً علیه فروش نفت ایران وضع کرده بود را اعلام کرد. در ادامه این اقدام ایالات متحده ناو هواپیمابر و بمب افکن های خود را به خاورمیانه اعزام کرد تا به گفته خود پیامی «واضح و خالی از اشتباه و تردید» به جمهوری اسلامی ایران ارسال کند.
در اقدامی دیگر، دولت ایالات متحده تحریم های اعمالی علیه ونزوئلا را با هدف سرنگونی دولت نیکولاس مادورو و روی کار آوردن رئیس جمهور موقت خودخوانده مورد حمایت آمریکا، خوان گوایدو، تشدید کرد. این تحریم ها منبع اصلی درآمد ونزوئلا یعنی صادرات نفت خام را هدف قرار داده است. کاخ سفید همچنین شرکت ها و بانک های خارجی را تشویق کرد که برای اجتناب از تحریم های ثانویه که ممکن است شامل حال آن ها شود، از هرگونه معامله با شرکت ملی نفت ونزوئلا PDVSA پرهیز کنند.
به عقیده الساندرو برونو، کارشناس مستقل روابط بین الملل، این تحریم ها در حالی که پتانسیل افزایش خسارت به کشورهایی که ایالات متحده با آنها دشمن است (از جمله ونزوئلا، ایران و تعدادی از کشورهای دیگر) را دارد، در عین حال می تواند برای بازار جهانی نفت خام نیز آسیب جدی به همراه داشته باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در گفت و گو با RT گفت: «در حال حاضر این خطر وجود دارد که هرگونه اقدام ناگهانی در خلیج فارس در نزدیکی تنگه هرمز ممکن است منجر به مواجهه نظامی شده و قیمت نفت خام را تا حدی بالا ببرد که آسیبی جدی به اقتصاد جهانی برساند، و حتی وقوع چنین اتفاقی ممکن است منجر به یک بحران اقتصادی جهانی شود».
برونو همچنین اضافه کرد که قیمت های جهانی نفت خام که تا کنون هنوز از مرز 75 دلار به ازاء هر بشکه فراتر نرفته است، ممکن است بر اثر کمبود عرضه با وجود آمده به علت تحریم های وضع شده علیه تأمین کننده های اصلی این محصول، باز هم افزایش داشته باشد. سیاست فعلی ایالات متحده در تحریم کشورها احتمالاً باعث افزایش هزینه تولید و کاهش حاشیه سود پالایشگاه ها شود، که این اتفاق به معنای افزایش قیمت بنزین برای مصرف کننده نهایی و در نتیجه افزایش قیمت همه کالاها خواهد شد.
به عقیده برخی تحلیلگران، لحن فعلی ایالات متحده علیه ونزوئلا و ایران نشان از تلاش های این کشور برای حفظ جایگاه خود به عنوان یک ابرقدرت در صحنه جهانی است.
ممدوح سلامه، پروفسور و اقتصاددان نفتی بین المللی در اینباره گفت: «ایالات متحده می خواهد برتری خود به عنوان یک قدرت تک قطبی را در برابر قدرتهای چند قطبی مثل چین و روسیه حفظ کند». به عقیده سلامه همکاری بین روسیه و چین قرن 21ام را شکل خواهد داد.
سلامه اعلام کرده که تهدیدهای ایالات متحده علیه ایران و ونزوئلا، تأثیر بسیاری بر قیمت و عرضه در بازارهای جهانی نفت خام خواهد داشت. چرا که به عقیده او بازارهای جهانی کاهش تولید ونزوئلا را در نظر داشته اند و البته تغییر رژیم حمایت شده از سوی ایالات متحده در این کشور شکست خورده است، همچنین تحریم های اعمالی علیه ایران تأثیر چندانی بر صادرات نفت این کشور نداشته و به نظر، ایالات متحده با ارسال ناو هواپیمابر به خلیج فارس، قصد اعمال یک جنگ روانی علیه ایران را دارد.
افزایش قیمت نفت به نفع آمریکا نخواهد بود و همان افرادی که به ترامپ رأی دادند تا در انتخابات پیروز شود، اولین افرادی هستند که از افزایش قیمت نفت آسیب خواهند دید.
جان هال، مدیر شرکت مشاوره Alfa در انگلستان معتقد است که احتمالاً دونالد ترامپ، برنامه مشخصی برای وضعیتی که ایجاد کرده ندارد و به نظر می رسد با گذر زمان تصمیمش تغییر کند، به همین دلیل واکنش های فعلی موقت و کوتاه مدت است. به عقیده او اقدام نظامی منجر به بحران و افزایش قیمت نفت خواهد شد، اما در عین حال او باور دارد که قیمت های بالاتر از 80 دلار به ازاء هر بشکه پایدار نیست و خریداران در این مواقع ترجیح می دهند صبر کنند و به دنبال منابع جایگزین باشند.