چرا بندرچابهار شامل تحریم ها نمیشود؟

کد خبر: ۸۹۹۱۴۸
|
۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۵ 14 May 2019
|
17593 بازدید
|
۵

به قول پمپئو، آزادی بندر چابهار از تحریم‌ها همچنین به منظور کمکرسانی به اقتصاد افغانستان انجام شده، زیرا این کشور همچنان تولید کننده پیشرفته خشخاش است و به کمک‌های بین المللی نیازمند است. بندر چابهار می‌تواند به اقتصاد این کشور جنگ زده به حساب کاهش دادن تولید خشخاش کمک کند؛ و این به نوبه خود باعث می‌شود که جنبش شورشی طالبان به طور قابل توجهی تضعیف گردد و در نتیجه وابستگی افغانستان به کمک خارجی کمتر خواهد شد. در نهایت، همه این تغییرات به سوی بهبودی می‌توانند به ایالات متحده کمک کنند تا سرانجام از جنگ در افغانستان که اینک ۱۷ سال است ادامه دارد رهایی یابد.

به گزارش استوپتیک، جای تعجب نیست، که قائل شدن استثنا برای بندر چابهار از سوی آمریکا به نظر بسیاری از ناظران یک "تحفه" مشکوکی بود. به هر حال، دلیل واقعی این که واشنگتن این استثناء دردناک را قائل شد، علاقه‌ی محتاطانه چین به نفوذ در این پروژه است.
رسوخ چینی‌ها به این پروژه یک سیگنال بسیار هشدار دهنده برای رقبای منطقه‌ای پکن است، به خصوص با توجه به اینکه سرمایه گذاران چینی هم اینک در چابهار مستقر هستند. نگرانی واشنگتن و متحدان آن ناشی از این است که هند ممکن است کنترل پروژه را از دست بدهد و رهبری توسعه بندر را به چین واگذار کند. آخرین گفته در این باره پیشنهاد جواد ظریف وزیر خارجه ایران طی سفر وی به اسلام آباد در ماه مارس امسال بود. نگرانی غرب به این امر منجر شد که حتی ژاپن که متحد هند و دشمن چین است، ابراز علاقه خود را به مشارکت در تأمین مالی نوسازی بندر ایرانی کند.

چرا بندرچابهار شامل تحریم ها نمیشود؟

چین مایل است تا پایان سال ۲۰۱۵، مشارکت خود را در ساخت تأسیسات بندری در ایران گسترش دهد. دلیل چنین علاقمدی لجوجانه و مداوم پکن، مقدم بر همه، رفتار ناامن و ناسازگار هند است. طی ده سال فعالیت بازسازی بندر چابهار، تنها پیشرفت ناچیزی به دست آمد و موفقیت عمدتا به کمپین‌های تبلیغاتی محدود شد، از جمله غوغای خبری در مورد حمل چند تن گندم از هند به افغانستان از طریق این بندر. بخش خصوصی هند، با ترس از تحریم‌های مجدد ایالات متحده (که معلوم شد، این ترس‌ها دور از واقعیت نبود)، طی چند سال گذشته نشان می‌داد که مایل نیست پول‌های جدی در بندر ایرانی سرمایه گذاری کند. در مورد خود ایران می‌شود گفت که توسعه بندر می‌تواند علاوه بر سود اقتصادی، به دلیل نقش ویژه‌ای ایران در رقابت بین چین و رقبای آن در جنوب آسیا و آسیای مرکزی، اهمیت استراتژیک ایران را افزایش دهد.

علاوه بر این، چابهار ایران را از نظر زیرساخت‌های ساحلی دارای اهمیت بسیار بالا تامین می‌کند. واقعیت این است که در حال حاضر ایران عمدتا وابسته بنادر خلیج فارس می‌باشد، که همانطور که در جنگ ایران و عراق اتفاق افتاد، می‌تواند در صورت حمله نظامی دشمن، ایران را در معرض خطر محروم شدن از دسترسی به دریا را قرار دهند که این اتفاق‌ها چند بار در جریان جنگ ایران و عراق بود. پس از راه اندازی، این بندر همچنین می‌تواند به اقتصاد استان‌های فقیرنشین سیستان و بلوچستان کمک کند که در حال حاضر به دلیل خشکسالی‌ها و عملیات شورشیان سنی بلوچ که در حال مبارزه با ایران در مرز با پاکستان هستند، به شدت در معرض آشفتگی است.

یران باید گسترش جنگ در این منطقه را متوقف کند تا آن به مسئله اجتماعی و اقتصادی علاج ناپذیری تبدیل نشود. یک بندر مرفه که برای جوانان محل کار ایجاد می‌کند و نارضایتی آن‌ها را از بین می‌برد، و از تندروی آن‌ها جلوگیری می‌کند می‌تواند مشکلات امنیتی ایران را بسیار کاهش دهد.

با توجه به اهمیت این بندر برای ایران، پس از پانزده سال انتظار بیهوده، این کشور ممکن است به چین برای نجات پروژه از بی فعالیتی هند رو آورد. اراده آهنین چینی‌هایی که در ساخت و ساز راهروی اقتصادی چین و پاکستان نشان داده شده است، به طور واضح از طرف هند در چابهار دیده نمی‌شود. چینی‌ها مبلغی بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار برای اجرای پروژه راهروی اقتصادی چین- پاکستان اختصاص داده اند

چرا بندرچابهار شامل تحریم ها نمیشود؟
آنچه که به سهم هند در پروژه بازسازی بندر چابهار مربوط است باید گفت که پول تخصیص داده شده از طرف هند تنها ۵۰۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود که آنرا نمی‌توان با جاه طلبی‌های چینی مقایسه کرد. اگر چین جایگزین هند به عنوان مجری اصلی در توسعه بندر شود، ممکن است اتفاق بیافتد که دو مهمترین واحد تجاری که در فاصله ۸۰ کیلومتری از همدیگر در منطقه مهم استراتژیک قرار دارند، به دست چین بی افتد. گر این اتفاق بیافتد، چین به طورغیرمستقیم موضع خود را در اقیانوس هند و دریای عربستان مستحکمتر خواهد کرد و تنها ۶۴۰ کیلومتر از تنگه هرمز، که از طریق آن اکثر ذخایر نفتی جهان حمل می‌شود، قرار خواهد گرفت و نواحی دارای اهمیت جهانی را کنترل خواهد کرد. این امر استراتژیست‌های آمریکایی را نگران می‌کند؛ چرا که چنین سیر حوادث به نظر شان یک سناریوی واقعا وحشتناک است.

در اواخر دهه هفتاد قرن گذشته میلادی، یکی از عواملی که واکنش قاطع جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا، به حمله شوروی به افغانستان مشروط کرد، این بود که ارتش شوروی می‌توانست خیلی نزدیک به تنگه هرمز پیشروی کند. افغانستان کشوری بود که استراتژیست‌های آمریکایی آنرا بخشی از حیطه نفوذ شوروی می‌دانستند. گام دیگری در این راستا اشغال ایران در صورت لزوم بود. به عقیده آمریکا در واقع اتحاد شوروی مدت طولانی برای انجام این کارآماده می‌شد. حمایت از حزب مارکسیست — لنینیستی توده ایران، مهمترین شرط تحت کنترل در آوردن ایران توسط آن‌ها بود. اگر ما به این واقعیت توجه کنیم که اتحاد شوروی خودش دارای ذخایر سرشار نفت و گاز است، خواهیم فهمید که این امر به برقراری سلطه جهانی شوروی در زمینه انرژی منجر می‌شد.

در نتیجه، امریکا انتخابی جز متوقف کردن اتحاد شوروی در افغانستان با کمک پاکستان را نداشت. متاسفانه (برای شوروی) در ایران، در آن زمان انقلابیون اسلامی نفوذ خود را بر آیت الله خمینی، که نه اتحاد شوروی و نه رقیب غربی آن، آمریکا را دوست نداشت، تقویت کردند. هر طوری شده آن‌ها در مبارزه علیه شوروی در افغانستان، با تشویق جهاد جنگ جو، با تامین مالی و حمایت از ستیزه جویان شیعه کمک کرد. تلاش ایالات متحده برای جلوگیری از اتحاد شوروی، موفق شد و واشنگتن به مسکو اجازه نداد کاری کند تا منافع انرژی موجود در حوزه خلیج فارس به خطر بی افتد.

حضور بزرگ ابعاد چین در چابهار نیز جوابگوی منافع بلندمدت ایران نیست. از دیدگاه مقامات ایرانی علاوه بر وابستگی به چین به عنوان بازار برای یک سوم منابع انرژی و یک شریک تجاری مهم، کنترل یگانه بندر ایرانی واقع در ساحل اقیانوس می‌تواند منجر به وابستگی بیش از حد ایران به قدرت جهانی نوظهور شود. اگر ایران خود را به اقتصاد چینی ببندد و به پایگاه نظامی چین در آسیای غربی تبدیل شود، لفاظی‌های تهدیدآمیز تهران درباره خودکفایی و ایستادگی به صدای پوچ بدل خواهد شد. با این حال، با توجه به مشکلات اقتصادی رو به رشد و نارضایتی مردم در ارتباط با آنها، به نظر نمی‌رسد که مقامات مذهبی ایران انتخاب وسیعی داشته باشند. اگر چین در روز‌های بحران اجتماعی و اقتصادی کمک خود را به ایران پیشنهاد کند، تهران بجز قبول آن، راه دیگری ندارد. این کمک مانند پاداش، مناسب بوده و برای ریشه کن سازی سیاستمداران آمریکایی که آماده اند نظام حاکم در ایران را خفه کنند، به موقع است.

اگر چین رهبری بازسازی چابهار را بدست خود بگیرد، می‌تواند پاکستان را متقاعد کند که از حمایت فعال یا غیرفعال از شورشیان بلوچ در استان‌های سیستان و بلوچستان دست بکشد که منافع چین را تهدید می‌کند و خشم پکن را بر می‌انگیزد. اسلام آباد خوب می‌داند که باید با چینی‌ها روابط خوب به دلایل مختلف اقتصادی و نظامی را داشته باشد.

بنابراین، برای ایالات متحده بسیار مناسب‌تر بود اگر به ایرانِ به طور قابل توجهی تضعیف شده گذشت کرده و به هند اجازه بدهد تا توسعه بندر چابهار را ادامه دهد، با وجود منافع احتمالی نظام ناخوشایند روحانی (برای آمریکا) تا اجازه بدهد که مخالف اصلی جهانی ایالات متحده، چین را برای تسریع در مسیر پیشروی خود به غرب، کنترل بندر استراتژیک مهم را بدست بگیرد؛ و بالآخره، معافیت بندر چابهار از تحریم‌ها نیز می‌تواند نارندرا مودی، نخست وزیر هند را به عنوان پاداش نمادین جهت پایبندی وی به روابط تنگ با ایالات متحده، خوشحال کند. اگر چه این امر موفقیت را تضمین نمی‌کند، احتمالا هند در نهایت فرصت خود را از دست خواهد داد؛ معافیت از تحریم‌ها حداقل به طور موقت چینی‌ها را از کنترل چابهار نگاه خواهد داشت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۵
alireza
|
United States of America
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۴
نیاز به سرمایه گذاری خارجی نیست، فقط یه مرد صادق و کار بلد ایرانی میخواد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۴
الان دوستانی که وامصیبت سرمی دادند و می گفتند چهاربهار را اجازه دادن دست هندی ها
فهمیدن علت چی بوده
پس هرخرید فروشی حکمت دارد
دندون رو جگر بذارید
پاسخ ها
بهار
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۴
من سی و دو ساله به بیشتر از دوازده سال سابقه کار جگرم پاره پاره شده انقدر دندون روش گذاشتم، جوونی من کو؟ آیندم کو؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۴
نتیجه میگیریم که بازم آمریکا برد میکنه چون هند سرمایه گذاری عمده ای نمیکنه!!!!! و بازم بند چابهار عقب افتاده میمونه!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۴
در واقع امریکا اینجا را تحریم نکرده تا دست هند بماند تا هرگز ساخته نشود و الا ممکن است دست چین بیفتد و به سرعت ساخته شود.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟