با پایان یافتن مهلت سرپرستی «زدا» در راس هرم مدیریت سازمان تامین اجتماعی و در شرایطی که گمانهزنیهایی در خصوص تعیین مدیرعامل این سازمان مطرح میشود، اخبار رسیده حکایت از وخامت شدید حال این مجموعه بزرگ دارد.
به گزارش «تابناک»، صحبت درباره سازمانی است که بر اساس آمارها نیمی از ایرانیان در زیرمجموعه آن قرار دارند. سازمانی با بیش از ۴۲ میلیون نفر جمعیت تحت پوشش که مدتهاست برای ارائه خدمات به آنها و تأمین هزینهها با کسری اعتبارات مواجه است و به تاکید بسیاری از مسئولانش، دولت مردان نقش پررنگی در این وضعیت رقم خورده برای آن دارند.
کسریهای هنگفتی که تا کنون برای جبران آنها راهکارهای متفاوت و زیادی ارائه شده، اما ظاهرا تنها راه عبور موقت از آن، استقراض از بانکها بوده است، به گونهای که اکبر شوکت، یکی از اعضای هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی میگوید: «ماهیانه هزار میلیارد تومان سود بانکی پرداخت میکنیم؛ اینها ضرباتی است که دولت بر پیکره تأمین اجتماعی وارد کرده است.»
اظهار نظری که به تنهایی برای نشان دادن وخامت اوضاع در بزرگترین سازمان کشورمان کافی است. سازمانی که میتواند به لحاظ جمعیت تحت پوشش و گستردگی وظایف، در زمره یکی از بزرگترین سازمانهای جهانی قرار گیرد، اما به گفته این مقام مسئول، ماهانه حدود دو هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد که از محل دریافت وام بانکی تامین میشود.
اتفاقی دردناک که شوکت تاکید داردبه دریافت وامهای ۳۰ درصدی برای جبران کسری بودجه منجر شده در حالی که «دولت حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی بدهکار است و اگر این بدهی را پرداخت کند بسیاری از مشکلات این سازمان برطرف میشود.» بدهیای بسیار کلان که بخشی از آن ناشی از طرحهایی است که دولت مردان دایر کرده و عواقب ناشی از آن گریبان تامین اجتماعی را گرفته است.
طرحهایی مانند طرح تحول سلامت که به تعبیر برخی کارشناسان، تا حد زیادی شکست خورده و از جمله نتیجههای ناکامی آن، ورشکستگی سازمان تامین اجتماعی است. موضوعی که ظاهرا پذیرش آن برای کسی ساده نیست، ولو بدانیم سازمان عریض و طویل تامین اجتماعی به رغم دارا بودن مجموعههای بزرگ اقتصادی و انبوه شرکتهای مختلف، هر ماهه دو هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و هزار میلیارد تومان صرف پرداخت سودهای بانکی میکند.
شرایطی که نمایندگان مجلس با درک وخیم بودن آن، طی مصوبهای در سال گذشته، دولت را موظف به پرداخت ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهیهای خود به تأمین اجتماعی کردند، اما در نهایت راه به جایی نبرد. این در حالی است که بر اساس گزارش ها، در سایه اجرای مصوبات دولتی از جمله در خصوص طرح تحول سلامت، هر ساله ۳۰ هزار میلیارد تومان به بدهیهای دولت به تامین اجتماعی افزوده میشود. بدهیهایی که ظاهرا قرار نیست هرگز پرداخت شوند.
این را میشود از رها کردن این سازمان با انبوه بدهیها به حال خود دریافت که موجب شده مدتهای طولانی سازمان تامین اجتماعی با سرپرستی اداره شود و حالا که مهلت سرپرستی رو به پایان است، گزینههایی برای مدیرعاملی آن در نظر گرفته شوند که از جمله آنها، رئیس سازمان بیمه سلامت و معاون سابق وزارت بهداشت است. گزینههایی دولتی که فارغ از کارآمدی یا اشکالاتشان، بعید است بتوانند بدهیهایی که دولت مردان به تامین اجتماعی تحمیل کرده اند را وصول کرده و به پرداخت سودهای هنگفت بانکی از جیب کارگران پایان دهند.