به گزارش
تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینهای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشههای تاریخی بسیاری از واقعیتهای امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
۵ خرداد ۱۲۸۷، برابر با ۲۶ مه ۱۹۰۸ میلادی در حالی که تلاش برای اکتشاف نفت به یاس و ناامیدی کشیده شده بود، نخستین چاه نفت ایران در شهرستان مسجد سلیمان از شهرهای استان خوزستان در عمق ۶۰۰ متری زمین به نفت رسید و نفت تا ارتفاع ۲۵ متر از سطح زمین فوران کرد.
۵ خرداد ۱۳۱۳، در پی واگذاری امتیاز اکتشاف، استخراج و بهره برداری از نفت بحرین به یک شرکت آمریکایی از سوی دولت انگلیس، ایران با تسلیم شکایتی به جامعه ملل، صدور امتیاز نفت را بدون اطلاع دولت ایران دانست و حاکمیت ایران بر مجمع الجزایری بحرین را امری بدیهی و روشن عنوان کرد.
۵ خرداد ۱۳۲۱، به موجب یک قرارداد مالی که میان دولتین ایران و انگلیس به امضا رسید ایران موظف شد احتیاجات ریالی متفقین را تأمین کند!
۵ خرداد ۱۳۴۱، بحث اقتصادی جالبی- که در آن شرایط رونق هم داشته است- در برخی از رسانهها که یکی از آنها روزنامه اطلاعات بود منعکس شد. این روزنامه در صفحه اول خود خبر از تجدید نظر در شیوههای فروش کارخانههای دولتی داد.
۵ خرداد ۱۳۴۸، مذاکرات سران ۵ کشور امریکا، انگلیس، ترکیه، پاکستان و ایران در تهران آغاز شد.
۵ خرداد ۱۳۵۵، فرخ نجمآبادی وزیر صنایع و معادن در گزارشی کوتاه به رسانههای عمومی اعلام کرد که صندوق معادن ایران رسما فعالیت خود را آغاز کرده است. جراید نیز نوشتند این صندوق با سرمایه اولیه ۴۵۰ میلیون ریال تاسیس شد و برای کمک به معدنکاران و فعالیتهای معدنی ایران شروع به کار کرد.
۵ خرداد ۱۳۵۸، خبرگزاری یونایتدپرس از ژوهانسبورگ گزارش داد سقوط شاه ایران باعث شد ۹۰ درصد از نفت تأمینی آفریقای جنوبی قطع شود.
۵ خرداد ۱۳۶۰، وزیر کشاورزی در شیراز به خبرنگاران گفت: امسال ۳۲ هزار دستگاه تراکتور به کشاورزان عرضه میشود.
۵ خرداد ۱۳۸۹، محمود احمدینژاد، رییسجمهور در تازهترین سخنرانی خود به انتقاد از رفتار دو پهلوی روسیه پرداخته و به مقامات این کشور هشدار داده است کاری نکنند که ملت ایران آنها را در صف دشمنان تاریخی خود قرار دهند؛ این صریحترین انتقاد یک مقام بلند پایه ایران از روسها به شمار میآید؛ انتقادی که در پی تغییر تدریجی موضع روسیه در قبال فعالیتهای هستهای ایران رخ داده است.
۵ خرداد ۱۳۹۰، سیداحمد علوی قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی از بدهکاری ۱۰ هزار میلیارد ریالی دولت به آستان قدس رضوی خبر داد.
۵ خرداد ۱۳۹۶، سکه تحت تاثیر کاهش بهای طلای جهانی به زیر مرز یک میلیون تومان رفت.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.