چراغ سبز دولت به مالیات مسکن

کد خبر: ۹۰۲۲۰۱
|
۰۸ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۵ 29 May 2019
|
8651 بازدید
|

وزیر راه و شهرسازی از حمایت وزارتخانه متبوعش با طرح مالیات بر عایدی سرمایه خبر داده و سازمان امور مالیاتی هم در حال بررسی این قانون است. برخی کارشناسان نیز که معتقدند باید معاملات سوداگرانه از بازار مسکن حذف شود با این طرح موافقند اما بعضی دیگر آن را برای شرایط رکودی، مناسب نمی‌دانند.

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در جلسه‌ای که در روزهای اخیر با اعضای کمیسیون عمران مجلس برگزار شده از حمایت وزارتخانه راه و شهرسازی نسبت به لایحه مالیات بر عایدی سرمایه خبر داده است. هرچند جزئیات بیشتری از این موضوع اعلام نشده اما به هر حال این موافقت تلویحی، نوعی همسویی دولت و مجلس در طرح مالیات مسکن محسوب می‌شود. پیش از این عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی با طرح‌های مالیاتی در حوزه مسکن موافق نبود.

طبق اعلام سرپرست سازمان امور مالیاتی، این سازمان هم اکنون در حال بررسی وضع مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه املاک، طلا، ارز و خودرو است. محمدقاسم پناهی البته گفته که با توجه به ساختار اجرایی کشور، فرهنگ اجتماعی و زیرساخت‌های اطلاعاتی می‌توان تصمیم گرفت که این مالیات قابلیت اجرایی پیدا کند. پناهی ابراز امیدواری کرد که به زودی لایحه مالیات بر عایدی سرمایه تدوین شود.

طرح مالیات بر عایدی سرمایه که کمیسیون اقتصادی مجلس آن را تأیید و به کمیته مالیاتی فرستاده موافقان و مخالفانی دارد که نظر هرکدام در نوع خود منطقی به نظر می‌رسد. نمایندگان پیشنهاد دهنده در گام نخست قصد دارند مالیات بر عایدی سرمایه را برای بخش مسکن و سپس خودرو و سکه وضع کنند. هدف ورود ۲.۵ میلیون خانه خالی به بازار مصرف و کوتاه کردن دست سوداگران از بازار مسکن عنوان می‌شود. با این حال کارشناسان می‌گویند نباید همانند سال ۱۳۶۶ بی‌گدار به آب زد.

تولید مسکن یک سوم تقاضای مطلق

اوضاع ساخت و ساز اصلاً خوب نیست. طرح جامع مسکن می‌گوید سالیانه باید یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود، اما سال ۱۳۹۶ فقط ۳۳۰ هزار پروانه ساختمانی صادر شد. امسال هم برآورد معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی آن است که تولید به کمتر از ۳۰۰ هزار واحد رسیده است. مهم‌ترین علت مشکل به هزینه‌های هنگفت تولید مربوط می‌شود که با توجه به کاهش توان خریداران مصرفی، ساخت و ساز را ریسک‌پذیر کرده است. بنابراین در شرایط رکودی فعلی، امکان فشار مالیاتی به سازندگان وجود ندارد.

عزم جزم کمیسیون اقصادی مجلس برای اجرای مالیات مسکن

مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن پس از حدود یک سال بحث و بررسی بین موافقان و مخالفان، ظاهراً با اراده کمیسیون اقتصادی مجلس به سمت اجرا نزدیک می‌شود. موافقان این پیشنهاد که غالب آنها را نمایندگان تشکیل می‌دهند می‌گویند که مالیات به کاهش سوداگری و کاهش قیمت مسکن منجر می‌شود. بر اساس آمار ارائه شده توسط یکی از نمایندگان مجلس بین سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ بالغ بر ۶۶ درصد معاملات مسکن از نوع سوداگری بوده؛ در حالی که این رقم در سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ حدود ۲۰ درصد بوده است. بهارستان‌نشینان معتقدند یکی از دلایل رشد پی در پی قیمت مسکن به معاملات غیر مصرفی مربوط می‌شود.

مخالفان چه می‌گویند؟

در سوی مقابل اما مخالفان مالیات مسکن که معدود نمایندگان مجلس هم در بین آنها دیده می‌شوند، معتقدند حدود ۸۰ درصد مسکن کشور توسط بخش خصوصی تولید می‌شود، حال اگر سیاست‌های مالیاتی سخت‌گیرانه در این حوزه اعمال شود، به طور حتم سازندگان انگیزه‌ای برای فعالیت نخواهند داشت.

گروه سوم از کارشناسان هم با کلیت طرح مالیات بر عایدی مسکن موافقند اما می‌گویند که در شرایط رکود کارایی نخواهد داشت؛ مثل دوره‌ای که هم‌اکنون در آن قرار داریم.

بخش خصوصی البته چندان تمایلی به این نوع مالیات ندارد. دبیر کانون انبوه‌سازان می‌گوید که همین حالا هم مالیات بر گُرده تولیدکنندگان قرار دارد. فرشید پور حاجت معتقد است که هر نوع فشار مالیاتی منجر به فرار بیش از پیش سرمایه‌ها خواهد شد. رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز دوبی را مثال می‌زند که با ارائه مشوق‌های مالیاتی، آباد شد. مصطفی‌قلی خسروی می‌گوید: زمانی که در شهر دوبی، ساختمان‌سازی آغاز شد، دولت مالیات این حوزه را پایین آورد تا سرمایه‌گذاران ترغیب شوند. ولی ما طی سال‌های اخیر برای بخش مسکن که مولد و پیشران اقتصاد محسوب می‌شود مالیات‌های سنگین وضع کرده‌ایم که نتیجه‌ی آن به فرار سرمایه از این حوزه منجر شده است.

مهدی روانشاد نیا، کارشناس اقتصاد مسکن نیز می‌گوید: به دلیل تورم غیرقابل پیش‌بینی در کشور، محاسبات مربوط به عایدی سرمایه‌گذاران از مسکن دشوار شده و به جای مالیات، بهتر است فضای کسب و کار در بخش ساختمان را فراهم کنیم.

حتی یک کارشناس اقتصادی که موافق مالیات مسکن است عنوان می‌کند که نباید سرمایه‌گذاری در این بخش را دچار اختلال کنیم. بهنام ملکی با بیان این‌که مالیات بر عایدی سرمایه به نفع ۹۸ درصد مردم خواهد بود گفت: با توجه به حساسیت‌های بخش مسکن نباید سرمایه‌گذاری در این بخش را دچار اختلال کنیم اما حتماً از خانه‌های خالی مالیات گرفته شود؛ در غیر این صورت میلیاردها تن نهاده‌های ساختمانی هدر می‌رود.

شاید نگرانی عمده از وضع مالیات به تجربه سال ۱۳۶۶ مربوط شود که بنا به گفته‌ی غلامرضا سلامی، مشاور وزیر سابق راه و شهرسازی، سال ۱۳۶۶ مالیات بر عایدی سرمایه داشتیم اما به قدری در آن فساد ایجاد شد که ناچارا قیمت منطقه‌ای گذاشتند. در آن سال‌ها عدم اتصال دستگاه‌های مرتبط با اداره مالیات، مشکل اصلی عنوان می‌شد.

عدم اتصال دستگاه‌های دولتی با سازمان امور مالیاتی

حالا هم ظاهراً پس از ۳۱ سال همان مشکل به قوت خود باقی است و بعضی وزارتخانه‌ها ظاهراً دلشان نمی‌خواهد به سامانه‌های مالیاتی متصل شوند. سید کامل تقوی‌نژاد، رئیس کل سازمان امور مالیاتی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت نیرو، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیروی انتظامی، سازمان تأمین اجتماعی، مرکز آمار ایران، سازمان ثبت اسناد، سازمان نظام پزشکی، اتاق بازرگانی ایران، سازمان بیمه سلامت و برخی بانک‌ها را از جمله دستگاه‌های برشمرده که هنوز با سامانه جامع مالیاتی همکاری نمی‌کنند. به گفته او همکاری نکردن این دستگاه‌ها در حالیست که طبق ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم، این دستگاه‌ها مکلف به ارائه اطلاعات به سازمان امور مالیاتی هستند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۵
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
مهار تورم باید در دستور کار قرار بگیره وگرنه مالیات گرفتن خودش باعث افزایش قیمت میشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
الان از طریق ثبت کد ملی در قبض برق و غیره می توان فهمید طرف چند تا خانه دارد و بیش از یکی را مالیاتتصاعدی و عواید گرفت از تمام سرمایه اش. هر کسی نباید وارد ساخت و ساز شود مثل رشته پزشکی باشدباید سود برداشتی فرد 20در صد باشد نه بیشتر . فردی زمینی می خرد چند سال بعد می فروشد کلی سود می کند نباید چنین باشد اینها خشونت می اره به جامعه و جوان و میره قاتل و معتاد می شود. مالیاتش سریع تر گرفته شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
خخخخخخه
باحالی
مالیات است که جلوی تورم را می گیرد در همه جای دنیا امتحان پس داده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
مالیات مسکن نباید بر روی سازندگان باشد ، بلکه باید بر روی مالکیت و مالکین ملک و مسکن و سر قفلی باشه ...
یعنی هر کارت ملی فقط میتونه مقدار مشخصی از ملک و زمین و آپارتمان و سرقفلی و.... بصورت تجمیعی ، معاف از مالیات داشته باشه .، و مازاد بر اون مشمول مالیات تصاعدی سالیانه میشه ...
این مالیات و مقدار آن باید به گونه ای زیاد و زیادتر بشه که مثلا کسی که کل و مجموع دارائیهای ملکی اون حدود ۱۰ میلیارد تومنه ، سالی ۱۰ درصد ، یعنی یک میلیارد تومن در سال مالیات بده ...
این مالیات باید به اندازه ای باشه که مالکین و صاحبین این املاک نتونن از عهده اون بر بیان و یا روی قیمت املاکشون بکشن . .
اگه هدف اینه که قیمت ملک پایین بیاد ، باید برای مالک بودن بیش از حد نیاز ، دردسر و مشکل آفرینی کرد ، تا ملک به عنوان یک سرمایه نباشه ...
همین کار رو میشه با خودرو و قیمت روز آن و مالیات سالیانه بر اساس قیمت ذوز کرد ، یعنی اگه کسی خودروی ۳ میلیاردی میخواد سوار بشه باید سالی ۳۰۰ میلیون تومن مالیات اونو بده و، چون با اینکه با پول خودش خریده ، اما نمیتونه این پول رو با خرید یهذخودروی فوق لوکس از بین ببره ، و اگه کسی واقعا اونقدر به این نوع خودرو ها معتاده ، باید مالیاتش رو بده .. در غیر ایتصورت مثلا خودروی تا ۲۰۰ میلیونی سوار بشه که از مالیات معافه ..

ممنونم تابناک
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
برادر اول مفهوم عایدی سرمایه را تعریف کنید تا برسیم به اینکه اصل مطلب چیست.دلار 3750 توانی دوسال قبل در این روزها شده است 14000 تومان یعنی پول ملی 3/7 برابر کاهش ارزش داشته است.پس با در نظر گرفتن نرخ ثابت پول هر کالایی که تا 3/7 برابر شده باشد تازه ارزشش معادل ارزش آن در سال 1396 است و اگر بیش از آن افزایش قیمت داشته باشد تازه سود حاصل شده است.با این تعریف نه مسکن،نه طلا و نه خودرو هیچ عایدی نداشته اند بلکه فقط خریداران در مقایسه با کسانی که سرمایه خود را به صورت پول نگه داشته اند زیان کمتری کرده اند.خوب حالا از چه چیزی و کدام عایدی می خواهی مالیات بگیری؟ما که ملا نصر الدین نیستیم که عایدی را بدون در نظر گرفتن ارزش واقعی و ثابت پول بخواهیم حساب کنیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
خوب بر فرض ۳ برابر شده دلار ان وقت که نباید هر چیز دیگری هم ۳ برابر شود که
اساس فکرت اشتباه است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
چرا دولت تعداد واقعی خانه ها و املاک تجاری خالی را اعلام نمی کند؟ یعنی آقایان فکر می کنند مردم این همه واحدهای خالی را در کوچه ها و خیابانها نمی بینند؟ چرا کارمند و کارگر برای چندرغاز حقوق شان باید مالیات بدهند ولی یک واحد 150 متری در تهران و 200 متری در شهرستان باید از مالیات معاف باشد؟ بقیه دنیا چه می کنند؟ آنجا هم دلال و مفتخور مثل ایران می تواند راست راست راه برود؟ کارمند از 2.7م حداقل 10 درصد و بالای 16.5م حقوق باید 35درصد مالیات بدهد، چرا ملک باید معاف باشد؟ برای یک آپارتمان 100متری متوسط در تهران ماهی 10م و برای یک واحد تجاری کوچک در تهران 50-60م اجاره می گیرند ولی از مالیات معافند، چرا؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
اگر دولت چند صد درصد تورم ایجاد کند، آیا کسی که از دست تورم سازی دولت نجان یافته باشد، عایدی سرمایه داشته است!!! متاسفانه دولت روحانی به دروغگویی در جهت جبران عدم کارامدی خودش روی آورده است.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
نه ماليات پله كاني ببندن كه اگه بيشتر از يه مقداري بود عملا 100% رو دولت برداره .ماليات يه ابزاره براي جلوگيري از ولنگاري مثل اين .
ناشناس
|
France
|
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
فکرمیکنیدبااعمال مالیات بیشترچه اتفاقی می افتد؟ قیمت هاکاهش می یابد؟ مسلما پایخ منفی ایت تنهااتفاقی که می اغتدانتقال باراین مالیات به خریدارنهایی وافزایش قیمت والبته رکودبیشتراست !!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
اینها بایستی جلو سوداگری را بگیرند، که ربطی به بستن مالیات سنگین ندارد. چونکه، سودا گران معمولا" معاملات صوری در بخش مسکن انجام میدهند و تنها ملک رو دست بدست میکنند. پس بدین ترتیب با مالیات، فقط مالکین نهایی و سرمایه گذاران متضرر میشوند و موجب گرانی بیشتر میشود.
ناشناس
|
Germany
|
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
یعنی دولت بر تورمی که خود موجب ایجادش بوده است از من مالک مالیات بر درآمد خواهد گرفت .
بنده فردا صبح تمامی دارائی هایم را ولو با نصف قیمت می فروشم و در کشور همسایه ترکیه ملک می خرم . پیش بسوی خروج سرمایه از ایران و ابادکردن کشور های دیگر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۸
از املاک داخل کشور که مربوط به ایرانیان مقیم خارج هستند با تبدیل ارز آنهم با این نرخ صاحب اموال زیادی از طریق خود یا وکالت به بستگان شده اند نیز مالیات بگیرند.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟