در مورخه ۹ خرداد ۱۳۹۸ شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران طی اطلاعیه شماره ۴ خود اعلام کرد که از ۲۰ مرداد ماه سال جاری عرضه بنزین در جایگاههای عرضه سوخت سراسر کشور فقط با ارائه کارت هوشمند سوخت، امکان پذیر خواهد بود. این تصمیم در راستای نظارت بیشتر بر مصرف و عرضه بنزین و جلوگیری از قاچاق سوخت اتخاذ شده است. گفتنی است هر لیتر قاچاق بنزین برای قاچاقچیان به کشورهای اطراف بین ۶۰۰ تومان تا ۱۱۸۸۰ تومان سود در پی دارد.
به گزارش
تابناک اقتصادی، در اواخر فروردین ماه سال جاری بود که یک بار دیگر موضوع سهمیه بندی بنزین و افزایش قیمت آن به تیتر یک رسانهها تبدیل شد. سرمنشا این موضوع خبری بود که خبرگزاری فارس آن را منتشر کرد. در آن خبر که در مورخه ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ منتشر شد، آمده بود: به نقل از منابع آگاه تا کمتر از یک ماه دیگر بنزین دو نرخی و دوباره سهمیه بندی خواهد شد.
این خبر در مورخه ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ از سوی محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری به نوعی رد شد و وی طی مصاحبهای اعلام کرد که در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی روی سناریوهای مختلف قیمت بنزین بحث شد، اما تصمیم نهایی در این زمینه هنوز گرفته نشده است. هر چند خبر سهمیه بندی و دو نرخی شدن قیمت بنزین به نوعی از سوی رئیس دفتر رئیس جمهور رد شد، اما در همان روز خبری دیگری منتشر شد که دوباره موضوع افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی آن را قوت بخشید. خبر منتشر شده حکایت از آن داشت که آیین نامه نهایی افزایش ۹.۵ درصدی قیمت CNG تدوین و جهت اجرا در دستور کار قرار گرفته است؛ بنابراین با توجه به این شرایط، قیمت CNG از اول خرداد ماه سال جاری از ۴۱۴ تومان در مترمکعب به ۴۵۳.۲ تومان در مترمکعب افزایش خواهد یافت.
اردشیر دادرس رئیس انجمن جایگاه داران گاز مایع فشرده CNG طی مصاحبهای در مورد این افزایش قیمت CNG گفت: البته در این مصوبه سه شرط برای افزایش قیمت CNG در نظر گرفته شده که سهمیه بندی و افزایش منطقی قیمت بنزین یکی از این شروط خواهد بود. وی همچنین با اشاره به اینکه ۹۵ درصد از تاکسیها دوگانه سوز هستند و ۷۵ درصد خودروهای عمومی گازسوز هستند، گفت: انتظار ما بر این است که قیمت CNG معادل ۲۰ درصد قیمت بنزین باشد.
به هر صورت رفته رفته و با مصاحبههای و اخباری که در مورد سهمیه بندی بنزین و افزایش قیمت آن در رسانهها منتشر میشد، این موضوع تقویت شد و حتی اعلام شد که از مورخه ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ طرح سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین آغاز خواهد شد! همین خبر کافی بود که دوباره در تمامی شهرها و جایگاههای عرضه بنزین شاهد ایجاد صفهای طولانی در ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ باشیم.
سرانجام با مصاحبه بیژن نامداری زنگنه وزیر نفت در عصر روز ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، خبر سهمیه بندی بنزین تکذیب شد و اوضاع اندکی به حالت عادی بازگشت. وی در پاسخ به سوالی درباره سهمیه بندی بنزین و احتمال آغاز فرآیند سهمیه بندی بنزین از ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ اظهار کرد: "آنچه درباره سهمیه بندی بنزین اعلام شده دروغ است و بعداً توضیح بیشتری در این باره اعلام خواهد شد".
بهروز نعمتی سخنگوی هیات رییسه مجلس نیز طی مصاحبهای در مورخه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ تاکید کرد که برای افزایش قیمت بنزین سناریوهای مختلفی مطرح شد و در نهایت جمع بندی مجلس شورای اسلامی این بود که افزایش قیمت بنزین نخواهیم نداشت و بنزین هزار تومانی همچون گذشته عرضه خواهد شد؛ بنابراین حالا پرسش این است که اگر موضوع سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین مطرح نیست پس چرا استفاده از کارتهای سوخت از ۲۰ مرداد ماه ۱۳۹۸ دوباره اجباری شده است؟
بهروز نعمتی سخنگوی هیات رییسه مجلس در ادامه همان صحبتهای مورخه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ گفت: به منظور ساماندهی عرضه سوخت و اقدامات برای جلوگیری از قاچاق سوخت قرار شد کارتهای سوخت احیا شوند و دولت هم همکارهای لازم را در این زمینه انجام دهد.
به همین منظور در مورخه ۹ خرداد ۱۳۹۸ شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران طی اطلاعیه شماره ۴ خود اعلام کرد: "در اجرای سیاستهای دولت و مجلس شورای اسلامی، عرضه بنزین در جایگاههای عرضه سوخت سراسر کشور از تاریخ ۲۰ مردادماه امسال فقط با ارائه کارت هوشمند سوخت، امکان پذیر خواهد بود"؛ بنابراین بازگشت کارتهای سوخت شخصی و حذف کارت سوخت جایگاه داران به منظور نظارت بیشتر بر عرضه بنزین و جلوگیری از قاچاق سوخت و حفظ خودکفایی در تولید بنزین و کاهش واردات آن میباشد و خبری از سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین نیست. بنزین از ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ به بعد، با همان قیمت هر لیتر هزار تومان و بدون هیچگونه محدودیتی عرضه خواهد شد.
در حال حاضر مصرف بنزین بدلیل عدم نظارت به صورت غیرواقعی است و قاچاقچیان، این ماده سوختی که به آن یارانه نیز تعلق گرفته است را برای کسب سود به آن سوی مرزها قاچاق میکنند.
با توجه به اطلاعات موجود در سایت globalpetrolprices قیمت بنزین هم اکنون در ایران ۰.۲۹ دلار بیان شده است. با این قیمت بنزین، ایران بعد از ونزوئلا و سودان سومین کشور عرضه کننده ارزانترین بنزین در دنیا میباشد. قیمت بنزین به دلار در ایران و کشورهای همسایه (بجز ارمنستان) را در نمودار زیر مشاهده میکنید.
حالا اگر فرض کنیم قیمت دلار در بازار آزاد ایران حدود ۱۳۵۰۰ تومان باشد آن گاه تفاوت قیمت هر لیتر بنزین در ایران با کشورهای همسایه به صورت نمودار زیر خواهد بود. همان گونه که ملاحظه میشود تفاوت قیمت هر لیتر بنزین ایران در کمترین حالت ممکن با کویت ۶۷۵ تومان و در بیشترین حالت ممکن با ترکیه ۱۱۸۸۰ تومان میباشد که این همان سود نهفته در قاچاق بنزین است.