پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون دلار ۳۰۰ تومان ارزان شد، سکه در بازار تهران ۱۱۰ هزار تومان ارزان شد، نگرانیهای تجاری ۲ تریلیون دلار از ارزش سهام را به باد داد، قیمت تولید در زمستان ۶۶.۳ درصد بالا رفت، پیش بینی قیمت مرغ در تعطیلات پیش روی و دلایل کاهش قیمت جهانی مس را در بر دارد.
دلار ۳۰۰ تومان ارزان شد
در معاملات امروز یکشنبه، بر اساس اطلاعات سامانه سنا بانک مرکزی، هر اسکناس دلار آمریکا به قیمت ۱۳۱۵۰ تومان در این صرافیها خریداری و به قیمت ۱۳۲۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروخته شد که این نرخ نسبت به روز قبل، ۳۰۰ تومان کاهش داشت. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ ۱۵۰۵۰ تومان خریداری و در مقابل، با افت ۳۰۰ تومانی به قیمت ۱۵۱۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد. به نقل از گزارش دنیای اقتصاد، اولین عاملی که از نگاه معاملهگران دیروز زمینهساز افت قیمتی دلار شد، کمبود تقاضا در بازار بود. به گفته فعالان، در ساعات ابتدایی روز یکشنبه، کمتر معاملهگری تمایل به خرید ارز داشت و قدرت در دست فروشندگان بازار بود. یکی از عوامل مهمی که انتظارات کاهشی را در بازار فعالتر کرده بود، نزول نرخ حواله درهم به زیر سطح مهم ۳هزار و ۷۰۰ تومانی بود. همزمان در بازار داخلی، برخی معاملهگران عنوان میکردند کفه ترازوی تحلیلها در روزهای اخیر بیشتر به سوی اخباری بوده است که نشان از کاهش تنشها در آینده میداد. همین عامل نیز موجب شده بود که تقاضای احتیاطی تا حد زیادی کاهش پیدا کند. در این میان آنچه افت قیمتی دلار را در اواخر روز شدت بخشید، اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا بود که عنوان کرد، آمریکا بدون پیش شرط، حاضر به گفتوگو با ایران است. این اظهارات از آن جهت در میان معاملهگران برجسته شد که پیشتر این مقام مسئول بارها عنوان کرده بود که آمریکا دوازده پیششرط برای مذاکره با ایران دارد. در کنار این از آنجا که این اظهارات پیش از سفر نخستوزیر ژاپن به ایران مطرح شد، معاملهگران آن را بیشتر جدی گرفتند. به گفته فعالان، در حال حاضر معاملهگران با یک پرسش مهم روبه رو هستند، اگر قیمت دلار زیر سطح ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومانی تثبیت شود، آیا به زیر کانال ۱۳ هزار تومانی خواهد رفت و کف بعدی دلار محدوده ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی خواهد بود؟ آنچه مسلم است دیروز بازار تحت فشار کاهشیها قرار داشت و فروشندهها به اندازهای در بازار قدرت را به دست گرفته بودند که نقاط حمایتی هدف قرار گرفته شد. در این شرایط اگر قیمت دلار به زیر مرز ۱۳ هزار تومانی برود، احتمال نزول قیمتی در درجه اول تا نقطه ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومانی مطرح است و پس از آن نقطه حمایتی بعد عدد ۱۲ هزار و ۴۰۰ تومانی خواهد بود.
سکه در بازار تهران ۱۱۰ هزار تومان ارزان شد
روز گذشته، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید ۴ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان قیمت گذاری شد که نسبت به روز قبل، ۱۱۰ هزار تومان ارزانتر میباشد. هر قطعه سکه تمام طرح قدیم نیز با کاهش ۱۰۰ هزار تومانی به رقم ۴ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان رسید. هر نیم سکه بهار آزادی نیز در پایان معاملات، ۲ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان ارزشگذاری شد که نسبت به روز شنبه، ۷۰ هزار تومان ارزانتر است. هر ربع سکه بهار آزادی نیز به یک میلیون و ۶۸۰ هزار تومان رسید که نسبت به روز قبل، ۳۰ هزار تومان کاهش داشت. هر سکه یک گرمی با کاهش ۱۵ هزار تومان، یک میلیون میباشد و هر گرم طلای ۱۸ عیار، ۴۱۱ هزار تومان ارزشگذاری شده است که نسبت به روز قبل، ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان ارزانتر شد. همچنین هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، یک میلیون و ۷۸۰ هزار تومان تومان قیمت گذاری شد که نسبت به روز پنجشنبه، ۵۰ هزار تومان کاهش داشت. حباب سکه نیز به رقم ۵۰۰ هزار تومان رسید.
بازار اوراق مسکن؛ چهارمین رشد متوالی «تسه 9610»
اوراق تسهیلات مسکن دی ماه ۹۶ «تسه۹۶۱۰» طی جلسه معاملاتی دیروز چهارمین رشد متوالی خود را پشت سر گذاشت و با افزایش ۷/ ۰ درصدی به قیمت ۴۸ هزار و ۷۸۶ تومان به فروش رسید. عموم سایر سررسیدهای وام مسکن نیز وضعیت مناسبی داشتند و به غیر از شش مورد در محدوده مثبت معاملاتی قرار گرفتند. دامنه زیاد نوسان این اوراق طی روزهای گذشته باعث پراکندگی قیمت این اوراق شده است، با این حال بهای اکثر «تسهها» زیر مرز ۵۰ هزار تومانی قرار دارد. با مرور گزارش ماهانه تحولات بازار مسکن بانک مرکزی در اردیبهشت ماه به خوبی متوجه رکود تورمی حاکم بر بازار «تسهها» میشویم. بنا بر دادههای این گزارش متوسط قیمت یک متر مربع واحد مسکونی در تهران ۷/ ۱۲۶ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۵/ ۱۲ و ۱۱۲ درصد افزایش را نشان میدهد.
نامهای که بانکهای بورسی را صف خرید کرد
دیروز بورس تهران در حالی با پیش قراولی نمادهای بانکی بارشد شاخص مواجه شد که رئیس کانون بانکهای خصوصی در نامهای به معاون اول رئیس جمهور و رئیس کل بانک مرکزی درخواست کرده که درآمد ناشی از تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی در سال جاری از پرداخت مالیات معاف شود. بازار سرمایه اکنون در انتظار گزارشهای سالانه نمادهای بانکی به سر میبرد، گزارشهای که پیش بینی میشود از محل تسعیر ارز برخی نمادهای بانکی سود خوبی را شناسایی کنند، سودی که برخی بانکها درصدد افزایش سرمایه از آن محل هستند و در این میان بانک ملت بیشترین تسعیر ارز را خواهد داشت و البته سایر بانکها از جمله بانک تجارت نیز تسعیر ارز قابل توجهی را خواهند داشت. نرخ دلار پایه محصولات پتروشیمی نیز در سامانه نیما به یازده هزار تومان رسیده است که در مقایسه با ابتدای اردیبهشت رشد بیش از ۱۹ درصدی را نشان میدهد و بنابراین اگر تکانههای نزاع اقتصادی آمریکا و چین بیشتر از این بر کامودیتیها و فراوردههای نفتی فشار وارد نکند، میتوان پیش بینی کرد که شرکتهای پتروشیمی گزارشهای ۳ ماهه خوبی را روانه بازار کنند. شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه، با افزایش ۲۱۵۶ واحدی معادل ۰.۹۷ درصد به رقم ۲۲۴ هزار و ۵۴۴ واحد رسید.
نگرانیهای تجاری ۲ تریلیون دلار از ارزش سهام را به باد داد
رویترز: در ماه می، با بالا گرفتن جنگ تجاری آمریکا و چین و با شدت گرفتن نگرانیهای تجاری پس از تهدید روز جمعه ترامپ برای وضع تعرفه به کالاهای مکزیکی، دو تریلیون دلار از ارزش سهام جهان از میان رفت. واشنگتن اعلام کرده است که از ۱۰ ژوئن تعرفهای ۵ درصدی بر کالاهای مکزیک وضع خواهد کرد و آن را تا زمانی که به ۲۵ درصد برسد افزایش میدهد، تا مکزیک مهاجرت غیرقانونی به آمریکا را متوقف کند. ترامپ پنجشنبه شب با توییتکردن این تصمیم، بازارهی جهانی را به هم ریخت. اساندپی ۵۰۰ با سقوط ۱.۳ درصدی پس از اظهارات ترامپ، سقوط ماه می خود را به ۶.۶ درصد رساند، که طبق دادههایرفینیتیو، این معادل از دست رفتن ۱.۶ تریلیون دلار از ارزش سهام تحت این شاخص است. شاخص جهانی اماسسیآی هم ۰.۸ درصد افت کرد تا سقوط ماه می خود را به ۶.۲ درصد برساند، که این معادل از دست رفتن ۲ تریلیون دلار از ارزش سهام تحت این شاخص است. سارا مالک، رئیس بخش سهام جهان، در شرکت نوین، که یک شرکت مدیریت سرمایه بینالمللی با بیش از ۱ تریلیون سرمایه تحت مدیریت است، میگوید: در شرایطی که هنوز بازارها وضع تعرفه به چین را هضم نکردهاند، هر چه بیشتر نگران تعرفههای اضافی باشیم، تأثیر منفی بیشتری به بازار وارد خواهد آمد. شاخص نیکی ژاپن و گستردهترین شاخص سهام آسیا-اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن، هر کدام ۸ درصد در ماهمی سقوط کردند، که این تأکیدی بر حساسیت بالای این منطقه به تجارت جهانی است.
قیمت تولید در زمستان 66.3 درصد بالا رفت
مرکز آمار اعلام کرد: درصد تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل زمستان سال ١٣٩٧ نسبت به دوره مشابه سال قبل (میانگین تورم تولیدکننده) معادل ٤٧,٥ درصد بوده که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل پاییز سال ١٣٩٧ (٣٤.٨ درصد) افزایش داشته است. شاخص کل قیمت تولیدکننده، در فصل زمستان ١٣٩٧، به عدد ٤١٢,٢ رسید که نسبت به شاخص فصل قبل (٣٧٩.٠) ٨.٨ درصد و شاخص فصل مشابه سال قبل (٢٤٧.٩)، ٦٦.٣ درصد افزایش داشته است. درصد تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل زمستان سال ١٣٩٧ نسبت به دوره مشابه سال قبل (میانگین تورم تولیدکننده) معادل ٤٧.٥ درصد بوده که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل پاییز سال ١٣٩٧ (٣٤.٨ درصد) افزایش داشته است.
پیش بینی قیمت مرغ در تعطیلات پیش رو
برومند چهار آیین عضو هیأت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی درباره آخرین تحولات بازار مرغ اظهار کرد: امروز متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۸ هزار و ۲۰۰ تا ۸ هزار و ۵۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار تومان است. وی افزود: با توجه به تعطیلات پیش روی و ازدیاد تقاضا برای خرید مرغ پیش بینی میشود که قیمت مرغ زنده به ۹ هزار و مرغ گرم در خرده فروشیها به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار تومان برسد. /باشگاه خبرنگاران جوان
گردش مالی ۱.۶ میلیارد دلاری، عواید توریستی ترکیه از تعطیلات فطر
قیمت مس به دلیل تشدید اختلافات تجاری آمریکا و چین که به وخامت دورنمای بنیادین اشاره دارد، کاهش یافته اما مشکلات بخش عرضه که احتمالاً به کمبود منجر میشود پنهان مانده است. مس در صنایع نیرو و ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد و سرمایه گذاران این فلز را معیاری برای سنجش سلامت اقتصاد میبینند. قیمت مس در بازار فلزات لندن در روزهای اخیر حدود ۵۸۵۰ دلار در هر تن معامله شده است و در ماه می حدود ۹ درصد سقوط کرد. افت قیمت مس عمدتاً به دلیل احتمال از بین رفتن تقاضا در چین است. این کشور در حدود نیمی از مصرف جهانی که امسال حدود ۲۴ میلیون تن برآورد شده است، سهم دارد. با این حال اختلالات تولید در شیلی، مشکلات سیاسی و نیرو در زامبیا و محدودیتها در خصوص واردات قراضه به چین، انتظار میرود روی عرضه مس در نیمه دوم سال ۲۰۱۹ تأثیر بگذارد. به گزارش ایسنا، مدیر یک صندوق سرمایهگذار متمرکز به فلزات در این باره گفت: کمبود عرضه مس بزرگتر از میزانی خواهد بود که دو ماه پیش تصور میرفت و از هم اکنون در بازار معاملات فیزیکی مشاهده میشود.
عربستان نسبت به کاهش رشد اقتصادی خود هشدار داد
بانک مرکزی عربستان سعودی پیشبینی میکند با توجه به کاهش جهانی رشد اقتصادی در سال آینده که ممکن است بر بازار نفت نیز تاثیر بگذارد، رشد اقتصادی این کشور نیز کاهش خواهد یافت. ریسک اقتصادی کاهش رونق اقتصادی جهان از این بابت برای عربستان خطرناک است که این کشور ۶۳ درصد درآمد دولتی خود و همینطور ۴۵ درصد از تولید ناخالص داخلی را از فروش نفت کسب کرده است. همینطور اصلاحات ساختاری مورد توجه این کشور در بحث اقتصادی توسط «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور نیز تبعات مالی در برخواهد داشت. رئیس بانک مرکزی عربستان سعودی در گفتوگو با رویترز اعلام کرد که رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۹ روند نزولی خواهد داشت. سیاستهای اقتصادی در بخش غیر نفتی به دلیل افزایش ۶۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری درآمد این کشور انبساطی خواهد بود و بخشهای مختلف اقتصادی شاهد افزایش نقدینگی خواهند بود. کسری بودجه این کشور به مقدار ۱۳۶ میلیارد ریال سعودی بوده است که میزان چهار و شش دهم درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. مخارج عربستان نیز به میزان ۱۱ درصد افزایش یافته است و به مقدار یک تریلیون ریال سعودی در سال ۲۰۱۸ رسیده است.
خرید 170 هزار بشکه نفت ایران از سوی ژاپن در ماه آوریل
آمارهای اولیه وزارت دارایی ژاپن نشان داد واردات نفت توکیو از ایران در ماه آوریل به روزانه 169 هزار و 100 بشکه رسیده که نسبت به ماه پیش از آن 42 درصد کمتر است. این کاهش یک ماه پس از افزایش خرید نفت از ایران در ماه مارس به میزان 292 هزار و 209 بشکه در روز اتفاق افتاد. افزایش ماه مارس به علت ازسرگیری واردات نفت از ایران در ماه فوریه بود که توکیو 76 هزار و 57 بشکه نفت در روز از تهران خرید؛ این خرید نخستین واردات نفت از تهران طی 4 ماه بود. ژاپن خرید نفت از ایران را به علت تحریمهای آمریکا متوقف کرد. پالایشگاههای ژاپنی در ماه آوریل، پس از تشدید تنشهای میان واشنگتن و تهران و لغو معافیتها، خرید نفت از ایران را به حالت تعلیق درآوردند. ژاپن با جمعیت 127 میلیون نفر، سومین اقتصاد بزرگ و بزرگترین واردکننده نفت خام در جهان است. همچنین بزرگترین واردکننده گاز طبیعی مایع (الانجی) پیش از چین و کره جنوبی است. این کشور، در عین حال، سومین واردکننده زغالسنگ در جهان پیش از هند و چین است.
برنج خارجی مهمان ناخوانده سفرههای مردم مازندران
رئیس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران گفت: برنج خارجی این روزها در بازار مازندران بیش از برنج داخلی دیده میشود و فروش آن در برخی شهرهای این استان بیداد میکند. سیدتقی جعفریانامیری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه میزان تولید واقعی برنج با آن مقداری که توسط دستگاههای متولی بیان میشود، واقعیت ندارد، اظهار کرد: تولید برنج در داخل کشور دو میلیون تن بوده است، کدام مرجع رسمی به غیر از جهاد کشاورزی که متولی بازار و تولید محسوب میشود، این میزان را تأیید میکند. وی تصریح کرد: برنج طارم در هر کیلوگرم ۸، فجر و ندا ۶ هزار تومان بود اما با احتکار برخی دلالان، قیمت برنج داخلی به هر کیلوگرم ۲۰ هزار تومان رسید. رئیس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران از پیگیری با مسئولان استانی و کشوری برای مقابله با دلالی برنج خبر داد و خاطرنشان کرد: ذائقه مردم از برنجهای داخلی به خارجی تغییر کرده است، برنج ایرانی از سبد کالای آنها حذف شده و برنجهای هندی که احتمال سالم نبودنشان نیز وجود دارد، به دست مردم میرسد. جعفریان یادآور شد: به همراه نمایندگان مجلس تلاش شد تا مشکلات بهداشتی برنجهای هندی را ثابت کرده و جلوی واردات گرفته شود اما هنوز در بازار مازندران، به وفور، به این برنجهای خارجی دسترسی خواهید داشت. رئیس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران با بیان اینکه سال گذشته با همراهی دادستان این استان، انبارهای زیادی که دست به احتکار و اختلاط زده بودند کشف شد، افزود: محتکران این روزها بدون ترس برنج خارجی را به جای برنج ایرانی به مردم میفروشند به طور مثال چندی پیش در یکی از فروشگاههای معتبر چند صد تن برنج خارجی که جای برنج داخلی به مردم فروخته میشد، کشف کردند. جعفریان ادامه داد: در سالهای گذشته، سابقه نداشت برنج ۸ هزار تومانی در مدت کوتاهی به ۲۰ هزار تومان برسد، این موضوع مسئولان را به فکر انداخت که در زمان برداشت برنج، واردات انجام دهند و قیمت این محصول کاهش یابد. وی با تاکید بر اینکه با واردات برنج حتی در زمان برداشت محصول نیز مشکلی نداریم، تصریح کرد: مشکل اصلی اختلاط و تعویض برنج خارجی به جای داخلی در مراکز عرضه این محصول است.