پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون دلیل افزایش قیمت طلا در بازار جهانی چیست؟، قیمت نفت در دو روز متوالی ۳ درصد جهش کرد، رشد سهام آسیایی با امید به کاهش نرخ بهره، واردات اجزای لامپ LED به بیش از ۳۶ میلیون دلار رسید، اجباری کردن قیمت واحدهای مسکونی امکانپذیر نیست، هوآوی قرارداد توسعه ۵جی در روسیه را امضا کرد، امسال قیمت گوشت قرمز افزایش نمییابد و ورود ۳۰ هزار تن گوشت گوساله از برزیل را در بر دارد.
واکنش مدیرعامل پتروشیمی خلیج فارس به تحریمهای جدید آمریکا
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس در واکنش به تحریم های جدید آمریکا گفت: با آرامش به مسیر خود ادامه خواهیم داد. جعفر ربیعی افزود: شرایط اقتصادی در برهه کنونی با جنگ اقتصادی مواجه و تحریم ها یکی از ابزارهای طرف مقابل در این جنگ است. وی تأکید کرد: باید در چنین زمانی با آرامش در مسیر از قبل پیشبینی شده گام برداشت و نباید این فضا را به نفع طرف مقابل هیجانی کرد. وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه تحریمهای جدیدی علیه بخش پتروشیمی ایران اعلام کرد. طبق اعلام وزارت خزانهداری آمریکا شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ۳۹ شرکت تابعه و نمایندگیهای فروش آن در فهرست سیاه تحریمها قرار گرفتهاند. /صداوسیما
دلیل افزایش قیمت طلا در بازار جهانی چیست؟
در معاملات دیروز بازار جهانی فلزات گرانبها، هر اونس طلا با ۹.۱ دلار افزایش ۱۳۴۳.۹ دلار قیمتگذاری شد. قیمت کنونی در مقایسه با قیمت یک ماه گذشته این فلز ۶۳ دلار و در مقایسه با قیمت شش ماه گذشته آن ۹۵.۵ دلار بالاتر بوده است. نقره نیز ۱۳ سنت افزایش یافت و ۱۵ دلار در هر اونس به فروش رسید. پلاتین تغییر قیمتی را تجربه نکرد و ۸۰۲ دلار در هر اونس به فروش رسید. پالادیوم اما ۴ دلار افزایش قیمت را تجربه کرد و این نخستین بار طی ماههای گذشته است که طلا توانست دوباره از پالادیوم سبقت بگیرد. به گزارش رویترز، طی هفته جاری قیمت طلا بیش از ۲ درصد رشد کرده که دلیل آن بالا رفتن انتظارات نسبت به کاهش نرخ بهره دلار در آمریکا توسط بانک مرکزی این کشور بوده است. از طرف دیگر، تشدید مناقشات تجاری به افزایش تقاضای طلا در بازار جهانی منجر شده است.
قیمت نفت در دو روز متوالی ۳ درصد جهش کرد
قیمتهای نفت خام با خبرهایی از احتمال به تعویق انداختن تعرفههای مکزیک و تمدید توافق کاهش تولید اوپک پلاس، ظرف ۲ روز بیش از ۳ درصد جهش کرد. به نقل از رویترز، روز جمعه، پس از گزارشی در مورد اینکه احتمال دارد واشنگتن تعرفههای مکزیک را به تعویق بیندازد و با نشانههایی از احتمال تمدید توافق کاهش تولید اوپک پلاس، قیمت نفت برای دومین روز متوالی جهش کرد. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی نفت، تا ساعت ۱۲:۰۵ به وقت تهران، ۹۴ سنت یا ۱.۵۲ درصد جهش کرد و به ۶۲.۶۱ دلار رسید. برنت دیروز هم توانست ۱.۷ درصد رشد کند. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتیآی، ۸۰ سنت یا ۱.۵۲ درصد جهش کرد و به ۵۳.۳۹ دلار رسید.
این شاخص نفتی، در معاملات دیروز ۱.۸ درصد بالا آمده بود. این در حالی صورت میگیرد که روز چهارشنبه، پس از اعلام رکورد زدن میزان تولیدات نفت آمریکا و رشد میزان ذخایر انبارهای نفت این کشور تا بالاترین سطح خود از جولای ۲۰۱۷، قیمت نفت برنت و نفت آمریکا، به ترتیب به ۵۹.۵۴ دلار و ۵۰.۶۰ دلار، برای هر بشکه، سقوط کرد، که پایینترین سطح قیمت از اواسط ژانویه تا کنون است. به این ترتیب هر دو شاخص نفتی با سقوط ۲۰ درصدی نسبت به اوج اخیر خود در ماه آوریل، وارد محدوده مقاومت فنی خود شدند. اما پنجشنبه شب، با گزارش بلومبرگ در مورد احتمال به تأخیر انداختن تعرفههای مکزیک، توسط آمریکا، در روند مذاکرات، قیمتهای نفت به دنبال رشد بازارهای سهام، افزایش یافت. از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه گفت که با وجود اختلاف نظر با اوپک در مورد قیمت مناسب برای نفت، در اجلاس پیش روی به تصمیم مشترکی برای ادامه توافق کاهش تولید خواهند رسید. آنچه رشد قیمتها را محدود کرده این است که طبق اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت این کشور، این هفته به رکورد جدید ۱۲.۴ میلیون بشکه در روز دست یافته است.
رشد سهام آسیایی با امید به کاهش نرخ بهره
روز جمعه، با امید به اینکه بانکهای مرکزی جهان در مواجهه با افزایش تنشهای تجاری و ریسک رکود اقتصادی، نرخ بهره خود را پایین بیاورند، سهام آسیایی رشد کرد. با بسته بودن بازارهای چین و هنگکنگ، به علت تعطیلات رسمی، حجم معاملات بازارها کمتر از روزهای گذشته بود. نیکی ژاپن ۰.۵ درصد رشد کرد، درحالی که ایاساکس استرالیا ۰.۸ درصد بالا آمد و کوسپی کرهجنوبی ۰.۴ درصد به ارزش خود افزود. در آغاز معاملات اروپایی، شاخص پنیوروپین استاکس ۵۰ با ۰.۳ درصد رشد روبرو شد، در حالی که داکس آلمان ۰.۴ درصد و فوتسی انگلیس ۰.۲ درصد بالا آمدند. شاخص ایمینی اساندپی ۵۰۰ آمریکا هم در ساعات معاملات آسیایی ۰.۲ درصد رشد کرد که نشان از شروع مثبتی برای معاملات امروز آمریکا دارد. کریس وستون، رئیس تحقیقات شرکت کارگزاری پپراستون از ملبورن، میگوید: بانکهای مرکزی جهان منتظر عملکرد رئیسجمهور ترامپ در مورد تهدیدهای تعرفهای اخیر او برای چین و مکزیک هستند. ماه جولای ماه مهمی برای بانکهای مرکزی خواهد بود. آنها طبق تحولاتی که پیش خواهد آمد، عمل خواهند کرد. بازارهای مالی جهان روی احتمال ۶۷ درصدی کاهش نرخ بهره فدرالرزرو، در اجلاس ۳۱ جولای این بانک، حساب باز کردهاند، درحالی که ۶۰ درصد هم احتمال دومین کاهش نرخ بهره بانکهای نیوزلند و استرالیا، وجود دارد.
مالیات خرید سکه قسط بندی شد
سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که خریداران سکه های پیش فروشی در سال گذشته که مشمول پرداخت مالیات شدهاند، می توانند نسبت به قسط بندی مالیات خود اقدام کنند. نحوه تعیین مالیات مقطوع و پرداخت آن؛
نسبت به خریداران سکه که طی سال ۱۳۹۷سکه خود را دریافت کرده اند؛
۱- تا بیست سکه دریافتی مشمول مالیات نمی باشد.
۲- نسبت به مازاد ۲۰ سکه تا میزان ۶۰ سکه به ازای هر سکه ۱/۵۰۰/۰۰۰ ریال مالیات مقطوع.
۳- نسبت به مازاد ۶۰ سکه تا میزان ۱۰۰ سکه به ازای هر سکه ۲/۰۰۰/۰۰۰ ریال مالیات مقطوع.
۴- نسبت به مازاد ۱۰۰ سکه تا میزان ۲۰۰ سکه به ازای هر سکه ۲/۵۰۰/۰۰۰ ریال مالیات مقطوع.
درخصوص مودیانی که امکان پرداخت مالیات مقطوع موضوع این دستورالعمل را یکجا در خردادماه ۱۳۹۸ ندارند، مالیات مقطوع فوق حداکثر تا چهار ماه به صورت مساوی تقسیط می گردد. عدم پرداخت بموقع مالیات و یا در صورت تقسیط، عدم پرداخت اقساط در سر رسیدهای مقرر مشمول جریمه موضوع ماده ۱۹۰ قانون مالیات های مستقیم از پایان خردادماه ۱۳۹۸ خواهد بود.
واردات اجزای لامپ LED به بیش از ۳۶ میلیون دلار رسید
اجباری کردن قیمت واحدهای مسکونی امکانپذیر نیست
رئیس اتحادیه املاک استان تهران با بیان اینکه تعیین سقف اجاره، ضابطهمند کردن قیمتها برای خرید و فروش و یا رهن و اجاره باید به شکل صحیح اجرا شود، اظهار کرد: تعیین سقف و کف قیمتی در صورتی که اجباری برای مالکان نداشته باشد، میتواند بازار اجاره را ساماندهی کند. وی گفت: در دولتهای گذشته همزمان با افزایش اجاره در فصل نقل و انتقالات تعزیرات با سرکشی در مشاوران املاک قیمتها را کنترل و در برخی از موارد میزان رهن و اجاره را تعیین میکرد که همین امر موجب نابسامانی بازار اجاره شد و مشکلات بسیاری در آن دوره برای بخش اجاره ایجاد کرد. قلی خسروی با اشاره به اینکه بازار ملک مانند بازار طلا و نقره نیست، اظهار کرد: دولت میتواند بر روی سکه، طلا و یا نقره قیمتگذاری کند؛ اما واحدهای مسکونی به دلیل آنکه تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند و حتی قیمت هر محله با محله دیگر متفاوت است، امکان قیمتگذاری وجود ندارد. وی تصریح کرد: واحدهای مسکونی از چندین مؤلفه مختلف ایجاد میشوند؛ بنابراین، راهکار قیمتگذاری نمیتواند بازار مسکن و یا حتی بازار اجاره را آرام کند. وی تأکید کرد: باید دولت صنعت اجاره داری و ساخت و ساز صنعتی را وارد حوزه عمرانی کشور کند تا کمی بازار به ثبات برسد و از سوی دیگر، با راه اندازی واحدهای مسکونی استیجاری میتوانیم بازار اجاره را کنترل کنیم. قلی خسروی تصریح کرد: در کشور ترکیه شهرداری با همکاری سازمان تأمین اجتماعی تعدادی برج برای اجاره دادن به خانه اولیها در نظر گرفت و قیمتهای این برج ملاک قیمتگذاری در آن منطقه شد. اگر این طرح در ایران به اجرا برسد میتواند تأثیر بسیار زیادی در صنعت اجاره داری داشته باشد. /باشگاه خبرنگاران جوان
هوآوی قرارداد توسعه ۵جی در روسیه را امضا کرد
هوآوی چین که در آمریکا به عنوان تهدیدی امنیتی محسوب میشود، با بزرگترین شرکت ارتباطاتی روسیه، امتیاس، قراردادی امضا کرد تا ظرف سال آینده شبکه ۵ جی را در روسیه توسعه دهد. این توافق در حاشیه دیدار رئیسجمهور چین، شیء جینپینگ و رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، در مسکو، انجام شد. امتیاس طی بیانیهای اعلام کرد: با این قرارداد توسعه تکنولوژی ۵ جی و آغاز به کار پایلوت تکنولوژی نسل پنجم در سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰، انجام خواهد شد. در ادامه این بیانیه اشاره شده گوئو پینگ از هواوی گفته است، از این توافق که در حوزه استراتژیک ۵ جی، صورت گرفته، بسیار خوشحال است. غول ارتباطات چین، از ماه می که ترامپ شرکتهای آمریکایی را از فروش تجهیزات با تکنولوژی بالا به هوآوی منع کرد، دچار چالش شده بود. ترامپ هوآوی را متهم به جاسوسی برای پکن کرد.
پیشبینی بانک جهانی درباره اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۹
بر اساس آخرین گزارش منتشره از سوی بانک جهانی اقتصاد ایران در سال 2019 شاهد رکود به دلیل تاثیر تحریمهای آمریکا خواهد بود. این بانک پیشبینی کرده است تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2019 معادل 4 و نیم درصد کاهش یافته و رشد منفی 3.6 درصدی را تجربه کند. پاتریک کلاوسول مدیر تحقیقات مؤسسه نیرایست پالیسی میگوید: صنعت نفت بخش مهمی از اقتصاد ایران است و شاهد کاهش تولید نفت ایران به دلیل تحریمهای آمریکا هستیم. از زمان خروج آمریکا از برجام در می 2018 این کشور تحریمهای علیه ایران را دوباره اعمال کرده که بخشی از آن مربوط به تحریمهای نفتی است. ماه گذشته میلادی نیز آمریکا از ارائه معافیت بیشتر برای ادامه خرید نفت ایران توسط دیگر کشورها خودداری کرد.
فورد بزرگترین کارخانه خود در انگلیس را تعطیل میکند
پس از دیدار رئیسجمهور ترامپ و وعده او برای توافق تجاری عالی پس از برگزیت، فورد اعلام کرد بزرگترین کارخانه خود در انگلستان را تعطیل خواهد کرد. دیلی میل دیروز گزارش داد شرکت فورد کارخانه موتورسازی بریجند، در ولز را تعطیل خواهد کرد. طبق گزارش دیلی میل، این شرکت در بیانیهای گفته است پس از برگزاری چند دیدار با رهبران اتحادیههای تجاری، اطلاعیهای در این مورد صادر خواهد کرد. فورد هم روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد در نظر دارد برای ایجاد ساختار جدید برای فعالیتهای اروپایی خود، تا سال ۲۰۲۰ کارخانه بریجند را تعطیل کند. به این ترتیب ۱۷۰۰ شغل در معرض حذف شدن قرار خواهند گرفت. فورد همچنین استفاده کمتر از ظرفیت این کارخانه، که سالانه ۷۵۰ هزار موتور تولید میکرد و کاهش تقاضا برای مدلهای فوکوس و فیستا، را از دلایل دیگر تصمیم خود دانسته است.
سقوط شاخص دلار در بازار جهانی
شاخص دلار آمریکا روز جمعه و به دنبال کاهش فرصتهای شغلی جدید و میزان رشد دستمزدها به پایین میزان خود از ۲۶ مارس (۶ فروردین) رسیده است. به گزارش رویترز، کاهش شتاب فعالیتهای اقتصادی به بازار کار کشیده شده است، اقدامی که بانک مرکزی آمریکا را مجبور کرد که نرخ بهره بانکی را کاهش دهد. پیش بینیها مبنی بر کاهش نرخ بهره موجب شد که ارزش دلار از آغاز هفته جاری، حدود ۱.۱۱ درصد کاهش یابد. فرصتهای شغلی آمریکا در ماه گذشته میلادی در بخشهای غیر کشاورزی به ۷۵ هزار شغل رسید، این میزان کمتر از ۱۰۰ هزار فرصت شغلی است که همگام با رشد جمعیت واجدین شغل باید ایجاد میشد. از سوی دیگر، براساس گزارش منابع اقتصادی آمریکا، شرکتها در تعداد استخدامهای خود و اهداف سرمایه گذاری احتیاط بیشتری میکنند. ترس شرکتها از استخدامهای جدید بی ارتباط با کاهش اعتماد عمومی به وضعیت اقتصادی در آمریکا نیست. تنشهای تجاری میان ایالات متحده و چین و در حال حاضر میان مکزیک و آمریکا به این بی اعتمادی دامن زده است. این گزارش همزمان با آن صورت میگیرد که واشنگتن تعرفههای تجاری بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی را از ۱۰ به ۲۵ درصد افزایش داد، امری که دولت پکن را بر آن واداشت تا در یک اقدام تلافی جویانه بر ۶۰ میلیارد دلار از صادرات کشاورزی آمریکا تعرفه وضع کند. از سوی دیگر، ترامپ کشور مکزیک همسایه جنوبی خود را نیز از وضع تعرفههای جدید بی نصیب نگذاشته و اعلام کرده است که از چند روز آینده پنج درصد تعرفه بر کالاهای مکزیکی اعمال میکند.
وزیر اقتصاد روسیه: دلار جایگاهش را از دست داده است
وزیر اقتصاد روسیه که در همایش اقتصادی شهر سنت پترزبورگ سخن میگفت با اعلام این که روند حذف دلار و اوراق قرضه دلاری در بین بسیاری از کشورهای جهان شدت گرفته است، افزود: کشورها شروع به خرید طلا برای تقویت ذخایر بانک مرکزی خود کرده اند. اورشکین در ادامه با اشاره به این که دلار به تدریج در حال از دست دادن جایگاه خود در بازار جهانی است گفت: چین، ترکیه و کشورهای اروپایی در حال تقویت سهم یورو از ذخایر ارزی خود هستند و دلار به تدریج و ناگزیر در حال از دست دادن سهم خود است. این مسأله نه تنها در روسیه که در همه جای جهان در حال اتفاق افتادن است.
امسال قیمت گوشت قرمز افزایش نمییابد/ ورود ۳۰ هزار تن گوشت گوساله از برزیل
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام اعلام کرد، در سال جاری تاکنون حدود ۳۷ هزار تن انواع گوشت قرمز وارد شده است و با توجه به شرایط بازار افزایش قیمتی در این بخش در سال جاری نخواهیم داشت. حمید ورناصری در پاسخ به این که در سال جاری چقدر واردات گوشت قرمز گوساله انجام شده و آیا دولت دیگر گوشت گوسفندی وارد نمیکند؟ اظهار کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۳۰ هزار تن گوشت گوساله از برزیل وارد شده و تقریباً هیچ کشوری نمیتواند با برزیل رقابت کند، اما دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گوشت قرمز از هر نوع بوده و بنابراین گوشت گوسفندی نیز مشمول همین قانون میشود. ورناصری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به کاهش واردات گوشت گوسفندی و اینکه در سال گذشته دولت با استفاده از واردات گوشت قرمز گرم توانست بازار را تا حدی کنترل کند، آیا امسال قیمت گوشت قرمز با نوسان قیمت مواجه نخواهد شد، توضیح داد: در سال جاری حدود ۷۰۰۰ تن گوشت گوسفندی وارد شده است و قیمت گوشت قرمز در سال جاری افزایش نخواهد یافت؛ چرا که واردات گوشت گوسفند برای همه آزاد است و سال قبل نیز با واردات و عرضه حجم سنگین گوشت گوساله منجمد و گوشت گوسفندی تازه به صورت لاشه یا حتی دام زنده توانستیم بازار را کنترل کنیم. وی ادامه داد: قیمت هر کیلوگرم دام زنده حدود ۱۵ هزار تومان و قیمت لاشه گوسفندی نیز کیلویی ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان کاهش یافت و یک ثبات نسبی در بازار ایجاد شد. امسال نیز اگرچه نرخ ارز اختصاص یافته برای واردات گوشت قرمز به نیمایی تغییر کرد اما اتفاق مثبتی که رخ داد این بود که بر مبنای آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار، با افزایش عرضه در سال جاری مواجه شدیم و همین عامل نیز سبب ثبات بیشتر و حتی کاهش قیمت گوشت قرمز شد و بر اساس جدیدترین آمارهای دریافتی از بخش خصوصی قیمت دام زنده به کیلویی حدود ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان رسیده است.
مقاومت یک خودروساز در برابر تعرفههای ترامپ
یکی از اعضای هیأتمدیره شرکت بیامو به رویترز خبر داد، این خودروساز بنا ندارد به دلیل تهدیدات ترامپ پیرامون اعمال تعرفهها بر خودروهای وارداتی از مکزیک، ساخت محصولات خود را در این کشور متوقف کند. وی افزود: بیامو با وجود آنکه بسیاری از کشورها تعرفههایی را بر واردات خودرو اعمال کردهاند به فروش جهانی ادامه میدهد. اولیور زیپس همچنین تاکید کرد که برنامه بیامو برای سرمایهگذاری در آمریکایشمالی نیز دستخوش تغییرات ناگهانی نخواهد شد. با این حال، از زمان تهدید ترامپ به اعمال تعرفههای ۲۵درصدی بر واردات کالا از مکزیک بسیاری از خودروسازان آسیایی و اروپایی که دارای خطوط مونتاژ در این کشور هستند، نسبت به پیامدهای مالی آن ابراز نگرانی کردهاند. به نقل از دنیای اقتصاد؛ ترامپ تهدید کرده است، در صورتی که مکزیک مانع از ورود مهاجران غیرقانونی به آمریکا نشود تعرفههای ۵درصدی از دهم ماه ژوئن سالجاری میلادی بر تمامی اقلام وارداتی از مکزیک اعمال میشود و به تدریج به ۲۵درصد افزایش خواهد یافت.