پس از گمانه زنیهای مختلف درباره دلایل استعفای وزیر آموزش و پرورش، بالاخره دلیل رسمی این استعفا اعلام شد تا ماجرا وارد فاز جدیدی شود.
به گزارش «تابناک»، در واپسین ساعات تعطیلات اخیر و در شرایطی که همگان مهیای بازگشت به شرایط عادی زندگی و شروع هفته کاری میشدند، خبر غیررسمی استعفای یکی دیگر از وزرای دولت دوازدهم منتشر شد تا گمانه زنی درباره درستی و نادرستی این خبر آغاز شود.
آن گونه که در خبر آمده بود، استعفادهنده سیدمحمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش بود و زمان استعفا نیز پیش از تعطیلات اخیر و در آخرین نشست هیأت دولت اعلام شده بود، اما دلیل استعفا نامشخصی داشت!
علامت سؤالی که با تأخیر زیاد پاسخ داده شد تا مشخص شود، دلیل استعفای وزیر نه مشکلات وزارت خانه یا دلایل شخصی، چون مشکلات خانوادگی یا بیماری یا دلایل مشابه، که مقدمه چینی وزیر برای گام نهادن در مسیری جدید است؛ مسیر نمایندگی مجلس!
هدف و دورنمایی که انتشار آن در اخبار رسمی، موجب بروز ابهامات و پرسشهای دیگری شد. سؤالاتی پرشمار که در ذهن بسیاری شکل گرفته و این انتظار را به وجود آورده که وزیر مستعفی پیش از هر اقدامی به آنها پاسخ بگوید؛ پرسش هایی که در ادامه برخی از آنها را مرور خواهیم کرد.
وزارت بی هدف؟
از جمله پرسش های بزرگی که توجه همگان را به خود جلب کرده، چرایی پذیرش شغل وزارت توسط بطحایی است. پذیرش پیشنهاد رئیس جمهور برای جایگزینی فانی، وزیر قبلی آموزش و پرورش که استعفا داده بود. پیشنهادی که به یکی از معاونان وی داده و پذیرفته شد.
شروعی جدید برای بطحایی که ظاهرا بی هدف بوده است، وگرنه ممکن نبود بی تحقق آن اهداف، وی از وزارت خانه خداحافظی کرده و راه جدیدی در پیش گیرد. نکتهای جالب توجه که اگر درست باشد، جا داشت بطحایی پیش از استعفا توسط رئیس جمهور یا مجلس از کار برکنار شود تا فردی هدفمند جانشین وی شود.
نمایندگی بی هدف؟
اما آیا فارغ از هدفمند یا بی هدف بودن بطحایی در رأس وزارت آموزش و پرورش، استعفای وی هدفمند و در راستای تحقق اهدافی ویژه است؟ این سؤال مهم دیگری است که ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده و به شکل گیری سلسله پرسشهایی متنوع منجر شده است.
سؤالاتی از این دست که چگونه ممکن است فردی وزارت و عضویت در کابینه دولت را رها کند تا بتواند در کسوت نماینده مجلس مفید فایده عمل کند؟ سؤالی بزرگ که یکی از نمایندگان مجلس با طرح آن در صفحه خود در یکی از شبکههای اجتماعی، به کنایه گفته از مهم بودن کرسی که در اختیارش قرار دارد، شگفت زده شده است!
تصمیم خجالت بار؟
پرسش بزرگ دیگری که استعفای بطحایی به ذهن متبادر میکند، چرایی لاپوشانی این استعفاست؛ استعفایی که چندین روز پیشتر نوشته و تقدیم شده، اما پس از چند روز مخفی کاری، در غالب اخبار غیررسمی به اطلاع عموم رسیده و شخص وزیر تمایلی به شفاف سازی در خصوص آن از خود نشان نداده است.
سکوت وزیری که به یاد میآوریم در روز تصمیم گیری در خصوص تغییر کنکور سراسری، پیش از آنکه مصوبات از تریبونهای رسمی اطلاع رسانی شود، در توییتی از این تغییرات پرده برداشت و حتی آن را تعبیر به حذف کنکور کرد، اما حالا که قصد رفتن دارد ترجیح میدهد همه چیز در خفا پیش برود. شاید به این دلیل که میداند کارش عجیب و دور از باور است!
استعفای هزینه زا
به این موارد، هزینه زا بودن استعفای وزیر آموزش و پرورش را نیز میتوان افزود که به تعبیر برخی، ساعات زیادی از وقت هیأت دولت و مجلس شورای اسلامی را صرف پذیرش آن، مشخص کردن جایگزین وی و بررسی تأیید صلاحیت گزینه/گزینههای جایگزینی وی میکند و هزینهای چندین میلیاردی است.
هزینهای که افزون بر اینهاست و میتواند از نارضایتی خانواده بزرگ آموزش و پرورش در سراسر کشور تا رقم خوردن سلسله تغییراتی وسیع در ادارات آموزش و پرورش سراسر کشور در پی تغییر وزیر را شامل شود و از اینها فراتر، به در پیش گرفتن سیاستهای جدیدی منجر شود. مثل سیاست بازگشت مشق شب یا بازگشت آزمون ورودی مدارس تیزهوشان که بطحایی رقم زد و سر و صدای زیادی به پا کرد.