آمریکا در چند ماه گذشته، تلاش بسیاری کرده تا از هرگونه کمک اروپا به ایران برای دور زدن تحریمها جلوگیری کند. در واقع، آمریکا به دنبال آن بوده تا اروپا نتواند به تعهداتش در برجام در برابر ایران عمل کند، به گونه ای که تلاش گستردهای برای عدم راه اندازی نهاد مالی بخ نام «ساز و کار تأمین مالی و تجارت ایران و اروپا» انجام داده است.
به گزارش «تابناک»؛ در همین راستا، شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی مدعی شد، دولت ترامپ برای تصمیمگیری در مورد تحریم نهاد مالی «ساز و کار تأمین مالی و تجارت ایران و اروپا» یا «STFI»، بررسیهای لازم را آغاز کرده است.
یک مقام ارشد دولت ترامپ ـ که نخواسته نامش فاش شود ـ به خبرنگار بلومبرگ گفته است، کاخ سفید قصد دارد این نهاد مالی را که ایران به عنوان نهاد مالی متناظر با اینستکس راهاندازی کرده است، هدف تحریمهای آتی خود قرار دهد.
به گفته این مقام آمریکایی، ساز و کار تأمین مالی و تجارت ایران و اروپا (STFI) زیرمجموعه بانک مرکزی ایران است و بانک مرکزی ایران نیز تحت تحریم آمریکاست؛ به همین جهت دولت ترامپ تحریم این نهاد مالی را در دست بررسی دارد.
ساز و کار تأمین مالی و تجارت ایران و اروپا (STFI) در اواخر اسفند ماه 1397 بهعنوان نهاد مالی متناظر اینستکس رسماً راهاندازی شد.
بلومبرگ پیش از این در گزارشی فاش کرده بود که وزارت خزانهداری آمریکا با ارسال نامهای به مقامات اروپایی در مورد اینستکس هشدار داده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، در نامهای که در روز می (هفدهم اردیبهشت) با امضای «سیگال مندلکر» معاون وزارت خزانهداری آمریکا در امور اطلاعات مالی و مبارزه با تروریسم برای مقامات اروپایی ارسال شده و نسخهای از آن نیز به دست بلومبرگ رسیده، به مقامات اروپایی هشدار داده شده که ساز و کار مالی اتحادیه اروپا برای تجارت با ایران (اینستکس) و همه اشخاصی که به نوعی با آن در ارتباطند، در صورت عملیاتی شدن این کانال مالی با خطر محرومیت از دسترسی به نظام مالی آمریکا مواجه خواهند شد.
اتحادیه اروپا در اوایل سال جاری میلادی (اواسط بهمن ماه) اقدام به راهاندازی یک ساز و کار مالی به نام «اینستکس» جهت تسهیل مبادلات تجاری با ایران کرد اما با گذشت بیش از چهار ماه از راهاندازی رسمی اینستکس، این ساز و کار مالی هنوز به لحاظ عملیاتی فعال نشده است.
در همین رابطه، چندی پیش برونو لی مایر، وزیر دارایی فرانسه گفت: قدرتهای اروپایی تحت فشار شدیدی از طرف آمریکا قرار دارند تا کانال تجاری پیشنهادی خود را با ایران کنار بگذارند و تسلیم اولتیماتوم های تهران نشوند.
لی مایر گفت: «بله، فشار آمریکا وجود دارد. این مورد بسیار هم قوی و مستقیم است. فشار بر مقامات سیاسی وجود دارد؛ دولت ها و تمام کسانی که درگیر این موضوع هستند». علاوه بر فشار آمریکا، تهدیدهای روزانه ایران برای خروج از برجام هم ایجاد کانال تجاری را سختتر میکند. ایران مداوم تهدید به نقض قرارداد می کند و این کار احتمال ایجاد تجارت را تسهیل نمیکند. همچنین قدرت های اروپایی را تهدید کرده اگر تا 60 روز صادرات نفتش افزایش پیدا نکند، بخش های مهمی از این قرارداد اتمی را زیر پای میگذارد.
این در حالی است که وزیر امور خارجه آلمان به تازگی تأکید کرده است، برنامه اروپایی اینستکس باید یک تجارت مقاوم در برابر تحریم ها را امکان پذیر کند. البته همه طرف ها به محدودیت های این برنامه آگاهند.