روایت نیوزویک از عاملان احتمالی حمله به نفتکش ها، معافیت عراق از تحریمهای آمریکا علیه ایران، ادعای وزیر امارات علیه ایران در ارتباط با حادثه بندر الفجیره و سفر دو هیأت عالی رتبه آمریکایی و عربستانی به سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به راهکار پوتین درباره حل و فصل مسائل مربوط به ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رئیس جمهوری روسیه در سخنرانی خود در پنجمین اجلاس تعامل و اعتمادسازی آسیا (سیکا) در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان تأکید کرد برای حل و فصل مسائل پیرامون ایران راهی به جز برجام نیست.
پوتین افزود: مسکو قصد دارد برجام را در ارتباط با مسأله هسته ای ایران، مستحکم پیگیری کند و هیچ راه حل دیگری برای آن متصور نیست.
پوتین در ادامه سخنرانی خود در دوشنبه درباره بحران سوریه نیز خواستار پیدا شدن یک راهکار سیاسی برای این بحران شد و تأکید کرد، باید زمینه بازگشت سوری های پناهجو به وطنشان را تسهیل کنیم.
وی تصریح کرد: تضمین ثبات در آسیا ممکن نیست، مگر اینکه جهان بحران های موجود را از طریق گفت وگو و اتحاد علیه تروریسم حل و فصل کند.
پنجمین اجلاس تعامل و اعتمادسازی آسیا با موضوع «دیدگاه مشترک به منطقه امن و مرفه سیکا» امروز شنبه در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان با حضور دوازده رئیس جمهور، سه نخست وزیر و تعدادی از وزرای امور خارجه کشورهای عضو ناظر برگزار می شود.
روایت نیوزویک از عاملان احتمالی حمله به نفتکش ها
در حالی که آمریکا با انتشار فیلمی از یک قایق مدعی شده که ایران پشت حادثه روز پنجشنبه برای دو نفتکش در دریای عمان بوده، کارشناسان مستقل با زیر سؤال بردن این فیلم، عواملی را که امکان دارد این حمله را انجام دادهاند بیان کردهاند.
نشریه نیوزویک آمریکا در گزارش روز شنبه خود درباره این حادثه نوشت: آمریکا فیلم سیاه و سفید غیرواضحی را منتشر کرده و بنا بر ادعای مقامات آمریکایی این فیلم نشان میدهد که یک قایق گشتی ایرانی در حال حرکت در طول نفتکش «Kokuka Courageous» یکی از دو نفتکشی است که روز پنجشنبه دچار حادثه شده بود. بنا بر ادعای مقامات آمریکایی، سرنشینان این قایق یکی از مینهای دریایی که عمل نکرده را خارج میکنند تا شواهد دست داشتن آنها در این انفجارها را مخفی کنند.
این ویدیو تنها چند ساعت پس از این حادثه منتشر شد و «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت که برآورد دولت آمریکا این است که ایران مسئول حملاتی است که در دریای عمان روی داده است.
پامپئو مدعی شد که این ارزیابی بر اساس «اطلاعات، سلاح مورد استفاده و سطح تخصصی که برای انجام این عملیات مورد نیاز است» انجام شده است.
اما کارشناسان اطلاعاتی مستقل گفتهاند که این ویدئو هیچ دلیلی برای مسئول دانستن ایران در این حملات ندارد. این کارشناسان گفتهاند که بازیگران متعدد دیگری در منطقه وجود دارند که برای انجام این حملات انگیزه دارند.
«آنتونی کوردزمن»، تحلیلگر استراتژیک در مرکز استراتژیک مطالعات بینالملل به نیوزویک گفت: باید پرسیده شود، اگر ایران عامل این حمله نیست، چه کسی میتواند آن را انجام داده باشد؟ میتوان این احتمال را داد که گروه داعش این حملات را انجام داده تا جنگ میان دو دشمن ـ ایران و آمریکا ـ را علیه یکدیگر شعلهور کند. یا اینکه عربستان سعودی یا امارات متحده عربی چنین حادثهای را ایجاد کردهاند تا بتوانند از آن برای افزایش فشار بر ایران استفاده کنند.
«ایهم کامل» رئیس گروه اوراسیا برای تحلیل خاورمیانه گفت، حملات اخیر توسط گروه حوثیهای تحت حمایت ایران به تأسیسات نفتی سعودی در حال تهدید هسته نگرانیهای امنیتی پادشاهی است.
کامل افزود: سعودیها در حالت هشدار قرار دارند و واکنش آنها با هدف فشار به آمریکا برای انجام یک اقدام است.
برخی نیز اشاره کردهاند که احتمالا حملات روز پنجشنبه و حملات ماه پیش به چهار تانکر نفتی در بندر فجیره امارات عملیات «پرچم غلط» باشد که توسط اسرائیل ـ که یکی دیگر از دشمان ایران بوده ـ انجام شده تا ایران مسئول این حمله قلمداد شود.
معافیت عراق از تحریم های آمریکا علیه ایران
آمریکا روز شنبه، معافیت عراق از تحریمهای آمریکا علیه ایران را به مدت ۹۰ روز دیگر تمدید کرد.
فرانس پرس به نقل از مسئول برجسته عراقی اعلام کرد: عراق پس از مذاکرات طولانی با آمریکا قبل از به پایان رسیدن مهلت معافیت قبلی، این معافیت را ۹۰ روز دیگر به دست آورد و میتواند به واردات انرژی از ایران ادامه دهد.
بر اساس این گزارش، معافیت عراق از تحریمهای آمریکا علیه ایران، سومین معافیت محسوب میشود تا عراق گاز و برق از ایران بخرد.
این معافیت برای عراق از اهمیت حیاتی برخوردار است به ویژه که گرمای این کشور طاقت فرساست.
ادعای وزیر امارات علیه ایران در ارتباط با حادثه بندر الفجیره
«عبدالله بن زاید» وزیر خارجه امارات در اظهاراتی بیاساس مدعی شد: «اثر انگشت ایران در حمله به چهار نفتکش، که دوازدهم ماه می در لنگرگاه الفجیره به وقوع پیوست، کاملاً آشکار است».
وی در عین حال ادعای ضدایرانی خود را نقض کرد و افزود: «ما هنوز مدارک کافی علیه کشوری خاص درباره حمله به تانکرهای نفت در الفجیره به دست نیاوردهایم.»
بنزاید اظهار داشت، جامعه جهانی باید برای حمایت از ناوبری و ایمن بودن حملونقل انرژی همکاری کند.
وزیر خارجه امارات افزود: «ما میخواهیم که جریان (انتقال) نفت از طریق گذرگاهها به صورت امن انجام شود تا اقتصاد جهانی ثبات داشته باشد».
بنزاید ادامه داد: «عدم مشارکت کشورهای منطقه در توافق هستهای با ایران اشتباه است».
سفر دو هیأت عالی رتبه آمریکایی و عربستانی به سوریه
یک منبع وابسته به نیروهای کُردی قسد اعلام کرد، شب گذشته، هیأت عالی رتبه کردی به همراه هیأت سعودی وارد شهر الطبقه شده است و صبح امروز شنبه از فرودگاه نظامی الطبقه در حومه غربی الرقه بازدید کرده اند.
هیأت آمریکایی به همراه هیأت عربستانی از باندها و آشیانهها و دیگر مناطق فرودگاه و نیز یک اردوگاه آموزشی در اطراف فرودگاه بازدید کرده اند.
این منبع اعلام کرد: پس از چند ساعت که این دو هیأت فرودگاه را ترک کردند، دوباره به اطراف فرودگاه بازگشته اند و همچنان در منطقه هستند.
همزمان اسپوتنیک گزارش داد: تیم رسانهای اسرائیلی در شهر الرقه از چند روز قبل مشغول تهیه گزارش از خیابانهای آن با هماهنگی نیروهای قسد است.
این در حالی است که قبلاً هم رسانهها از نشست ثامر السبهان، جویل رابیون، معاون وزیر خارجه آمریکا و برخی مقامات دیگر آمریکایی در میدان نفتی العمر در دیرالزور خبر داده بودند.