مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری قم گفت: در مورد مواد مخدر بزرگترین محمولههایی که در کشور جابهجا شود، در قم گیر میافتد و قم بهعنوان گلوگاه مرگ معروف است.
به گزارش «تابناک» به نقل از تسنیم از قم، هفته قوه قضائیه شاید مناسبترین زمان برای پرداختن به موضوعات اجتماعی و جرائم در شهرها باشد. استان قم به دلیل اهمیت و جایگاه ویژهای که داشته از حساسیت بیشتری برخوردار بوده و همین امر نیز سبب شده تا مسئولان امر با جدیت و دقت بیشتری به موضوعات امنیتی و انتظامی در این استان بپردازند که نتیجه آن داشتن آمارهای مناسب در بسیاری از حوزههای قضائی و امنیتی است.
وجود امنیتی پایدار در استان قم و جلوگیری از بروز بسیاری از جرائم در کنار کاهش جدی آمارهای جرائم در استان سبب شد تا با حسین امیری مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری قم و همزمان با هفته قوه قضائیه به گفتوگو بنشینیم.
وضعیت محلههایی در قم که بهعنوان محلههای آسیبپذیر اجتماعی احصا شد و در حال حاضر به چه صورت است؟
دفتر اجتماعی بررسی علل و عوامل جرم را در دستور کار قرار دادند و در حال کار پژوهشی بهوسیله دانشگاهها هستند و این پژوهشها هنوز به اتمام نرسیده است. ضمن اینکه مجموعه امنیتی نیز یک کار پژوهشی در حوزه جرم به جهت بررسی علل و عوامل انجام میدهد و یک تیم پژوهشی از دانشگاهها در حال انجام این فعالیت هستند و از زندانها بازدید کرده و با مجرمان مصاحبه میکنند تا خروجیِ آن مورد بحث و بررسی مسئولان امنیتی و انتظامی استان در شورای تأمین قرار گیرد.
رویکرد استان از زمان حضور هاشمی بهعنوان معاون سیاسی و امنیتی استاندار یک رویکرد علمی و پژوهشی بوده تا خروجی اقدامات محسوس باشد و صرفاً یک عدد و رقمی داده نشود تا مصوبهای به دنبال داشته باشد. ما باید علمی صحبت کرده و باید مطالعات ما کاملاً علمی و دقیق بوده تا خروجیها و تصمیمات نیز دقیق و بهصورت تحلیلی باشد و این وظیفهای بوده که به دوش تمامی دستگاههای مسئول گذاشته شده است. در یک سال گذشته رسماً مجموعههای تحقیقاتی با ما در حال فعالیت هستند تا اقداماتمان کاملاً کارشناسی شده و بر مبنای مستندات علمی باشد.
با توجه به مباحثی که مطرح کردید، عوامل تهدیدکننده امنیت قم را چه چیزهایی میدانید؟
هیچ موضوعی از ابتدا امنیتی نیست. تماماً فرهنگی یا اقتصادی است و بعضاً موضوعات معمولاً پیش پاافتاده است اما با بیتوجهی به آنها، به موضوع امنیتی تبدیل شدهاند و تا قبل از آن اساساً موضوعیتی نداشتهاند. مثلاً مراجعه فردی به یک ادارهای سبب شده که کارش انجام نشود و آن فرد در پیگیریهای بعدی هم نتیجه نگیرد و این عدم نتیجه از پیگیری، موجب عصبانیت و موضعگیری و بهتبع آن تبدیل به موضوع، جرم و یا مسئله سیاسی و امنیتی شده است.
اگر همه دستگاههای اجرایی که یک زنجیره متصل به هم بوده اقداماتشان را بهدرستی انجام دهند، کار به حلقه نهایی که امنیتی بوده نمیرسد و قطعاً ما شاهد بروز اتفاقات و جرائم مختلف نیستیم.
بخش مهمی از موضوعات به مدیریتها برمیگردد. مثلاً اگر ما در حوزه هیجانات جوانان در پایان مسابقات ورزشی کنترل نکنیم، شاید منجر به حادثه شود، پس باید این را قبل از وقوع مدیریت و پیشگیری کرد. به عنوان نمونه استان در چهارشنبه آخر سال 97 یکی از استانهای برتر کشور در عدم وقوع حوادث بود و حتی در جرائم و تحرک اراذل و اوباش، بهگونهای بودیم که گویی برای این مراسم اصلاً در سطح شهر، افراد حاضر نشدهاند و این به دلیل اقدامات زیرساختی بود که انجام پذیرفت.
موضوع «سهم من از امنیت» که مطرح است، چقدر در قم پیشرفت داشته است؟
«سهم من از امنیت» یک مقوله کلی در جامعه است، یعنی همه باید سهم خودشان را ببینند و صنوف مختلف و ادارات و عامه مردم در این زمینه مسئولیتهایی دارند که باید به آنها اشراف داشته باشند و در این راستا کمک کنند.
جلساتی در استانداری از سال گذشته برگزار شده که مشارکت در این زمینه صورت گیرد و کمکهای مختلفی شود تا نیروی انتظامی، به خوبی پشتیبانی شود و با همین وضعیت نیز نیروی انتظامی از تمامی مأموریتهای خود موفق بیرون آمده. است
در نیمه شعبان یا عزاداری ماه محرم، زائران زیادی در قم داریم که میطلبد برنامهریزی امنیتی انتظامی گستردهای برای آنها صورت گیرد و تاکنون هم صورت گرفته است. اما نقش مردم و اقشار در این زمینه قابلچشمپوشی نیست.
موضوع ارتقای رتبه فرماندهی انتظامی استان قم که چند سالی بوده مطرح است به کجا رسید؟
تمامی موضوعات و ویژگیهای قم را با مرکز در میان گذاشتیم و آنها را متقاعد کردهایم که در این زمینه نگاه متفاوتی به قم داشته باشند و خوشبختانه تعامل خوبی صورت گرفته است. در موضوع تغییر رتبه فرماندهی انتظامی استان نیز همچنان پیگیر هستیم و اتفاقات خوبی افتاده و امکانات خوبی را ناجا در استان تأمین کرده و موضوع بحث ارتقاء امنیت وجود دارد که در حوزه انتظامی باید ورود کنند.
این پیگیریها باید مستمر باشد تا تغییر رتبه انتظامی قم صورت گیرد. همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی و امیرآبادی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز پیگیر این موضوع هستند ولی نمیدانیم گیر کار کجاست اما پیشرفت این کار با توجه به اینکه ما استان شهر هستیم، سخت است که خوشبختانه از سال گذشته تاکنون حرکت روبهجلو داشتیم.
اخبار روزانهای را در کشف و کنترل قاچاق مواد مخدر در قم داریم. وضعیت استان در این زمینه چگونه است؟
در مورد مواد مخدر بزرگترین محمولههایی که در کشور جابهجا شود، در قم گیر میافتد و قم بهعنوان گلوگاه مرگ معروف است. به دلیل اینکه کشفیات بسیار بالایی داریم و کسانی که قصد عبور از قم داشته باشند اساساً گرفتار میشود و اکثر کاروانها و یا افراد در قم متوقف و دستگیر میشوند.