نشست کمیسیون مشترک برجام به ریاست سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و با حضور معاونان و مدیران کل سیاسی ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) پس از سه ساعت و نیم در هتل پله کوبورگ شهر وین پایان یافت.
به گزارش «تابناک»؛ دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور ایران و کشورهای باقی مانده در توافق هستهای به ریاست «هلگا اشمید» دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در هتل پله کوبورگ وین به کار خود پایان داد.
***
21:08
هلگا اشمید، دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، عملیاتی شدن ساز وکار ویژه مالی اروپا و ایران را تأیید کرد و گفت: نخستین تراکنش در حال پردازش است و کشورهای بیشتری از اتحادیه اروپا به این سامانه وصل خواهند شد.
وی با انتشار پیامی در توییتر، نشست کمیسیون مشترک برجام را سازنده خواند و افزود: اجرای مؤثر و کامل برجام از سوی تمام طرف ها به عنوان یک مسأله کلیدی مورد توجه قرار گرفت.
***
19:31
سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان درباره نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در جمع خبرنگاران گفت: ما امروز یک جلسه طولانی داشتیم و بیش از سه ساعت، در مجموع جلسه مثبت و سازنده ای بود و نسبت به جلسات گذشته ما یک گام به جلو به شمار می آید، البته هنوز تا خواسته های جمهوری اسلامی فاصله قابل توجهی وجود دارد و با دستاوردهای ملموسی که جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد، فاصله داریم.
وی در عین حال خاطرنشان کرد: با این حال قدم های رو به جلویی که در کمیسیون برداشته شد، کامل بررسی می کنیم و اینها را به تهران منتقل خواهم کرد و هرگونه تصمیم گیری با تهران خواهد بود.
معاون وزیر خارجه درباره مباحثی که در نشست امروز وین درباره آن بحث شد نیز گفت: مهمترین موضوعی که در این جلسه بر سر آن بحث شد، موضوع اینستکس و کانال مالی که اروپایی ها درست کردند، بود. سه کشور اروپایی توضیحات مبسوط و مفصلی در این زمینه دادند.
عراقچی گفت: اینستکس الان دیگر عملیاتی شده و دوسه تا کیس (مورد) کاری هم الان در حال انجام است و به زودی در روزهای آینده تبادل مالی از طریق اینستکس انجام خواهد شد.
معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه کشورهای اروپایی دیگری هم اظهار علاقه کردند به عنوان سهامدار به این مکانیسم و شرکت محلق شوند، بیان کرد: کشورهای اروپایی در نظر دارند اعتباراتی برای اینستکس در نظر بگیرند و الان در حال حاضر به روی همه کشورهای اروپایی باز است و آنها می توانند از طریق آن با ایران معامله انجام دهند.
***
19:11
والاستریت ژورنال روز جمعه از وین به نقل از منابع شرکتکننده در نشست کمیسیون مشترک برجام گزارش داد، اروپاییها اعلام کردهاند که اینستکس عملیاتی شده و در حال پردازش اولین تراکنش با ایران است.
لورنس نورمن در توییتر نوشت: مقامات چینی میگویند سه کشور اروپایی عضو برجام گفتهاند اینستکس عملیاتی شده و چین هم بهعنوان طرف سوم برای پیوستن به این سازوکار ابراز علاقه کرده است.
نورمن همچنین به نقل از مقامات چینی گزارش داد: ایرانیان اعلام کرده اند که به برجام پایبند میمانند اما درباره اجرای کامل تعهدات خود تحت این توافق اشاره نکردند.
***
18:41
یک مقام چینی گفته نمایندگان تروئیکای اروپا در جلسه کمیسیون مشترک به همتایان خود گفتهاند ساز و کار موسوم به «اینستکس» عملیاتی شده و پکن علاقهمند به مشارکت در آن به عنوان طرف ثالث است.
***
18:26
خبرگزاری اینترفکس گزارش داد که جلسه کمیسیون مشترک برجام در وین بدون هیچ پیشرفتی پایان یافت.
با وجود این، اینترفکس گفته که نماینده دائم روسیه در وین از خروجی نشست رضایت دارد. نماینده روسیه در این نشست گفته که همه طرف های برجام اعلام کردند بر تعهدات خود پایبند خواهند ماند.
سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان ریاست هیأت ایرانی را در این نشست به عهده دارد. او دیروز در نشستی سهجانبه با نمایندگان روسیه و چین دیدار و درباره تحولات مرتبط با برجام گفتوگو کرد. «کاظم غریبآبادی»، سفیر و نماینده ایران در سازمانهای بینالمللی در وین که در نشست دیروز حضور داشت، این ملاقات را سازنده و مثبت ارزیابی کرد.
نشست امروز در حالی در وین برگزار میشود که مهلت تعیینشده از سوی ایران برای آغاز کاهش تعهداتش در برجام به پایان رسیده و انتظار میرود اروپا پیشنهاد معقولی برای متقاعد کردن تهران به ادامه پایبندی کامل به تعهداتش ارائه دهد.
گزارشها حاکی است، طرفهای اروپایی قصد دارند تا اجرایی شدن خط اعتباری چند میلیون یورویی برای تسهیل مراودات تجاری ایران و اروپا را اعلام کنند؛ هرچند هنوز آنها در موقعیتی نیستند که با ایران تراکنش مالی انجام دهند اما شنیدهها از پیشنهاد انجام معاملات تجاری با ایران حکایت دارد که جزئیات آن از ترس تحریمهای آمریکا فاش نشده است.
سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، با صدور بیانیهای، هدف از نشست امروز را اطمینان از ادامه اجرای برجام در تمامی ابعاد آن و تبادلنظر درباره راههای مقابله با چالشهای ناشی از خروج و اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران عنوان کرده است. همچنین تصمیم ایران برای کاهش تعهداتش در برجام، از دیگر اهداف این نشست عنوان شده است.
ایران اردیبهشت ماه گذشته در سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای، در بیانیهای خطاب به کشورهای عضو برجام از کاهش تعهدات خود در این توافق خبر داد.
شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع مردم ایران و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، از امروز هجدهم اردیبهشت ۹۸ برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف میکند.
هفته گذشته بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: تولید اورانیوم تا ششم تیرماه از مرز ۳۰۰ کیلوگرم عبور خواهد کرد. گزارشها حاکی است، ایران دیروز پنجشنبه تا مرز ۳۰۰ کیلوگرم پیش رفت اما تا شنبه به طرفهای برجام فرصت داده است.
هرچند اروپا میتواند در واکنش به نقض برجام توسط ایران، روند بازگشت تحریمهای بین المللی را که به موجب این توافق لغو شده بود، با استناد به بند «اسنپ بک» فعال کند، رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که بعید است آنها پیش از گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی اقدامی کنند.
عراقچی دیروز در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: صبر راهبردی ایران به پایان رسیده و ما بیش از این تحمل نمیکنیم که جمهوری اسلامی ایران یکسویه و یکجانبه به توافق برجام عمل و آن را اجرا کند، ولی دیگران به تعهدات خود عمل نکنند.
وی افزود: کشورهای باقی مانده در برجام نتوانستند خروج آمریکا از برجام را برای ایران جبران کنند. تهران در یک سال گذشته تحمل، تأمل و صبر راهبردی از خود نشان داده است، فرصت کافی در اختیار کشورهای باقی مانده در برجام بهخصوص کشورهای اروپایی قرار داده تا به تعهداتشان در برجام عمل کنند و فرصت کافی برای دیپلماسی ایجاد کرد، ولی نتوانستیم به نتیجهای که باید دست پیدا کنیم.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان سپس عنوان کرد: ما از مواضع سیاسی کشورهای اروپایی و سایر کشورهای باقی مانده در برجام علیه خروج آمریکا از این توافق بینالمللی استقبال میکنیم، ولی این مواضع سیاسی باید به گامهای عملیاتی ترجمه شود.
وی سپس ابراز امیدواری کرد در کمیسیون مشترک برجام «شاهد اقدامهای عملی و ملموس از سوی کشورهای عضو برجام بهخصوص کشورهای اروپایی باشیم، وگرنه ایران به تصمیم خود در ارتباط با کاهش تعهدات برجامیاش که کاملاً تصمیمی قانونی و بر اساس حقوقش در برجام است، ادامه میدهد و هیچ تردیدی در این باره نخواهد بود.»
اروپا ادعا میکند که از بهمن ماه گذشته، پیشرفتهایی قابل توجهی در راستای عملیاتی کردن سازوکار ویژه مالی اروپا و ایران صورت گرفته و ایران کم حوصلگی به خرج میدهد. خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام دیپلمات ـ که خواست نامش فاش نشود ـ مدعی شد، سازوکار ویژه مالی بسیار پیچیده است و «ما تمام تلاش خود را برای عملیاتی کردن آن به کار بسته ایم.»
با این حال سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دیروز تصریح کرد، نشست امروز کمیسیون مشترک برجام میتواند آخرین فرصتی باشد که اعضای باقی مانده در برجام دورهم بنشینند و ببینند چگونه میتوانند تعهداتشان را در قبال برجام و ایران اجرا کنند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با بیان اینکه این کشورها تا کنون به رغم تقلاها و بیانیههایی که صادر کردند، نتوانستند کاری انجام دهند، یادآور شد: ولی آنچه برای ایران حائز اهمیت است، اقدام عملی آنها در راستای تعهدات خودشان است.
موسوی با تأکید بر اینکه ایران چیز بیشتری از برجام نمیخواهد و خواستار اجرای برجام نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر است، اظهار داشت: امیدواریم اعضای باقی مانده در برجام به رغم شعارهایی که دادند و بیانیههای خوبی که صادر کردند، این دفعه گام عملی و مثمر ثمری بردارند که ایران را به عمل به تعهداتش قانع کند.
هلگا اشمید دیروز در توییتی از کمیسیون مشترک برجام با عنوان کانال مهم برای بحث و تبادل نظر درباره اجرای برجام یاد کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.