استقرار سیستمهای مراقبت هوایی عربستان در مرزهای عراق، نامه سناتورهای آمریکایی به ترامپ درباره اقدام برجامی ایران، واکنش عمان به اخبار مربوط به برقراری روابط دپیلماتیک با تل آویو و واکنش تند روسیه به حمله اسرائیل به سوریه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بیانیه اروپاییها در واکنش به افزایش اورانیوم غنی شده ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک روز پس از تأیید رسمی عبور ذخایر اورانیوم ایران از سقف تعیینشده در برجام یعنی ۳۰۰ کیلوگرم هگزافلوراید (UF۶) و یا معادل آن یعنی ۲۰۲.۸ کیلوگرم اورانیوم، وزرای امور خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه و نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی با انتشار بیانیهای مشترک نگرانی خود را از اقدام اخیر ایران ابراز داشتند.
در بیانیه دیپلماتهای ارشد این سه کشور اروپایی و سرویس اقدامی خارجی اتحادیه اروپا که با کوتاهی در اجرای تعهدات خود ذیل برجام باعث شدهاند که ایران با فعال کردن بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام اقدام به تعدیل تعهدات خود کند، آمده است: «وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان و انگلیس و نماینده عالی اتحادیه اروپا به شدت از اینکه ایران از محدودیت ذخایر اورانیوم ذیل برجام عبور کرده است، نگرانند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی این اطلاعات را تأیید کرده است.»
طرفهای اروپایی در ادامه این بیانیه اعلام کردهاند: «ما دائم و صریح گفتهایم که تعهد ما به توافق هستهای به رعایت کامل آن از سوی ایران بستگی دارد. ما از این اقدام ایران متأسفیم و از ایران میخواهیم، از این گام برگردد و از اقدامات بیشتری که منجر به تضعیف برجام میشوند، بپرهیزد. ما فوراً اقدامات بعدی را طبق مفاد برجام و با هماهنگی سایر طرفهای برجام بررسی خواهیم کرد.»
سه کشور اروپایی و همچنین سرویس اقدامی خارجی اتحادیه اروپا در حالی از ایران بابت انجام اقدامات مجاز طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام انتقاد میکنند که پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای یکجانبه این کشور علیه ایران، تنها به دادن وعده و وعید اکتفا کرده و گام محسوسی در راستای تأمین منافع مشروع ایران طبق برجام برنداشتهاند.
استقرار سیستمهای مراقبت هوایی عربستان در مرزهای عراق
یک منبع امنیتی گزارش داد که عربستان اقدام به استقرار سیستم های نظارتی و مراقبت هوایی بر مرزهایش با عراق کرده است. این منبع همچنین تصریح کرد، این اقدام پس از انتشار گزارش هایی مبنی بر پرواز پهپادهای یمن به سمت تأسیسات نفتی عربستان از سمت عراق، صورت گرفته است.
یک روزنامه از منطقه خلیج فارس به نقل از یک منبع اعلام کرد، مسئولان امنیتی عربستان پس از انتشار گزارش پرتاب هواپیمای بدون سرنشین یمن از سمت عراق، با مسئولان عراقی تماس گرفتند. این روزنامه همچنین ادامه داد، عربستان به عراق اعلام کرد که سیستم های نظارتی و مراقبت هوایی خود را در مرزهایش با عراق مستقر کرده است.
بر اساس ادعای این روزنامه که السومریه به نامش اشاره ای نکرده، سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان به عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق هشدار داد که تکرار این گونه حمله ها بر روابط میان دو کشور تءثیر خطرناکی دارد و ارتش عراق باید گروه های مسلح خود را از مرزها دور کند.
در همین راستا، عراق از واشنگتن خواسته تا برای ادعای خود مبنی بر پرتاب هواپیماها از سمت عراق به تأسیسات نفتی عربستان مدرک بیاورد.
مقامات آمریکایی طی خبری که در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شد، اعلام کردند که پهپادهای حمله هوایی یمن به تأسیسات نفتی عربستان در ماه گذشته از مناطق جنوبی عراق فرستاده شده بودند.
در این میان درخواست عراق از آمریکا مبنی بر ارائه مدرک برای اثبات ادعای خود، نشان می دهد که هیچ دلیل و مدرکی در کار نیست.
نامه سناتورهای آمریکایی به ترامپ درباره اقدام برجامی ایران
سه نماینده مجلس سنای آمریکا در نامهای به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور این کشور با اشاره به عبور ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم خواستار تشدید فشارها بر برنامه هستهای ایران شدهاند.
«تد کروز»، «تام کاتن» و «مارکو روبیو»، سناتورهای جمهوریخواه ایالتهای تگزاس، آرکانزاس و فلوریدا که هر سه از مخالفان سرسخت توافق هستهای «برجام» هستند و قبلاً خواستار پاره کردن این توافق شدهاند در نامه به ترامپ، ایران را به «نقض» مفاد این توافق متهم کردهاند.
سناتورها در این نامه با اشاره به بیانیه روز دوشنبه یک سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ـ که عبور ذخایر اورانیوم ایران از ۳۰۰ کیلوگرم را تأیید کرده بود ـ نوشتهاند: «آژانس تأیید کرد که ایران محدودیتهای مشخص شده در "برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) در خصوص ذخیره اورانیوم را نقض کرده است.»
قانونگذاران آمریکایی در بخش دیگری از نامه از ترامپ خواستهاند با لغو معافیتهای مربوط به همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران که توسط وزارت خارجه آمریکا صادر میشود، فشارها بر برنامه هستهای این کشور را تشدید کند.
سناتورهای آمریکایی همچنین از ترامپ خواستهاند، از یکی از بندهای تعبیهشده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به نام «مکانیسم ماشه» برای بازگردان خودکار تحریمهای بینالمللی علیه ایران استفاده کند.
آنها این درخواست را در حالی مطرح کردهاند که برخی از کارشناسان میگویند دولت آمریکا به دلیل آنکه از برجام خارج شده و دیگر یکی از طرفهای توافق هستهای با ایران نیست، نمیتواند از ساز و کار یاد شده برای احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران استفاده کند. سناتورها علیرغم این نوشتهاند: «بند ۱۰ در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایالات متحده آمریکا را به عنوان یکی از مشارکتکنندگان برای کلید زدن این مکانیسم معرفی میکند. از شما میخواهیم این کار را انجام دهید.»
واکنش عمان به اخبار مربوط به برقراری روابط دپیلماتیک با تل آویو
وزارت خارجه سلطان نشین عمان اخبار منتشره در برخی رسانه ها درباره برقراری روابط دیپلماتیک میان سلطان نشین عمان و رژیم صهیونیستی را تکذیب کرد.
یک منبع آگاه در وزارت خارجه عمان در توییتی به اخبار منتشره از سوی برخی رسانه ها و شبکه های اجتماعی درباره برقراری روابط دیپلماتیک میان عمان و تل آویو واکنش نشان داد و آن را بی اساس دانست.
این در حالی است که یوسی کوهن، رئیس موساد روز گذشته در نشستی مدعی شده بود، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی دفتری در عمان دایر کرده است.
واکنش تند روسیه به حمله اسرائیل به سوریه
ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز سه شنبه اعلام کرد: حملات اسرائیل به سوریه حاکمیت سوریه را نقض و ثبات منطقه ای را تهدید می کند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه تصریح کرد: این گونه اقدامات کمکی به حل تنش های موجود نمی کند. مسکو از بالا گرفتن تنش ها نگران است. چنین اقداماتی امنیت ملی کشورهای خاورمیانه را نیز تهدید می کند.
دولت سوریه با ارسال نامهای به شورای امنیت سازمان ملل تجاوز ارتش اشغالگر اسرائیل در ساعت ۳۵ دقیقه بامداد دوشنبه به خاک سوریه را نقض آشکار قطعنامه ۳۵۰ شورای امنیت سال ۱۹۷۴ در خصوص ترک مخاصمه میان دو طرف عنوان کرد.
بر اساس اعلام دولت سوریه، صهیونیستها استانهای دمشق، حومه دمشق و حمص را هدف موشکی قرار دادند که در جریان آن علاوه بر کشته شدن ۴ تن، ۲۱ تن دیگر نیز زخمی شدند.