واکنش کشورهای اروپایی به گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران، درخواست آمریکا از آلمان برای حضور نظامی در سوریه، عملیات گسترده ارتش عراق در مرزهای مشترک با سوریه و درگیری شدید در جنوب لیبی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نخستین موضع گیری ترامپ و پمپئو به گام دوم کاهش تعهدات ایران در برجام نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در واکنش به افزایش سطح غنی سازی اورانیوم ایران گفته، بهتر است ایران بیشتر مراقب باشد.
پیش از این مایک پامپئو، وزیر خارجه این کشور به تصمیم جدید ایران که روز یکشنبه اعلام شد، واکنش نشان داده بود.
پامپئو در توئیتر نوشته: «اقدام جدید ایران برای توسعه برنامه هستهای خود به انزوای بیشتر و تحریمهای بیشتر علیه این رژیم منجر خواهد شد. کشورها باید معیار قدیمی عدم غنیسازی را برای برنامه هستهای ایران احیا کنند. رژیم ایران در صورت تسلیح به جنگافزارهای هستهای خطری بزرگتر برای دنیا خواهد بود.»
جمهوری اسلامی ایران تاکنون در دو گام از تعهدات خود در برجام کاسته و از امروز یکشنبه (16 تیرماه) یک ضربالاجل 60 روزه دیگر برای محقق شدن تعهدات سایر طرفها صادر کرده است. تهران گفته، در صورتی که تغییری در وضعیت ایجاد نشود از 60 روز دیگر گام سوم را اجرایی خواهد کرد.
واکنش کشورهای اروپایی به گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران
مقامهای رسمی کشورهای انگلیس، آلمان و فرانسه در واکنشهای مختلف نسبت به تصمیمات جدید کشورمان درباره کاهش تعهدات برجامی ابراز نگرانی و از ایران درخواست کردند هرچه سریعتر تمام فعالیتهای خود را متوقف کند و به حالت قبل بازگرداند.
مقامهای دولت ایران یکشنبه در یک کنفرانس خبری اعلام کردند، تهران سطح غنیسازی خود را از 3.67 درصد به 5 درصد افزایش خواهد داد. «عباس عراقچی»، معاون وزیر امور خارجه ایران گفت: «در گام دوم نسبت به تعهد خود در میزان درصد و غلظت غنیسازی اعلام عدم پایبندی میکنیم». «علی ربیعی»، سخنگوی دولت هم گفت: «امروز از میزان 3.67 غنیسازی اورانیوم عبور خواهیم کرد و میزان غلظت بر اساس نیاز ما خواهد بود».
ساعاتی پس از این نشست وزارت امور خارجه انگلیس اعلام کرد که «کاملا به توافق هستهای ایران متعهد بوده» و از ایران خواست که فورا تمامی فعالیتهای مغایر با تعهدات خود را متوقف کند و به وضعیت پس از برجام بازگرداند.
یک سخنگو در وزارت امور خارجه انگلیس گفت: این کشور در حال هماهنگی با دیگر اعضای برجام درباره برداشتن گامهایی است که باید بعد از اقدام ایران اتخاذ شود.
آلمان هم با انتشار بیانیهای به شدت از این اقدام ایران ابراز نگرانی کرد.
آلمان در این بیانیه به شدت از اعلامیه ایران مبنی بر آغاز غنیسازی اورانیوم به بالاتر از محدوده 3.67 درصد ابراز نگرانی کرد و از ایران خواست «همه مراحل خلاف تعهداتش» را متوقف کند.
اما فرانسه پس از اقدام ایران، فرصت یک هفتهای به خود داد تا با همه اعضای برجام صحبت کند.
یک منبع در دفتر رئیس جمهوری فرانسه گفت در این زمان گزینه دیگری وجود ندارد.
رئیس جمهور فرانسه همچنین در روز یکشنبه این اقدام ایران را محکوم کرد و آن را «نقض» توافق بین ایران و قدرت های جهانی دانست.
درخواست آمریکا از آلمان برای حضور نظامی در سوریه
«جیمز جفری»، فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور سوریه در گفتوگو با روزنامه ولت ام زونتاگ با اشاره به حضور نظامی آمریکا در سوریه گفت: از آلمان می خواهیم تا شماری از نیروهای نظامی خود را به شمال سوریه اعزام کند.
وی در ادامه افزود: در صورتی که آلمان نیروهای نظامی خود را به سوریه اعزام کند، می توان آنها را جایگزین تعدادی از نظامیان آمریکایی کرد.
فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور سوریه تأکید کرد: آلمان در زمینه مبارزه با گروه تروریستی داعش، یکی از شرکای فعال و تأثیرگذار است. آلمان تاکنون نیز اقدامات قابل توجه و مؤثری در راستای مبارزه با گروه های تروریستی انجام داده است.
جفری با اشاره به مواضع اخیر رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر خروج نظامیان آمریکایی از سوریه گفت: امیدواریم آلمان بتواند با پررنگ تر کردن حضور خود، ما را از هدف اصلی خود که مبارزه با تروریست هاست، یاری رساند.
عملیات گسترده ارتش عراق در مرزهای مشترک با سوریه
سرلشکر عبدالامیر رشید یارالله، معاون فرمانده عملیات مشترک به سومریه نیوز گفت، صبح روز یکشنبه مرحله نخست عملیات "ارادة النصر" (اراده پیروزی) عملیاتی گسترده با هدف پاکسازی مناطق محصور بین استانهای صلاحالدین، نینوا و الانبار تا مرزهای بینالمللی عراق و سوریه آغاز شد.
وی افزود، عملیات با مشارکت نیروهای ارتش تحت فرماندهی عملیات (الجزیره، نینوا و صلاح الدین) و نیز نیروهای حشد شعبی تحت فرماندهی محورهای (نینوا، صلاح الدین و الجزیره) و نیز مشارکت حشد عشایری و با حمایت نیروهای هوایی و جنگندههای ارتش و ائتلاف ضد داعش شروع شد و برای چند روز ادامه دارد.
این عملیات در حالی است که نیروهای ارتش عراق توانستهاند تمامی مناطق این کشور را از دست داعش آزاد کنند و آوارگان را به مناطق خود بازگردانند.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق نیز درباره عملیات "ارادة النصر" گفت: ما دست نیروهای قهرمان خود را میفشاریم و با عزم این قهرمانان پیروزی بر گروهکهای تروریستی داعش قطعی است. ما آن را به پیروزیهای قبلی خود میافزاییم و این پیروزی را با حروفی طلا ثبت خواهیم کرد.
درگیری شدید در جنوب لیبی
یکی از اهالی شهر "مرزق" لیبی از ورود نیروهای مسلح گسترده وابسته به مخالفان چاد به شهر "مرزق" در جمعه شب خبر داد که نیروهای ارتش تحت امر خلیفه حفتر در این منطقه با آنها درگیر شدند.
شاهدان عینی اعلام کردند: نیروهای مخالف چاد به همراه خودروهای جنگی، سلاحهای سبک و سنگین وارد شهر مرزق شدند و نیروهای ارتش لیبی مستقر در این منطقه نتوانستند مانع آنها شوند و درگیریهای میان دو طرف تاکنون ادامه داشته است.
در همین راستا، مرکز رسانهای تیپ ۷۳ پیاده نظام وابسته به ارتش تحت امر حفتر در بیانیه مطبوعاتی خود در فیسبوک اعلام کرد: نیروهای ارتش ملی با گروهی به فرماندهی بوبکر السوقی به همراه تعدادی از تجهیزات جنگی با نیروهای مسلح وارد درگیری شدند.
در این بیانیه همچنین آمده است: بوبکر السوقی با تعدادی از تجهیزات جنگی وارد شهر "مرزق" و به همراه نیروهای ارتش لیبی مستقر در این منطقه و اهالی این شهر با این نیروهای مسلح وارد درگیری شد.
در بیانیه مذکور همچنین مطرح شده است: وضعیت در شهر مرزق خوب است و پس از مداخله اهالی این منطقه و ممانعت گروه بوبکر السوقی از ورود به شهر مرزق به ویژه محله "بند لواح" آرامش به این شهر بازگشته است و در شهرهای جنوب کشور ترسی وجود ندارد و مردانی هستند که جانفشانی برای آنها شرف و عزت است و این موضوع بر هیچکس پوشیده نیست.
بوبکر السوقی از اهالی قبیله "التبو"، وظیفه حفاظت از میدان نفتی "الفیل" در نزدیکی شهر "مرزق" را از سوی دولت وفاق ملی لیبی ـ هنگام ورود نیروهای مسلح در جنوب این کشور ـ بر عهده دارد.
نیروی هوایی وابسته به ارتش ملی لیبی مکانی را در منطقه "القیرة" هدف قرار دادند.
از سوی دیگر، در حمله هوایی در روز جمعه به کمپ مهاجران، هفت مراکشی کشته و سه تن مفقود شدند.
کنسولگری مراکش اعلام کرد، هفت مورد مرگ افراد ناشی از حمله ثبت شده و تحقیقات درباره هویت آنها برای تحویل به خانوادههایشان در جریان است.
در بیانیه این کنسولگری آمده است، از میان هجده شهروند مراکشی که در کمپ بودند، هشت زخمی نیز ثبت شده است.