طرح فرانسویها برای متوقف کردن کاهش تعهدات برجامی تهران، آغاز تحقیقات جدید درباره حملات شیمیایی در سوریه، طرح رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا علیه عربستان و واکنش حریری به تحریم آمریکا علیه نمایندگان حزبالله از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش مصر به خبر توقیف نفتکش ایرانی در کانال سوئز نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ "مهاب ممیش" رئیس اداره کانال سوئز مصر به خبر توقیف نفتکش ایران واکنش نشان داد.
وی در گفتوگو با پایگاه شبکه "صدی البلد" مصر این خبر را تکذیب و تأکید کرد، اداره کانال سوئز به آزادی حمل و نقل بینالمللی در این کانال پایبند هست و به همه کشتی ها اجازه عبور و مرور از این کانال را خواهد داد مگر موردی خاص باشد.
ممیش اظهار داشت: امکان ندارد که مانع حرکت یک کشتی شوم. تجارت نفت و تجارت سلاح هر دو تجارتی قانونی هستند.
کانال سوئز یکی از مهمترین گذرگاه های آبی است که سه قاره آفریقا، آسیا و اروپا را به هم متصل می کند.
برخی رسانههای داخلی روز سهشنبه هجدهم تیرماه به اشتباه خبر توقیف نفتکش اوکراینی حامل نفت ایران در کانال سوئز توسط نیروهای مصری را به عنوان خبری جدید منتشر کردهاند، در حالی که توقیف این نفتکش ده روز قبل اتفاق افتاده است.
گزارشی که رسانهها به آن استناد کرده بودند، روز سهشنبه از سوی پایگاه خبری «میدل ایست مانیتور» به نقل از شبکه خبری «العربی الحدید» منتشر شده است، حال آنکه در همان پاراگراف اول گزارش به این نکته اشاره شده بود که نفتکش اوکراینی حامل نفت ایران «ده روز قبل» در هنگام عبور از کانال سوئز به دستور مقامات مصری توقیف شده است.
طرح فرانسویها برای متوقف کردن کاهش تعهدات برجامی تهران
روز چهارشنبه یک رسانه آمریکایی مدعی شده فرانسه در حال ارزیابی گزینههایی برای کاستن از تنشها میان ایران و آمریکا و نجات توافق هستهای برجام است.
پایگاه خبری پالتیکو با اشاره به سفر اخیر «امانوئل بون»، مشاور دیپلماتیک رئیسجمهور فرانسه به تهران برای حفظ توافق هستهای به نقل از دیپلماتهای اروپایی مینویسد، یکی از گزینههایِ در دستِ بررسی، طرح «توقف در برابر توقف» است. در این طرح پیشنهادی قرار است آمریکا در ازای توقف اقدامات بیشتر از سوی ایران برای کاستن از تعهدات برجامی، اعمال تحریمهای بیشتر را به منظور آغاز گفتوگوها متوقف کند.
خبرگزاری فرانسه پیش از این گزارش داده بود، «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه قصد دارد رهبری تلاشهای اروپا برای نجات توافق هستهای برجام را بر عهده بگیرد.
یک مقام ریاستجمهوری فرانسه روز دوشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: «در مرحله حساسی قرار داریم، چون هر دو طرف (آمریکا و ایران) منافعشان را در افزایش فشار میبینند.»
علیرغم این، یک مقام اروپایی در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفته بود، کشورهای اروپایی در تلاشند در ازای «ژستهای نمادین» از سوی آمریکا، ایران را به ماندن در توافق هستهای ترغیب کنند.
سفر امانوئل بون به تهران، دومین سفر او به ایران در یک ماه گذشته است. امانوئل ماکرون چهار گفتوگو با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا و دو گفتوگو با «حسن روحانی»، رئیسجمهور ایران در خصوص برجام داشته است.
پالتیکو نوشته هنوز مشخص نیست ماکرون و اتحادیه اروپا بتوانند پیشرفتی در رسیدن به هدف خود برای حفظ برجام داشته باشند. تلاش قبلی ماکرون برای جلوگیری از خروج آمریکا از این توافق هستهای به شکست منجر شد.
«پییر ورمونت»، سفیر سابق فرانسه در واشنگتن و بروکسل که سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا توسط او راهاندازی شده میگوید دیپلماسی میتواند نتیجهبخش باشد.
آغاز تحقیقات جدید درباره حملات شیمیایی در سوریه
منابعی در سازمان منع سلاحهای شیمیایی (مستقر در لاهه) از آغاز به کار تیم تحقیقاتی جدید برای بررسی ۹ مورد حمله شیمیایی در مناطق مختلف سوریه خبر دادند.
این منابع به رویترز گفتند که اعضای تیم تحقیقاتی جدید صلاحیت این را دارند تا کسانی که در این حملات شیمیایی نقش دارند را مشخص کرده و معرفی کنند.
تیم تحقیقاتی جدید در اولین مورد، قصد دارند حمله شیمیایی در شهر دوما (به تاریخ ۱۸ فروردین ۱۳۹۷) در حومه دمشق را مورد بررسی قرار دهند.
این برای اولین بار است که سازمان منع سلاحهای شیمیایی، قرار است عاملان یک حمله شیمیایی را معرفی کند. از سال ۱۹۹۷ که این سازمان به عنوان هیأت فنی «کنوانسیون بینالمللی منع جنگافزارهای شیمیایی» تأسیس شد، تنها وظیفه آن این بود که عدم یا اثبات وقوع یک حمله شیمیایی را مشخص کند.
تشکیل این تیم تحقیقاتی در ماه گذشته میلادی (ژوئن) با وظیفه جدیدی که برایش تعریف شده، بحث و جدلهای بسیاری را به همراه داشت و موجب چند دستگی درون سازمان منع سلاحهای شیمیایی شد.
در سالهای اخیر ادعای حملات شیمیایی در مناطق مختلف سوریه به ابزار تبلیغاتی و بهانهجویی علیه دولت قانونی سوریه تبدیل شده است.
سال گذشته «حمله شیمیایی دوما» در شرایطی صورت گرفت که تنها چند روز پیش از این حمله کشورهای غربی اعلام کرده بودند در صورت انجام حمله شیمیایی، سوریه را هدف قرار میدهند. همزمان روسیه و دولت سوریه هشدار دادند که گروههای تروریستی در تلاشند تا با صحنهسازی یک حمله تروریستی، دمشق را در مظان اتهام قرار داده و راه را برای درگیری نظامی هموار کنند.
دولت روسیه نیز بارها با اعلام اینکه گروهک «کلاه سفیدها» در پشت حملات شیمیایی به «دوما» قرار دارند، از کارشکنی چندین باره آمریکا در خصوص تحقیقات بینالمللی از این منطقه خبر داده است.
طرح رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا علیه عربستان
سناتور «جیم ریش» (Jim Risch) رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا طرحی را با هدف ادعایی مقابله با اقدامات ضدحقوق بشری سعودی و نیز در انتقاد از «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان معرفی کرده است.
بر اساس اعلام رویترز، به رغم ارائه این طرح از سوی وی، فروش سلاح به ریاض متوقف نمیشود!
طرح مذکور که روز چهارشنبه منتشر شده است، پاسخگو دانستن ریاض در قبال نقض حقوق بشر شامل قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول و فاجعه انسانی در یمن را دربر می گیرد.
واکنش حریری به تحریم آمریکا علیه نمایندگان حزبالله
سعد الحریری، نخستوزیر لبنان گفت، تحریمهای آمریکا علیه حزبالله و نمایندگان آن بر کار دولت یا پارلمان تأثیر نخواهد گذاشت.
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه طی بیانیهای اعلام کرد، نام سه شهروند لبنانی را به دلیل ارتباط با حزبالله لبنان، به فهرست سیاه دفتر کنترل داراییهایی خارجی (اوفک) از نهادهای زیرمجموعه این وزارتخانه افزوده است.
در بین این سه نفر که بهتازگی مشمول تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا شدهاند، نام «امین شری» و «محمد رعد» که از نمایندگان پارلمان لبنان هستند نیز به چشم میخورد.
آمریکا در سال ۱۹۹۷ میلادی یعنی در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون، نام حزبالله لبنان را در فهرست به اصطلاح گروه های تروریستی خود قرار داده است.