به گزارش فارس، امروز شنبه 22 تیر 98 عرضه اولیه 10 درصد سهام پتروشیمی نوری در بورس تهران عرضه اولیه شد که به گفته علی صحرایی مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در این عرضه اولیه 560 هزار نفر برای خرید سهام استقبال کردند که در نوع خود یک رکورد به حساب میآید و ارزش بازار را بیش از 960 میلیارد تومان اضافه کرد و حدود هزار میلیارد تومان از طریق بورس برای تولید پتروشیمی در اختیار قرار گرفت.
به گفته صحرایی با پذیرش پتروشیمی نوری که با عرضه اولیه امروز در بورس صورت گرفت، ارزش شرکتهای بورسی 9300 میلیارد تومان اضافه شد.
وی گفت: روش سفارشگیری برای این عرضه اولیه به صورت ثبت دفتری بوده و زمان سفارشگیری کمتر از دو ساعت نبوده است.
به گفته صحرایی بیش از 80 درصد تامین مالی در اقتصاد کشور از طریق شبکه بانکی صورت میگیرد، اما نظام بانکی توان این حجم از تامین مالی را ندارد و در سال قبل 11 درصد تامین مالی کشور از طریق بازار سرمایه و با ابزارهای مختلف بدهی، صکوک، اوراق اسلامی و ابزارهای مختلف تامین مالی انجام شد.
وی عرضههای اولیه را راهی برای تامین مالی شرکتهای تولیدی در اقصتاد دانست و گفت: ارزش بازار بورس و فرابورس ایران حدود یکسوم از کل اقتصاد و تولید ناخالص داخلی کشور است و امیدواریم در یک برنامه 10 ساله حداقل یکسوم از تامین مالی شرکتهای کشور نیز از طریق سازوکار بازار سرمایه صورت گیرد.
به گزارش فارس، در مراسم معرفی عرضه اولیه این شرکت ربیعی مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: 31 تیرماه مجمع عمومی پتروشیمی نوری برگزار میشود که با توجه به سود 2000 میلیارد تومانی که این شرکت میخواهد برای سود سهامداران اختصاص دهد سود خوبی نصیب سهامداران پتروشیمی نوری خواهد شد.
وی همچنین خبر داد: در نیمه دوم امسال نیز یک پتروشیمی جدید دیگر در بورس عرضه میشود که هدف افزایش مالکیت عمومی و رونق بازار بورس است.
ربیعی همچنین در مورد سوالی درباره ارزآوری پتروشیمیها گفت: سال گذشته همه پتروشیمیهای کشور بیش از 10 میلیارد دلار ارزآوری برای کشور داشتهاند که عمده این ارزها در سامانه نیما ارائه شده است.
وی همچنین گفت: سهامداران که میخواهند سهام پتروشیمیها را بخرند، میزان فروش شرکت برایشان مهم است اما عمده سود شرکت از محل فروش و نه از محل رانت ارزی بوده است.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: سال گذشته هیچ رانت ارزی در خوراک پتروشیمیها و فروش ارز نبوده است و با همان نرخی که محصول صادر میکردیم، با همان نرخ ارز خوراک برای پتروشیمیها وارد میکردیم. امروز شنبه قیمت ارز نیمایی برای فروش و خرید خوراک همان 11 هزار و 600 تومان برای هر دلار است؛ بنابراین هیچ رانتی برای خوراک پتروشیمیها وجود ندارد و آنچه که به عنوان سود برای سهامداران تولید میکنیم از محل تولید شرکت و نه تفاوت نرخ ارز است.
همچنین محبیفر معاون مالی هلدینگ خلیج فارس در این مراسم گفت: بند شرطی که در گزارش حسابرسی به میزان 600 میلیارد تومان عدم تایید ذکر شده است، در 6 ماهه اول در رابطه با پتروشیمی جم و تسعیر نرخ ارز بوده که بعدا فروش به صورت ریالی ثبت شده و رقم واقعی این اختلاف 270 میلیارد تومان است و مالیات بر ارزش افزوده جزو بندهای شروط حسابرس نیست.
وی همچنین گفت: از سود 3400 میلیارد تومانی پتروشیمی نوری در سال گذشته 2000 میلیارد تومان برای تقسیم بین سهامداران در نظر گرفته شده و 1400 میلیارد تومان سود را انباشته و ذخیره نگه داشتهایم.
همچنین صانعی مدیرعامل پتروشیمی نوری با بیان اینکه سه محصول عمده پتروشیمی نوری شامل پارازایلین به میزان 750 هزار تن در سال، بنزن 330 هزار تن، ارتوزایلین 80 هزار تن در سال است، گفت: مجموع محصولات اصلی این شرکت 1.2 میلیارد تن در سال و محصولات فرعی 3.3 میلیون تن در سال است که شامل هیدروکربنهای سنگین، آرماتیک سنگین، رافینیت، هیدورکربنهای سبک، گاز مایع، برش پنتان و نفتای سبک است و خوراک مجتمع پتروشیمی نوری سالانه 4.77 میلیون تن است که شامل 4.5 تن میعانات گازی و 270 هزار تن بنزین پیرولیز از پتروشیمی جم است.
صانعی همچنین گفت: قیمت خوراکی که در پتروشیمی نوری استفاده میشود بر معیار 95 درصد قیمت فوب خلیج فارس است و کیفیت خوراک افزایش یافته است و 90 درصد هزینه تمامشده این شرکت ناشی از خوراک پتروشیمی است. در سال گذشته به طور متوسط روزانه 750 تن پارازایلین دریافت میکردیم که الان روزانه 2000 تن رسیده و گرچه شرکتهای فرانسوی امسال نیامدند، اما اکنون روزانه 2300 تن تولید پارازایلین انجام میدهیم.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که بازدهی سرمایه در پتروشیمی نوری چقدر است، گفت: سال قبل سود 2100 میلیارد تومانی کسب شد که بازده سرمایه این شرکت 8 تا 9 درصد به نام حاشیه سود بوده است. اما با توجه به اینکه ارقام سود بسیار زیاد است، حدود 10 درصد از این سود رقم بسیار بالایی است که برای سهامداران جذاب خواهد بود.
محبیفر معاون مالی هلدینگ خلیج فارس گفت: سال گذشته و سال جاری ظرفیت تولید 90 درصد در نظر گرفته شد، اما آمار بهار امسال 104 درصد تولید متناظر را نوید داده و سال بعد به صد درصد تولید اسمی خواهیم رسید و نرخ ارز برای امسال 10 هزار تومان در نظر گرفته بودیم که امروز در سامانه نیما هر دلار 11 هزار و 600 تومان است و برای سال بعد 10 درصد به نرخ امسال اضافه میکنیم.
وی افزود: سود شرکت را به آینده نبردیم و هر هزار تومانی که به نرخ ارز اضافه میشود، 600 میلیارد تومان به سود شرکت نوری اضافه میشود؛ بنابراین محافظهکاری در قیمت دیده نشده بلکه قیمت را پایین هم در نظر گرفتیم.
همچنین ربیعی مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: ارز حاصل از صادرات شرکتهای هلدینگ خلیج فارس فقط و فقر در سامانه نیما عرضه میشود که نرخ ارز در این سامانه شناور بوده و دستوری نیست و امروز نرخ 11 هزار و 600 تومان در سامانه خرید و فروش میشود.
وی با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی و وزارت نفت گفت: قسمت عمده ارز پتروشیمیها در سامانه نیما ارائه میشود و طبق آییننامه بانک کشاورزی، شرکتهای پتروشیمی میتوانند حداکثر 30 درصد درآمد ارزی خود را صرف هزینه خوراک و تجهیزات کنند.
وی افزود: پتروشیمیهای خوراک مایع کمتر از پتروشیمیهای خوراک گاز سود دارند اما پتروشیمی نوری با وجود اینکه از خوراک مایع و گاز مایع فشرده استفاده میکند اما حجم درآمدهای آن آنقدر زیاد است که سود کم آن هم ضربدر ارقام درشت رقم سرشاری است. در سال جاری برای پتروشیمی نوری 20 هزار میلیارد تومان درآمد پیشبینی شده است که 9 تا 10 درصد سود آن بیش از 2000 میلیارد تومان سود خواهد بود. اگرچه حاشیه سود کم است اما سود خوبی نصیب سهامداران میشود.