روز گذشته در گزارشی اعلام شد که از درون جلسات اصلاح طلبان خبر می رسد که آنها که در مورد استراتژی انتخاباتی برای انتخابات اسفند در حال بحث هستند و در این زمینه سناریوهای مختلفی را هم مورد ارزیابی و گفت و گو قرار داده اند تا بر اساس آن جمع بندی های لازم با اخذ نظرات گوناگون صورت گرفته و شکل حضور این طیف در انتخابات مجلس یازدهم مشخص شود. اصلاح طلبان اینبار می خواهند حضور متفاوتی در انتخابات مجلس داشته باشند.
به گزارش «تابناک»، در خبری که روز گذشته منتشر شد این مساله مورد تاکید قرار گذفت که اصلاح طلبان چهار نگاه و استراتژی مختلف را برای انتخابات اسفند ماه مجلس مورد بررسی و کنکاش قرار داده می می دهند. براین اساس، نگاه اول تلاش آنها برای حضور حداکثری، موضوع دوم مسأله مشارکت محدود، مسأله بعدی ائتلاف و آخرین راهکار ارائه شده هم تحریم انتخابات است که همه این موضوعات در جلسات اصلاح طلبان موافقان و مخالفانی دارد و به همین دلیل است که آنها هنوز نتوانسته اند خروجی از نظرات همه تصمیم گیران برای تعیین استراتژی انتخاباتی آتی خود بگیرند.
بلایی که سر اصولگرایان آمد در انتظار اصلاحطلبان است
در گزارش پیش رو بنا داریم به این موضوع بپردازیم که گزاره «تحریم انتخابات» از سوی اصلاح طلبان چه سرنوشتی را برای آنها رقم خواهد زد و چه دستاوردی خواهد داشت. شاید آن دسته از اصلاح طلبانی که این گزاره را به عنوان یکی از استراتژی های انتخاباتی این جریان برای مجلس یازدهم مطرح می کنند به این حرف «صادق زیباکلام» فعال سیاسی اصلاحطلب که گفته «ممکن است در انتخابات مجلس یازدهم، همان بلایی سر اصلاح طلبان بیاید که در سال ۹۴ بر سر اصولگرایان آمد.» اعتقاد جدی دارند و می خواهند از همین الان روغن ریخته را نذر امامزاده کنند!
زیباکلام در این زمینه ابراز عقیده کرده است که «در انتخابات مجلس یازدهم، اصلاح طلبان بخش قابل توجهی از رایدهندگان خود را از دست خواهند داد. با توجه به شرایط فعلی، آن بدنه اجتماعی که در صورت رفتن به پای صندوق به اصلاح طلبان رای میدهد، مشارکتی نخواهد کرد. بنابراین نامزدهای اصولگرایان اعم از تندرو و کندرو و میانه رو در تهران و سایر استانها و حوزههای انتخابیه بزرگ با آرای خیلی کمی وارد مجلس یازدهم خواهند شد.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب در عین حال تاکید کرده که «خودش قطعا پای صندوق رای خواهد رفت.» هرچند گفته که روحانی در یک سال گذشته "بلای عظیمی" بر سر ۲۴ میلیون رایدهنده خودش آورد، مجلس دهم و به ویژه فراکسیون امید نیز عملکرد بیرمقی داشته بنابراین نمیتوان مردم را همان مردم سال ۹۴ و ۹۶ فرض گرفت.»
راه فرار حجاریان پیش پای اصلاحطلبان برای عدم پاسخگویی
«سعید حجاریان» تئوریسین جریان اصلاحات اولین مطرح کننده موضوع تحریم انتخابات توسط اصلاح طلبان بود و چندی پیش در گفت و گویی از احتمال تحریم انتخابات توسط جریان سیاسی متبوع خود گفت است. حجاریان معتقد است که اگر شورای نگهبان به شیوه سابق عمل کند ممکن است صندوق رای برای آنان حکم جعبه پاندورا را داشته باشد. او از بت نبودن انتخابات می گوید.
البته بسیاری از تحلیل گران سیاسی، این اظهارات را نوعی فرار رو به جلو و آن را یک استراتژی قدیمی برای عدم پاسخگویی در قبال عملکرد خود می داند و معتقد هستند که این حرف ها برای فرار از پاسخگویی در مورد ناکارآمدی دولت، مجلس و شورای شهر است. آنها معتقدند که اصلاح طلبان هیچ وقت قدرت را ترک نکرده و با همین ساختار موجود و نظارت استصوابی آن در انتخابات ها شرکت می کنند.
هرچند این استراتژی در کنار مسائلی نظیر تعیین شرط اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات که «علی تاجرنیا» عضو حزب مشارکت آن را زا مطرح کرده و یا تهدید این جریان به عدم ارائه لیست برای انتخابات مجلس یازدهم را برخی کارشناسان تلاش و بازی اصلاح طلبانه برای تحت فشار قرار دادن شورای نگهبان می خوانند که البته «عباسعلی کدخدایی» سخنگو و عضو حقوقدان این شورا رسما ملاک کار را برای بررسی صلاحیت کاندیداها قانون خوانده و تاکید کرده است که شورای نگهبان تحت هیچ نوع فشار سیاسی در روند بررسی صلاحیت ها قرار نخواهد گرفت.
مخالفان اصلاحطلب و اصولگرای تحریم؛ تحریم انتخابات خطرناک است
هرچند این نگاه غالب جریان اصلاح طلب نیست و برخی چهره ها در این جریان مخالفت جدی حتی با طرح موضوع «تحریم انتخابات» دارند. در همین زمینه «محمدجواد حقشناس» عضو شورای شهر تهران و از شخصیتهای اصلاحطلب گفته است که کاملاً مخالف تحریم انتخابات از سوی اصلاحطلبان است و آن را به شدت تقبیح می کند.
این عضو حزب اعتماد ملی در این باره میگوید: «چنین رویکردهایی که منجر به تحریم و دوری از صندوقهای رأی میشود راهکار مناسبی برای روبهرو شدن با انتخابات نیست. ما باید تلاش کنیم که زمینه برای حضور حداکثری در انتخابات فراهم شود و در این راستا با جامعه به گفتگو بنشینیم و از حالا تلاش کنیم تا شرایط را برای برگزاری یک انتخاب مناسب و دقیق و استاندارد فراهم کنیم. بنابراین نگاه شرطی کردن انتخابات نگاه بسیار خطرناکی است و برخی از دوستان متوجه عواقب اظهاراتشان نیستند
جریان اصلاحات پس از مجلس ششم نتیجه نامبارک تحریم انتخابات را در شکل گیری مجالس عمدتا یا کاملا اصولگرا دید؛ موضوعی که هزینه آن هم برای جریان اصلاحات، هم برای جریان اصولگرا و هم برای مردم و نظام بود. «علی مطهری» هم در همین زمینه به انتقاد از اصلاح طلبان در سال 94 پرداخته و ضمن تخطئه مجلس نهم- با اکثریت اصولگرا- گفته بود اگر اصلاحطلبان، انتخابات مجلس نهم را تحریم نمیکردند ما مجلس بهتری داشتیم.
وی عنوان کرده بود: ما تجربه مجلس نهم را داریم که در آن انتخابات اصلاحطلبان تقریباً به غیر از چند حزب انتخابات را تحریم کردهاند که نتیجهاش مجلس نهم است و این مجلس با مجلس ایدهآل فاصله بسیاری دارد.این نماینده مجلس با اشاره به حضورش در مجالس هشتم و نهم اظهار داشت: من وقتی مجلس هشتم و مجلس نهم را با یکدیگر مقایسه میکنم میبینم که مجلس هشتم قویتر بود و نمایندگان خوشفکرتری داشت که میتوانستیم با آنها همفکری و درد دل کنیم اما این تعداد در مجلس نهم به کمتر از 10 نفر رسیده است.
باید تاکید کرد که طرح موضوعاتی نظیر «تحریم انتخابات» و یا مشروط کردن حضور در این عرصه تجربه ایست که پیش از این آزموده شده و حاصلی هم در پی نداشته است. این مساله علاوه بر هزینه سازی برای نظام، هزینه سازی برای جریان اصلاحات نیز هست و در مقاطعی باعث خالی ماندن دست این جریان از تصدی کرسی های بهارستان شده است که هنوز بسیاری از اصلاح طلبان آن را در پیش گرفتن یک رویه اشتباه می خوانند.