نقد موضع اصلاح‌طلبان برای مشارکت «محدود و مشروط» در انتخابات؛

«مشارکت مشروط» فاصله اصلاح‌طلبان و حاکمیت را بیشتر می‌کند!

هم مطرح کننده مسأله تحریم انتخابات و هم دنبال کننده طرح حضور مشروط انتخاباتی، کسی جز «سعید حجاریان» تئوریسین جریان اصلاحات نبوده است. همین موضع وی باعث شد تا مشارکت مشروط انتخاباتی بر سر زبان‌ها بیفتد؛ به‌ نحوی که واکنش ها و اظهار نظرهای زیادی پیرامون این مسأله از سوی چهره های جریان اصلاح طلب صورت گرفت. حجاریان تأکید دارد، «اگر شروط اصلاح‌طلبان محقق نشود، عطای انتخابات را به لقایش می‌بخشیم.»
کد خبر: ۹۱۱۷۹۳
|
۲۴ تير ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۱ 15 July 2019
|
10076 بازدید
|

در بررسی استراتژی انتخاباتی جریان اصلاح طلب برای حضور در انتخابات اسفند ماه مجلس دومین موضوع مطرح شده از سوی برخی فعالان این جریان، مسأله «مشارکت مشروط و محدود» در انتخابات عنوان شده که این گزاره هم مثل موضوع تحریم انتخابات مخالفان جدی در بین اصلاح طلبان دارد و بسیاری از آنان معتقدند که با توسل به مسأله مانع از دستیابی این جریان به کرسی های سبز بهارستان خواهند شد.

به گزارش «تابناک»؛ اصلاح طلبان در گیرودار تعیین و انتخاب استراتژی انتخاباتی خود برای اسفند ماه و حضور هرچه بهتر در انتخابات مجلس یازدهم هستند. نظرات مختلفی نظیر تحریم انتخابات، حضور مشروط و محدود در این عرصه برای نشان دادن اعتراض به برخی روندهای انتخاباتی، دستیابی به ائتلاف انتخاباتی دیگر نظر آنچه از سال 92 تا کنون شاهد آن بوده ایم و تلاش مستقلانه برای حضور و مشارکت حداکثری در انتخابات از جمله موضوعاتی است که گفته می شود، در جلسات اصلاح طلبان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

پس از آنکه گزارش هایی در خصوص این چهار استراتژی انتخاباتی و بررسی تک به تک آن که اولین گزارش مربوط به موضوع تحریم انتخابات بود، در این گزارش بناست که مسأله طرح «مشارکت محدود و مشروط» در انتخابات را که توسط برخی چهره های اصلاح طلب مطرح شده، اما به نظر می رسد مورد اقبال این جریان قرار نگیرد، مورد بررسی قرار دهیم. کسانی که چنین ایده ای را مطرح کرده اند آن را نشان دادن نوعی از اعتراض اصلاح طلبان نسبت به برخی نهادهای مسئول و همچنین برخی روندهای انتخاباتی عنوان کرده اند.

حجاریان، تاج زاده و ناصری به دنبال مشارکت مشروط

هم مطرح کننده مسأله تحریم انتخابات و هم دنبال کننده طرح حضور مشروط انتخاباتی؛ کسی جز «سعید حجاریان» تئوریسین جریان اصلاحات نبوده است. همین موضع وی باعث شد تا مشارکت مشروط انتخاباتی بر سر زبان‌ها بیفتد؛ به ‌نحوی که واکنش ها و اظهارنظرهای زیادی پیرامون این مسأله از سوی چهره های جریان اصلاح طلب صورت گرفت. حجاریان تأکید دارد «اگر شروط اصلاح‌طلبان محقق نشود، عطای انتخابات را به لقایش می‌بخشیم.»

پس از طرح این ایده انتخاباتی، «عبدالله ناصري» عضو شوراي مشورتي رئيس دولت اصلاحات و فعال سياسي اصلاح‌طلب نیز عنوان کرد: من علي‌الاطلاق به حضور مشروط پايبند هستم، اما نه با آن جزئيات يا راهكارهاي ديگري مثل ادغام احزاب در يكديگر يا اينكه جريان اصلاح‌طلب از كنار حوادث تند اجتماع بگذرد و سر خود را پايين بيندازد كه برخورد نكند كه ذيل پيشنهاد آقاي حجاريان است. لذا كاملا با اين پيشنهادها مخالفم و معتقدم اصلاح‌طلبان بايد صراحتا انتخابات مشروط را اعلام كنند.

او در خصوص دلایل تأکیدش بر موضوع مشارکت محدود نیز گفته که «همان پيشنهادي كه آقاي تاج‌زاده پيش از اين به صراحت اعلام كرده بود. حضور در مجلس تحت شرايطي معنا دارد كه بتوانند چهره‌هاي كارآمد و توانمند خود را روانه مجلس كرده و از فيلترهاي نظارتي رد كنند وگرنه با تجربه مجلس فعلي و ليست ناكارآمد اميد معتقدم كه اين دوره ديگر نمي‌توان راهبرد اقليتي را به‌كار برد و انتخابي كرد؛ بدين معنا كه مجلسي روي كار بيايد كه الزاما مجلس نهم نباشد.»

مخالفت جدی برخی اصلاح‌طلبان با مشارکت مشروط انتخاباتی

اما از قرار معلوم، حزب اعتماد ملی با دیدگاه حجاریان برای مشارکت محدود و مشروط در انتخابات کاملاً مخالف دارد، به نحوی که «اسماعیل گرامی‌مقدم» سخنگو و از اعضای شورای مرکزی این حزب، از ایده حجاریان با عناوینی مانند کهنه و ورشکسته یاد کرده است.

«ابراهیم اصغرزاده» فعال سیاسی اصلاح‌طلب هم با این ایده مخالف است و باور دارد که مشارکت مشروط نمی‌تواند استراتژی اصلاح‌طلبان باشد. او می گوید: «اشکال مشارکت مشروط این است که تاکتیک است و استراتژی نیست. واقعیت این است که جامعه دچار خستگی شده. مردم احساس می‌کنند که اصلاح‌طلبان هیزم گرم کن تنور انتخابات می‌شوند تا مردم را پای صندوق رأی بیاورند و مشارکت سیاسی را بالا ببرند اما در نهایت به نتیجه مطلوبی نمی‌رسند؛ مانند انتخابات مجلس خبرگان و انتخابات درونی و ریاست آن.»

اصغرزاده با انتقاد از رویکرد اصلاح‌طلبان در مواجهه با مردم ادامه داد: «تصویری که برای مردم از انتخابات ۹۶ و وعده‌های اصلاح‌طلبان برای انتخاب روحانی و دولت تدبیر و امید ایجاد شده، این است که وعده‌های اصلاح‌طلبان باد هوا بوده است، چون اعتماد آنها به نخبگان از دست رفته است. بر این اساس اگر فرض را بر این بگیریم که بنای اصلاح‌طلبان مشارکت مشروط باشد، مخاطب این شرط هم شورای نگهبان نخواهد بود، بلکه مردم و بدنه اجتماعی هستند که به آنها رأی داده‌اند. نمی‌شود که در ایام انتخابات با طرح برخی شعارها و وعده‌ها سطح مطالبات را بالا ببرند و بعد از انتخابات نقشی در اداره کشور و آنچه رخ می‌دهد، نداشته باشند. پس وقتی صحبت از شرط و شروط می‌شود، بیشتر به رابطه بین مردم و اصلاح‌طلبان بازمی‌گردد. اگر این رابطه محکم باشد، موازنه به نفع اصلاح‌طلبان تمام خواهد شد و دیگر نهادها نسبت به انتخاب مردم مجبور به عقب‌نشینی خواهند شد اما مشکل این است که اصلاح‌طلبان نتوانستند با این بدنه اجتماعی ارتباط برقرار کنند.

دلایل مخالفت و موافقت‌ها با یک ایده انتخاباتی

به نظر می رسد، برخی اصلاح طلبان نظیر حجاریان افرادی که مثل او فکر می کنند مثل تاج زاده و ناصری تلاش می کنند تا موضوع مشارکت محدود ومشروط در انتخابات را به استراتژی انتخاباتی اصلی اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ماه بدل کنند، اما در این راه مخالفان جدی را پیش روی خود می بینند و شاید بسیاری از اصلاح طلبان با این مسأله مخلفت دارند.

مطرح کنندگان این ایده یعنی مشارکت محدود و مشروط در انتخابات به دنبال آن هستند که از این طریق بتوانند برخی نهادهای متولی و تعیین کننده در انتخابات را تحت فشار قرار دهند که نسبت به تائید صلاحیت برخی چهره های اصلاح طلب با نگاه نرم تری کار را پیش ببرند، اما مسأله این است که واکنش های اخیر شورای نگهبان نشان می دهد آنها در این خصوص مطابق با میل این افراد عمل نخواهند کرد و فشارهای اینچنینی تأثیری بر موضوع صلاحیت ها نخواهد داشت.

اصلاح طلبانی که این موضوع را مطرح کرده اند عقیده دارند، اگر شورای نگهبان این نرمش را در بررسی صلاحیت ها نشان داد که خواسته آنها محقق شده و برخی چهره های اصلاح طلب که امید کمتری به تأیید صلاحیت شان وجود داشته توانسته اند، مجور شرکت در انتخابات تحت عنوان کاندیدا را به دست بیاورند، اما اگر این خواسته اجابت نشود، آنها شیوه مشارکت محدود و مشروط را پیش خواهند برد و در این صورت علاوه بر اینکه پاسخی نسبت به عملکرد ضعیف اصلاح طلبان مجلس دهم نخواهند داد، در موضع طلبکار به دلیل رد صلاحیت ها ظاهر خواهند شد.

از طرفی اصلاح طلبانی که مخالف این استراتژی هستند، اعتقاد دارند که مشارکت محدود و مشروط در انتخابات تاثیری بر تصمیمات نهادی مثل شورای نگهبان نخواهد داشت و آنها نظیر آنچه تاکنون عمل خواهند کرد، در این انتخابات هم اقدام می کنند؛ بنابراین، به کار گیری این شیوه انتخاباتی از سوی جریان اصلاحات تفاوتی با عدم مشارکت در انتخابات ندارد و علاوه بر محروم شدن این جریان از تصدی کرسی های مجلس، فاصله جریان اصلاح طلب را با حاکمیت و نهادهای حاکمیتی بیشتر خواهد کرد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۶۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
اصلاح طلب اصولگر دیگه تموم ماجرا
آدم عاقل هیچ وقت از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
تقسیم بندی به اصلاح طلب و اصول گرا برای ساده سازی و فهم موضوع است، در ضمن حالا که قرار حتما کسی باشه بهتره که من خودم انتخابش کنم.
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
این اصلاح طلبان تازه به نزدیکی های قله رسیده اند اگر رها کنند قل می خورند می افتند پای کوه.
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
تا زمانیکه نظارت استصوابی وجود دارد انتخابات معنا ندارد من خود دیگر در انتخابات شرکت نمی کنم چون اثری ندارد
ناشناس
| Canada |
۲۱:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
دوست عزیز 17:27 کدوم قله؟ راستش از اونجایی که من یادم میاد و تو هر انتخاباتی که برگزار می شد، نزدیک انتخابات یه دفع یه عده ای یا افراد خاصی شروع به انتقادهای تند از دولت، نظام و حاکمیت می کنند و خود رو به شکلی اپوزسیون داخل کشور معرفی می کنند، در مقابل هم نهادها، سازمان ها و گروه های خاصی هم به شدت این افراد و یا گروه های آنها رو به باد انتقاد می گیرن و به طرفدارهاشون اعلام می کنند اگه اجازه دهید این افراد انتخاب شوند، معلوم نیست چه اتفاقات وحشتناکی بیفته. بعدش هم دو طرف که حسابی گرد و خاک کردن، یکی اون یکی رو به امریکایی و ضد انقلاب متهم می کنه، اون یکی به یه چیزه دیگه. در نهایت هم بعد از انتخابات به صورت مخفیانه کنار هم می شینن و حسابی و یه دل سیر می خندن. میگن دیدی چکار کردیم؟ مثلا میزان مشارکت رو حداقل 40 درصد بالا بردیم. بعد هم همین شیوه با ترفندها و افراد جدید برای دوره های بعدی تکرار و تکرار میشه. هیچوت یادم نمی ره وقتی آقای خاتمی در کوران تبلیغات ریاست جمهوری و جهت سخنرانی به خوزستان و اهواز رفته بود، تقریبا هیچ کسی از اطرافیان من تو شهری که بودیم آقای خاتمی رو نمی شناختن، اما همون موقع اعلام شد که گروه های فشار، افراد خودسر و ... به کاروان آقای خاتمی تو خوزستان حمله کردن و چند تا از ماشین های اطرافیان اون رو آتیش زدن. کسایی که من می شناختم همه اولین سوالشون این بود که مگه این آقای خاتمی چی میگه، مگه تو همین ایران نبوده قبلش، از خارج از ایران اومده؟ باعث شد بخش عظیمی از مردم که به هیچ عنوان تمایلی به رای دادن نداشتن، وارد انتخابات بشن و به خاتمی رای بدن. مادر خود من می گفت من خواب دیدم که یه سید سبز پوش اومده تو خوابم و گفته که به آقای خاتمی رای ندین که باعث نابودی اسلام میشه. دقت می کنین!!! تو یه خانواده چند نفره، چه جوری و با چه حیله های تنور انتخابات رو داغ کردن. متاسفانه این شیوه ها سال های سال ادامه داشت و داره. هر چند که به لطف پیشرفت های سیستم های مجازی و اینترنت و ماهواره الان به جرات میشه گفت بالای 80 درصد از همون مردم آگاه شده و دیگه گول این شکل از ضد تبلیغات رو نمی خورن. واقعا که باید این جمله رو " اصلاح طلب، اصولگرا، دیگه تموم ماجرا" رو با طلا نوشت.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
من دوست دارم خودم انتخاب کنم، بهتر از اینه که گرفتار امثال احمدی نژاد بشم.
mojtaba
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
یعنی باز هم باید رای داد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
خودشون در شورای نگهبان و مجمع زحمت انتخابات را بکشند و مسولیتش را هم بپذیرند
نه اینکه بین بد و بدتر واسه مردم یک انتخابات نمایشی دکوری درست کنند
و بعدش که نتیجه افتضاح شد ، از مردم گله و شکایت کنند که خودتان اشتباه انتخاب کردید !!!!!؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
فاصله مردم و مسدولان در حال افزایش است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
هر سیاستی که جناح های سیاسی اصلاح طلب ،اصولگرا،میانه رو،تندرو حکومت اتخاذ کنند،مردم دیگر گولشان را نخواهند خورد.اکثریت قاطع مردم شرکت نمیکنند...
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
تورم سوزان موجب انتخابات فوق العاده سرد میشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
خیلی ها الکترونیکی شرکت خواهند کرد:) !!!!!!!!!!!!بله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
اينجاست كه بايد گفت ، جيك جيك مستونت بود فكر زمستونت بود ؟
سروش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
این شیوه امتیاز گیری اصلاح طلبان بی نتیجه است چرا که عملکرد ضعیف حمایت ملت را بدنبال نخواهد داشت درضمن کنارگیری اصلاح طلبان باعث خواهد شد عملا تمام کرسی را به اصولگرایان واگذار کنند و اصول گرایان در آن چهار سال به تحکیم مواضع خودشان بپردازند.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
اگر به هر دلیلی اصلاح طلبان مشارکت کم یا کنار بکشند از انتخاب عملا همه آنچه را که در این چند سال رشته اند پنبه خواهد شد.
پاسخ ها
اصفهانی
| Netherlands |
۱۷:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ممکنس بفرماین چی چی رشته اند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
این اصلاح طلبهای ژن خوب که حتی توان این رو ندارند اسم یک خیابون شهر رو عوض کنند و هزار دستگاه عریض و طویل جلو اراده اونها رو میگیرند و برای اینکه خاطر آقایان شورای نگهبان مکدر نشود حاضر به کوچکترین کاری نیستند در طول این سالها به غیر از هدر دادن عمر جوانهای مملکت و گرفتن دو دستی صندلی ریاست و ترساندن مردم از رقیب چه رشته رشته اند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
خودتون رو اذيت نكنيد شركت در انتخاباتي وجود نخواهد داشت
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
در صورت عدم تجدید نظر کلی در سیستم نظارت استصوابی و آزاد نشدن رسانه ها و احزاب آزاد، قطعا در هر انتخاباتی کیفیت نامزدها تنزل خواهد کرد
و به تبع آن مردم هم رقبت خود برای شرکت در انتخابات را از دست خواهند داد .
و عدم حمایت مردم از نظام و پشت کردن به آن موجبات آسیب پذیری بیشتر و بزرگترین نقطه قدرت نظام از بین خواهد رفت
پاسخ ها
جرنگ
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
نیاز این مردم ارزانی و اشتغال . بقیه اش برای سباسیونه
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
اصلاح طلبان فکر می کنند باز هم مثل گذشته می توانند نقش گروه های اقلیت را بازی کنند و افکار جامعه را در دست بگیرند بنظرم چون رییس جمهوری مجلس حتی اغلب شورای شهر دست اصلاح طلبان بوده این استراتژی جواب نمی دهد، تنها باعث آسیب پذیری بیشتر اصلاح طلبان می شود.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات