روز دوشنبه، دو مقام آمریکایی اعلام کردند، این کشور با صدور ویزا برای محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای شرکت در نشست هفته جاری سازمان ملل موافقت کرده و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز آن را پذیرفته است.
به گزارش «تابناک»؛ رویترز نوشت: اگر پمپئو اعطای ویزای سفر به ظریف، دیپلمات و مذاکرهکننده ارشد ایران را رد میکرد، میتوانست نشانهای از تلاش آمریکا برای بستن درهای دیپلماسی و منزوی کردن بیشتر ایران باشد.
موافقت واشنگتن با اعطای ویزا به ظریف در حالی صورت میگیرد که وزیر خزانهداری آمریکا حدود دو هفته پیش اعلام کرد، ترامپ از او خواسته طی چند روز آینده، وزیر خارجه ایران را در فهرست تحریم قرار دهد؛ اما بعدا خبر رسید که آمریکا فعلا از این تصمیم عقبنشینی کرده است.
در این ارتباط، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به واشنگتن پست و در واکنش به خبرها مبنی بر موافقت با صدور روادید برای محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، مدعی شد وی به رغم موافقت با این امر، دایره رفت و آمد ظریف در سطح شهر نیویورک را محدود کرده، به گونه ای که وی فقط میتواند در حدفاصل مقر سازمان ملل و محل استقرار هیأت دیپلماتیک ایران که به اندازه شش بلوک با هم فاصله دارند و همچنین تا محل اقامت نماینده ایران در سازمان ملل، تردد کند.
وی در این باره مدعی شد: دیپلماتهای آمریکایی در تهران پرسه نمیزنند، پس ما هم دلیلی برای اینکه دیپلماتهای ایرانی آزادانه در شهر نیویورک چرخ بزنند، نمیبینیم.
وی همچنین از پاسخ به این پرسش طفره رفت که آیا ممکن است در جریان نشست مجمع عمومی سازمان ملل ـ که ماه میلادی سپتامبر در نیویورک برگزار میشود ـ وی یا دیگر مقامات آمریکا با ظریف دیدار کنند یا خیر؟!
پمپئو در ادامه اظهارات اهانتآمیز خود، ظریف را از بابت مصاحبه با رسانههای آمریکایی به سوءاستفاده از آزادی بیان در راستای اشاعه پروپاگاندای بدخواهانه ایران متهم کرد و مدعی شد (اگر فرصتی داده شود) او هم حاضر است هر دعوتی مبنی بر حضور در تلویزیون ایران را بپذیرد.
گفتنی است، ظریف که به منظور شرکت در نشست سالانه مقامات عالیرتبه شورای اقتصادی - اجتماعی ملل متحد به نیویورک سفر کرده، غروب یکشنبه وارد این شهر شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره محدودیت «محمدجواد ظریف» در جریان سفر به نیویورک گفت: پمپئو اعتراف کرد که نگران تأثیرگذاری سفرهای کاری وزیر امور خارجه بر افکار عمومی آمریکا و جهان است.
وی گفت: ظریف معمولاً در مقر سازمان ملل متحد، نمایندگی دائم ایران و اقامتگاه سفیر جمهوری اسلامی ایران در رفت و آمد است و همه دیدارها، مصاحبهها و سخنرانی هایش را در همین مکانها انجام میدهد.
چرا ظریف محدود شده است؟
محدود شدن ظریف در رفت و آمدهای دیپلمایتک خود در آمریکا، ارتباط مستقیمی با سفر قبلی ظریف به نیویورک دارد؛ سفری که از نظر بسیاری از تحلیلگران و رسانه های آمریکایی توانست اثر قابل توجهی بر سیاست داخلی ایالات متحده داشته باشد؛ جایی که ظریف به طرح ها و برنامه های «تیم ب» (بولتون، بن زاید، بن سلمان و بنیامین نتانیاهو) علیه کشورمان اشاره و توجهات را به خود جلب کرد.
گفتنی است، محمدجواد ظریف سوم اردیبهشت برای شرکت در نشست «روز بینالمللی چندجانبه گرایی و دیپلماسی برای صلح» در مجمع عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک شده بود؛ سفری که دستاوردهای سیاسی عمده ای برای کشورمان به همراه داشت.
یکی دیگر از برنامههای ظریف در سفر قبلی به آمریکا، مصاحبه با رسانه های آمریکایی از جمله سی.بی.اس و شبکه فاکسنیوز بود. در این میان، مصاحبه با فاکس نیوز بی سابقه و خاص تر بود؛ شبکهای که به نوعی رسانه نومحافظهکاران جنگطلب آمریکایی است و محبوبترین رسانه نزد دونالد ترامپ رئیسجمهور رسانهستیز آمریکاست، به گونهای که سخنگویان وزارت خارجه آمریکا در دوره ترامپ معمولاً از بین مجریان فاکسنیوز انتخاب میشوند.
به طوری که پس از مصاحبه با فاکس نیوز، مقامات آمریکایی، اماراتی و اسرائیلی اظهارات تندی علیه ظریف مطرح کردند و در مقابل توجه بسیاری از رسانه ها و ناظران آمریکا بدان جلب شد.
تا جایی که بسیاری از رسانه های آمریکایی این شائبه را مطرح کردند که قدرت تصمیم گیری واحد در مورد مسأله ایران در دولت ترامپ وجود ندارد و این دوگانگی و اختلاف نظر به حدی جدی است که دولت این کشور را سردرگم ساخته است.
اثرگذاری دیپلماسی رسانه ای ظریف به اندازه ای بود که بسیاری از مقامات آمریکا وادار به واکنش شدند، تا جایی که «دونالد ترامپ» وادار به موضع گیری در این خصوص شده بود. رئیس جمهور آمریکا در واکنش به گزارشها درباره وجود اختلاف نظر در تیم امنیتی کاخ سفید درباره ایران و همچنین واکنش به اظهارات ظریف گفته بود که وی کاملا مستقل تصمیمگیری میکند.
«مورگان اورتگاس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به مصاحبه ظریف، در توییتر نوشته بود: «عجیب نیست، ظریف که خود را استاد حقوق بشر میخواند و سخنگوی رژیم خشن ایران است، به ایالات متحده میآید تا از آزادیهایی که از مردم ایران دریغ میشود، بهره ببرد.»
وی افزود: عجیب این که هنوز هم بعضی افراد به این ریاکار توجه میکنند.
پیش از این، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا هم مصاحبه ظریف را «مضحک» و «پروپاگاندا» توصیف و ادعا کرده بود که وزیر امور خارجه ایران تلاش میکند با انتشار اطلاعات غلط بر صحنه سیاسی آمریکا اثر بگذارد.
به طور کلی، آمریکایی ها با درک تجریه سفر پیشین ظریف و ترس از اثرگذاری دوباره وزیر خارجه کشورمان بر سیاست داخلی آمریکا، محدودیت هایی بر رفت و آمدهای دیپلماتیک ظریف در نیویورک تحمیل کرده اند. محدودیت هایی که به معنای اثرگذاری اقدامات ظریف در سفر قبلی و ترس از اثرگذاری دوباره وزیر خارجه کشورمان در سفر کنونی است.