عربستان در آستانه انفجار اجتماعی، درگیریهای شدید میان نیروهای اقلیم کردستان و افراد مسلح در اربیل، درخواست سناتور آمریکایی برای دیدار با ظریف و توضیح سفارت انگلیس درباره تغییر آرایش نظامی در خلیج فارس، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به طرح سنای آمریکا برای مصادره ۱.۶۸ میلیارد دلار از داراییهای ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ مجلس نمایندگان آمریکا، طرحی را به تصویب رساند که خواستار دسترسپذیر کردن داراییهای ایران برای پرداخت غرامت به خانوادههای قربانیان بمبگذاری سال ۱۹۸۳ در مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت است.
رسانههای آمریکا گزارش دادهاند این طرح عصر چهارشنبه (به وقت آمریکا) با ۳۹۷ رأی موافق و ۳۱ رأی مخالف در قالب متممی به «قانون اختیارات اطلاعاتی» آمریکا به تصویب اعضای مجلس نمایندگان رسید.
طرح یاد شده با نام «تعهد ما برای به رسمیت شناختن قهرمانان آمریکا»، توسط «گِرِگ پنس»، برادر «مایک پنس»، معاون رئیسجمهور فعلی آمریکا ارائه شده و شامل مفادی برای دسترسپذیر کردن ۱.۶۸ میلیارد دلار از داراییهای دولت ایران است که در بانکی مستقر در لوکزامبورگ نگهداری میشود. او خواستار پرداخت این پول به عنوان غرامت به خانواده قربانیان بمبگذاری سال ۱۹۸۳ در مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت شده است.
این دو طرح در حالی در شاخههای قانونگذاری کنگره آمریکا به تصویب رسیدهاند که دادگاهی در لوکزامبورگ فروردینماه امسال، تلاش دادگاههای آمریکا برای توقیف و مصادره ۱.۶۸ میلیارد دلار از داراییهای جمهوری اسلامی ایران در لوکزامبورگ جهت پرداخت غرامت به کسانی که اصطلاحاً «قربانیان تروریسم ایران» خوانده میشوند، مغایر با قوانین بینالمللی خوانده و آن را رد کرده است.
عربستان در آستانه انفجار اجتماعی
شرکت سعودی آرامکو با اشاره به افزایش بهای بنزین، بهای بنزین با اکتان 91 را ، از 1.44 به 1.53 ریال و بنزین با اکتان 95 را از 2.18 به 2.10 ریال سعودی افزایش داد.
پایگاه های اجتماعی عربستان، شاهد واکنش های گسترده ای به تصمیم افزایش بهای بنزین بودند، به ویژه که عربستان بزرگترین تولید کننده نفت به شمار می رود.
کاربران شبکه های اجتماعی نیز افزایش بهای کالاها و خدمات را که مشکلات معیشتی بیشتری برای شهروندان داشته را به باد انتقاد و تمسخر گرفتند.
شایان ذکر است سیاست های ریاضت اقتصادی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی که معمولا شامل طبقات فقیر و متوسط می شود، در اوج اسراف و تلف کردن منابع عربستان با ارقام نجومی است؛ زیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در درآمدهای نفتی شریک خاندان آل سعود است. آمار نیز بیانگر این است که میزان شیردهی آل سعود به ترامپ به یک تریلیون دلار یعنی هزار میلیارد دلار تا پایان اولین دوره ریاست جمهوری وی می رسد که این مبلغ زیاد برای اشتغال زایی در آمریکا هزینه می شود که شاید فرصت دیگری به ترامپ برای انتخاب مجدد وی برای ریاست جمهوری بدهد که البته بن سلمان نیز متمایل بدان است تا به لطف ترامپ بر صندلی قدرت عربستان تکیه بزند.
در همین راستا، اخبار واصله نیز از هزینه کردن میلیاردها دلار توسط بن سلمان در حمله به یمن و ماجراجویی های وی در سودان، لیبی، عراق، سوریه و دیگر کشورهای عربی اسلامی بدون حساب یا هرگونه نظارتی فقط برای اشباع گرایش های سلطه جویانه وی می شود، بدون اینکه نتایج این سیاست های موروثی بر آینده عربستان در کوتاه مدت یا بلند مدت در نظر داشته باشد.
نتایج پژوهش های مراکز تحقیقات جهانی درباره وضعیت اقتصادی عربستان نیز بیانگر ارقام و آمار ترسناکی از شمار بیکاران و وجود مناطق گسترده محرومی در حاشیه شهرهای عربستان بدون ساده ترین امکانات زندگی است که این خود هشداری برای انفجار بمبی ساعتی نه در دنیای خیالی بلکه در واقعیت و در قلب شهرهای سعودی است.
درگیری های شدید میان نیروهای اقلیم کردستان و افراد مسلح در اربیل
منابع عراقی از درگیریهای شدید میان نیروهای امنیتی اقلیم کردستان عراق و افراد مسلح در منطقه عینکاوه در اربیل خبر دادند.
این منابع از بسته شدن جاده مواصلاتی اربیل- مخمور از سوی نیروهای امنیتی اقلیم کردستان عراق خبر دادند.
این همزمان با حمله مسلحانه و کشته شدن سه کارمند کنسولگری ترکیه در اربیل از جمله معاون کنسول ترکیه رخ میدهد.
درخواست سناتور آمریکایی برای دیدار با ظریف
برخی منابع خبری روز چهارشنبه مدعی شدهاند یک سناتور آمریکایی چند روز پیش از «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا خواسته به نمایندگی از کاخ سفید با «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران دیدار کند.
پایگاه پالیتیکو نوشته «رند پال»، نماینده مجلس سنا چند روز پیش در جریان یک جلسه بازی گلف به ترامپ پیشنهاد کرد با «محمد جواد ظریف» دیدار و درباره کاهش تنشها میان ایران و آمریکا گفتوگو کند. ترامپ این پیشنهاد را پذیرفت.
این ادعا در شرایطی مطرح شده که ظریف برای دیدارهایی در سازمان ملل و برگزاری نشستهای خصوصی با روزنامهنگاران و اندیشکدهها به نیویورک سفر کرده است.
پالیتیکو نوشته، ایده دیدار سناتور آمریکایی به عنوان فرستاده دولت ترامپ با ظریف موجب رنجش بسیاری از مقامهای آمریکایی شده. آنها میگویند مداخله رند پال در این زمینه میتواند سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را با مشکل مواجه کند.
رسانه آمریکایی نوشته مشخص نیست که آیا پال با ظریف دیدار خواهد کرد یا خیر. پال و دفتر او درخواستهای متعدد پالیتیکو برای اظهارنظر را رد کردهاند.
پایگاه خبری پالیتیکو چند ماه پیش هم در گزارشی مدعی شده بود، رند پال به ترامپ درباره ایران مشاوره میدهد و توانسته او را از براندازی در ایران یا اقدام نظامی علیه این کشور منصرف کند. در آن گزارش عنوان شده بود، بازی گلف یکی از علایق مشترک دو طرف است.
این پایگاه خبری در گزارش امروز خود نوشته ترامپ ماههاست برای آغاز مذاکرات با ایران تلاش میکند. او در این راستا، «شینزو آبه»، نخستوزیر ژاپن را روانه تهران کرد، اما مقامهای جمهوری اسلامی ایران برگزاری هر گونه مذاکره با آمریکا را رد کردهاند.
پال همراه با دیگر سناتورهای آمریکایی (لیندسی گراهام و دیوید پرود) شنبه هفته جاری با ترامپ در باشگاه او در «استرلینگ» دیدار کردند. درخواست او از ترامپ احتمالاً در همان جلسه مطرح شده است.
توضیح سفارت انگلیس درباره تغییر آرایش نظامی در خلیج فارس
سفارت انگلیس در تهران با درج یادداشتی در توئیتر، مدعی شد: کشتی هایی که عازم خلیج فارس هستند مطابق یک رویه چرخشی مشخص، جایگزین کشتی های دیگر می شوند؛ بنابراین، سطح کلی نیروهای ما در منطقه ـ بر خلاف آنچه برخی رسانه ها القاء کرده اند ـ افرایش نمی یابد.
در این یادداشت که از سوی وزارت دفاع انگلیس تهیه شده، ادعا میشود: انگلیس حضور دریایی درازمدتی در خلیج فارس و اقیانوس هند دارد که نشانه تعهد در قبال ترویج صلح و ثبات و همچنین تضمین امنیت تجارت و مبارزه با قاچاق مواد مخدر و دزدی دریایی است.
این یادداشت میافزاید: ما با هدف کاهش تنشها در خلیج فارس و تضمین آزادی کشتیرانی حدود هزار و ۲۰۰ پرسنل در منطقه داریم. این تحرکات که از مدتها پیش برنامهریزی شده نشانه هیچ گونه تقویت موضع انگلستان در این منطقه نبوده و استقرارهای روتین و معمولی است. ما مرتب شمار کشتیهای ناوگان سلطنتی و ناوگان کمکی سلطنتی را بازنگری میکنیم. وقوع مواردی که آغاز مأموریت یک کشتی با اواخر مأموریت یک کشتی همپوشانی داشته باشد، غیرمعمولی نیست.
گفتنی است، هفته پیش برخی رسانهها از اعزام دومین ناو نیروی دریایی انگلیس به خلیج فارس خبر دادند، حال آنکه بعداً ادعا شد، قرار است در مأموریتی چرخشی، شناور «دانکن» با شناور «مونتروز» جایگزین شود.
نهایت آنکه وزارت خارجه انگلیس طی اطلاعیه ای مدعی شد، ناوشکن «اچاماس دانکن» جهت حفظ امنیت دریایی به منطقه اعزام میشود تا برنامه از پیش تعیین شده ناو «اچ ام اس مونتروز» برای معاینات و تعمیرات انجام گیرد. در نهایت اواخر سال جاری نیز ناو «اچاماس کنت» جایگزین «اچاماس دانکن» خواهد شد.