محمد جواد ظریف که هفته گذشته برای شرکت در نشست شورای اقتصادی ـ اجتماعی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده بود، به دلیل محدودیت اعمال شده از سوی آمریکا برای تردد وی، نتوانست به دفتر سی ان ان برای مصاحبه برود و همین باعث شد تا فرید زکریا، مجری این تلویزیون و درخواست کننده مصاحبه به محل اقامت سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد بیاید و با وزیر امور خارجه گفتوگو کند.
به گزارش «تابناک»؛ ظریف در مشروح این گفت وگو که روز یکشنبه از این شبکه خبری پخش شد، در پاسخ به این که برخی از مردم تصور میکنند ایران با خرابکاری در نفتکشها، ارسال علامتهایی مبنی بر انسداد تنگه هرمز به دنبال افزایش تنش در خلیج فارس است، گفت: ما در خلیج فارس هستیم. ما یک هزار و ۵۰۰ مایل خط ساحلی با خلیج فارس داشته و بر تنگه هرمز کنترل داریم.
وی افزود: این آبراه برای ما حیاتی است؛ از این روی، امنیت آن برای ما بسیار اهمیت دارد. در طول تاریخ ایران امنیت این آبراهها را تأمین کرده است. آمریکا به دنبال ناامن کردن این آبراه برای ایران است، شما نمیتوانید این آبراه را برای یکی ناامن و برای دیگری امن کنید.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این که جدای از اینکه چه کسی باید در این رابطه سرزنش شود، آیا احتمال میدهید که درگیری تصادفی رخ دهد، اظهار کرد: در چنین منطقه آبی کوچک، اگر تعداد زیادی کشتیهای خارجی باشند، تصادف رخ خواهد داد.
ظریف ادامه داد: به یاد آورید در سال ۱۹۸۸ که ناو آمریکایی هواپیمای مسافربری ایران را هدف قرار داد و ۲۹۰ مسافر آن را کشت. حتی درگیری تصادفی میتواند پیامد فاجعه باری داشته باشد.
وی در پاسخ به اینکه آیا افزایش تنش، جنگ را محتمل میسازد، گفت: به سادگی نمیتوانید این مسأله را به یک فاجعه احتمالی بکشانید. همه ما باید درباره جلوگیری از جنگ تلاش کنیم.
وزیر امور خارجه در عین حال به جنگ دیگری اشاره کرد و افزود: اکنون جنگ اقتصادی در جریان است، جنگ اقتصادی علیه ایران، شهروندان ایرانی را هدف گرفته است. رئیس جمهوری ترامپ در مقابل دوربینها گفت به دنبال جنگ نظامی با ایران نیست بلکه درگیر جنگ اقتصادی با ایران است.
ظریف با تأکید بر اینکه "جنگ اقتصادی افتخار آمیز نیست"، اضافه کرد: در جنگ نظامی، شهروندان عادی به طور جانبی آسیب میبینند اما در جنگ اقتصادی، شهروندان عادی هدف اولیه هستند.
مجری برنامه پرسید آیا از اینکه دولت ترامپ قادر است جلوی تعاملات اقتصادی شما را با کشورهای دیگر بگیرد، حتی جلوی فروش نفت شما را در بازار گرفتند، شگفت زده نشدید که رئیس دستگاه دیپلماسی ایران پاسخ داد: این مسأله نه برای ایران بلکه برای جامعه بین المللی تأسف آور است که آمریکا میتواند قلدرمابی خود را بر روی بازیگران مهم در بازار جهانی مؤثر سازد تا از فرمان آن علیه قوانین بین المللی و همچنین منافع ایران تبعیت کنند.
ظریف تصریح کرد: این بسیار تأسف آور است. ما به فروش نفت خود ادامه میدهیم، اگر کاهش یافته، راه حل این مشکل را خواهیم یافت. همانگونه که دیدهاید، بازار ارزی ایران به ثبات رسیده است. بهبود این شرایط ادامه مییابد و راهمان را در مواجهه با این سختیها با عزم و هشیاری ادامه میدهیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به اشتباه ارزیابیهای آمریکا درباره وضعیت اقتصادی ایران اشاره کرد و گفت: آمریکاییها دلار خود را به سلاح جنگ اقتصادی تبدیل کردهاند. همانگونه که اکثر تحلیلگران گفتهاند در میان مدت و طولانی مدت، این مسأله تأثیر منفی بر حوزه نفوذ دلار در اقتصادی جهانی خواهد داشت.
ظریف افزود: شما در بیشتر کشورها شامل متحدان آمریکایی میبینید که در حال فاصله گرفتن از دلار و استفاده از پول ملی خود هستند. در سال گذشته، ایران و ترکیه از پول ملی خود برای ۳۵ درصد تجارت خود استفاده کردند. دیگران هم در حال انجام کار مشابه هستند.
وی با بیان اینکه چین و روسیه هم تصمیم گرفتهاند دلار را در مبادلات دوجانبه کنار بگذارند، اظهار کرد: میدانید که در بازار نفت شانگهای دلار جایگاهی ندارد، این واقعیت امروزی است که دلیل آن تأکید بیش از حد و استفاده از دلار به عنوان سلاح است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اینکه آیا فکر میکنید در ماههای آینده بتوانید به چین و هند، نفت بفروشید گفت: ما به فروش نفت خود ادامه میدهیم، اینکه به چه کسی و چگونه میفروشیم یک راز ملی است چرا که در غیر این صورت، آمریکا میرود و جلوی آن را میگیرد.
ظریف تصریح کرد: ما نفت خود را میفروشیم و بازار نفت نمیتواند بدون نفت ما سرپا بماند.
وی درباره محدودیتهای وزارت خارجه آمریکا برای خود و کارکنان نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد و اینکه پمپئو گفته که این کار برای جلوگیری از گسترش تبلیغات دروغین ایران است و همچنین آمادگی خود را برای گفت و گو با تلویزیون ایران اعلام کرده است، گفت: نخست باید بگویم از اینکه به محل اقامت سفیرمان آمدهاید، خوشامد می گویم تا مصاحبه را انجام دهید به جای اینکه من به استودیوی شما بیایم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، افزود: محدودیتهایی که برای کارکنان ما در نظر گرفته شده است و نه برای من که بیش از محل اقامت، نمایندگی ایران و سازمان ملل متحد در نیویورک تردد دیگر ندارم، یک کار غیرانسانی است. من در مدت دانشجویی خود آمریکا را دیدهام و نیازی به دیدن دوباره آن ندارم.
ظریف ادامه داد: فرزندان کارکنان نمایندگی ما نمیتوانند به مدرسه بروند، این پذیرفتنی نیست. یک محدودیت دیپلماتیک در همسایگی سازمان ملل متحد وجود دارد، این خلاف توافقنامه سازمان ملل متحد و کشور میزبان است.
وی درباره اظهارات پمپئو هم اضافه کرد: او درخواستهای روزنامه نگاران ایرانی را رد کرده است، مطمئنم که او درخواستهای زیادی از سوی تلویزیون و رسانههای دیگر ایران دریافت خواهد کرد. مطمئنم او خواهد توانست با رسانههای ایران گفت و گو کند، اگر او همانگونه که من درخواست رسانههای آمریکایی را میپذیرم، بپذیرد.
رئیس دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران درباره اینکه آیا اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه به دنبال تغییر نظام در ایران نیست را باور دارد یا خیر، گفت: من فکر میکنم او به دنبال جنگ با ایران نیست، فکر میکنم تغییر رژیم در ایران مورد نظر او نیست اما این خواست اطرافیان وی نیست و آنها علاقه مند به انجام این کار هستند.
ظریف افزود: فکر میکنم برای ترامپ اهمیت دارد که به اطرافیان خود نگاه کند، ما از او این کلمات را شنیدهایم که خواستار جنگ و تغییر رژیم نیست اما میتوانم او را مطمئن سازم که اطرافیان وی در مقابل دوربینها گفتهاند که به دنبال جنگ و تغییر رژیم هستند.
وی درباره ادعای ارسال نامه از سوی ترامپ برای رهبر معظم انقلاب اسلامی برای ازسرگیری گفت وگو گفت: ترامپ نامهای نفرستاد اما آبه شینزو نخست وزیر ژاپن پیامی از سوی وی آورد. رهبر معظم انقلاب هم به دقت به آن گوش داد.
عضو شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، افزود: مشکل این است که نمیتوانیم با هر دولت جدید آمریکا دوباره مذاکرات را از سر بگیریم. هر کشوری با کشور دیگر معامله میکند، این واقعیت است که دولتها نماینده کشورهایشان هستند.
ظریف تصریح کرد: ما تنها در آمریکا یک انتخابات داشتهایم، شما در کشورتان انقلاب نداشتهاید. دولت ترامپ پس از دولت اوباما آمد، دولتها توافقهای اجرایی و معاهداتی دارند، همه آنها از سوی کشورها ادامه مییابند شما نمیتوانید به سادگی بگویید من توافق دولت پیشین را قبول ندارم و باید هر کاری که آنها انجام دادند را دوباره مذاکره کنم.
وی با یادآوری اینکه برای رسیدن به توافق هستهای، سالها و ماهها زمان صرف شده است، خاطرنشان کرد: این چیزی نیست که بخواهد دوباره مذاکره شود. اگر ترامپ میگوید که این یک معاهده نیست و تنها یک توافق اجرایی است، این یک مسأله داخلی آنهاست.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران یادآور شد: از پیمان منع ساخت سلاح اتمی میان برد (آی ان اف)، پیمان نفتا، یونسکو و تعداد زیادی از پیمانها و نهادهای بین المللی که به معاهده تبدیل شده بود هم خارج شدند.
ظریف در پاسخ به اینکه در قبال تعلیق تحریمهای آمریکا آیا حاضرید درباره توافق هستهای، موشکهای بالستیک و موضوعات منطقهای مذاکره کنید، گفت: نخست اینکه ما میز مذاکره را ترک نکردیم ما در میز مذاکره حضور داریم و این آمریکاست که آن را ترک کرد.
وی افزود: اگر آنها تحریمها را کنار بگذارند، میتوانند به میز مذاکره بازگردند و میتوانند تبادل نظر با ما را آغاز کنند. در میز مذاکره همیشه درباره مسائل هستهای، چگونگی اجرای آن بحث کردیم و به توافقی رسیدیم که داریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره مسائل موشکی و منطقهای هم اظهار کرد: ما هیچ نشانهای از آمریکا درباره اجرای توافقی که پیش از این داشتیم، ندیدهایم. لازم است ما جدیت آمریکا را در این باره ببینیم.
ظریف با بیان اینکه ما درباره مسائل دفاعی خود مذاکره نمیکنیم، ادامه داد: این یک سابقه ذهنی تاریخی برای مردم ایران است. مردم ما هشت سال تحت شدیدترین بمبارانها، موشکها و سلاحهای شیمیایی بودهاند و هیچ کسی حداقلهای مورد نیاز برای دفاع را به ما نداد.
وی با یادآوری تجهیزات که آمریکا، فرانسه و دیگر کشورها در اختیار رژیم بعثی عراق و صدام حسین قرار داده بودند، گفت: هیچ کسی به ما اجازه نمیداند حتی یک موشک ساده برای دفاع از خود بخریم.
عضو شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران افزود: ممکن نیست در حالی که عربستان سعودی ۸۷ میلیارد دلار تجهیزات نظامی آمریکا را خریده و آمریکا هر ساله بیش از ۱۵ میلیارد دلار تجهیزات نظامی در منطقه خلیج فارس به فروش میرساند، آنها انتظار داشته باشند که ما تنها و مهمترین سلاح دفاعی خود را ممنوع کنیم.
ظریف با بیان اینکه ترامپ میتواند صلح و امنیت بین المللی را از طریق توافق هستهای داشته باشد، ادامه داد: همان گونه که گفتم، شما میتوانید جنگ را شروع کنید اما پایان دهنده آن نخواهید بود.
وی خاطرنشان کرد: مردم ایران ترجیح میدهند که تعامل داشته باشند، اما اگر آمریکا میخواهد از تعامل با ما جلوگیری کند، ما نخواهیم پذیرفت که تحت سلطه قدرتهای خارجی باشیم یا اینکه به سادگی اجازه دهیم مردم ما تحت رنج قرار گیرند. ما راه دور زدن (تحریم) را خواهیم یافت و آمریکا باید پیامدهای آن را بپذیرد.