دیدگاه جک استراو در مورد اثر تحریمهای آمریکا بر ناآرامیهای ایران، هشدار احزاب سیاسی در شمال شرق سوریه به ترکیه، هشدار لاوروف درباره تبعات اقدامات ضدایرانی در خلیج فارس و افزایش تلفات سعودی در درگیری با نیروهای یمنی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به گفتوگوی تلفنی ترامپ و جانسون درباره ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس بامداد شنبه، تلفنی با یکدیگر درباره موضوع ایران گفتوگو کردند.
سخنگوی دولت انگلیس همچنین خبر داد بوریس جانسون در حاشیه نشست سران گروه 7 در پاریس با ترامپ دیدار خواهد کرد.
جمعه هفته پیش (28 تیرماه) بود که سپاه یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «stena impero» را هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین المللی دریایی و بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف کرد.
البته پیش از آن نیز نفتکش ایرانی گریس 1 به درخواست دولت انگلیس در جبل طارق توقیف شده بود. دولت انگلیس مدعی بود، ایران در حال ارسال نفت به سوریه که تحت تحریمهای اتحادیه اروپاست، بوده و به همین دلیل، این نفتکش را توقیف کرده است.
تنشها میان ایران و انگلیس در حالی پیش میرود که «کارن پیرس»، نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد روز سهشنبه تأکید کرد، دولت این کشور به دنبال درگیری با ایران نیست.
دیدگاه جک استراو در مورد اثر تحریم های آمریکا بر ناآرامی های ایران
«جک استراو»، وزیر خارجه پیشین انگلیس در مصاحبه با شبکه خبری «سیانان» گفت، تحریمهای آمریکا به ایجاد ناآرامی در ایران منجر نخواهد شد.
استراو که با کریستین امانپور، مجری سیانان مصاحبه میکرد، تصریح نمود، تحریمها موجب وارد آمدن صدمات عظیم به اقتصاد ایران و استانداردهای زندگی اکثر ایرانیان شده است.
او به رغم این، دلیل اعمال تحریمها از سوی دولت آمریکا را خطاهای محاسباتی توسط «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا و «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید دانست.
استراو گفت: «یک خطای محاسباتی دیگرِ جان بولتون و رئیسجمهور ترامپ این است که تحمیل این تحریمها ـ که بلاشک باعث وارد آمدن صدمات عظیم به اقتصاد ایران و استانداردهای زندگی اکثر ایرانیها شده ـ موجب ایجاد قیام و ناآرامی در ایران میشود. این طور نمیشود.»
هشدار احزاب سیاسی در شمال شرق سوریه به ترکیه
روز گذشته، نیروها و احزاب سیاسی در شمال شرق سوریه، در بیانیهای مشترک اعلام کردند، ترکیه به بهانههایی واهی تهدیدهایش علیه مناطق شمال و شرق سوریه را افزایش داده است و تلاش میکند از طریق این تهدیدها، شروط خود برای ایجاد منطقه امن در مرزها را ـ که به مثابه اشغالگری است ـ تحمیل کند.
این بیانیه خاطرنشان کرد، نیروها و احزاب سیاسی در شمال شرق سوریه خواستار بررسی تهدیدهای ترکیه و تدابیر لازم برای مواجهه با هرگونه تجاوز احتمالی است و این نیروها، تهدیدهای ترکیه را جدی میگیرند و جامعه جهانی به مسئولیت خود در قبال این امر عمل کند.
در ادامه این بیانیه آمده است: هرگونه تجاوز ترکیه به این منطقه، امنیت و ثبات را بر هم میزند و بر پیچیدگیهای بحران اضافه و شمال سوریه را به منطقهای باز در برابر انواع هرج و مرج تبدیل میکند. همچنانکه با این حمله ترکیه باعث میشود شمال و شرق سوریه به دروازه ای برای کشتار و تخریب دوباره کشور تبدیل شود و تمامی تلاشهای بینالمللی برای رسیدن به راهحل سیاسی را تضعیف میکند.
این نیروها و احزاب سیاسی «سیاستهای تنشزای» ترکیه را محکوم و تأکید کردند: «هرگونه تجاوز ترکیه، یک طیف قومی یا جریان سیاسی مشخصی را هدف قرار نخواهد داد بلکه هدف از آن اشغال بیشتر سرزمین سوریه است.»
این احزاب و گروههای مختلف سیاسی ابراز امیدواری کردند که تلاشهای بینالمللی، مانع اینگونه تهدیدهای ترکیه شود تا محیط مناسب برای آغاز گفتوگوهای جدی و انتقال سیاسی واقعی فراهم و با شرکت تمامی گروههای سیاسی و مدنی سوریه در فرآیند سیاسی، آینده دمکراسی کشور تضمین شود.
طبق این گزارش، 25 حزب سیاسی در شمال شرق سوریه، از جمله احزاب کُرد، عرب و آشوری، این بیانیه را امضا کردند.
ترکیه پیشتر با اعلام اینکه ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه را با آمریکا بررسی میکند، تهدید کرده است که در صورت عدم ایجاد چنین منطقهای، دست به عملیات نظامی در شمال شرق سوریه خواهد زد.
از سوی دیگر، این هشدار احزاب شمال شرق سوریه در حالی صادر میشود که عملیات نظامی احتمالی در منطقه شرق رود فرات( سوریه) محور گفتوگوهای «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه با هیأتی آمریکایی در آنکارا بود.
دوشنبه گذشته نیز «جیمز جفری» نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه در رأس هیأتی وارد آنکارا شد و طی این چهار روز دیدارهایی با مقامهای ترکیه از جمله وزیر دفاع داشته است. دو طرف در این مدت، موضوع ایجاد منطقه امن در شرق فرات سوریه را بررسی کردهاند.
هشدار لاوروف درباره تبعات اقدامات ضدایرانی در خلیج فارس
«سرگئی لارووف»، وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه (چهارم مردادماه) درباره تبعات اقدامات ضد ایرانی در خلیج فارس هشدار داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه گفت: «تحرکات ضد ایرانی تحولات در منطقه خلیج فارس را به مرحلهای رساندهاند که ممکن است به آغاز درگیریهای نظامی منجر شود. نباید اجازه داد چنین شود.»
وزیر خارجه روسیه خواستار عادیسازی اوضاع در خلیج فارس، از طریق طرح پیشنهادی روسیه، موسوم به «امنیت جمعی» شد.
افزایش تلفات سعودی در درگیری با نیروهای یمنی
شبکه الجزیره اعلام کرد، شمار کشتههای سربازان ارتش سعودی در جنوب عربستان در درگیری با نیروهای یمنی به سیزده تن رسیده است.
روز گذشته این شبکه خبری اعلام کرد، هشت سرباز سعودی در جنوب عربستان به دست نیروهای یمنی کشته شدهاند. بنا بر این گزارش تا کنون جسد هفت تن از این افراد تشییع شده است.
این شبکه اشارهای به محل دقیق عملیات نیروهای یمنی نکرد. اما شبکه المسیره یمن شب چهارشنبه گذشته از حمله به سه مقر ائتلاف سعودی در منطقه «عسیر» در جنوب غرب عربستان خبر داد و اعلام کرد در این حملات هر سه مقر به کنترل نیروهای انصارالله و ارتش یمن درآمده و دهها نیروی ائتلاف سعودی کشته و زخمی شدهاند.
طبق این خبر، نیروهای یمنی توانسته بودند کیلومترها وارد خاک عربستان شده و در منطقه «ابواب الحدید» در منطقه عسیر عملیات انجام دهند. کوهستانی بودن منطقه و حملات غیر منظم نیروهای یمنی و به کارگیری تاکتیکهای جنگ در کوهستان و همچنین استفاده از تک تیراندازان و کمینگیری مناطق جنوبی عربستان را کاملا برای ائتلاف سعودی نا امن کرده است.
اعلام خبر کشته شدن هشت نیروی ارتش سعودی، در حالی است که تا کنون دولت سعودی هیچ آمار دقیقی از تعداد تلفات خود در مقابل یمنیها منتشر نکرده است. در یک مورد گروه اطلاعرسانی «الاعلام الحربی» در یمن، در هفدهم خرداد (۱۳۹۸) اعلام کرد که طی هفتههای گذشته ۷۰ تن از نیروهای ارتش سعودی در مرز با یمن کشته شدهاند.