چند روز قبل بود که طرح دو فوریتی افزایش پذیرش در رشتههای علوم پزشکی از سوی تعدادی از نمایندگان، تقدیم مجلس شد؛ طرحی که البته مخالفانی جدی دارد و طبق گفته یوسف داودی از طراحان آن در پارلمان قرار است طی روزهای آینده در مجلس بررسی شود.
به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه خراسان، طبق گزارش شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرانه پزشک در ایران ۱.۶ پزشک به ازای هر هزار نفر جمعیت برآورد شده است. این در حالی است که این شاخص در کشور قطر ۷.۸، یونان ۶.۲، یمن ۵ و در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت بین سه تا پنج پزشک و در بسیاری از کشورها، عموما بیش از دو است.
طرح چه میگوید؟
بر اساس ماده واحده این طرح، (و در صورت تصویب نهایی آن) سازمان سنجش و آموزش کشور موظف است ظرفیت پذیرش مربوط به رشتههای علوم پزشکی برای سال تحصیلی ۹۸-۹۹ و به بعد را به دو برابر افزایش دهد و برای انتقال دانشجویان رشتههای علوم پزشکی به داخل کشور اقدام کند. بلافاصله پس از طرح این موضوع، سعید نمکی وزیر بهداشت مخالفت خود را با این طرح اعلام کرد: معتقدیم که ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی و باری که بر دوش نظام سلامت بعد از دانش آموختگی این گروه بر نظام سلامت سنگینی میکند، برای نظام سیاسی و نظام اجتماعی کشور نیز مشکل آفرین خواهد بود.
اشکال در نظام توزیع است؟
به گفته وی، مسئله کمبود پزشک عمدتا ناشی از توزیع نامناسب دانش آموختگان رشته پزشکی در سراسر کشور است و هم اکنون هم تعداد زیادی پزشک داریم که از کار طبابت خارج شده اند. وی یادآور شد: باید برنامهریزیهای دقیقتری برای ماندگاری پزشکان در مناطق محروم انجام دهیم و برنامههای انگیزشی بهتری را در کشور اجرا کنیم و صرفا با افزایش کمی به این هدف نمیرسیم. وزیر بهداشت گفت: هم اکنون وزارت بهداشت ۳۰ درصد دانشجویان پزشکی را بومی جذب میکند و تا ۲ - ۳ سال آینده این پزشکان دانش آموخته خواهند شد و عمده نیاز مناطق محروم هم برطرف میشود. نمکی با بیان این که افزایش بیش از این ظرفیت پذیرش پزشکی به نفع کشور نیست، افزود: اگر وزارت بهداشت تشخیص بدهد، میزان ظرفیت پذیرش یا پذیرش نیروهای بومی را افزایش خواهد داد و نیازی به هیچ اقدام شتابزدهای نیست. یوسف داودی نماینده سراب در مجلس نیز روز گذشته در گفتگو با خراسان درباره این طرح گفت: هم اکنون این طرح در مجلس در حال بررسی است و بعدها درباره این موضوع صحبت میکنم.
پزشکان: این طرح شوک بزرگی بود
در همین حال، نایب رئیس اول شورای عالی نظام پزشکی نیز در مخالفت با این طرح گفت: تعدادی از نمایندگان مجلس درخواست طرح دو فوریتی برای افزایش ظرفیت پزشکی برای سال ۹۸-۹۹ را مطرح میکنند که این موضوع شوک بزرگی را به جامعه پزشکی وارد کرد. عزتا... گلعلیزاده افزود: در کنار این موضوع شاهد افزایش ظرفیت دانشجویان علوم پزشکی بودیم که نتیجه آن فدا شدن کیفیت به کمیت شد، همچنین روز به روز آموزش پزشکی ضعیف و ضعیفتر شد و در بسیاری از جاهایی که دانشکدهها تاسیس شدند زیرساخت لازم وجود نداشت و اگر قرار باشد ظرفیت رشتههای علوم پزشکی دو برابر افزایش پیدا کند باید زیرساختهایی نظیر آزمایشگاه، بخش آناتومی و ... نیز افزایش پیدا کند. وی درباره کمبود پزشک در کشور نیز گفت: «متأسفانه برخی از کارشناسان و دوستان در این زمینه اطلاعات کافی ندارند به طوری که، هم اکنون ما تعداد زیادی پزشک بیکار در کشور داریم.»
حال باید دید سرانجام موضوع جنجالی افزایش ظرفیت رشتههای علوم پزشکی به کجا خواهد رسید؟