یمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس تهران در اولین روز هفته درجا زد، سایه جنگ تجاری بر سر شاخصها، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی به ۴ میلیون و ۱۵۰ تومان رسید، کاهش یک تا دو هزارتومانی قیمت سیب زمینی در مزارع، سقف حوالههای ارزی افزایش یافت، آمریکا پرداخت وام به روسیه را ممنوع کرد و نظرسنجی هفتگی از روند طلا در روزهای آتی را در بر دارد.
بورس تهران در اولین روز هفته درجا زد
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه، با افزایش ۸ واحدی به رقم ۲۵۴ هزار و ۴۵۳ واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با افزایش ۲ واحدی به رقم ۶۸ هزار و ۷۶۵ واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با رشد ۵۹۶ واحدی معادل ۰.۹۶ درصد، عدد ۶۲ هزار و ۶۱۲ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش ۴۰۰ واحدی معادل ۰.۹۶ درصد به رقم ۴۱ هزار و ۹۷۸ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، ۱۴۴ واحد افزایش معادل ۰.۰۵ درصد را رقم زد و به سطح ۲۸۲ هزار و ۹۱۶ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با ۵۰۲ واحد کاهش معادل ۰.۲۷ درصد به رقم ۱۸۶ هزار و ۱۶۰ واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با ۲۲۷۴ واحد افزایش معادل ۰.۴۵ درصد همراه بود و عدد ۵۱۱ هزار و ۹۹۵ واحد را به نمایش گذاشت.
سایه جنگ تجاری بر سر شاخصها/اساندپی بدترین هفته ۲۰۱۹ را رقم زد
رویترز: پس از این که ترامپ با اعلام تعرفههای جدید خود بر ضد واردات چینی، وحشت از تشدید جنگ تجاری را تقویت کرد، سهام آمریکا افت کردند. میانگین صنعتی داوجونز ۹۸.۴۱ واحد افت کرد و به ۲۶۴۸۵.۰۱ واحد رسید. این شاخص روز گذشته ۳۳۴.۲۰ واحد سقوط کرده بود. اساندپی۵۰۰ هم با از دست دادن ۰.۷ درصد، به ۲۹۳۲.۰۵ واحد رسید. کامپوزیت نزدک ۱.۳ درصد سقوط کرد و در ۸۰۰۴.۰۷ واحد بسته شد. هر سه شاخص مهم والاستریت از میانگین ۵۰ روزه خود (سطح تکنیکال بسیار مهمی که سرمایهگذاران آن را دنبال میکنند) پایینتر آمدند. از لحاظ هفتگی، شاخصهای سهام آمریکا، این هفته به شدت آسیب دیدند؛ اساندپی۵۰۰ و نزدک به ترتیب ۳.۱ درصد و ۳.۹ درصد سقوط کردند که این بدترین سقوط هفتگی آنها در سال ۲۰۱۹ بود. شاخص داوجونز هم دومین هفته بد سال ۲۰۱۹ خود را ثبت کرد و ۲.۶ درصد از ارزش خود را از دست داد. رئیسجمهور ترامپ در مجموعهای از توییتهای پنجشنبه شب خود، اعلام کرد که تعرفه ۱۰ درصدی بر ۳۰۰ میلیارد دلار از واردات باقیمانده چین اعمال خواهد شد. این تعرفهها از یکم سپتامبر اجرایی خواهند شد. ترامپ بعدا اعلام کرد اگر چین خرید محصولات کشاورزی از آمریکا را بیشتر کند، به برداشتن این تعرفهها فکر خواهد کرد. از طرف دیگر، اعلام خبر این تعرفهها باعث سقوط بازارهای هند هم شد. شاخص سنسکس با سقوط سنگین ۳۵۰ واحدی یا یک درصدی مواجه شد و شاخص نیفتی ۱۰۰ واحد سقوط کرد تا کل سود ۲۰۱۹ خود را پاک کند.
هر قطعه سکه تمام بهار آزادی به ۴ میلیون و ۱۵۰ تومان رسید
به گفته کشتی آرای روز شنبه هر قطعه سکه تمام طرح قدیم ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بود. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) نیز با ۳۰ هزار تومان افزایش نسبت به روز پنجشنبه، به رقم ۴ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان رسید. هر نیم سکه بهار آزادی نیز ۲ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان و هر ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان قیمت گذاری شد. هر سکه یک گرمی نیز، بدون تغییر ۹۷۰ هزار تومان بود. هر گرم طلای ۱۸ عیار به رقم ۴۰۹ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. همچنین هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، به یک میلیون و ۷۷۵ هزار تومان رسید. حباب سکه نیز، ۱۳۰ هزار تومان به ثبت رسید.
دلار در بازار آزاد کمتر از صرافی های بانکی
روز شنبه بر اساس سامانه سنا بانک مرکزی، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۱۱۹۰۰ تومان خریداری شد و با افزایش ۱۰۰ تومانی نسبت به پایان هفته قبل، به نرخ ۱۲۰۰۰ تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروخته شد. همچنین هر اسکناس یورو در به نرخ ۱۳۴۰۰ تومان خریداری شد و بدون تغییر نسبت به روز پنج شنبه، در سطح ۱۳۵۰۰ تومان برای فروش باقی ماند. این در حالی است که حدود ساعت ۴ بعدازظهر دیروز دلار روی عدد ۱۱ هزار و ۹۸۰ تومان به کار خود پایان داد که ۱۰ تومان پایینتر از روز پنجشنبه بود. دنیای اقتصاد در این باره نوشت: به گفته فعالان، عوامل متعددی در محدود شدن دامنه نوسان بازار اثرداشتند؛ عدهای آن را ناشی از افزایش عرضه حواله درهم میدانستند و عنوان میکردند خبرهایی از گشایش روابط میان امارات و ایران منتشر شده است که میتواند نشاندهنده گشایش کانالهای مالی بین دو کشور باشد.
ضرر هنگفت پژو در چین
رئیس انجمن ملی سیبزمینی ایران گفت: طی روزهای اخیر قیمت هر کیلوگرم سیب زمینی در مزارع بین دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرسد در حالی که پیش از این قیمت آن سر مزرعه چهار هزار و ۵۰۰ تومان بود که بین یک تا دو هزارتومان کاهش قیمت را نشان میدهد. محمدرحیم نیازی در گفت و گو با ایرنا، علت بالا بودن قیمت سیب زمینی را در هفته های اخیر تأخیر در کاشت و برداشت محصول به دلیل بارندگیهای ابتدای سال، حضور دلالان و واسطهگران و فاصله قیمت مزرعه تا بازار، افزایش سهم مصرف سیب زمینی صنایع فرآوری و افزایش تقاضا به دلیل افزایش قیمت کالاهای خوراکی برشمرد و افزود: تولید سیب زمینی طبق برنامهریزی انجام میشود و به نظر نمیرسد، در میزان تولید امسال داشته کاهشی باشیم.
وی اضافه کرد: با وجود اینکه قیمت سیب زمینی به طور متوسط در مزارع بین دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار و ۵۰۰ تومان است اما به دلیل نوسان قیمت برخی تولیدکنندگان محصول را با تأخیر برداشت میکنند که همین امر در کاهش عرضه و نوسان قیمت این محصول تأثیرگذار است. نیازی اظهار داشت: محصول سیبزمینی به هر قیمتی که در مزارع خریداری می شود باید با ۲۰ درصد افزایش به دست مصرفکنندگان برسد؛ این در حالی است که اکنون این محصول با دو تا سه برابر قیمت در بازار به فروش میرسد. رئیس انجمن ملی سیب زمینی تصریح کرد: بخش عمده برداشت محصول ما مربوط به استانهای سردسیر اردبیل، کردستان، همدان، لرستان، زنجان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، چهارمحال بختیاری، اصفهان، خراسان شمالی و خراسان رضوی است که هنوز محصولشان سبز است و وارد بازار نشده است.
نظرسنجی هفتگی از روند طلا در روزهای آتی
نظرسنجی هفتگی کیتکونیوز نشان داد، کارشناسان وال استریت و سرمایه گذاران انتظار دارند طلا در هفته جاری به روند صعودی ادامه دهد.
فروشندگان این شانس را داشتند تا کنترل بازار طلا را به دست بگیرند اما موفق نشدند و اکنون این خریداران هستند که کنترل بازار را به دست گرفتهاند. پس از اقدام هفته گذشته بانک مرکزی آمریکا در کاهش نرخهای بهره، تحلیلگران میگویند ابهامات جهانی و تشدید جنگ تجاری میان چین و آمریکا، طلا را به سوی قیمت بالاتری هدایت خواهد کرد. ترامپ روز پنجشنبه در توییتی نوشت: ۱۰ درصد تعرفه روی واردات ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی وضع خواهد کرد که علاوه بر تعرفه ۲۵ درصدی روی ۲۵۰ میلیارد دلار کالای چینی خواهد بود. این اقدام که درست پس از از سرگیری مذاکرات تجاری آمریکا و چین روی داد جنگ تجاری میان دو کشور را تشدید خواهد کرد. به گزارش ایسنا، در نظرسنجی کیتکونیوز از کارشناسان وال استریت، ۱۴ نفر شرکت کردند که از میان آنها، ۱۳ نفر یا ۹۳ درصد افزایش قیمت طلا و تنها یک نفر یا معادل ۷درصد کاهش قیمت طلا را پیش بینی کردند و در این نظرسنجی هیچ کس نظر خنثی نداشت. در این بین، ۸۷۰ تن در نظرسنجی کیتکونیوز از سرمایه گذاران شرکت کردند که از میان آنها، ۵۴۰ نفر یا ۶۲ درصد افزایش قیمت طلا، ۲۲۹ نفر یا ۲۵ درصد کاهش قیمت طلا را پیش بینی کردند و ۱۱۷ نفر یا ۱۳ درصد نظری نداشتند.
سقف حواله های ارزی افزایش یافت
در بخشنامه ای که بانک مرکزی به مدیران عامل بانک ها ابلاغ کرده، آمده است: به منظور تسهیل امور واردات کالا در شرایط تحریم و در صورت عدم امکان بهرهمندی از سایر روشهای پرداخت (اعتبار اسنادی و برات اسنادی) صدور حواله ارزی تا سقف ۵ میلیون یورو و یا معادل آن به سایر ارزها برای واحدها و شرکت های تجاری و ۱۰ میلیون یورو یا معادل آن به سایر ارزها برای واحد/شرکت های تولیدی قابل قبول است. البته شرط صدور این حواله ارزی نیز قابل قبول بودن وضعیت اعتباری متقاضی از سوی بانک و همچنین کمتر بودن تعهدات ارزی ایفا نشده متقاضی از ۳۰ درصد عنوان شده است.
گمرک انتشار آمار روزانه صادرات را متوقف کرد
سید حمید حسینی گفت: وضعیت صادرات ایران به عراق مطلوب نیست و صادرات ما به این کشور از ماه گذشته روند کاهشی یافته است. دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق افزود: کاهش قیمت ارز، گرمای هوا، فشار دولت به صادرکنندگان برای بازگشت ارز صادراتی از جمله عوامل داخلی موثر بر روند نزولی صادرات به عراق بوده است. وی بیان داشت: علاوه بر این برخی تحرکات سیاسی در کشور عراق به عنوان عامل خارجی بر روند کاهش صادرات کالا از ایران به عراق مؤثر بوده است. حسینی با بیان اینکه گمرک جمهوری اسلامی ایران انتشار آمار روزانه صادرات را متوقف کرده است، گفت: روند صادرات ایران به عراق در تیرماه چندان رضایت بخش نبود و آماری که از مرزها و خروج کامیونها به صورت روزانه به دست میآید نشان میدهد که در مرداد ماه روند صادرات در این ماه هم نسبت به ماه گذشته کندتر بوده است. به نقل از فارس؛ وی در مورد علت توقف انتشار آمار صادرات به عراق توسط گمرک بیان داشت: معمولا هر زمان که روند صادرات کند میشود و وضیت صادرات خوب نیست، گمرک آمارها را به روز رسانی نمیکند و با تأخیر آمار را اعلام میکند.
آمریکا پرداخت وام به روسیه را ممنوع کرد
نیویورک تایمز در رابطه با بسته دوم تحریمهای آمریکا نوشت: اولین اقدام به معنای ممنوعیت بانکهای آمریکایی برای ارائه هرگونه قرض یا وام به دولت روسیه است. استثنا در این مورد فقط می تواند وامهایی باشد که برای خرید مواد غذایی گرفته میشوند. اقدام دوم شامل مسدود کردن کمک های مالی یا فنی به روسیه از سوی نهادهای بین المللی است. پیش تر کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان ایالات متحده از دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا خواسته بود تا دور دوم تحریم ها را علیه روسیه اعمال کند. از نظر آنها، واشنگتن باید تحریم های جدید علیه روسیه در ارتباط با استفاده از ماده А۲۳۴ در شهرسالزبری بریتانیا اتخاذ کند. در ماجرای سالزبری، سرگئی اسکریپال، جاسوس بریتانیا و یولیا، دخترش روز ۴ مارس در شهر سالزبری بریتانیا مسموم شدند. طرف بریتانیایی ادعا می کند که دولت روسیه در مسمومیت اسکریپال با ماده А۲۳۴ دست داشته، اما مسکو این اتهام را اکیدا رد می کند.
بعد از ساندرو و برلیانس، حالا خداحافظی با سراتو در جاده مخصوص