روز چهارشنبه قیمت نفت پس از انتشار اخبار حاکی از کسادی اقتصاد جهانی و افزایش موجودی ذخایر نفت آمریکا، کاهش یافت. این کاهش قیمت تقریبا خاطره تمام سودهای کلانی که بهواسطه بهتعویق افتادن اعمال تعرفههای جدید بر شماری از اقلام چینی عاید بازار شده بود را به فراموشی سپرد.
به گزارش تابناک اقتصادی و به نقل از رویترز، قیمت معاملات تحویل آتی* شاخص نفت خام سبک برنت (Brent، نفت دریای شمال)، با ۱.۸۱ دلار معادل ۳ درصد کاهش روی ۵۹.۴۹ دلار به ازای هر بشکه بسته شد. در روز گذشته این شاخص با ۴.۷ درصد افزایش بیشترین درصد رشد روزانه از ماه دسامبر را به ثبت رسانیدهبود.
قیمت معاملات تحویل آتی شاخص نفت خام سبک وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI)، با ۱.۸۰ دلار معادل ۳.۱ درصد کاهش روی ۵۵.۳۰ دلار به ازای هر بشکه بسته شد. این شاخص نیز در روز گذشته شاهد ۴ درصد افزایش بود که این میزان نیز در طول یک ماه گذشته بیسابقه بودهاست.
گزارشات رسیده از کشور چین، از هجوم غیرمنتظره آمار حاکی از کسادی اقتصاد در ماه جولای خبر میدهند؛ بنابراین گزارشات، افت ناگهانی در روند رو به ترقی تولید صنعتی در این کشور، به پایینترین سطح خود در طول بیش از ۱۷ سال گذشته رسیدهاست. این امر گواهی است بر گستردگی شکاف اقتصادی در نتیجه وخامت درگیریهای مابین دو کشور چین و آمریکا.
هری چیلینگوریان، راهبردشناس بازار جهانی نفت در بانک فرانسوی بی ان پی پاریبا (BNP Paribas) میگوید:" شنیدن خبر افت میزان تولیدات صنعتی چین به پایینترین سطح خود در طول ۱۷ سال گذشته تلنگری بود، برای بهیادآوردن واقعیتهای وضعیت اقتصاد جهانی و در همین راستا نفت هم از روند سودآور روز سهشنبه دست کشید. "
وی همچنین میگوید:"افت و خیزها در نمودار قیمتهای دیروز و امروز حاکی از آن است که این روزها بازار نفت تا چه اندازه دچار دستپاچگی شده است و تمرکزش را بیشتر معطوف به جریانات و آینده وضعیت اقتصاد کردهاست تا بهبود شرایط عرضهای. "
نزاع بر سر تعرفههای گمرکی بر وخامت رکود اقتصاد جهانی دامن زدهاست و بلاتکلیف ماندن برکسیت (Brexit) اقتصاد کشورهای اروپایی را هم تحت فشار قرار دادهاست. دادهها نشان میدهند، کاهش میزان صادرات، اقتصاد آلمان را در سه ماه دوم سال جاری با شکست روبرو کردهاست. در طی سه ماه دوم سال جاری میزان تولید ناخالص داخلی کشورهای منطقه یورو رشد بسیار ناچیزی داشته است.
با افزایش نگرانی سرمایهگذاران از بروز احتمالی بحران اقتصادی در آمریکا، منحنی واگذاری اوراق قرضه وزارت خزانهداری ایالات متحده برای نخستین بار بعد از سال ۲۰۰۷ روند معکوس بهخود گرفتهاست..
به گفته تحلیلگران، بار ناشی از فروش پرسود سهام در روز گذشته، امروز نیز بر دوش قیمتهای نفت سنگینی میکند. کاستن فریچ، تحلیلگر بانک کومرتس آلمان میگوید:"ما انتظار داریم در طی ماههای آتی بهای هر بشکه نفت خام برنت دوباره به ۶۵ دلار برسد. "
وی همچنین میگوید:" با توجه به پیامدهای جنگ تجاری بسیار بعید است که میزان تقاضا برای نفت در دو کشور چین و آمریکا کاهش پیدا کند و اگر هم چنین اتفاقی بیافتد عربستان سعودی بازهم هرچه بیشتر از میزان تولیدات خود خواهد کاست. "
روز سهشنبه، پس از آنکه ترامپ اعمال ۱۰ درصد تعرفه گمرکی بر شماری از کالاهای چینی را تا ابتدای سپتامبر به تعویق انداخت، قیمت شاخصهای نفت بهشدت بالا رفت. این کالاها نیمی از ۳۰۰ میلیارد دلار کالای مشمول تعرفه را به خود اختصاص میدهند.
با نگاهی به آمار گروه صنعتی موسسه امریکن پترولیوم (API) میبینیم سهام نفت آمریکا در هفته گذشته رشد غیرمنتظرهای داشته است. این موسسه میگوید: بر خلاف پیشبینیهای تحلیلگران درخصوص کاهش ۲.۸ میلیون بشکه از موجودی ذخایر نفت آمریکا، ذخایر این کشور با ۳.۷ میلیون بشکه افزایش به ۴۴۳ میلیون بشکه رسیدهاست.
*معاملات تحویل آتی: به قراردادی اطلاق میشود که در آیندهی نزدیک منقضی شده و فاقد اعتبار خواهد بود. در این قرارداد بر اساس توافق طرفین، یک طرف (فروشنده) توافق میکند در سر رسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را در عوض قیمتی که اکنون تعیین میکنند به طرف دیگر (خریدار) تحویل دهد.