نفتکش گریس ۱ که اکنون با تغییر نام به آدریان تبدیل گشته، پس از شش هفته توقیف در جبلالطارق آزاد شد؛ اما به دلیل تغییر شش تن از خدمه، از جمله ناخدای کشتی، اکنون منتظر خدمه جدید برای حرکت است.
به گزارش «تابناک»؛ هرچند برخی رسانهها روز جمعه از آغاز حرکت گریس ۱ از جبلالطارق خبر دادند، اطلاعات کشتیرانی و دریانوردی جهانی نشان میدهد که این نفتکش عظیم، همچنان در بندر جبلالطارق لنگر انداخته است. با این حال آمریکا به دنبال توقیف نفتکش و محموله آن است و ایران را به فرستادن نفت برای سوریه به صورت غیرقانونی متهم کرده است.
حشمتالله فلاحت پیشه در گفتوگو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: یک ماه پیش هم من این موضوع را گفتهام اما به هر حال انگلیسیها مجبور به تنش زدایی هستند. واقعیت این است که اتفاقات رخ داده در این چند وقت اخیر، یادآور مجموع مناسبات ایران با انگلیس و آمریکاست.
وی گفت: انگلیسیها میخواهند خودشان را از این بحران خلاص کنند، اما این کار را با ایجاد بحران دیگر انجام میدهند و دقیقاً کاری میکنند که شبیه اقدامی است که علیه دولت ملی ایران در زمان مصدق انجام دادند. اتفاقاً الآن رفتارها همان است، کشتی با حکم قانونی و با اثبات ادله قانونی آزاد شده است؛ اما آمریکاییها دستور رهگیری و توقیف دادهاند، اگر این کار صورت گیرد نشان میدهد که هنوز بحران با انگلیس تمام نشده و انگلیسیها مسئول اصلی این وضعیت هستند، ضمن آنکه بحران تازهای با آمریکاییها آغاز میشود.
وی افزود: اگر این اتفاق رخ دهد، همچنان اختلاف ما با انگلیس ادامه خواهد داشت، تا زمانی که ما به منافع خود برسیم، در مورد موضع دوم نیز جمهوری اسلامی ایران طبق منشور ملل متحد عمل خواهد کرد؛ به عبارت دیگر، مقابله بهمثل انجام میدهد، چون این اقدام آمریکاییها به هیچ عنوان توجیه ندارد.
این نماینده مجلس در ادامه یادآور شد: پس از حکم دادگاه جبلالطارق، آمریکاییها به هیچ وجه صلاحیت اینکه نفتکش ما را رهگیری و توقیف کنند، ندارند و اگر این کار صورت گیرد، غیرقانونی است و ما مقابله بهمثل خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این که اقدام مقابلخ بهمثل چه خواهد بود، گفت: ایران ابزارهای بسیاری برای این کار دارد و حداقل در تاریخ جدید خود و در همین ماههای اخیر، اقداماتی انجام داده که آمریکاییها مجبور به واکنشهای انفعالی شدهاند؛ بنابراین، تا زمانی که کشتی ایرانی به مقصد نرسد، محور بحران خواهد بود و انگلیسیها نیز مسئول آن به شمار میآیند و ما مسئولیت این کار را مستقیم دولت انگلیس میدانیم.
این نماینده در خصوص آزدسازی کشتی خارجی توسط ایران نیز گفت: توقیف این کشتی در آبهای ایران مقابله بهمثل نبوده و تخلف داشته است؛ اما بخشی از موضوعی که مقابله بهمثل تفسیر شده، هنوز حل نشده و این بحران تازه هم که ایجادشده است، باید توسط انگلیس حل شود.