بروز اختلاف در دولت ترامپ پس از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران، واکنش دمشق به حرکت نظامیان ترکیه به سمت خان شیخون و گلوله باران مناطقی در شمال سوریه از سوی ترکیه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به قدردانی آمریکا از پیوستن بحرین به ائتلاف دریایی خلیج فارس نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ فرماندهی تروریستهای آمریکا در منطقه غرب آسیا بامداد سهشنبه از پیوستن بحرین به ائتلاف خودخوانده خود در خلیج فارس قدردانی و اعلام کرد که منتظر پیوستن دیگر کشورها به این ائتلاف است.
بر اساس اعلام سنتکام، امنیت دریایی در تنگه هرمز چالشی بینالمللی بوده که نیازمند راهحلی بین المللی نیز هست.
آمریکا در یک ماه گذشته تلاش گسترده ای برای تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج فارس انجام داد و در همین راستا، رایزنی های سیاسی و نظامی بسیاری با متحدان خود در سراسر جهان و به ویژه اروپا و آسیا انجام داد.
این طرح که از سوی برخی جناح های نظامی، امنیتی و سیاسی دولت ترامپ پیشنهاد شد، تاکنون نتیجه مشخصی نداشته است و حتی دوستان و متحدان آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) و شرق آسیا به صراحت با مشارکت در ائتلاف دریایی مورد نظر آمریکا مخالفت کردند.
بروز اختلاف در دولت ترامپ پس از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران
یک رسانه آمریکایی در بخشی از یک گزارش مفصل درباره «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا به بروز نشانههایی از اختلافات در حلقه نزدیکان «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بعد از سرنگونی یک پهپاد این کشور توسط ایران پرداخته است.
«نیویورکر» در این گزارش، پس از شرح نقش پامپئو در اخراج «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه سابق آمریکا به گسترش شکافهای میان پامپئو و ترامپ بعد از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران پرداخته است.
«دونالد ترامپ» اسفندماه سال ۱۳۹۶ در اقدامی غیرمنتظره با انتشار یک توییت «رکس تیلرسون» را برکنار و «مایک پومپئو» را جانشین وی کرد. ترامپ بعداً گفت که اصلیترین دلیل اخراج تیلرسون، اختلاف نظر او با تیلرسون درباره ایران و برجام بود.
نیویورکر درباره پامپئو نوشته است: «تا به حال، پامپئو با پیشبینی اینکه سیاستهای ترامپ به کجا ختم میشود و قرار دادن خودش در آنجا، توانسته به قدرت خودش اضافه کند. آنطور که سناتور کریس کونز میگوید، پامپئو "مهارت ویژهای" پرورانده و میداند چطور باید ترامپ را به سمت و سویی که میخواهد ببرد.»
نیویورکر اضافه کرده است: «با وجود این، همزمان با شدت گرفتن تنشها با ایران، برای پامپئو خطرات اختلاف علنی با ترامپ شدت گرفتهاند. رئیسجمهور که خودش را یک معاملهساز عظیم در سطح جهان میداند گفته هدفش بعد از خروج از توافق هستهای ایران بازگرداندن ایران به میز مذاکره برای عقد توافقی بهتر است.»
در ادامه این مطلب آمده است: «پامپئو، از سیاستمداران تندرو در قبال ایران پیشبرنده راهبرد "فشار حداکثری" دولت علیه ایران بوده است. احتمال اختلاف واقعی میان او و ترامپ در ماه ژوئیه بعد از اقدام ایران در سرنگونی یک پهپاد آمریکایی، پدیدار شد.»
ایران بامداد ۳۰ خرداد یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا را پس از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان هدف قرار داد و سرنگون کرد. این پهپاد با آتش سامانه پدافند موشکی «سوم خرداد» نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورد هدف قرار گرفته و ساقط شده است.
رسانه آمریکایی نوشته پامپئو و رقیب داخلی او، «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که از طرفداران قدیمی تغییر نظام ایران است، در ابتدا از حمله نظامی انتقامجویانه حمایت میکردند. ترامپ هم با آنها موافق بود، اما تصمیمش را هنگامی که چیزی به پرواز هواپیماها نمانده بود تغییر داد.
«فرد فلیتز»، رئیس دفتر سابق بولتون به نیویورکر گفته که قبل از رویداد سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران هم دیدگاههای پامپئو و بولتون دستکم در خصوص ایران همسو بود.
با وجود این، روابط میان این دو مقام، هر چقدر هم که درباره ایران همنظر باشند، ظاهراً در ماههای گذشته رو به وخامت گذاشته است، تا جایی که به گفته یک منبع آگاه، «آنها با هم صحبت نمیکنند» و پیامهایشان را معمولاً از طریق واسطهها به هم میرسانند. پامپئو ماه گذشته در پاسخ به سوالی درباره رابطهاش با بولتون گفت: «همیشه میان مدیران سازمانهای مختلف تنشهایی وجود دارد.»
با وجود این، به نوشته نیویورکر، به نظر میرسد کسی که الان به وصله ناجور تبدیل شده بولتون است نه پامپئو. ترامپ بعد از لغو حمله به ایران در یک جلسه علنی از بولتون انتقاد کرد و بعد از آن در حالی که پامپئو را در کنارش داشت با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی دیار کرد، حال آنکه بولتون روانه مغولستان شد.
واکنش دمشق به حرکت نظامیان ترکیه به سمت خان شیخون
یک منبع وابسته به وزارت خارجه سوریه اعلام کرد: نظامیان ترکیه با تجهیزات و مهمات از مرز سوریه عبور کرده و به سمت خان شیخون در حومه جنوبی ادلب برای کمک به تروریست های جبهه النصره در حال حرکت هستند که این حمایت نامحدود ترکیه از گروه های تروریستی را نشان می دهد.
وزارت خارجه سوریه بیان کرد: این اقدام که به مثابه دخالت آشکار ترکیه محسوب می شود، محکوم است و رژیم ترکیه مسئول کامل تبعات این نقض آشکار حاکمیت و تمامیت اراضی سوریه است. این رفتار متجاوزانه و خصمانه رژیم ترکیه تاثیری بر عزم راسخ ارتش سوریه برای تعقیب و مقابله با تروریست ها در خان شیخون ندارد و ارتش سوریه در راستای پاکسازی کامل خاک سوریه از لوث تروریست ها گام برمی دارد.
این در حالی است که منابع خبری، شب گذشته از ورود ارتش سوریه به شهر راهبردی خان شیخون خبر داده بودند.
این منابع اعلام کرده بودند که نیروهای ارتش سوریه شب گذشته وارد شهر راهبردی خان شیخون شده و شروع به پیشروی در آن کرده اند و اینکه نبرد سنگینی میان تروریستها و ارتش سوریه در این شهر جریان دارد.
منابع وابسته به مخالفان سوری اعلام کردند که این اولین باری است که نیروهای ارتش سوریه از زمان خارج شدن این شهر از کنترل ارتش سوریه در سال ۲۰۱۴ وارد آن می شوند.
این منابع بیان کردند که نیروهای ارتش سوریه از سمت شمال غربی وارد شهر شده و بر برخی ساختمان ها مسلط شده اند.
یک منبع نظامی ارتش سوریه هم اعلام کرده بود که ارتش سوریه وارد شهر راهبردی خان شیخون از سمت شمال غربی آن شده و ادوات و تجهیزات تروریست ها را منهدم و بسیاری از آنها را به هلاکت رسانده است و شمار زیادی از تروریستها نیز فرار کرده اند.
اما چرا تسلط بر خان شیخون اهمیت دارد؟
شهر خان شیخون از اهمیت راهبردی فراوانی برخوردار است زیرا بر جاده های حیاتی مشرف است و نقطه تلاقی میان حومه شرقی، غربی و شمالی ادلب است و سیطره بر آن اولین گام برای بازگشایی جاده حیاتی میان حلب پایتخت اقتصادی سوریه و دمشق پایتخت سیاسی آن است.
از بُعد نظامی هم سیطره ارتش سوریه بر خان شیخون راه را در برابر نیروهای ارتش سوریه برای پیروزی های بیشتر هموار می کند تا به سوی کفر سجنه و معره النعمان در شمال پیش بروند. تسلط ارتش سوریه بر خان شیخون به مثابه محاصره مساحت قابل توجهی در حومه شمالی حماه و آنچه مثلث مرگ نامیده می شود و مورک که نقطه دیده بانی ترکیه در آن قرار دارد و تروریستها از اطراف آن به مواضع ارتش سوریه و شهرک های مسکونی تحت کنترل ارتش سوریه حمله می کنند، است.
گلوله باران مناطقی در شمال سوریه از سوی ترکیه
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد، واحدهای توپخانه ارتش ترکیه در مناطق مرزی٬ مواضع کردهای سوریه موسوم به ی.پ.گ در تل رفعت سوریه را مورد هدف قرار داده است.
از دیگر سو نیروی هوایی ترکیه نیز اعلام کرده که در حمله هوایی به مواضع پ.ک.ک در اقلیم کردستان عراق٬ پنج تن از نیروهای پ.ک.ک کشته شدهاند.