اعلام جنگ اسرائیل علیه عراق، آغاز دوباره جنگ نیابتی بین ریاض و ابوظبی، بررسی پیشنهاد فرانسه در مورد برجام از سوی ایران و هشدار آمریکا برای کمک به نفتکش ایرانی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به سرنگونی یک هواپیمای جاسوسی در عراق از سوی حشدالشعبی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ حشدالشعبی عراق یک فروند هواپیمای جاسوسی را بر فراز یکی از مقرهای خود در نزدیک بغداد منهدم کرد.
سازمان حشد الشعبی در بیانیهای که در این ارتباط منتشر کرده، اعلام نموده است که پدافند هوایی این سازمان یک پرنده شناسایی ناشناس را حین پرواز بر فراز مقر تیپ ۱۲ خود (واقع در کمربند بغداد) پس از شناسایی، منهدم کرد.
در بیانیه حشد الشعبی همچنین آمده است: «پدافند هوایی حشد الشعبی، مأموریت هواپیمای دشمن را ناتمام گذاشت.»
تا کنون جزئیات بیشتری از این عملیات منتشر نشده، اما پیش از این جانشین فرماندهی حشدالشعبی نسبت به پرواز هرگونه هواپیماهای ناشناس بر فراز مقرها و انبارهای مهمات هشدار داده بود.
اعلام جنگ اسرائیل علیه عراق
احمد الاسدی، نماینده پارلمان عراق اعلام کرد که ورود رژیم صهیونیستی به حریم هوایی عراق به مثابه اعلام جنگ ضد عراق است.
وی افزود: سکوت درباره تجاوز، موضع عقلانی نیست و عقلانیت و واقع بینی سیاسی اقتضا می کند از همه گزینه های دیپلماتیک استفاده شود. باید تحرک بین المللی برای دفاع از حاکمیت عراق ـ که از سوی اسرائیل و متحدان آن نقض می شود ـ انجام شود.
الاسدی بیان کرد: تحرک عربی و بین المللی و منطقه ای باید انجام شود و علیه هدف قرار گرفتن حریم هوایی وامکانات نظامی خود اعتراض کنیم.
وی گفت: گزینه پاسخ و واکنش نشان دادن به این حملات باقی و برقرار است، زیرا آنها جنگ را خواستند؛ بنابراین، باید به این جنگ طلبی و اعلام جنگ واکنش کوبنده ای نشان داده شود. وظیفه شرعی و ملی، ایجاب می کند .جنگی که علیه ما به راه انداخته اند با واکنش روبه رو شود.
آغاز دوباره جنگ نیابتی بین ریاض و ابوظبی
درگیریها بین نیروهای تحت امر امارات با نیروهای دولت منصور هادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن، به رغم سفر هیأتی از شورای انتقالی جنوب این کشور همچنان ادامه دارد.
شبکه الجزیره به نقل از منابع محلی در یمن، شامگاه پنجشنبه (۳۱ مرداد) اعلام کرد، نیروهای «النخبه الشبوانیه» وابسته به شورای انتقالی جنوب در منطقه «عتق» واقع در استان «شبوه» (جنوب یمن و شرق استان عدن) با نیروهای منصور هادی شدیدا درگیر شدهاند.
نوزدهم مرداد، نیروهای «الحزام الامنی» شورای انتقالی جنوب یمن شهر عدن را بعد از چهار روز درگیری با نیروهای دولت منصور هادی به اشغال خود درآوردند و این نیروها و دولت مذکور را از این شهر فراری دادند.
به رغم مخالفت دولت منصور هادی و درخواست عربستان سعودی از شورای انتقالی برای گفتوگو، نیروهای این شورا به عملیات نظامی خود در شرق استان عدن ادامه داده و استان «ابین» را به کنترل خود درآورند.
درگیریها در استان شبوه در حالی آغاز میشود که هیأت شورای انتقالی جنوب (مورد حمایت امارات) به رهبری «عیدروس الزبیدی» سهشنبه این هفته وارد جده شد. سفر این هیأت به درخواست رسمی وزارت خارجه سعودی بود.
هیأت مذکور دیروز با «خالد بن سلمان»، وزیر دفاع سعودی و سفیر سابق ریاض در واشنگتن در شهر جده دیدار و گفتوگو کرد.
العربیه نوشته است که بنسلمان از این هیأت به دلیل قبول دعوت ریاض و سفر به جده قدردانی کرده است. وزیر دفاع سعودی طی این دیدار از هیأت شورای انتقالی خواسته است به جای جنگ و درگیری در جنوب یمن با دولت منصور هادی، به گفتوگو روی آورده و با این دولت علیه انصارالله در شمال متحد شوند.
دولت منصور هادی حوادث شهر عدن را «کودتای از پیش طراحی شده امارات» علیه خود میداند و طی بیانیهای که سهشنبه این هفته بعد از نشست کابینه منتشر کرد، خواستار مقابله با شورشیان مسلح مورد حمایت ابوظبی شد. . این دولت بارها از عربستانسعودی خواسته برای مقابله با نیروهای مورد حمایت ابوظبی، متحد ریاض در حمله به یمن، به این دولت کمک کند.
بررسی پیشنهاد فرانسه در مورد برجام از سوی ایران
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در جریان سفر خود در نروژ اعلام کرد که جمهوری اسلامی پیشنهادهای فرانسه در خصوص بازیابی توافق هستهای را بررسی میکند اما دخالتهای آمریکا در خلیج فارس را تحمل نخواهد کرد.
وزیرخارجه ایران همچنین با اعلام آمادگی خود برای مذاکره جدی با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در روز جمعه در پاریس افزود: پیشنهادهایی از سوی طرفین ایرانی و فرانسوی مطرح شده و فردا بر سر این پیشنهادها بحث خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه ایران همچنین با هشدار به آمریکا مبنی بر عدم تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج فارس گفت: مشخص است که قصد آمریکا برای حضور نظامی در خلیج فارس، مقابله با ایران است. آمریکا انتظار نداشته باشد هنگامی که کسی به آبهای ما میآید و ما را تهدید میکند، ساکت بمانیم.
وی افزود: ما جنگی را در خلیج فارس آغاز نمیکنیم، ولی از کشورمان دفاع خواهیم کرد.
هشدار آمریکا برای کمک به نفتکش ایرانی
روز پنجشنبه یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت، دولت این کشور قاطعانه تحریمها علیه نفتکش «گریس۱» که به «آدریاندریا» تغییر نام داده را اجرا خواهد کرد و هر گونه کمک به این ابرنفتکش ـ که در حال حرکت در دریای مدیترانه است ـ ممنوع است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا که خواسته نامش فاش نشود، در گفتوگو با رویترز، از کشورها خواسته به نفتکش ایران اجازه پهلوگیری ندهند. او گفت: «بخش کشتیرانی زیر ذرهبین است و ما قاطعانه تحریمهای آمریکا را اجرا میکنیم.»
وبگاههای رصد اطلاعات مربوط به خطوط کشتیشزرانی مدعی شدهاند نفتکش آدریان دریا در حال حرکت به سمت یونان است، اما نخستوزیر یونان پنجشنبه گفت این نفتکش در حال حرکت به سمت این کشور نیست.
این مقام آمریکایی گفت: ایالات متحده علیه هر کسی که مستقیم یا غیرمستقیم به نفتکش مورد نظر کمک کند، اقدام خواهد کرد.
وی گفت: «همه طرفها در بخش کشتیرانی باید ارزیابیهای مناسب را انجام دهند تا اطمینان حاصل کنند در حال تجارت با طرفهای تحت تحریم یا محمولههای مشمول تحریم نیستند و یا تجارت برای چنین طرفها یا محمولههایی را مستقیم یا غیرمستقیم تسهیل نمیکنند.»
این نفتکش که حامل بیش از دو میلیون بشکه نفت خام ایران است، از یک ماه و نیم پیش در توقیف جبل الطارق بود و نهایتا بامداد دوشنبه (به وقت تهران) این منطقه را ترک کرد. وبگاههای رصد خطوط کشتیرانی مقصد این کشتی را بندر «کالاماتا» در یونان اعلام کرده بودند.
این نفتکش در حالی آزاد شد که دولت آمریکا رسما از جبل الطارق خواسته بود به بازداشت آن ادامه دهد. وزارت خارجه آمریکا حدود یک هفته پیش در بیانیهای به یونان و دیگر بنادر مدیترانه هشدار داده است که در صورت میزبانی از این نفتکش، ممکن است تحریم شوند.