عزل و نصبهای جدید توسط پادشاه عربستان، رایزنی وزرای خارجه سه کشور اروپایی درباره ایران، حمله نتانیاهو به فرانسه به دلیل پیشنهاد گفتوگو با ایران، واکنش نماینده ایران در آژانس به گزارش جدید این سازمان و جلوگیری جنگندههای روسی از حمله اسراییل به سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رد پیشنهاد آمریکا از سوی حزب الله لبنان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزیر سابق لبنانی، روز جمعه گفت که یک مقام لبنانی به حزبالله خبر داد، آمریکا پیام داده اگر حزبالله به اقدام اخیر اسرائیل در ارسال پهپاد انفجاری به ضاحیه بیروت واکنش نشان ندهد، آمریکا نیز تحریمهای جدید علیه حزبالله را اعمال نخواهد کرد.
وی افزود: «مقاومت لبنان عدم واکنش به اسرائیل را در مقابل عدم اعمال تحریمهای جدید آمریکا را رد و تأکید کرده که واکنش به اسرائیل حتمی خواهد بود.»
وهاب در ادامه مصاحبه خود با المیادین افزود: آمریکاییها از موضع «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان درباره تجاوز اسرائیل به ضاحیه جنوبی لبنان شگفت زده شدهاند.
این مقام سابق لبنانی ادامه داد: احتمال دارد که حریری پیام پامپئو را به حزبالله انتقال داده، چون وی تنها فردی بود که اخیرا با آمریکاییها گفتوگو داشته است. اگر جنگ علیه اسرائیل آغاز شود، موشکها از همه طرف بر سر صهیونیستها فرود خواهد آمد و موضع مقاومت فلسطینی نیز در این باره کاملا واضح است.
این وزیر سابق لبنان به دولت این کشور پیشنهاد داد که همکاری با واشنگتن را متوقف کرده و به سوی روسیه و چین متمایل شده و معاملههایش را با یورو انجام دهد.
وی افزود: دولت آمریکا عبارت است از یک گروهی که با دلار بر دنیا حکمرانی میکند و باید این ابزار حکمرانی سرنگون شود.
عزل و نصبهای جدید توسط پادشاه عربستان
«سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان روز جمعه طی دستورهایی انتصاب و عزلهای جدیدی را اعلام کرد.
بر اساس دستور سلمان بن عبدالعزیز، «فهد بن محمد العیسی» به عنوان رئیس دیوان پادشاهی منصوب شد و پست وی هم رتبه وزیر به شمار میآید.
همچنین وی «بن علی العقلاء» معاون دیوان پادشاهی را از سمت خود برکنار کرد.
پادشاه عربستان همچنین طی دستوری دستور تشکیل وزارت خانه جدید را صادر کرد. بر اساس این دستور، وزارت صنایع و معادن از وزارت انرژی جدا و «بندر بن ابراهیم الخریف» وزیر این وزارتخانه جدید منصوب شد.
این وزارتخانه فعالیت خود را از سال مالی 2020 آغاز خواهد کرد و تا آن زمان مسئولیتهایش توسط وزارت انرژی به پیش میرود.
سلمان بن عبدالعزیز همچنین «خالد بن عبدالمحسن المحیسن» را از سمن خود به عنوان رئیس کمیته ملی مبارزه با فساد برکنار و «مازن بن ابراهیم بن محمد الکهموث» را جانشین وی کرد.
رایزنی وزرای خارجه سه کشور اروپایی درباره ایران
وزرای خارجه کشورهای اروپایی طرف برجام قرار است در هلسینکی، پایتخت فنلاند دیدار و درباره ایران و روشهای حفظ توافق هستهای برجام گفتوگو کنند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا سال گذشته یکجانبه از برجام خارج شد و تحریمهای اعمالشده ذیل این توافق را علیه ایران مجدداً بازگرداند. کشورهای اروپایی از آن زمان نتوانستهاند به وعدههای خود برای جبران خروج آمریکا از توافق هستهای عمل کنند. جمهوری اسلامی ایران با استناد به مفاد توافق هستهای برجام، برخی از تعهدات خود ذیل این توافق را کاهش داده است.
در اجلاس گروه هفت که هفته جاری در شهر «بیاریتز» فرانسه برگزار شد، اعضا درباره ایران به رایزنی پرداختند. دونالد ترامپ و امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در یک کنفرانس خبری مشترک روز دوشنبه برای فراهم کردن زمینههای گفتوگو میان واشنگتن و تهران ابراز تمایل کردند. تهران هر گونه گفتوگو را به رفع تحریمها مشروط کرده است.
دومینیک راب، وزیر امور خارجه انگلیس قبل از دیدار با همتایان فرانسوی و آلمانی خود گفت: طرفها قصد دارند «نتایج مثبت گفتوگوهای انجام شده در اجلاس گروه ۷درباره ایران را تحکیم کنند.»
راب گفت: «توافق هستهای، تنها توافق موجود است که ایران را از دستیابی به سلاح هستهای باز میدارد و ما به همکاری با یکدیگر جهت ترغیب ایران به حفظ کامل این توافق ادامه میدهیم.»
وزیر امور خارجه انگلیس که کشورش یکی از تنها سه کشوری است که به ائتلاف دریایی آمریکا پیوسته گفت: «ما علاوه بر این به گستردهترین حمایت بینالمللی برای مقابله با تهدیدها علیه دریانوردی بینالمللی در تنگه هرمز نیاز داریم.»
حمله نتانیاهو به فرانسه به دلیل پیشنهاد گفتوگو با ایران
«بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در گفتوگوی تلفنی با «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهوری فرانسه از او به دلیل پیشنهاد گفتوگو با ایران به شدت انتقاد کرد.
در این گفتوگو، نتانیاهو به ماکرون گفته است: با توجه به ستیزهجوییهای ایران، الان زمان مناسبی برای گفتوگو با این کشور نیست.
طی چند هفته گذشته تحرکات فرانسه در مسیر میانجیگری در تنش میان آمریکا و ایران افزایش داشته است.
همچنین محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در حاشیه اجلاس گروه هفت با رئیس جمهور فرانسه به مذاکره پرداخت.
با این حال پیش از این تهران اعلام کرده که هرگونه مذاکره و گفتوگویی تنها در چهارچوب برجام و پس از بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریمهای ظالمانه و یکجانبه امکان پذیر خواهد بود.
وزیر خارجه ایران همچنین هرگونه مذاکره و گفتوگوی مجدد بر سر برجام را نیز به شدت رد کرده است.
واکنش نماینده ایران در آژانس به گزارش جدید این سازمان
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بین المللی در وین گفت: گزارش جدید مدیرکل موقت آژانس ضمن تأیید مجدد پایبندی ایران به برجام، اعلام تصمیمات جدید از سوی جمهوری اسلامی ایران را مورد اشاره قرار داده است.
کاظم غریب آبادی، همزمان با انتشار شانزدهمین گزارش مدیرکل موقت آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص راستیآزمایی اجرای برجام، آن را نشانه حسن نیت جمهوری اسلامی ایران برای حفظ چندجانبه گرایی در روابط بین الملل و گواهی بر پایبندی آن به تعهدات بینالمللیاش خواند.
وی افزود: در این گزارش، همانند پانزده گزارش قبلی مدیرکل، تصریح شده است که از روز اجرای برجام، آژانس به نظارت و راستی آزمایی اجرای تعهدات مرتبط هستهای از سوی ایران بر اساس مفاد برجام ادامه داده است.
وی همچنین اظهار داشت در گزارش جدید منتشره از سوی مدیرکل موقت آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره صریحی به دستور شورایعالی امنیت ملی مبنی بر توقف برخی اقدامات ایران تحت برجام در چهارچوب مواد ۲۶ و ۳۶ شده است.
غریب آبادی افزود: برابر این گزارش، ذخیره اورانیوم غنی شده تا ١٩ اوت، ٢۴١.۶ کیلوگرم شامل ٢۵.١ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۴.۵ درصد اعلام شده است. برابر برجام، ایران حداکثر می تواند ٢٠٢.٨کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشته باشد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در برداشتن گامهای اعلام شده در تصمیم اخیر خود، مصمم و جدی است و همان گونه که مکررا اعلام شد، اجرای کامل و صادقانه تعهدات تمامی طرفها، یک مبنای اساسی برای تداوم برجام است و چنانچه خواهان تداوم توافق هستهای هستیم، اعضای باقی مانده این توافق باید بهرهمندی ایران از منافع برجام را با اتخاذ اقدامات عملی فوری و مناسب و ظرف برنامه زمانی اعلام شده، تضمین کنند.
جلوگیری جنگنده های روسی از حمله اسراییل به سوریه
یک رسانه اینترنتی روسیه روز جمعه اعلام نمود، هواپیماهای «اف- 35» اسرائیل تلاش کردند که منطقهای در سوریه را در شب 24 اوت( دوم شهریور) هدف حملات قرار دهند و سپس برای حمله هوایی دیگر به همان منطقه تلاش کردند، ولی جنگندههای «سوخو- 35» روسیه اجازه ندادند که جنگندههای اسرائیلی همچنان به حملات خود ادامه دهند.
طبق این گزارش، بعد از آنکه جنگندههای نیروی هوایی روسیه از نوع «سوخو- 35 اس» از پایگاه «حمیمیم» در لاذقیه به سمت جنگندههای «اف- 35» اسرائیل پرواز کردند، این جنگندهها حملاتشان را متوقف کردند.