چگونگی تشکیل یک پرونده سرقت ـ بخش نخست؛

جای خالی پلیسِ مورد انتظار در صحنه جرم!

آیا میان پلیسی که در فیلم‌ها و سریال‌ها به تصویر کشیده می‌شود و پلیسی که در صحنه جرم حضور پیدا می‌کند، تفاوتی وجود دارد؟ اصلا تصورتان درباره اموری که پلیس در زمان حضور در صحنه جرم به انجام می‌رساند و باید به انجام برساند چیست؟ بیایید از نزدیک نگاهی به این ماجرا بیندازیم تا دریابیم که تصورات با واقعیات چقدر فاصله دارند؟!
کد خبر: ۹۲۱۸۱۰
|
۱۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۰ 04 September 2019
|
26690 بازدید
|
تابناک اجتماعی -
آن گونه که ماده ۲۶۷ قانون مجازات اسلامی مشخص کرده، «سرقت عبارت است از ربودن مال متعلق به غیر»؛ تعریف قانونیِ رویدادی که کمتر کسی را می‌توان یافت که از گزند آن مصون مانده باشد. آسیبی که دنیای افراد را دستخوش تغییراتی وسیع می‌کند.

به گزارش «تابناک»؛ نخستین تغییر زمانی حادث می‌شود که با پلیس تماس می‌گیرید تا به این نتیجه برسید که حضور فوری مأمور یا مأموران در محل حادثه، بر خلاف فیلم‌ها و سریال ها، با کندی بسیار همراه است. آنقدر کند که گاه مجبورید چند بار تماس بگیرید و یادآور شوید که فلان مدت از تماس قبلی گذشته و هنوز مأمور از راه نرسیده است.

در نتیجه این تأخیر، احتمالا آشفته‌تر خواهید شد و منسجم کردن فکر و ذهنتان را برای شرح ماوقع دشوارتر خواهید یافت. وضعیتی که ممکن است موجب شود نتوانید ارتباط خوبی با مأمور برقرار کنید و چه بسا به حاشیه بروید؛ حاشیه‌هایی که اگر اپراتور پلیس اعلام کند، مأمور چه زمانی خواهد رسید و مأمور بموقع برسد، هرگز بروز نخواهد کرد.

این نقطه آغاز تشکیل پرونده‌ای است که موضوعش «سرقت» درج می‌گردد، اما با آنچه از پلیس در چنین مواقعی انتظار دارید، تا حد زیادی متفاوت است. تفاوتی از این دست: «سارق بعد از آنکه قفل موتورم را شکسته، آن را از حیاط آپارتمان به سرقت برده است. چون قفل شکسته در محل جرم موجود بود، انتظار داشتم که پلیس آن را بررسی و اثر انگشت سارق را ثبت کند.»

احتمالا لازم به گفتن نیست که این تصور از پلیس، با واقعیت همخوانی ندارد و تنها برآمده از فیلم‌ها و سریال هاست. اما آیا تنها این تصور از پلیس است که با حضور در صحنه جرم رنگ می‌بازد و جایش را واقعیت‌های تلخ می‌گیرد یا مواجهه با پلیس در این دست مواقع، افراد را با واقعیت‌های دور از تصور دیگری نیز مواجه می‌کند؟

جای خالی پلیسِ مورد انتظار در صحنه جرم!

اندکی کنکاش و پرس و جو کافی است تا دریابیم پلیس جز دریافت گزارش از افرادی که تماس گرفته‌اند و طرح چند پرسش مانند "آیا دوربین مداربسته دارید؟ یا "آیا به کسی مظنون هستید؟)، ثبت گزارش در دفترچه مخصوص و ارائه نسخه دوم به افراد، کار خاص دیگری انجام نمی‌دهد. روندی که تقریبا در فراخوان پلیس به صحنه اغلب جرایم، به همین منوال طی می‌شود.

بعد از این، وقت مراجعه به کلانتری برای پیمودن روند ثبت این گزارش است. به این صورت که ابتدا باید سراغ متولی ثبت گزارش بروید و از او بخواهید نسخه دوم گزارش مأمور را در رایانه و دفتر مخصوص ثبت کند تا پس از آن شما را به واحد «تجسس» ارجاع دهد تا به پرسش های مکتوب فرم‌های این واحد پاسخ دهید و پرونده در کلانتری تشکیل شود.

«مأمور تجسس بعد از آنکه پرسید "موردت چیست؟ "، بی هیچ سؤال و جواب اضافه گفت: از کارت ملی و سند و برگه گزارش مأمور هر کدام دو نسخه کپی تهیه کنیم و بعد فرم خام گزارش را هم به آن‌ها ضمیمه کرد و یادآور شد که باید از آن هم کپی بگیرم و به همراه یک پوشه آبی رنگ و گیره کاغذ که لازم است خریداری کنم، در اختیارش قرار دهم.»

این‌ها را مالباخته‌ای می‌گوید که برای ثبت سرقت، روانه یکی از کلانتری‌های پایتخت شده و دریافته که کلانتری، تأمین فرم خام ثبت اظهارات متهم و پوشه‌ای که قرار است پرونده انتظامی در آن قرار گیرد و روانه بایگانی شود را هم بر عهده مالباخته گذاشته است. رویدادی که اگر بگوییم جایگاه پلیس را در ذهن مراجعان خدشه دار می‌کند، سخنی به اغراق نگفته‌ایم.

به این موارد، فقدان حضور برخی مأموران در کلانتری به دلایلی مانند اعزام به مأموریت یا حضور در نماز جماعت را هم باید افزود و این یادآوری که مدتی است در کلانتری‌ها بنر‌هایی در معرض دید مراجعان نصب می‌شود که حکم منشور حقوق مراجعین را دارد و از جمله مفاد آن، ضرورت رسیدگی به امور مراجعان در زمانی کوتاه و ممنوع بودن منوط کردن تشکل پرونده به اموری مانند صرف غذاست.

جای خالی پلیسِ مورد انتظار در صحنه جرم!

دستورالعملی که ظاهرا آن هم برای اجرا، تدوین و ابلاغ نشده است. اتفاقی شبیه شعار تجهیز پلیس به تکنولوژی‌های به روز مانند دوربین روی لباس که ظاهرا تنها قرار است تصور از پلیس را شکل دهد، در حالی که «مأمور ثبت پرونده تأکید داشت سامانه پلیس یکی دو روز است به ایرادات فنی مبتلا شده و برخی بخش‌های آن از دسترس خارج است؛ پیگیری‌ها هم راه به جایی نبرده.»

«البته در همین حین مأموری که با دوربین کلانتری از پلاک مخدوش یک وسیله نقلیه عکس گرفته بود و می‌خواست آن را چاپ کرده و در پرونده یک متهم قرار دهد، اما وقتی تک تک رایانه‌های اتاق‌های مختلف را برای اتصال دوربین امتحان کرده بود، متوجه شده بود که این کار ناشدنی است و همکارش توصیه کرد با تلفن همراه عکس بگیرد و برای چاپ عکس به مغازه روبه روی کلانتری برود!»

برشی از شرایط حاکم بر یکی از کلانتری‌های قلب پایتخت که آن هم با تصورات ارائه شده از پلیس، همخوانی ندارد. ذهنیاتی که با یک بار مراجعه به کلانتری تا حدود زیادی فروخواهد پاشید و جایش را واقعیات تلخی خواهد گرفت که برخی بر این باورند که سارقان و مجرمان به خوبی از آن آگاهند؛ آگاهی از حال و روز نامطلوب پلیس در باب تجهیزات و امکانات مورد نیاز برای انجام وظایف محوله.

شرایطی که نارضایی مأموران پلیس از آن محسوس است؛ هرچند بیشتر موجب نارضایتی مراجعان می‌شود: «افسر تجسس تأکید داشت که انشاءلله موتورسیکلتم پیدا خواهد شد، اما حتی نپرسید چه ویژگی مشخصه‌ای دارد. بعد هم تکه کاغذی دستم داد که روی آن آدرس چند دادسرا نوشته شده بود و گفت: باید پرونده قضایی تشکیل دهم، در حالی که وقتی به دادسرا رفتم، گفتند خیلی وقت است این امور به دفاتر الکترونیک قضایی سپرده شده!»

پایانی ناخوش برای مراجعه به نهادی که تصور عمومی از آن با واقعیتش تفاوت بسیار دارد؛ پلیسی که در فیلم‌ها و سریال‌ها، تصویر متفاوتی از آن ارائه می‌شود و انتظار عمومی از آن، اگر نه در حد و اندازه «کبرا ۱۱»، که در حد نهادی تخصصی است که بررسی موشکافانه صحنه جرم و شناسایی و ثبت آثار انگشت و تصویربرداری از شواهد، جزو بدیهیات کاری اش است!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۸۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
سلام
علاوه بر موارد فوق باید اضافه کرد فضایی در کلانتری حاکم است که به نظر می رسد شما مجرم هستید. نگاه از بالا به پائین رفتار تحکمی و نسبتا بی ادبانه. اگر شما دو بار سوال کنید بلافاصله میگن " یک بار گفتم حواست را جمع کن" . دونسخه پوشه با گیره و کپی از سیر تا پیاز اسناد جمله همه کلانتری هاست.
به قول فرانک صاحب نظر در توسعه " در کشورهای جهان سوم و توسعه نیافته همه چیز به هم میاید" .
معتقدم چند صد سال با توسعه فاصله داریم. حالا حالا ها هم این مسیر طولانی طی نمی شود زیرا جهت اشتباه است و مشغول امور دیگری هستیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
همه چی در حد استاندارد پراید هست چه توقعی داری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
تابناک از شهدای ناجا هم.چیزی نوشتی تا حالا؟؟؟؟؟ ضمنا یک معادله ساده است, ناجا دهها نوع ماموریت داره از لب مرز تا جاده ها تا مدارس و ... اما کمترین بودجه تخصیصی و پایین ترین رنج حقوقی رو دولت محترم به ناجا داده, بله ناجا کاغذ نداره, ماشین نداره, افسرانش حقوق مکفی ندارن و ... چرا باید تحویلدار بانک حقوقش چند برابر رییس کلانتری باشه و دهها برابر یه مامور پلیس وام کم بهره بهش بدن؟؟؟واقعا خود شما باشی انگیزه ای برات میمونه خوب و اخلاقمدار و پیگیر باشی وقتی شرایط کاری و مخصوصا. معیشت خانواده ت تو بدترین وضعه ؟؟؟؟
ایرانی مالباخته
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
با اینکه میدونم منتشر نمیشه بازم مینویسم! رفتم کلانتری نارمک چون شیشه ماشینمو شکسته بودن و کیف مدارکمو دزدیده بودن، بعد از کلی از این اتاق به اون اتاق پاس داده شدن و الاف شدن، داشتم توضیح میدادم واسه ماموره که یه مامور دیگه اومد و یهو گفت چی شده؟! یعنی از اول دوباره توضیح بده! یاد فیلمهای بازجویی پلیس افتادم، انگار که من مجرمم! وقتی بهشون گفتم من شاکی ام نه مجرم بهشون برخورد و حتی تهدید کردن اگه مواظب حرف زدنم نباشم بازداشت میشم!!! جالبه بخدا،از همه اینا بگذریم هنوز که هنوزه هیچ کاری نکردن و نه دزدو گرفتن نه مدارکم پیدا شد! از این جالبتر اینکه وقتی میری کلانتری تو رو پاس میدن به دادسرا و قاضی، یکی نیست بگه مگه پلیس مسئول امنیت جان و مال مردم نیست؟ چرا نباید صفر تا صد موضوع تو کلانتری رفع رجوع بشه؟ کسی که حالش بده و ناراحته و مدارکشو دزدیدن رو باید بفرستین اینور اونور و کلی هزینه رفت و آمد بهش تحمیل کنین؟
همون بکبار که رفتم کلانتری نارمک و وضعیتو دیدم نظرم کلا درباره پلیس عوض شد و ازشون... شدم
ناشناس
|
Canada
|
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
خوب حق دارند! مالیاتی که بابت هزینه‌های مربوط به خدمات پلیسی داده میشود صرف امور مهمتری از سرقت میگردد.
پاسخ ها
احسان
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
مثل برادران عرب و موشک های نقطه زن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
سرقتی در منزل من در شیراز اتفاق افتاده بود منهم فکر میکردم که با اثر انگشت سارق پیدا خواهد شد !!!که پلیس همچین کاری نکرد و بعد خرید فرمها و تشکیل پرونده خودم دنبال سارق منزلم راه افتادم تا فهمیدم کیه ! حکم جلب سیار گرفتم و دنبالش گشتم تا بعد یکسال خودم با مراجعه چندباره به ثبت احوال و آموزش پرورش و نامه قاضی پرونده از روی آدرس مدرسه بچه اش پیداش کردم کاری که پلیس باید انجام میداد، دوسه ماهی هم درگیر بودم و کمین نشستم که چه زمانی بیاد خونه ،بعد چون هیچ اثر انگشتی از صحنه جرم توسط پلیس ثبت نشده بود با بدبختی و التماس به چند شاهد توانستم اثبات کنم ولی تا آن زمان مال من تلف شده بود و بعد از مدتی هم سارق آزاد شد و هزینه ها و پیگیری های من همه هیچ شد
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
متاسفانه از این هم یدتر است
اگر خدایی نکرده دعوایی اتفاق بیفتد و پلیس به سرعت هم حضور پیدا کند متاسفانه فقط نظاره گر است و هیچ کاری نمیکند
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۴
وقتی پلیس مملکت در پی تار موی زنان است
ذزدان ازادانه میگردن
وقتی پلیس در کمین راننده خودرو در پس دیوار خود را پنهان میکند
وقتی پلیس روزانه بیش از 100 موتور سیکلت را به پارکینگ منتقل میکند
وقتی پلیس روزانه ده ها ملیون ریال رانندگان را جریمه میکند
و " و های دیگر
به این دلیل است که مدیریت پلیس باید در دست کاردانش باشد و نه بدست یک پلیس دیگر
پدر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
روز اخر ماه مبارک رمضان ، پسرم را در پارک روبروی منزل ، هنگام سحری با دوستانش گرفته و به کلانتری 150 تهرانسر برده و اجازه ملاقات نداده تا با پرونده به دادسرا اطفال برود افسر کشیک با طلبکاری توهین و فریاد ادعا میکرد اولیا رو هم به دادسرا میفرسته از سحری دادن به فرزندم ممانعت کرده تا نتوانست روزه اخر رو بگیرد با وسیله نقلیه خودم چندبار مسافتهای طولانی رو در چند دادسرا با 5 سرنشین بردم تا نهایتا ختم بخیر شد ولی رفتار پلیس با حقوق شهروندی صفر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
بچه ای که تا سحر با دوستاشه روزه بگیر نیست، ولی صبحانه را باید بهش میدادن!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۵
هنگام سحری باید سر سفره خودتان می بود نه تو پارک
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۷
ناشناس 16:31 تو از روی بچه های خودت داری قضاوت می کنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
میگی پلیس چیکار کنه؟؟
یک مجرم 10 بار دستگیر میشه و آزاد میشه
چطوری انگیزه برای کار کردن می مونه؟
پاسخ ها
sam
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
این دلیل نمیشه که کارش رو درست انجام نده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
این نوشته ذره ای از مشکلات مردم در کلانتری ها و کلا نیروی انتظامی است ولی در صحبت های مقامات بالای نیروی انتظامی از رضایت 90 درصدی مردم گفته میشود.
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
اون رضایت ۹۰٪ در رابطه با مقابله بدحجابی هست!
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
من یک بار برای شکایت سرقت رفتم پلیس . افسر تجسس برام فال گرفت . گفت ایشالا پیدا میشه من فالام همیشه درست بوده . راست می گفت دو هفته بعد پیدا شد لوازمش نبود .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
من فیلم و عکس از کسی که ازم سرقت کرده بود داشتم به کلانتری مراجعه کردم گفتن امکاناتی که فیلم روی CD را ببینند ندارند برو خودت لب تاپ بیاور و حتی کلانتری امکان پرینت عکس سارق را نداشت من بخاطر این سرقت کلی هزینه کردم و دقیقا 1 روز وقتم را گذاشتم و تنها نتیجه ای که گرفتم این بود که دیگر به کلانتری مراجعه نکنم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
این نتیجه، دقیقا چیزی است که کلانتریها و دادگستری ها می خواهند. تا دیگر مراجعه نکنند
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
من همه مدارک همراه با فیلم دوربین محل حادثه را ضمیمه کردم در مرحله اخر قاضی پرونده بعد از معطل کردن ۱ ساعته بنده و خواند روزنامه و غبر پاسخ داد کاری نمی تواند بکند ادرس ندارد . در جواب بنده که گفتم من ادرسش را پیدا کرده ام جواب داد ادرس شما وجاحت قانونی ندارو. خلاصه با روش های پلیسی شماره موبایل طرف اوردم. طرف فکر کرد من کله گنده ام که سریع موبایل و ادرسش را پیدا کردم خسارت را پرداخت کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
عین این اتفاق برای من هم افتاد. حتی حاضر نشدن فیلمی که به زور گیر آوردم نگاه کنن. گفتن برو از روی فیلم یه عکس شفاف! تهیه کن بیار. منم کلا بیخیال شدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
ما دوبار 110 زنگ زدیم از این پلیس خفنا اومد ولی یک بار هم پلیس با موتور داغون اومد
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
دوست عزیز پلیس کارهای واجب تری داره که بخوبی از عهده آن کارها برمی اید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟