بسیاری از ناظران بر این باورند با برکناری جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، میتوان انتظار تغییرات در سیاستهای دولت آمریکا را داشت.
به گزارش «تابناک»؛ در این رابطه، روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» در گزارشی نوشت: حضور بولتون در بالاترین سطح دولت ترامپ عملا مذاکره بین تهران و واشنگتن را ناممکن می ساخت؛ بنابراین، اخراج او از کاخ سفید می تواند تغییر بنیادینی در سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران ایجاد کند.
این رسانه آمریکایی افزود: تغییر بولتون دو هفته پیش از آغاز نشست مجمع عمومی نیز ممکن است، زمینه را برای دیدار روحانی و ترامپ فراهم کند و در واقع می تواند پیام مثبتی به ایران برای مذاکره تلقی شود.
شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی نیز نوشت: گویا تنش قابل توجهی بین جان بولتون و دونالد ترامپ وجود داشته است. از ابتدا جان بولتون با ترامپ مشکل داشت. بولتون گزینه نامناسبی برای ترامپ بود. بولتون در رابطه با موضوعات نظامی بسیار تندرو و جنگ طلب است. او درباره تغییر نظام در ایران و کره شمالی صحبت کرده و مخالف خروج نیروهای آمریکایی از سوریه بود. ترامپ خواهان خروج نیروها بود. در روزهای اخیر ترامپ میخواست، طالبان را برای مذاکرات صلح به کمپ دیوید بیاورد، اما جان بولتون ضد این موضوع بود و گویا هم اکنون با رفتن بولتون میتوانیم انتظار تغییرات در سیاستهای دولت آمریکا را داشته باشیم.
«دیوید کالور» (David Culver) تحلیلگر مسائل آمریکا درباره اخراج جان بولتون از سمت مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا گفت: خارج شدن بولتون از کاخ سفید باعث تسیهل کاهش تنش ها بر سیاست خارجی این کشور شده و سیاست خارجی واشنگتن را در مسیر دیپلماسی قرار می دهد.
کالور روز چهارشنبه گفت: بولتون و ترامپ از یکدیگر جدا شدند؛ این دو بر سر دعوت از مقامات طالبان به "کمپ دیوید"مشاجره داشتند.
این تحلیلگر به شبکه تلویزیونی سی ان ان اظهار داشت: این دو از همان ابتدا بر سر اصلی ترین مسائل سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران، ونزوئلا، کره شمالی و طالبان اختلاف داشتند. بولتون فردی بود که همواره انگشت بر ماشه داشت، اما ترامپ خود را مذاکره کننده و معاملهگر می داند.
وی اظهار داشت: بولتون از ترامپ خواسته بود تا از مخالفان دولت ونزوئلا حمایت کند که این امر جواب نداد و همچنان شاهد حضور نیکولاس مادورو در قدرت هستیم. بولتون همچنین مخالف مذاکره با طالبان و موافق ادامه جنگ تجاری با چین بود.
در همین حال شیرین هانتر، استاد روابط بین الملل دانشگاه جورج تاون واشنگتن نیز گفت که اخراج "جان بولتون" از کاخ سفید موضع جنگ طلبها و تندروهای ضد ایرانی را تضعیف می کند و نشان می دهد، رئیس جمهوری آمریکا نمی خواهد وارد درگیری نظامی با ایران بشود.
وی افزود: هر چند فکر نمی کنم برکناری بولتون تأثیر فوری بر سیاست فشار حداکثری آمریکا داشته باشد، با توجه به اینکه بولتون فراتر از دیگران، حتی بیشتر از "مایک پمپئو" ضد ایرانی و طرفدار جنگ است، نشان می دهد که ترامپ به هیچ وجه نمی خواهد وارد درگیری نظامی شود.
وی ادامه داد: این برای ایران خبر خوبی است. از سوی دیگر، بولتون مخالف هر گونه سازش با ایران بود. بنا به گزارشها برخی دیگر از مقامهای آمریکایی از جمله وزیر دارایی، خواستار نوعی سازش با ایران در این مرحله هستند. چه بسا این گشایشی به وجود آورد، به ویژه که فرانسه هم میانجیگریهایی کرده و پیشنهاد خط اعتباری را به ایران داده است.
جان هودسون نیز در واشنگتن تایمز نوشته: به گفته یک مقام کاخسفید، تصمیم ترامپ برای لغو حمله هوایی به ایران بعد از ساقط کردن پهپاد آمریکایی از سوی این کشور، بولتون را مستأصل کرد. او همچنین با ایده دیدار آقای ترامپ با حسن روحانی، آن هم بدون هیچ پیش شرطی مخالف بود.
شنبه گذشته بود که آقای بولتون در توییتر با اشاره به گزارشهایی درباره لنگر انداختن نفتکش آدریان دریا یک در حوالی بندر طرطوس سوریه نوشت: آنها که میگفتند آدریان دریا یک به سوریه نمیرود حالا انکار کنند. ایران کمک به رژیم اسد قاتل را بر احوال مردم خود مقدم میداند. ممکن است مذاکره صورت گیرد اما تحریمها تا زمانی که ایران دست از دروغگویی نکشد، برداشته نخواهد شد.
توییتی که حتی به احتمال شکلگیری هرگونه مذاکره میان تهران و واشنگتن هم میتاخت؛ نقطه تضارب دیگری میان جان بولتون و دونالد ترامپ که معتقد است در قالب دیدارهای رو در رو و از طریق ارتباط شخصی بهتر میتواند عداوتها را خنثی کند.
در همین حال، روز سهشنبه، خبرنگار نیویورک تایمز هم که سال گذشته در گزارشی با نام «مجاهدین خلق، گروهی که بولتون دوست دارد ایران را به دست آنها بسپارد» در توییتر نوشت: جان بولتون رفت. آن هم تنها چند روز مانده به مجمع عمومی سازمان ملل متحد. بسیاری اینجا زمزمه میکنند که اخراج بولتون پیش شرط دیدار ترامپ روحانی بوده است.
الیزابت وارن، سناتور برجسته دموکرات که این روزها اصلیترین نامزد زن رقابتهای مقدماتی حزبش برای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده محسوب میشود در توییتر نوشت: «برای آمریکاییها خوب شد که جان بولتون دیگر در کاخسفید نیست. برای جهانیان هم بهتر خواهد شد، اگر آن کسی که بولتون را سر کار آورد هم بیرون برود».
او امروز هم به فاکسنیوز گفت: «به نظر من با خروج بولتون از کاخ سفید بخش بزرگی از سایه جنگ از سر دنیا کنار رفت... دیدگاه ساده لوحانه او این بود که ما باید همه جا با تغییر رژیمها، دولتهایی که از نظر ما دموکراتیک هستند، سر کار بیاوریم».
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.