دانستنی‌های حقوقی؛

آشنایی با مفاهیم جریمه دیرکرد، سود مرکب و جریمه مضاعف

در هفته‌های اخیر، طرح «الزام بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلات گیرندگان»، به یکی از موضوعات مورد بحث تبدیل شده است و صاحبنظران بانکداری اسلامی دراین‌باره به اظهار نظر پرداخته‌اند.
کد خبر: ۹۲۳۶۸۱
|
۲۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰ 15 September 2019
|
12988 بازدید
|
۴

در هفته‌های اخیر، طرح «الزام بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلات گیرندگان»، به یکی از موضوعات مورد بحث تبدیل شده است و صاحبنظران بانکداری اسلامی دراین‌باره به اظهار نظر پرداخته‌اند.

به گزارش «تابناک» در این صحبت‌ها مکرر از واژه‌های جریمه دیرکرد، سود مرکب و جریمه مضاعف استفاده شده و در برخی موارد، این واژه‌ها به جای یکدیگر به کار گرفته شده‌اند. این در حالی است که هر یک از این اصطلاحات، تعریف متفاوتی دارد و نباید آن‌ها را یکی دانست. برای جلوگیری از خلط مبحث و استفاده ناصحیح از این اصطلاحات، باید تعریف دقیقی از آن ارائه داد تا این مسأله به روشن شدن ابعاد شرعی این موضوعات نیز کمک کند.

جریمه دیرکرد

در قرارداد‌های بانکی بدهکار متعهد می‌شود که در صورت عدم ایفای تعهد و تخلف از پرداخت اقساط در سررسید مقرر، مبلغی را به عنوان جریمه به طلبکار (بانک‌ها و مؤسسات مالی) بپردازد. به این مبلغ اصطلاحاً جریمه دیرکرد (جریمه تأخیر تأدیه) می‌گویند. جریمه تأخیر در مقابل تخلف قرار دارد و حتما باید تخلفی صورت پذیرد تا بتوان از مشتری جریمه دریافت کرد. شخص وقتی قراردادی منعقد می‌کند، متعهد می‌شود تکالیف و مسئولیت‌های خود را به خوبی انجام دهد. حال اگر از ایفای تعهداتش سر باز زند، تخلف صدق می‌کند و می‌توان از وی جریمه گرفت. جریمه می‌تواند در قرارداد شرط شود یا نشود. اما اگر به صورت شرط در ضمن قرارداد واقع شد، در فرهنگ حقوقی اصطلاحا به آن وجه التزام می‌گویند. رابطه جریمه تأخیر با وجه التزام بدین صورت است که وجه التزام، جریمه‌ای است که در ضمن قرارداد شرط می‌شود. وجه التزام، یکی از روش‌های ضمانت اجرای قرارداد و توافقی است که به موجب آن طرفین قرارداد، متعهد می‌شوند در صورت عدم اجرای قرارداد، مبلغی را به طرف مقابل بپردازند. در واقع هدف از وجه التزام، اجبار و الزام طرفین به اجرای مفاد قرارداد است.

سود مرکب

محاسبه سود در تسهیلات بانکی روش‌های مختلفی دارد که در قرارداد فی‌مابین بانک و مشتری مورد توافق قرار می‌گیرد. یکی از این روش‌ها، سود مرکب است. محاسبه سود مرکب بدین صورت است که اگر فرض کنیم بانک و مشتری قراردادی دو ساله با نرخ سود ۲۰ درصد منعقد کرده باشند، سال اول میزان تسهیلات از ۱۰۰ میلیون به ۱۲۰ میلیون تبدیل می‌شود و در سال دوم ۲۰ درصد به ۱۲۰ میلیون سود تعلق می‌گیرد و تبدیل به ۱۴۴ میلیون می‌شود.

این روش محاسبه سود در قرارداد‌های بانکی به جز عقد قرض، با اشکال شرعی خاصی مواجه نیست، چون این روش مورد توافق بانک و مشتری قرار گرفته است و اگر قرارداد بین بانک و مشتری، قراردادی شرعی همانند فروش، اجاره، جعاله، سلف یا سایر قرارداد‌هایی باشد که در قانون عملیات بانکی بدون ربا آمده، در این صورت، دریافت چنین سودی با اشکال ربا مواجه نخواهد بود. البته میزان سود نباید ناعادلانه باشد؛ به گونه‌ای که باعث اجحاف در حق مشتری شود.

جریمه مضاعف

جریمه مضاعف یکی از روش‌های محاسبه وجه التزام بانکی است که در بحث مطالبات معوق مطرح می‌شود و بر خلاف سود مرکب، دارای اشکال شرعی است. برخی از قرارداد‌های بانکی، بدهکاران را علاوه بر اصل بدهی ملزم به پرداخت مبلغی به عنوان وجه‌التزام می‌کنند. حال اگر این افراد بدهی خود را برای چندین سال به تأخیر اندازند، محاسبه وجه التزام برای همه این سال‌ها تکرار می‌شود و به اصطلاح از آن‌ها جریمه مضاعف دریافت می‌شود. از نظر شرعی چندین برابر کردن جریمه صحیح نیست و وجه‌التزام فقط به اصل بدهی و سود تسهیلات اولیه تعلق می‌گیرد، نه اینکه بر اصل بدهی به علاوه وجه التزام سال‌های قبل، وجه التزام مجدد تعلق بگیرد. بر اساس مصوبه شورای نگهبان، گرفتن وجه التزام فقط برای اصل بدهی مجاز است. البته اصل بدهی شامل اصل تسهیلات به علاوه سود تسهیلات می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
با با الان سری به شوراهای حل اختلاف بزنید .نصف مردم ضامن شدند دارند پول می پردازنند به جای بدهکار بانک ..ایا این درست است که بانک به جای اینکه نفر اصلی را بگیرد از او شکایت کند او را به زندان بیندازد ......اسان نرین راه را انتخاب کردند .از ضامن بگیرند ..این شد قانون ..باید قانوهای راجع به وام عوض شود که حتی دنبال ضامن نباشند .خود فرد باید مورد تبیه یا تشویق بانک قرار گیرد .اگر فردی قسط بانک را به پردازد ایا مورد تشویقی او به ضامن هم می هند ؟؟؟؟.نباید همه چیز به نفع وام گیرنده باشد هم پول ر بگیرد .هم پس ندهد .ضامن بدبخت جور انرا بکشد ................این قانون باید بر داشته شود و.ضامن های بیچاره هم که دارند اکنون پول ضمانت خود را می پردازنند به حق و حقوق خودشان برسند .انها وام گرفتند گره اززندگی باز کردند .حالا باید ضامن جور انها را بکشد ....به کدامین گناه ................
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
ضمانت اجرايي مصوبات شوراي نگهبان كجاست؟ فقط كلاه شرعي سر تخلفات ميذاريد.
dideban1400
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
اون آدمی که همچین مقاله ای نوشته رو بهش بگین
یه زنگ به دفتر مرجع تقلیدش بزنه بپرسه ببینه: گرفتن سود از سود حرام هست یا نه؟؟؟؟
سود مرکب یعنی گرفتن سود از سود که حرامه
حالا میخواد با توافق باشه یا بدون توافق
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
لطفا از وام جهت کفن و دفن سود مرکب نگیرید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟