اصل ۱۴۲ قانون اساسی که به احصا و اعلام اموال مسئولان کشور اختصاص دارد، دیروز با افتتاح سامانه اموال مسئولان در مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه یک قدم به اجرا نزدیک تر شد.
به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه خراسان، بر اساس قانونی که در ۲۴ آذر ۹۴ تصویب شد، به جز مقامات ارشدی که در اصل ۱۴۲ نام برده شده اند، ۲۴ عنوان مسئولیت دیگر در کشور که حدود ۲۵۰ هزار نفر هستند، باید اموال خود را پیش و پس از مسئولیت به رئیس قوه قضاییه اعلام کنند. قانون رسیدگی به دارایی مقامات پس از حدود ۳.۵ سال انتظار برای اجرا، از خرداد امسال با دستور رئیس جدید قوه قضاییه وارد مرحله اجرایی و آیین نامه آن ابلاغ شد. به گفته رئیس مرکز آمار قوه قضاییه با این قانون حدود ۲۵۰ هزار نفر از مسئولان کشور که تقریباً تا رده مدیر کلی در همه دستگاهها را شامل میشوند، باید اموال خود را در این سامانه ثبت کنند.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری در مراسم افتتاح این سامانه تأکید کرد مسئولان شامل این قانون باید بلافاصله پس از انتصاب تعهدنامه اعلام اموال خود را امضا کنند، در غیر این صورت امضای شان در مقام مسئولیت بلااعتبار خواهد بود. بر اساس آیین نامه اجرایی این قانون، استنکاف از اعلام اموال مسئولیت های کیفری و اداری خواهد داشت. شهریاری در مراسم دیروز تأکید کرد که بعد از رفع ایرادات این سامانه، ظرف کمتر از یکی، دو ماه آخرین مرحله اجرایی آن به پایان خواهد رسید و «این سامانه در بستر شبکه ملی اطلاعات قرار خواهد گرفت.» شهریاری درباره جزئیات اموالی که باید اعلام شود، افزود: «صورت داراییها شامل هفت مورد است کلیه اموال غیرمنقول که شامل ملک و املاک است و حقوق دارای ارزش مالی، سرمایهگذاریها و حق انتقال آن ها اعلام شود، اوراق بهادار، موجودی حساب ها در بانک ها و صندوق ها، مطالبات و دیون و هرگونه منبع درآمدی مستمر باید اعلام شود.» این مقام مسئول تأکید کرد به دلیل توصیه مشاوران امنیتی و همچنین حساسیت اطلاعات موجود در این سامانه، تلاش می شود این سامانه در بستر اینترنت قرار نگیرد.
احتمال انتشار اموال متخلفان توسط رئیس قوه قضاییه
این سامانه مطابق ماده ۸ آیین نامه رسیدگی به اموال و دارایی مسئولان نظام محرمانه خواهد بود ولی مقامات مسئول میتوانند شخصاً اطلاعات خود را افشا کنند. در عین حال شهریاری دیروز تصریح کرد : «چنان چه در بررسی ها پای مسئولان دیگری به پرونده اموال باز شود به صورت محرمانه به اداره کل مربوط اعلام می شود تا درباره آن اقدام شود و در صورت مشاهده تخلف پرونده به دادگاه ارسال می شود و رئیس قوه قضاییه می تواند بعد از رسیدگی اطلاعات را منتشر کند.» همچنین بنا به گفته های شهریاری هیچ کس جز رئیس قوه قضاییه دسترسی به اطلاعات نخواهد داشت و اطلاعات دارای سه کلید رمزگذاری خواهد بود.این مقام قوه قضاییه افزود: از امروز به مدت یکماه یعنی تا یکم آبان ماه ۹۸ مسئولان مهلت اعلام اموال خود را دارند و مسئولانی که بعد از اجرای قانون یعنی بعد از ۲۹ آذر ۹۴ عهده دار مسئولیت شده اند و دوره مسئولیت شان تمام شده باید اموال خود را اعلام کنند.