به گزارش «تابناک» به نقل از میزان، آیت الله رئیسی رئیس قوه قضاییه در جریان سفر به استان هرمزگان در جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با بیان اینکه باید واردات و صادرات به صورت نظام یافته و با نظم انجام شود، گفت: خصوصا با وجود ابزارهای پیشرفته، ارتباطی و اطلاعاتی و شرایط دیجیتالی که هست و با شکل دادن به سامانهها، گمرک، بنادر و کشتیرانی و مناطق آزاد بتوانند وظیفه خود را انجام دهد و دستگاههای مختلف مسئول هرکدام بتوانند نقشی ایفا نمایند.
وی با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری در زمینه مبارزه با قاچاق کالا و جدیت و قاطعیت معظم له مبنی بر اینکه نباید قاچاق کالا در کشور شود و همچنین با خاطرنشان کردن قوانین موضوعه که به همه سازمانها و دستگاهها در این زمینه تکلیف کرده است، افزود: هر کدام از دستگاههایی که دور این میز نشستهاند حتما یک گزارشی از عملکرد خود دارند و همه گزارشها، گزارشهای درستی است؛ حال اگر به کف خیابان و بازار برویم ملاحظه میکنیم که بازار پُر از کالای قاچاق است.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه به دنبال نفی آن عملکردها نیستیم و حتما عملکردها و گزارشهای دستگاهها درست است، تصریح کرد: آنچه که انجام میشود با آنچه که باید انجام شود تفاوت دارد و وضع موجود با وضع مطلوب فاصله دارد و باید این فاصله را کم کرد.
آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: کم کردن این فاصله در گرو آن است که همه دستگاهها یک بازنگاهی به آنچه تاکنون انجام شده، داشته باشند و آنچه در رابطه با قاچاق کالا ترسیم کردهایم را ملاحظه و با آنچه که باید باشد، مقایسه نمایند، البته حتما با قبل تفاوت کرده است.
وی بیان داشت: گزارشاتی که در این جلسه ارائه شده و گزارشهایی که قبلا داشتهایم حاکی از آن است که کنترلها، پیگیریها و تشکیل و فعال کردن برخی از سامانهها حتما تاثیر داشته است؛ اما وضع موجود با آنچه که باید تفاوت بسیاری دارد.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه در دستگاه قضایی باید یک بازنگاهی بین آنچه که انجام دادهایم و آنچه که باید انجام دهیم داشته باشیم، اظهار کرد: دستگاههای دیگر نیز همینطور، تا معلوم شود هر بخشی، کاری که انجام داده با کاری که باید انجام دهد چه تفاوتی دارد که این میتواند نتیجه این جلسه باشد.
آیت الله رئیسی بیان داشت: با این اقدام به عنوان مثال معلوم میشود بندر شهید رجایی با حجمی که بیش از ۵۰ درصد واردات و صادارت کشور در آن صورت میگیرد، بررسی شود که آیا ورود و خروج همان وضعیتی است که باید باشد؛ یعنی میشود با باز بودن چند درب تمام موارد را کنترل کرد. از درب شروع کنیم و نسبت به درب ورود و خروج یک بازنگاهی انجام دهیم. انبارها را بررسی کنیم که چرا کالا باید در انبار بماند و بررسی شود که مشکل آن چیست؟
وی ادامه داد: باید انبارها را بررسی کنیم که چرا کالا باید در انبار بماند و بررسی شود که مشکل آن چیست؟ این مال یا متعلق به مردم است که با ثبت سفارش و اقدامات بانکی و تجاری وارد این بندر شده و درخصوص آن ممنوعیتها لحاظ شده است، چرا این اموال از بین برود؟
آیت الله رئیسی ادامه داد: فرض کنید متعلق به دولت باشد که آن هم باید درست تحویل دولت شود.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر بازنگری در نظام انبار و واردات و صادرات گفت: نظام ارزیابی با سامانههایی که راه اندازی شده متفاوت شده است؛ اما هدف از راه اندازی نظام ارزیابی این بود که دست شخص در آن کمتر کار ببرد و دستگاه بتواند ارزیاب را تعیین کند؛ اما اگر هم دستگاه باشد و هم شخص، طبیعتا در کنار آن اشکالاتی پیدا میشود.
وی بر ضرورت بازنگری در سامانههای ارزیابی، حمل و نقل و انبار و انبارداری تأکید کرد و افزود: این اقداماتی است که باید در آن بازنگری انجام تا معلوم شود که آنچه انجام میشود چگونه است.
آیت الله رئیسی ضمن تقدیر از تلاش مسئولان در شرایط کنونی بیان داشت: البته این موضوع در اجرای اوامر مقام معظم رهبری کافی نیست؛ اما این را ما تأکید داریم. به عنوان مثال ایکس ری اگر هست باید یک اطمینانی به انسان بدهد و گردش کامل کار باشد.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: یک دستگاه یا چند دستگاه اگر وجود دارد باید کامل باشد و اگر ناقص نباشد بهتر است؛ چراکه با سیستمهای ثابت یک اطمینان بخشی نسبی وجود دارد؛ اما اینکه سیستم آن دستگاه وجود داشته باشد و ناقص باشد، به بخشهای مختلف اطمینان بخش نخواهد بود.
وی گفت: اگر قرار است ایکس ری اطمینان بخش باشد باید یک حلقه کاملی در بخشهای مختلف وجود داشته باشد به عنوان مثال در نظامهای دیجیتال اگر ۹۰ درصد انتقال اطلاعات انجام بگیرد؛ اما ده درصد منتقل نشود قابل استناد نیست و اگر ایکس ری قرار است اطمینان بخش باشد به صورت کار کامل انجام شود.
رئیس قوه قضاییه در خصوص قاچاق سوخت بیان کرد: در جلسهای با وزیر نفت به وی گفتم که با نظرات استانداران در استانهای مختلف کشور پمپهایی بگذارند که عواید آن برای دولت باشد و همچنین برای مرز نشینان و آنها به کار گرفته شود، از سویی نیاز آن سوی مرزها نیز برطرف شود.
وی با تأکید بر اینکه اجازه ندهیم شهروندان ما مرتکب جرم و قاچاق کالا شوند، گفت: به فرموده مقام معظم رهبری سخن در قاچاق سازمان یافته است و طبق آمار وجود بیش از ۱۰ میلیارد دلار کالای قاچاق زیبنده کشور نیست.
آیت الله رئیسی ضمن تشکر از زحمات وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه گفت: این دو نهاد در به دست آوردن شبکههای ورود قاچاق کالا یا خروج آن به شکل قاچاق، تلاشهای زیادی انجام دادهاند؛ اما باید گفت: این امر پیچیدهای نیست که نشود نسبت به آن اطلاعات پیدا کرد.
رئیس قوه قضاییه گفت: تاکنون به دست دستگاههای امنیتی شبکههایی در این کشور شناسایی شدهاند که از دید بسیاری از دشمنان از سختترین کارها بود و شناخت یک شبکه تجاری غیرمجاز که به قاچاق کالا مبادرت میکند واقعا کار پیچیدهای نیست که از دست با کفایت شما بتواند خارج شود.
وی ضمن تاکید بر اقدام اطلاعاتی در این حوزه افزود: شناسایی شبکههای قاچاق سازمان یافته به لحاظ اطلاعاتی و پیگیری دستگاههای امنیتی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
آیت الله رئیسی به وظیفه دستگاه قضایی در این باره اشاره کرد و گفت: بعد از این مراحل، سپردن آن به دستگاه قضایی مدنظر است که از مواردی به شمار میرود که باید خارج از نوبت مورد رسیدگی قرار گیرد تا علاوه بر اینکه کالا از بین نرود آثار آن برای دیگران درس عبرتی باشد.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: به نظر میرسد آنچه در فرآیند مبارزه با قاچاق کالا است باید مورد بازنگاهی قرار بگیرد.
آیت الله رئیسی ادامه داد: الان نوبت اقدام و عمل است و این اقدامها باید هماهنگ باشد، لذا ۲۶ دستگاه باید در کنار هم تعامل و همکاری داشته باشند تا این کار صورت گیرد. از سوی دیگر این حرکت نباید به هیچ عنوان مقطعی باشد.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: این حرکت از دو ویژگی برخوردار است، نخست همکاری و هماهنگی همه دستگاهها با یکدیگر و دوم تلاش پیگیرانه و لاینقطع که به هیچ عنوان انقطاعی در آن نیست و باید همواره به صورت جدی دنبال شود تا به نتیجهای برسند.
وی تاکید کرد: باید با جدیت کار را دنبال کرد تا بتوان فاصله را کم کنیم؛ نمیخواهم بگویم تمام امکانات صد درصد است؛ اما اگر همه دستگاههای مسئول تقسیم کار کنند میتوانند این فاصله را کم کنند.
آیت الله رئیسی افزود: ستاد هم باید به عنوان بخش رصد کننده موضوع مبارزه، مسائل را بگوید، الان بگویید مبارزه ما در کجا وجود دارد و در کجا باید قرار میداشت و نقص کار در کجای قضیه است.
رئیس قوه قضاییه گفت: از دستگاههای قضایی دو الی سه نماینده اعم از معاونت پیشگیری و بازرسی کل کشور در این جلسه حضور دارند و میتوانند کار را دنبال کنند، خارج از این جلسه نیز آقای محسنی میتواند نشستی را برگزار کند و بنده هم در خدمتتان هستم تا نگذاریم کار بر سر یک پرونده خاص دچار وقفه شود.
وی ادامه داد: بحمدالله رئیس کل دادگستری استان هرمزگان تحرکات جدی در این بخش انجام داده که البته دوستان قبلی هم کار میکردند، اما تحرک فعلی یک تحرک قابل مشاهده و محسوس است، اما باید بیشتر شود تا به یک شرایط متفاوتی برسیم.
آیت الله رئیسی با بیان این که همیشه نباید یک مبلغی را به عنوان درآمد در نظر گرفت، گفت: این موضوع مانند قضیه نفت است که مقام معظم فرمودند: وقتی دریچههای نفت بسته باشد ما به فکر درآمدهای اصلی کشور میافتیم.
رئیس قوه قضاییه افزود: درآمد گمرک باید افزایش یابد و ترخیص کالا باید تسریع شود، لذا باید شاخصهای ما نیز تغییر یابد، به گونهای که همواره بگوییم چقدر درآمد گمرکات افزایش یافته و چقدر ترخیص کالا تسریع شده است تا این که بگوییم چقدر نیروی انتظامی کشف کرده و چقدر دستگاه قضایی رسیدگی نموده است.
وی افزود: باید شخصی که میخواهد کار بازرگانی انجام دهد بداند که کار وی سریع صورت میگیرد که این نشان دهنده تغییر شاخصهای ما است.
آیت الله رئیسی گفت: این کار تنها مختص کشور ما نیست بلکه تمام بنادر اطراف ما این کار را انجام میدهند این که بگوییم بندر شهید رجایی در نوع خودش خوب عمل کرده است یا بگوییم منطقه ما از لحاظ میزان واردات و صادرات مقام اول را دارد درست نیست؛ چرا که در کشورهای دیگر هم همین کار را انجام میدهند و باید کارها با یک نظم و ترتیب صورت گیرد.
رئیس قوه قضاییه گفت: من به آمارها احترام میگذارم، اما باید ضمن توجه به آمار تلاش کنیم تا شاخصها را کیفی کنیم و ببینیم چه اتفاقی در حال وقوع است اگر کالایی در بندر دچار مشکل شد ایراد کار کجاست، آیا ایراد کار از گمرکات است یا از کارشناسی، ارزیابی یا در بخش قضایی است.
وی ادامه داد: باید این گیر را رفع کنیم تا مردم احساس کنند کالا در بندر و ترخیص کالا با یک فرآیند سریع مواجه است و معطلی ندارد.
آیت الله رئیسی در پایان به بحث رسیدگی به برخی از پروندههای مهم اشاره کرد و گفت: برخی از این پروندههای مهم از لحاظ گمرکات مشخص است؛ اما گاهی بین این پروندهها بیست پرونده شاخص وجود دارد که گمرک و دستگاه قضایی نیز از آن آگاه است، لذا باید این بیست پرونده با سرعت و دقت رسیدگی شود تا مردم نیز در جریان آن قرار گیرند چرا که این اقدام در کاهش جرم و کاهش قاچاق کالا نقش بسزایی دارد.
در پایان جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با حضور رئیس قوه قضاییه در استان هرمزگان از سردار سرتیپ پاسدار «علیرضا تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران که به پیشنهاد این ستاد به عنوان دستگاه برتر انتخاب شده بود، بابت توفیق در مبارزه با قاچاق سوخت تقدیر بعمل آمد