ورود یک هیأت نظامی روس به استان حسکه در سوریه، گفتوگوی تلفنی ماکرون و ترامپ درباره پایان حمله ترکیه به شمال سوریه، واکنش ترکیه به تحریمهای احتمالی آمریکا و حمایت پاکستان از حملات ترکیه به سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با سوریه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حمله توپخانهای ترکیه به نیروهای آمریکایی در سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «بروک دیولت»، سخنگوی پنتاگون، بامداد امروز (شنبه) اعلام کرد، نیروهای آمریکایی تحت آتش توپخانهای از سوی مواضع نیروهای ترکیه در نزدیکی شهر کوبانی( عین العرب) واقع در مرزهای شمالی سوریه قرار گرفتند.
این سخنگو تصریح کرد، حمله مذکور رأس ساعت 9 شب انجام شد و توپخانه ترکیه تا محدوده 100 متری منطقه امن حضور نیروهای آمریکایی را هدف قرار داد و نیروهای ترکیه از حضور نیروهای آمریکایی در این منطقه باخبر بودند.
وی هشدار داد، ایالات متحده آماده است، به هرگونه تجاوزی با «اقدام دفاعی فوری» پاسخ دهد.
سخنگوی پنتاگون در ادامه خاطرنشان کرد، این حمله تلفاتی در میان نظامیان آمریکایی نداشته است و «نیروهای آمریکایی از کوبانی» عقبنشینی نکردهاند.
این مقام نظامی آمریکایی گفت: «ایالات متحده موضع خود مبنی بر مخالفت با اقدام نظامی ترکیه در سوریه، به ویژه عملیات ترکیه خارج از منطقه سازوکار امنیتی و در مناطقی، که تُرکها میدانند نیروهای آمریکایی در آنجا مستقر هستند، را حفظ میکند.»
وی افزود: «ایالات متحده میخواهد ترکیه از اقداماتی که به اقدام دفاعی فوری میانجامد، اجتناب کند.»
در حالی که وزارت دفاع ترکیه طی بیانیهای، گزارشها در خصوص حمله به یک مقر نیروهای آمریکایی را رد کرد و مدعی شد که ارتش ترکیه به هنگام پاسخ دادن به آتشباری شبهنظامیان کُرد ـ که در نزدیکی یک پایگاه آمریکایی حضور داشتند ـ تمامی اقدامات ضروری و لازم را انجام دادند که به نیروهای آمریکایی آسیبی وارد نشود.
وزارت دفاع ترکیه افزود، نیروهای ارتش ترکیه به آتشباری نیروهای شبهنظامی کُرد از نزدیکی شهرک «سورک» در حومه کوبانی در خاک سوریه پاسخ دادند.
ورود یک هیأت نظامی روس به استان حسکه در سوریه
یک هیأت نظامی روس وارد فرودگاه بین المللی قامشلی در استان حسکه شد.
این فرودگاه در شمال شرق سوریه قرار داشته و کنترل آن در اختیار دولت دمشق است. همزمان با ورود این هیأت روسی، یک هیأت از یگانهای کرد نیز وارد دمشق شد.
بر اساس این گزارش، احتمالا مأموریت هیأت روسی میانجیگری میان دولت سوریه و نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) است.
در حال حاضر ترکیه عملیات نظامی را علیه نیروهای کرد سوریه آغاز کرده است.
گفتوگوی تلفنی ماکرون و ترامپ درباره پایان حمله ترکیه به شمال سوریه
کاخ الیزه فرانسه بامداد شنبه خبر داد، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا تلفنی گفتوگو کرده است.
بر اساس اعلام کاخ الیزه، ماکرون در این تماس تلفنی درباره ضرورت پایان حمله ترکیه به شمال سوریه گفتوگو کرده است.
رئیسجمهور ترکیه چهارشنبه (هفدهم شهریورماه) از آغاز عملیات نظامی جدید این کشور در شمال سوریه خبر داد. وی نام رمز این عملیات را «چشمه صلح» گذاشت و مدعی شد که مأموریت نیروهای مسلح ترکیه «ممانعت از ایجاد گذرگاه تروریستی در طول مرزهای جنوبی» است.
کاخ سفید این هفته بعد از گفتوگوی تلفنی ترامپ و «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که نیروهای آمریکایی از مناطق نزدیک به نوار مرزی سوریه و ترکیه عقبنشینی میکنند. بسیاری، این اقدام را چراغ سبز واشنگتن به آنکارا برای انجام عملیات علیه شبهنظامیان کرد در این مناطق تفسیر کردهاند.
در بیانیه کاخ سفید عنوان شده بود که ترکیه پذیرفته چند هزار عضو داعش را که در ماههای گذشته اسیر شدهاند و حالا در اختیار آمریکا و کردها قرار دارند، تحویل بگیرد. اغلب این افراد اتباع اروپا هستند؛ اما با وجود درخواست مکرر ترامپ، سران کشورهای اروپایی از پذیرش و محاکمه آنها خودداری کردهاند. ترامپ پیشتر تهدید کرده بود، شاید این اسرا را آزاد کند.
واکنش ترکیه به تحریمهای احتمالی آمریکا
وزارت امور خارجه ترکیه شامگاه جمعه اعلام کرد که آنکارا هرگونه اقدام علیه تلاشهای خود برای مبارزه با تروریسم را تلافی خواهد کرد.
در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: «ترکیه در حال مبارزه با سازمانهای تروریستی است که تهدیدی برای امنیت ملیاش ایجاد کرده است.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «هیچ کسی نباید تردیدی کند که هرگونه اقدامی که علیه تلاشهای ترکیه انجام شود تلافی خواهد شد.»
«استیون منوشین»، وزیر خزانهداری آمریکا روز جمعه گفت: «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور این کشور مجوز تحریمهای جدید علیه ترکیه را صادر کرده است.
وزیر خزانهداری آمریکا این تحریمها را «قابلتوجه» خواند اما گفت که دستور ترامپ صرفاً به منزله مجوز تحریم است و آمریکا هنوز آنها را فعال نکرده است.
جدا از دستور اجرایی ترامپ، برخی از نمایندگان کنگره آمریکا هم به دنبال اعمال تحریمهای جدید علیه ترکیه هستند.
ترکیه از هفتهها پیش اعلام کرده بود که قصد دارد علیه مناطق کردنشین شمال سوریه عملیاتی نظامی انجام داده و در نوار مرزی با سوریه یک «منطقه امن» ایجاد کند. آنکارا برای این کار آوارگان سوری را بهانه و ادعا کرده که قصد دارد آوارگان مقیم در ترکیه را در این منطقه امن اسکان دهد. دولت ترکیه امروز اعلام کرد، «به زودی» عملیات در شمال سوریه را آغاز میکند.
حمایت پاکستان از حملات ترکیه به سوریه
«عمران خان» نخست وزیر پاکستان در گفتوگو با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه از حملات اخیر علیه شمال شرق سوریه حمایت کرد.
دفتر نخست وزیر پاکستان با صدور بیانیهای اعلام کرده، تماس تلفنی عمران خان با اردوغان برای اعلام «حمایت و همبستگی» با ترکیه صورت گرفته است.
گفته شده در این تماس، نخست وزیر پاکستان ادعا کرده که این کشور نگرانیهای ترکیه درباره تروریسم و تهدیدها و چالشهای پیش روی را درک میکند.