تنها راه نجات کشور از معضل زمین‌خواری چیست؟

تصرف اراضی ملی و کشاورزی برای ساخت ویلا، آن‌هم برای عده‌ای خوش‌نشین به بهای تاراج ثروت ملی و تهدید امنیت غذایی در سال‌های اخیر تبدیل به کسب‌وکار پرسودی برای افراد سودجو شده است. به اعتقاد اهل این افراد با تکیه‌بر روش‌های قانونی مانند اعتبار قولنامه‌ها دست به چنین اقداماتی می‌زنند. اسنادی که در هیچ جا ثبت‌نشده و خارج از دید حاکمیت هستند. از این رو معاملات انجام شده با آن‌ها برخلاف اسناد رسمی قابل شناسایی نیستند.
کد خبر: ۹۳۰۲۴۶
|
۲۳ مهر ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۵ 15 October 2019
|
9363 بازدید
|
۹
تنها راه نجات کشور از معضل زمین‌خواری چیست؟
 
تابناک اقتصادیزمانی در سفر به مناطق خوش آب‌وهوا در همین اطراف تهران همه به‌راحتی می‌توانستند جایی سرسبز و مملو از درخت برای گذراندن اوقات فراغت خود در کنار خانواده بیابند. نیازی نبود تا برای چند ساعت تفریح در گوشه‌ای از طبیعت زمان زیادی صرف پیدا کردن جا برای اسکان شود. چراکه هنوز جای درختان و کنار رودخانه‌ها، ویلا‌های چند هکتاری سر برنیاورده بودند. در سال‌های اخیری، اما پدیده‌های زمین‌خواری، کوه خواری و حتی رودخانه خواری در همین تهران که دور از دسترس شعبه‌های اصلی دستگاه‌های نظارتی نیز نیست، بسیار افزایش‌یافته است.
 
به گزارش تابناک اقتصادی؛ در همین دماوند به گفته مجتبی محمدی، رئیس دادگستری شهرستان دماوند تاکنون ۶۰۰ هزار مترمربع از زمین‌های تصرف‌شده، رفع تصرف‌شده‌اند. این آمار برای چند ماه اخیر یعنی شروع به کار ریاست جدید قوه قضائیه است. محمدی دلیل هجوم زمین‌خواران به این منطقه را خوش آب‌وهوا بودن منطقه دماوند ذکر می‌کند: «منطقه ما به دلیل موقعیتی که ازنظر آب و هوایی دارد، مورد استقبال افراد و گردشگران قرار می‌گیرد و در این راستا افراد سودجویی هم وجود دارند تا با استفاده از روابطی که دارند دست به تصرف برخی از زمین‌های منطقه می‌زنند تا بعد از تغییر کاربری به ساخت‌وساز روی بیاورند.»

در سطح کشوری، اما اعداد و ارقام مطرح‌شده بسیار فراتر از این اعداد است. به گفته اسماعیلی سخنگوی دستگاه قضائی در کنفرانس خبری ۲۶ شهریورماه سال جاری، در شش‌ماهه اول امسال و تنها در ۲۰ استان کشور به میزان ۱۱ هزار میلیارد تومان از اراضی تصرف‌شده، رفع تصرف‌شده است. قابل‌ذکر است که این آمار مربوط به اراضی شناسایی‌شده است و قطعاً اراضی تصرف‌شده‌ای وجود دارند که هنوز شناسایی نشده‌اند؛ مانند آنچه در دیگر استان‌ها است.

حال مسئله این است که چگونه این افراد به‌راحتی اقدام به تغییر کاربری اراضی کرده و در آن‌ها اقدام به ساخت‌وساز می‌کنند و همچنین در بسیاری از موارد هم زمین‌های تصرف‌شده از اراضی ملی هستند، بنابراین این سؤال هم مطرح می‌شود که چگونه می‌توان بدون هیچ مانعی در اراضی دولتی اقدام به ساخت‌وساز کرد. فراتر از این، افراد می‌توانند حتی بنا‌های ساخته‌شده را بفروشند و درواقع مالکیت را به دیگری منتقل نمایند.
 
تنها راه نجات کشور از معضل زمین‌خواری چیست؟


سود چنده برابری با یک دیوارکشی در اراضی ملی یا کشاورزی

برای یافتن پاسخ سؤالات فوق باید به سراغ صاحب‌نظران در این حوزه برویم. سجاد طاهری، پژوهشگر زمین‌خواری درباره روش زمین‌خواران برای تصرف اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی می‌گوید: «اولین قدم بعد از تصرف یک زمین، برای سودآوری این است که دورش را دیوار بکشید. شما با همین کار کلی سود کرده‌اید؛ یعنی یک زمین کشاورزی را به مبلغ ۵۰ هزار تومان می‌خرید و دیوار می‌کشید. بعد این زمین را تفکیک می‌کنید، زمانی که این کار را کردید آن‌ها را به شخص ثالث به متری ۵۰۰ هزار تومان می‌فروشید و سود ده برابری می‌کنید؛ اما شما سیری پذیری نیستید می‌خواهید سود حداکثر بکنید. حداکثر سود در ویلا سازی است. وقتی این کار را کردید قیمت زمین از ۵۰ هزار تومان به یک تا دو میلیون تومان می‌رسد؛ یعنی سود ۲۰ برابر تا ۴۰ برابر. همه دست‌وپایشان می‌لرزد وقتی این سود‌ها را می‌بینند.»

اعتبار اسناد قولنامه‌ای، راه قانونی زمین‌خواری

اما آیا این دیوارکشی پایان کار زمین‌خواران است یا مراحل دیگری برای کسب سود بیشتر وجود دارد؟ همان‌طور که در ابتدا مطرح شد زمین‌خواران بعد از ساخت‌وساز به‌راحتی می‌توانند بنا‌هایی که به‌صورت غیرقانونی ساخته‌شده‌اند را به فروش برسانند. حال باید پرسید که چگونه می‌تواند دست به چنین اقدامی زد مگر برای انتقال مالکیت نیاز به صدور سند رسمی از سوی حاکمیت نیست پس چگونه حاکمیت اجازه چنین اقدامی را می‌دهد؟

سجاد طاهری درباره نحوه انتقال مالکیت بنا‌های ساخته‌شده نیز می‌گوید: «مرحله رسیدن به سود من چیست؟ اینکه بتوانم این ویلا‌ها را اشخاص دیگر منتقل کنم. چگونه است؟ یک‌راهش این است که برویم دفتر ثبت‌اسناد و املاک و بگوییم این زمین‌های دولتی و کشاورزی را نابود کرده‌ایم و حالا می‌خواهم برایش سند مالکیت رسمی بگیریم و منتقل کنیم. مشخص است که آنجا حاکمیت نظارت می‌کند و من را متخلف می‌شناسد. باید راه موازی داشته باشم. این راه موازی باید سه ویژگی داشته باشد. اول اینکه این اسناد هیچ جا ثبت نشود. دوم در عین ثبت نشدن قانونی هم باشند و سوم در دادگاه‌ها مورد استناد قرار بگیرند. اینجا من یک راهکار قانونی جلو پایتان می‌گذارم و آن‌هم استفاده از قولنامه است. شما خیلی راحت قولنامه را از اینترنت دانلود می‌کنید و پرینت می‌گیرید و استفاده می‌کنید. دو تا امضا هم می‌کنید و دو تا شاهد هم می‌آورید که در محاکم اعتبار داشته باشد.»

از سوی دیگر، حسین معصوم، نماینده تام‌الاختیار سابق وزیر راه و شهرسازی درباره نحوه زمین‌خواری به‌وسیله اسناد قولنامه‌ای گفت: «شیوه زمین‌خواری به این صورت است که در ابتدا زمین تصرف می‌شود. سپس دور زمین دیوار می‌کشند و پس‌ازآن شروع به ساخت‌وساز می‌نمایند. در پایان نیز با اسناد قول‌نامه‌ای و عادی ملک به فروش می‌رسد.»

بنا بر اطهارت صاحب‌نظران آنچه باعث می‌شود که زمین‌خواران بتوانند به‌راحتی اراضی کشاورزی و ملی را تصرف و در آن شروع به ساخت‌وساز کنند و حتی ویلا‌های ساخته‌شده را هم به‌راحتی به فروش برسانند اسناد قولنامه‌ای است. ازاین‌رو به گفته اهل‌فن، تنها راه نجات از این معضل، بی‌اعتباری اسناد قولنامه‌ای و صدور سند رسمی برای همه معاملات است. راه‌حلی که آیت‌ا... رئیسی، ریاست دستگاه قضائی نیز بر آن مهر تائید زده است. وی در ۵ مهرماه در پاسخ به انتقادات جوانان درباره زمین‌خواری، گفت: «من معتقدم که تنها راه نجات از این وضعیت، سند رسمی است و تلاش می‌کنم این مسئله را در سخنرانی‌های خود مطرح و تبیین کنم.»

حال باید دید آیا دستگاه قضائی که به ریشه اصلی معضل زمین‌خواری پی برده است آیا می‌تواند برای حل آن نیز راهکاری ارائه بدهد یا تنها این ریشه‌یابی در مقام یک موضوع تئوریک خواهد ماند؟
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۹
افشین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
مدیریت محترم تابناک، وا اسفا. اینها ریشه در ارزشهای انسانی دارد، مثل اینست که بگوئید چگونه گوشت قربانی را از دسترس گرسنگان حریص دور نگه داریم؟!! خدا شاهد است بدترین و بهترین مردم دنیا را داریم. بدترین از لحاظ بی رحمی و حرص و از، بهترین از لحاظ قناعت و متانت، البته اینها به هیچ وجه با هم جمع نمی شوند. مشکل اینجا است ما مصدق داریم و همان زمان شعبان بی مخ، لطفا از بی مخ ها گزارش تهیه فرمائید. مردمی که به طیعت تعدی می کنند را رسوا کنید که از تعدی به ناموس دیگران بدتر است. فتوا بگیرید از مراجع تا کسی نتواند در این زمینهای غصبی نماز بخواند، بچه بیاورد، اوقاتشان را حرام کنید، کامشان را تلخ کنید. این را فقط شما خبرنگاران محترم می توانید به سرانجام برسانید. من کوهنوردانی هستیم که از 25 سال پیش در منطقه افجه و لواسان، دامنه کوه چین کلاغ که الان شده شمال سعادت آباد، وجب به وجب ایران را که غصب کردند گزارش کرده ایم، اما کو گوش شنوا...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
اعدام ناقابل!!!
h
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
اگر قرار مشکل کشور میخواد حل بشه باید حکم اعدام بدن فقط.بعد اگر واقعا میخوان مشکل زمین خواری حل شه به همه زمین ها سند بدن این که دیگه ساده هستش.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
خیلی راحت میتوان زمین های ملی را از گوگل ارت و یا حتی با عکسهای هوایی علامت گذاری کرد و حتی مناطق ویلایی و ....
اگر بخواهند . واقعاً ما موشک و ماهواره و هواپیما و .... ابداع و می‌سازیم و جلوی این کار ساده را نمی توانیم بگیریم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
اعدام زمين خوار
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
فقط اراده و قوانین بازدارنده مثل جربمه 2 بدابر قیمت زمین خورده شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۳
اگر تعدادی از دست اندرکاران و مسئولینی که در ازای دریافت زیر میزی و رشوه چشمان مبارکشان رو روی تخلف میبندند و زمین خواری ارزی خواری و ... اتفاق میافتاد بگیرند و اعدام کنند دیگر شاهد تخلفات در این سطح نخواهیم بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۴
تنها راه مالیاته که آدمهایی که جون به عزرائیل نمی دن رو میشه جلوشون رو گرفت .اگر کسی ویلایی رو خریده چند میلیارد معرفی بشه به سازمان مالیات که آیا با درآمد شما تاکنون چقدر مالیات داده؟؟؟؟؟؟جایی با باید ثبت شده باشه که فرار مالیاتی آیا داشته؟؟؟؟ آیا این پول کثیف هست یا نه؟؟؟؟؟ با این سود چقدر در آمد کسب کرده آیا عقلانی؟؟؟؟؟تازه منبع درآمد سازمان مالیاته که نگرده دنبال فرار مالیاتیها خودشون خودشان را معرفی می کنن برای بررسی مالیشون؟؟چرا شعبه ای برای این کار سازمان مالیات تاسیس نشه باعث اشتغال ودرآمد دولت بشه؟؟؟؟؟
علی۴۳
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
سلام همسایه من راه اصلی قنات که ۳۰۰سال قدمت داردوچاههاوتونل آن هنوزموجوداست راتصرف کردمن که درگیرمراسم مرحوم مادرم بودم بعدازسه روزمتوجه واقدام به شکایت کردم بعدازاستشهادوشاهدوکارکارشناسی دادگستری وگوگل مپ که همه برجاده بودن محل صحه گذاشتندقاضی عدم تعقیب صادرواعلام کردچون تصرف شده پس زمین مال خوانده است من متوجه نشدم چرابه کارشناسی ارجاع شدم درصورتی که نظرکارشناس راقاضی ردکرداعتراض وشکایت های بعدی همه استنادبه حکم دادخواست اولی ردشدندبعدازیک سال دوندگی متوجه شدم روزدادگاه وقتی اظهارات توسط خانم منشی ثبت میشدواقای قاضی درحال چک کردم اینستاگرامشان بودندمنشی گرامی کارخودراکرده بودچون همسایه دیواربه دیوارمتشاکی بوده اندجاده مذبورازدوطرف مسدودوخانه باغ دوطبقه ووسایل بازی پارک خصوصی تاسیس کردند
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟