هزار و هشتصد و هشتمین بسته ویژه خبری «تابناک»؛
قولی که جبهه پایداری به اصولگرایان داد/دلایل عمران خان برای میانجیگری میان ایران و عربستان/درخواست یک اصلاحطلب از شورای نگهبان/مجلس یازدهم شبیه کدام دوره مجلس خواهد بود؟/روحانی چند بار به اصل همهپرسی در قانون اساسی اشاره کرد؟
رصدخانه «تابناک»، خبرهایی برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستند، یا اینکه کمتر از اهمیت خود، مورد توجه قرار میگیرند. تیترهایی مانند نماینده مجلس: برخی کاندیداها میلیاردی هزینه میکنند/دهها نماینده مجلس منتظرند دوره نمایندگیشان تمام شود و به زندان بروند/انتقاد عضو جامعه روحانیت از عدم همگرایی اصولگرایان و... رصدخانه امروز تابناک را تشکیل میدهند.
تحولات در گذر است و خبر هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
حسن روحانی چند بار و در چه موضوعاتی به اصل همهپرسی در قانون اساسی اشاره کرد؟
رئیس جمهور در مراسم نمادین آغاز تحصیلی دانشگاهها گفت: برای موضوعاتی که بیش از ۴۰ سال است راجع به آنها بحث میکنیم و به نتیجه نرسیدیم، باید همه پرسی کنیم. حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در سخنرانیهای خود چند بار به اصل ۵۹ قانون اساسی درباره برگزاری همهپرسی اشاره کرده است، اما ارجاعات روحانی به همهپرسی در چه موضوعاتی بوده است.رئیسجمهور پیش از سخنرانی اخیر خود در دانشگاه تهران، سه بار به اصل همهپرسی در قانون اساسی اشاره کرده است.
بیستم اردیبشهت ۱۳۹۸ در دیدار با جمعی از دانشجویان و جوانان: ظرفیتهای استفاده نشده قانون اساسی راهحل مشکلات است و قانون اساسی ما ظرفیتهای بالایی دارد که یکی از آنها اصل ۵۰ است. طبق این اصل و در مسائل اساسی نمایندگان ملت در مجلس میتوانند تصمیم بگیرند تا موضوع به رأی عمومی گذاشته و مشکل حل شود.
چهارم خرداد ۱۳۹۸ در نشست جمعی از اصحاب رسانه: اصل ۵۹ قانون اساسی، اصلی بنبست شکن است و میگوید در هر زمان لازم دریچه به روی مردم باز است.
پانزدهم مرداد ۱۳۹۸ در دیدار با وزیر و مدیران ارشد وزارت امور خارجه: اصل ۶ و ۵۹ قانون اساسی ماندگاری جمهوری اسلامی ایران را برای همیشه تضمین میکند. با اجرای این دو اصل به هیچ عنوان هیچ قدرتی نمیتواند تغییری در نظام جمهوری اسلامی ایجاد کند.
در اصل ۵۹ قانون اساسی آمده است: در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آرا مردم صورت گیرد.
توییت دستیار ویژه رئیس مجلس درباره تقسیم کار آمریکا و اروپاییها
دستیار ارشد رئیس مجلس در امور بینالملل گفت: بین آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان بر سر تضعیف جمهوری اسلامی ایران توافق و تقسیم کار واقعی شده است. حسین امیرعبداللهیان دستیار ارشد رئیس مجلس در امور بینالملل در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: در اجرای برجام، هیچ امیدی به اروپا نیست. واقعیت این است که بین آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان بر سر تضعیف جمهوری اسلامی ایران توافق و تقسیم کار واقعی صورت گرفته است. اینستکس هم موتور محرکهای ندارد. ایران نیازمند اقدامی است که فضای تروریسم اقتصادی تحریم به شکل اساسی تغییر کند.
مجلس یازدهم شبیه کدام دوره مجلس خواهد بود؟
یک نماینده مجلس تأکید کرد: اگر در حال حاضر انتخاباتی برگزار شود، ترکیب مجلس یازدهم شبیه مجلس هفتم خواهد بود،، چون در آن زمان هم مردم ناراضی بودند، رغبتی به مجلس نبود و مجلس را از رأس امور بودن انداخته بودند. همچنین اتفاقات مختلفی در مجلس ششم افتاده بود. در نهایت عکسالعمل مردم به شکلی بود که آقای حداد عادل با ۱۷۰ هزار رأی، بیشترین رأی را در تهران آورد. قاسم میرزایینیکو نماینده دماوند و فیروزکوه و عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به پیش بینی ترکیب مجلس یازدهم پرداخت و گفت: اگر شرایط کنونی تداوم داشته باشد، مجلس آینده شبیه مجلس هفتم خواهد بود. البته این موضوع منوط بر این است که اتفاقی نیفتد. او ادامه داد: اگر در حال حاضر انتخاباتی برگزار شود، ترکیب مجلس یازدهم شبیه مجلس هفتم خواهد بود. چون در آن زمان هم مردم ناراضی بودند، رغبتی به مجلس نبود و مجلس را از رأس امور بودن انداخته بودند. همچنین اتفاقات مختلفی در مجلس ششم افتاده بود. درنهایت عکسالعمل مردم به شکلی بود که آقای حداد عادل با ۱۷۰ هزار رأی بیشترین رأی را در تهران آورد.
این نماینده مجلس تأکید کرد: بنابراین اگر شرایط کنونی تداوم پیدا کند، مشارکت مردم در انتخابات در شهرهای بزرگ کاهش خواهد داشت. اما در شهرهای کوچک در ده دوره مجلس، مردم بیش از ۵۰ درصد در انتخابات شرکت کردهاند. میرزایی نیکو گفت: در شهرستانهای کوچک مردم اصلاحطلب در انتخابات شرکت میکنند، اما در کلانشهرها با توجه به شرایط کنونی بعید است که مردم اصلاحطلب در انتخابات شرکت کنند. مگر اینکه یک تحول اجتماعی به وجود بیاید. او با بیان اینکه باید تحول اجتماعی بهمنظور افزایش مشارکت مردم در انتخابات ایجاد شود، تصریح کرد: امیدوارم که تحول اجتماعی در کشور به وجود بیاید، چون سر تمام تندرویها به دیوار خورده است و مشخصشده که تندرویها به جز خسارت چیزی به دنبال ندارد؛ بنابراین فکر میکنم که عقلای قوم به راههای منطقی و عقلانی حتماً توجه بیشتری میکنند.
انتقاد عضو جامعه روحانیت از عدم همگرایی اصولگرایان
عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: اگر اصولگرایان همدلی و همگرایی داشته باشند این دوره موفقتر از رقیب خواهند بود. البته شاید در تهران به دلایلی امیدواری آنقدر بالا نباشد، اما در کل کشور امید به توفیق وجود دارد. حجت الاسلام محمدتقی رهبر درباره نقش جامعه روحانیت برای ایجاد همگرایی در جریان اصولگرا گفت: کمیته سیاسی جامعه روحانیت از همه گروههای اصولگرا دعوت کرد، جلساتی با آنها داشت و در این جلسات مباحثی درباره تمایل به همکاری و همدلی مطرح شد. وی درباره دستکم گرفتن رقیب سیاسی توسط اصولگرایان افزود: هیچ جریانی نمیتواند پیروزی خودش را در انتخابات مجلس قطعی بداند و من فکر نمیکنم آقایان اصولگرا چنین تصوری داشته باشند. جامعه طیفهای مختلف دارد، ولی اینکه هواداران اصولگرایان در جامعه بیشتر هستند هیچ شکی وجود ندارد.
عضو جامعه روحانیت مبارز اظهار کرد: شرط پیروزی در انتخابات همگرایی است نه آنکه هر گروهی راه خود را برود. چندی پیش هم سخنگوی جامعه روحانیت گلایه کرد که چنین هماهنگی وجود ندارد. معتقدم اگر بین اصولگرایان هماهنگی باشد، در اتاق فکر مشترک با هم کار کنند، با هم تصمیم بگیرند و وحدت و انسجام لازم را به وجود بیاورند در کلیت جامعه هواداران بیشتری نسبت به جناح رقیب دارند. وی با بیان اینکه هنوز همدلی عمومی در اردوگاه اصولگرایان تثبیت نشده است، ادامه داد: تا این لحظه که خبر دارم، هنوز همگرایی و هماهنگی لازم آن طور که انتظار میرفت در جریان اصولگرا به وجود نیامده و با وجود همه پیگیریها، تاکنون پیماننامه یا تفاهمنامهای امضا نشده است. ما باید به کار جمعی عنایت داشته باشیم؛ شاید در ادامه گفتگوها و جلسات بتوانند به هماهنگی دست پیدا کنند. تجربه نشان میدهد عدم همگرایی به ضرر است بنابراین باید از تجارب گذشته درس گرفت.
درخواست یک اصلاحطلب از شورای نگهبان
کیانوش راد عضو حزب اتحاد ملت: شورای نگهبان تفسیر خویش را از عنوان "مسئولیت اجرای قانون اساسی" به صراحت اعلام کند تا مردم تکلیف خویش را بدانند و بدانند به چه کسی و با چه اختیاراتی قرار است به عنوان رئیس جمهور رأی دهند. /ایسنا
اینکه زم را مثل یک موش مرده بگیرند کار خداست
حجت الاسلام علم الهدی گفت: اقتدار عظیم سپاه است که سرشبکه اخبار ضدانقلاب را دستگیر کردند. این خیلی مهم نیست که یک سرسپرده را دستگیر کردند بلکه مهم این است که با همه حفاظتی که داشت و تمام جریان رسانهای ضد انقلاب به این کیفیت ایجاد میکردند و توسط اطلاعات فرانسه حفاظت میشد، اما عزیزان ما بر آنان مسلط شدند. این کار خداست. /ایلنا
اولین همکار داخلی آمدنیوز لو رفت
محمد حسین رستمی فردی است که در اولین اعترافات روح الله زم، مکالماتش با مدیر آمدنیوز پخش شد که به شکل مشمئز کنندهای در حال طلب کردن پول برای اخباری است که برای زم ارسال کرده است. رستمی بزرگشده شهر ری است و با تاسیس وبسایت «عماریون» در فضای رسانهای شناخته شد. وی که در سال ۹۶ چند مدتی به جبهههای سوریه رفته بود، ناگهان به جرم جاسوسی برای رژیم صهیونیستی بازداشت شد. در آن زمان آمد نیوز درباره رستمی نوشت: «او با اتهامات واهی به هشت سال زندان محکوم شده است و به خاطر پیگیری یکی از سرداران ارشد سپاه پاسداران به زندان افتاده است. رستمی در پی نزاعهای متعدد درون قدرت در جمهوری اسلامی و قربانی کردن نیروهای بیحاشیه و خدوم در ساختار حاکمیت توسط سرداران و نیروهای ارشد امنیتی ایران بازداشت شده است». حالا مشخص شده است که وی از همدستان روح الله زم بوده است؛ ارتباطی که مانند جاسوسی برای موساد هیچ سنخیتی با ظاهر سازیهای محمدحسین رستمی ندارد! /فارس
دهها نماینده مجلس منتظرند دوره نمایندگیشان تمام شود و به زندان بروند
علیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری گفت: الان که سازمان زندانها زیر نظر قوه قضائیه است، ما مواجه بودیم که دادگاه نامه نوشته و زندانی را خواسته، سازمان زندانها نفرستاده است، بند ۲۰۹ یا بند ۲الف با اینکه زیر نظر خود قوه قضائیه است زندانی را نفرستادهاند، یا عمدی یا به دلیل مشکلات و بهانههایی که دارند. حال اگر سازمان زندانها از زیر نظر قوه قضائیه بیرون بیاید اصلا دیگر فاجعه میشود، یک درگیری بین قوه قضائیه و قوه مجریه در اعزام زندانی به دادگاه، در نگهداری زندانی، در آزادی زندانی و در نظارت بر زندانی ایجاد میشود. الان که در دست قوه قضائیه است، قوه قضائیه خیلی جاها آن نظارتی که باید روی زندانها ندارد، اگر به دست قوه مجریه بدند که دیگر اصلا نظارتی نخواهند داشت.
علیزاده طباطبایی گفت: خیلی از نمایندگان مجلس که در حال گرفتن چنین تصمیمی هستند به فکر آینده خودشان هستند، میدانند پروندههایی دارند که دو روز دیگر قرار است به زندان برود، میگویند سازمان زندانها در دست دولت باشد بهتر از این است که در دست قوه قضائیه باشد. مدیران دولتی نگران آینده خودشان هستند که به زندان بروند. الان به دادسرای کارکنان دولت بروید، میبینید که دهها نماینده مجلس پرونده مفتوح دارند. منتظرند دوره نمایندگیشان تمام شود، باید به زندان تشریف ببرند. نگران این قضایا هستند و میخواهند زندان را از زیر نظر قوه قضائیه بیرون بیاورند. مدیران دولتی نگران آینده خودشان هستند که به زندان بروند.
واکنش متفاوت محمود صادقی به دستگیری روح الله زم
محمود صادقی نماینده عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در واکنشی متفاوت به دستگیری روحالله زم در توییتر خود نوشت: توانمندی نهادهای اطلاعاتی کشور بسیار فراتر از بازداشت مدیر یک کانال تلگرامی است؛ مسئولان ذیربط به جای این همه ذوق زدگی چارهاندیشی کنند که چرا مردم اینقدر برای اطلاع از محرمانهها کنجکاوند؟ آیا اگر شفافیت آنگونه که مورد تأکید رهبری است، وجود داشت فیکنیوزها اینقدر رشد میکردند؟
نماینده مجلس: برخی کاندیداها میلیاردی هزینه میکنند
عضو کمیسیون قضایی مجلس گفت: باید نهادهای نظارتی از جمله شورای نگهبان و وزارت کشور که مجری انتخابات است به دقت هزینه انتخاباتی کاندیداها را زیر نظر بگیرد؛ از آنها جزئیات هزینه کرد و منابع پولهای هزینه شده را مطالبه کند. جلیل رحیمی جهان آبادی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با اشاره به مباحث مطرح مبنی بر وجود پولهای کثیف در انتخابات، اظهار داشت: نظام ما یک نظام دینی و اسلامی است. ما برای تشکیل این نظام بیش از ۲۳۰ هزار شهید دادهایم برای اینکه یک سری از ارزشها را در کشورمان حاکم کنیم. وی افزود:، اما متاسفانه چندان این ارزشها که مردم انتظار داشتند و مقام معظم رهبری بر آنها تأکید دارد، در عمل و رفتار کاندیداها و داوطلبان حضور در انتخابات مشاهده نمیشود. عضو کمیسیون قضایی مجلس بیان داشت: برخی از کاندیداها برای انتخابات هزینههای چند صد میلیون و یا چند میلیاردی میکنند، پیام این هزینهها سرسام آور چیست؟ پیامش این است که نگاه این افراد به عرصه انتخابات صرفاً خدمت نیست، در حقیقت این شخص سرمایه گذاری میکند که بعدا از کنار این پست نه تنها هزینهای را که برای انتخابات کرده را جبران کند بلکه درآمدهای بیشتری را نیز کسب کند. رحیمی تصریح کرد: لازم است تا نهادهای نظارتی از جمله شورای نگهبان و وزارت کشور که مجری انتخابات است به دقت هزینه انتخاباتی کاندیداها را زیر نظر بگیرند؛ از آنها جزئیات هزینه کرد و منابع پولهای هزینه شده را مطالبه کند.
مسئولیت شورای وحدت با حدادعادل است
فعال سیاسی اصولگرا درباره روشن نبودن سازوکار شورای وحدت و عدم اطلاعرسانی درباره فعالیتهای آن هم گفت: برای ما که درون جریان اصولگرایی هستیم، مسائل کاملا مشخص است و مسئولیت شورای وحدت اصولگرایان بر عهده آقای حدادعادل است و ستادها و دفاتر استانی هم شکل گرفته و در حال کار هستند. اما اینکه اطلاعرسانی نمیکنند، این است که در امر انتخابات گاهی نیاز به کیاست هم هست. کنعانی مقدم همچنین درباره گمانهزنیها درباره ریاست شورای وحدت گفت: بحث فرد در ائتلاف اصولگرایان مطرح نیست و همه گروهها در آن حضور دارند و بحثهای خود را مطرح میکنند و مسیر طوری است که انشاءالله وحدت محقق میشود.
دلایل عمران خان برای میانجیگری میان ایران و عربستان
نوذر شفیعی در ارزیابی خود از سفر اخیر عمران خان نخست وزیر پاکستان به تهران اظهار کرد: تاکنون کشورهایی مانند عراق، پاکستان و عمان در زمینه حل مسائل ایران و عربستان تلاش کردهاند، اما اینکه آیا پاکستان این جایگاه را دارد که نقش میانجیگر را انجام دهد بستگی به اعتباری دارد که ایران و عربستان برای پاکستان قائل هستند. وی افزود: پاکستان از وقوع درگیری میان ایران و عربستان نگران است و یکی از دلایلش هم این است که هر گونه درگیری، میتواند بر امنیت انرژی پاکستان تاثیر بگذارد. در واقع ۹۰ درصد انرژی پاکستان از حوزه خلیج فارس تامین میشود. علاوه بر این هر گونه درگیری میتواند بر نیروی کار پاکستان که منبع در آمدی برای کشورشان هستند هم اثرگذار بوده و حتی در ایجاد درگیریهای فرقهای نیز مؤثر باشد.این کارشناس مسائل سیاسی همچنین با اشاره به دلایل پاکستان برای کاهش تنش میان ایران و عربستان گفت: پاکستان با حل اختلافات ایران و عربستان میتواند دو کشور اسلامی قدرتمند را در منازعه با هند پشت سرش داشته باشد. البته این کشورها به خوبی میدانند در صورت افزایش تنش، وقوع درگیری میان ایران و عربستان بسیار ویران کننده خواهد بود، به خصوص برای عربستان. شاید این مسأله یکی از دلایل هر سه کشور ایران، پاکستان و عربستان برای رغبت به حل مسأله باشد. شفیعی با بیان اینکه به نظر میرسد سفر عمران خان به تهران موفق بوده است، اما باید دید در ریاض چه اتفاقی میافتد، اظهار داشت: قبل از هر مذاکرهای معمولا پیش مذاکرهای رخ میدهد لذا اگر علایق دلگرم کنندهای برای عمران خان نبود شاید برنامه میانجیگری برای ایران و عربستان را دنبال نمیکرد.
قولی که جبهه پایداری به اصولگرایان داد
عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری درباره جزئیات جلسه جبهه پایداری با اعضای حزب مؤتلفه اسلامی گفت: موضوع جلسه وحدت میان نیروهای اصولگرا بوده و امیدوارم که این اتفاق بیفتد. چون بیشتر گله جبهه پایداری از من بوده است. به جزئیات اشاره نمیکنم و منتظر میمانم که نتیجه این جلسات روشن شود. احمد کریمی اصفهانی از اعضای جبهه پیروان خط امام و رهبری، درباره تغییر رویکرد جبهه پایداری به خبرآنلاین گفت: آقای آقاتهرانی در جلسهای که با حزب مؤتلفه اسلامی داشتند از مواضع من درباره جبهه پایداری گله داشتند و گفته اند که من در مصاحبههایم رعایت عدالت را نمیکنم، در صورتی که من واقعیتها را میگفتم. وی افزود: جبهه پایداری الان پذیرفتهاند که به جای «همه با ما»، «همه باهم باشیم» و اگر چنین اتفاقی بیفتد و جبهه پایداری به قولی که داده عمل کند، امیدوارم که وحدت بین همه نیروهای اصولگرا به وجود بیاید. عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری درباره جزئیات جلسه جبهه پایداری با اعضای حزب مؤتلفه اسلامی هم گفت: موضوع جلسه وحدت میان نیروهای اصولگرا بوده و امیدوارم که این اتفاق بیفتد، چون بیشتر گله جبهه پایداری از من بوده است، به جزئیات اشاره نمیکنم و منتظر میمانم که نتیجه این جلسات روشن شود.