بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره دیدار هیأت روس با بشار اسد، فرافکنی آمریکا در مورد پایان تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران، وعده پامپئو به نتانیاهو برای مقابله با ایران و رایزنی ظریف با همتای ترکیهای درباره تحولات شمال سوریه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تحقیقات سازمان ملل درباره استفاده احتمالی ترکیه از سلاح شیمیایی در سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامه گاردین با انتشار گزارشی با تیتر «سازمان ملل درباره ادعای استفاده ترکیه از فسفر سفید در حملات خود به سوریه تحقیق میکند» نوشت: سازمان ملل اعلام کرد، در حال جمعآوری شواهد درخصوص اخبار منتشره درباره استفاده ارتش ترکیه از بمبهای حاوی "فسفر سفید" علیه غیرنظامیان شمال سوریه است.
طبق گزارش گاردین، سازمان منع استفاده از سلاحهای شیمیایی نیز اعلام کرد که از اوضاع شمال سوریه با خبر بوده و در حال جمعآوری اطلاعات درخصوص اخبار منتشره درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی است.
این رسانه در ادامه گزارش داد، هلال احمر کردی (کردی: هی وا سور) اعلام کرد، شش فرد غیرنظامی و نظامی سوری بهوسیله "سلاحهای نامشخص" دچار سوختگی شدهاند و در حال بررسی این مسأله با دیگر ارگانهای بینالمللی است، ولی هنوز استفاده از سلاحهای شیمیایی را تأیید نمیکند.
در گزارش گاردین به نقل از سازمان منع استفاده از سلاحهای شیمیایی آمده است که این سازمان هنوز میزان اعتبار و مصداقیت این ادعاها را مشخص نکرده و کمیساریای مربوط به نظارت بر استفاده از سلاحهای شیمیایی اوضاع در شمال سوریه را دنبال میکند.
پیشتر مقامات کرد سوریه، ارتش ترکیه را به استفاده از "سلاحهای نامتعارف" متهم کرده بودند.
بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره دیدار هیأت روس با بشار اسد
وزارت امور خارجه روسیه روز شنبه اعلام کرد که یک هیأت از مقامات روس، شنبه با بشار اسد رئیسجمهوری سوریه در خصوص لزوم کاهش تنشها در شمال شرقی سوریه گفتوگو کردند.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد: بحث و مذاکرات بر اوضاع فعلی موجود در سوریه در پی افزایش تنشها در شمال شرقی این کشور (سوریه) متمرکز بود.
این بیانیه میافزاید: لزوم اتخاذ اقداماتی برای کاهش تنشها و تضمین امنیت در این مناطق مورد توجه قرار گرفت.
بر اساس اعلام وزارت خارجه روسیه، مقامات هیأت روس در دیدار با رئیسجمهوری سوریه در ارتباط با آغاز به کار کامل کمیته قانون اساسی سوریه گفتوگو کردند.
بر اساس این گزارش، از دیگر مباحثی که در این دیدار به آن اشاره شده است، مسأله تأمین امنیت تمامی سوریه توسط دولت دمشق بوده و آن طور که بیانیه وزارت خارجه روسیه اعلام کرده است، در نشست هیأت روس با اسد تبادل نظراتی در خصوص تأمین امنیت شرق فرات از طریق بازگرداندن کنترل تمامی سرزمین سوریه به دولت دمشق صورت گرفت.
بشار اسد نیز در دیدار با فرستاده ویژه رئیس جمهوری روسیه، تأکید کرد که همه نیروهای آمریکایی و ترکیهای متجاوز و اشغالگر هستند و باید از خاک سوریه خارج شوند.
روسیه پیش از این نیز تأکید کرده بود که تأمین امنیت از طریق واگذاری کنترل مرز ترکیه- سوریه به دولت سوریه امکانپذیر است به گونه ای که به تازگی نیز «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه با تأکید بر اهمیت نقش سوریه در برقراری امنیت مرز ترکیه اعلام کرد: «راهحل اوضاع سوریه از طریق واگذاری کنترل مرز ترکیه-سوریه به دمشق محقق میشود».
وی توضیح داد: ما اطمینان داریم که ثبات پایدار و طولانیمدت و امنیت در آن منطقه سوریه، در کشور و در منطقه به طور کلی تنها از طریق احیای حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه امکان پذیر است.
فرافکنی آمریکا در مورد پایان تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران
«برایان هوک»، نمانیده یژه آمریکا در امور ایران، در این پیام که در توئیتر وزارت خارجه آمریکا منتشر شده می گوید، با توجه به آنکه یک سال دیگر تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران به پایان می رسد، از جهانیان می خواهد تا علیه جمهوری اسلامی اقدام کنند.
وی در ادعاهای خود هشدار می دهد، با پایان تحریم تسلیحاتی ایران، مسابقه تسلیحاتی جدیدی در منطقه خاورمیانه آغاز می شود.
وی در این پیام قصد دارد دیگر کشورهای جهان را با سیاست های مورد نظر آمریکا علیه ایران همراه سازد.
وعده پامپئو به نتانیاهو برای مقابله با ایران
مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا روز جمعه در گفتوگو با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، بر تلاش های مشترک ایالات متحده و اسرائیل برای مقابله با ایران تأکید کرده است. رژیم صهیونیستی نگران عقب نشینی آمریکا از سوریه و اقدامات ایران در سوریه است و این اظهارات پامپئو برای راضی نگه داشتن مقام های تل آویو بوده است.
دیدار پامپئو و نتانیاهو چند ساعت پس از آن در بیت المقدس اشغالی برگزار شده است که ترکیه و آمریکا بر سر آتش بس موقت در شمال شرق سوریه به توافق رسیدهاند.
گروهی از مقام های آمریکایی متشکل از مایک پنس، معاون رئیس جمهور و پامپئو وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه با سفر به آنکارا توانستند به توافقی بر سر آتش بس موقت در شمال شرق سوریه با مقامهای ترکیه دست یابند. بر اساس این توافق، نیروهای کُرد پنج روز فرصت خواهند داشت تا مناطق شمال شرق سوریه عقب نشینی کنند؛ مناطقی که ترکیه مدعی شده قصد دارد یک منطقه امن را ایجاد کند.
سفر پامپئو به سرزمین های اشغالی، تلاشی آشکار از سوی ایالات متحده برای اطمینان دادن به رژیم صهیونیستی است. اسرائیل به شدت نگران آن است که با عقب نشینی آمریکا از سوریه، زمینه لازم برای حملات ایران و نیروهای نیابتی اش فراهم شود.
پامپئو گفت: من و نتانیاهو درباره همه تلاش هایی که لازم است برای مقابله با تهدید علیه اسرائیل و کل منطقه و جهان از سوی جمهوری اسلامی ایران، انجام شود، مذاکره کردیم. ما دیدگاه های خود را درباره اینکه چگونه می توانیم ثبات خاورمیانه را حفظ کنیم به اشتراک گذاشتیم و درباره تلاش های مشترک برای مقابله با چالش هایی که جهان در خاورمیانه با آن روبه رو است، صحبت کردیم.
پامپئو پس از دیدار با نتانیاهو در مصاحبه با جروزالم پست، گفت: اسرائیل حق دفاع از خودش را دارد. دولت ما بسیار شفاف و روشن در این باره موضع گیری کرده است. اسرائیل حق اساسی دارد تا برای امنیت مردمش اقدامات و فعالیت های لازم را انجام دهد.
وی افزود: نیروهای آمریکایی به دقت مرز عراق و سوریه را زیر نظر دارند؛ منطقهای که اسرائیل معتقد است ایران تسلیحات نظامی را به سوریه و حزب الله لبنان ارسال می کند.
رایزنی ظریف با همتای ترکیه ای درباره تحولات شمال سوریه
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه رایزنی های خود با مقامات کشورهای منطقه، بعد از ظهر جمعه با مولود چاوش اوغلو، همتای ترکیه ای خود در خصوص آخرین تحولات منطقه به ویژه اوضاع شمال سوریه تلفنی گفتوگو و تبادل نظر کرد.
ظریف پیش از این نیز با وزرای خارجه روسیه، عراق و سوریه درباره تحولات شمال سوریه جداگانه تلفنی گفتوگو کرده بود.