لغو تمام تحریمها علیه ترکیه با دستور ترامپ، افزایش اختلافات در آلمان بر سر سوریه، گفتوگوی فرماندهان نظامی آمریکا، فرانسه و انگلیس در مورد خاورمیانه، آغاز خروج شبهنظامیان کُرد از شمال سوریه و توصیههای مقتدا صدر به معترضان عراقی در آستانه ازسرگیری اعتراضها، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به معرفی وزیر خارجه جدید عربستان سعودی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ با گذشت کمتر از یک سال از انتصاب «ابراهیم بن عبدالعزیز العساف» به سمت وزیر خارجه عربستان سعودی، شاهزاده فیصل بن فرحان با حکمی رسمی به جانشینی وی معرفی شد.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی در یک پیام توئیتری اعلام کرد: «حکم پادشاهی: شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله آل سعود.. به سمت وزیر خارجه عربستان منصوب شد».
گفتنی است که طبق حکم «ملک سلمان» پادشاه عربستان سعودی، «صالح بن ناصر الجاسر» وزیر جدید حمل و نقل جانشین «نبیل العمودی» وزیر کنونی حمل و نقل عربستان شد. همچنین این حکم ابراهیم العساف را در سمت وزیر کشور عربستان ابقا کرد.
لغو تمام تحریمها علیه ترکیه با دستور ترامپ
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه در یک نشست خبری در کاخ سفید اعلام کرد، به وزارت خزانهداری این کشور دستور داده که کلیه تحریمهای وضع شده علیه ترکیه در چهاردهم اکتبر (22 مهر) به دلیل حمله این کشور به نیروهای کُرد متحد آمریکا در شمال شرقی سوریه را لغو کند
دونالد ترامپ در این نشست خبری با اعلام خبر دائمی شدن آتشبس در شمال شرقی سوریه گفت: «اوایل بامداد امروز دولت ترکیه به ما خبر داد که عملیات نظامی خود در سوریه را متوقف خواهند کرد. بدین ترتیب آتشبس در منطقه دائمی خواهد شد؛ هرچند در آن بخش از دنیا گاهی واژه دائمی زیر سؤال میرود، به هر حال فکر میکنم این آتشبس دائمی خواهد بود.»
وی افزود: «بنابراین من به وزیر خزانهداری گفتهام که تحریمهای اعمالشده در 14 اکتبر را که در پاسخ به عملیات رزمی ارتش ترکیه علیه کُردها در شمال سوریه وضع شده بود، لغو کند. تحریمها برداشته خواهد شد، مگر اینکه اتفاق دیگری رخ دهد که باعث ناراحتی ما شود.»
رئیسجمهور آمریکا در خصوص ادامه حضور نظامی کشورش در منطقه گفت: «ما از کشورهایی که قدم پیش میگذارند که به تأمین امنیت منطقه کمک کنند، استقبال میکنیم. کشورهای منطقه باید به تأمین امنیت مرزهای سوریه و ترکیه کمک کنند و ما نمیخواهیم در این کار دخالت داشته باشیم. ما امنیت مناطق نفتی را تضمین کردهایم و شماری از نیروهای ما در آن مناطق حضور دارند. ما در آینده تصمیم خواهیم گرفت در این مورد چه کاری انجام دهیم.»
ترامپ در ادامه خاطرنشان کرد: «ما انتظار داریم ترکیه به تعهداتش در مبارزه با داعش عمل کند. ما از کشورهای اروپایی میخواهیم که اتباع داعشی خود را بازگردانند و محاکمه کنند. آنها مدتهای زیادی از انجام این کار طفره رفتند و اکنون وقت خوبی است که این کار را انجام دهند.»
وی سپس بار دیگر به انتقاد از حضور نظامی آمریکا در کشورهای مختلف جهان پرداخت و اظهار داشت: «از روزی که من به کاخ سفید آمدم بیش از 2.5 تریلیون دلار برای تقویت نیروی نظامی کشور هزینه شده است. ما اجازه نمیدهیم این نیروی نظامی با حضور در جنگهایی که هیچ ارتباطی با آن ندارد، تضعیف شود. این اتفاق دیگر نخواهد افتاد و ما اجازه وقوع چنین اتفاقی را نخواهیم داد. ما تنها باید زمانی از ارتش خود استفاده کنیم که امنیت ملیمان در خطر باشد و یا در مواردی که هدف و برنامه مشخصی داشته باشیم و بتوانیم پس از آن از بحران خارج شویم.»
ترامپ در پایان گفت: «وظیفه ارتش ما این نیست که پلیس دنیا باشد. کشورهای دیگر باید مسئولیت خود را در این زمینه انجام دهند. اقداماتی که ما اخیراً انجام دادیم، در همین راستا هستند.»
افزایش اختلافات در آلمان بر سر سوریه
«هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان از طرح وزیر دفاع این کشور درباره سوریه به شدت انتقاد کرد.
وزیر دفاع آلمان پیش از این پیشنهاد ایجاد منطقه امن بینالمللی در شمال سوریه را مطرح کرده بود، اما حال وزیر خارجه این کشور اعلام کرده با طرح وزیر دفاع به شدت مخالف است و بررسیهای کافی و لازم درباره طرح وزیر دفاع صورت نگرفته است.
ماس در عین حال افزوده است، از دولت انتظار دارد که در ارتباط با سوریه یکدست عمل کند.
وزیرخارجه آلمان افزوده که وقتی وزیر دفاع طرح خود در مورد ایجاد منطقه امن بینالمللی در شمال سوریه را ارائه میکند، در جامعه بینالمللی از آلمان پرسیده خواهد شد که ارتش آلمان چقدر در این طرح سهیم خواهد بود و چگونه به اجرایی شدن این طرح کمک خواهد کرد؟
این در حالی است که در واکنش به طرح وزیر دفاع آلمان، ترکیه اعلام کرده که آن را بررسی خواهد کرد.
اما آمریکا نیز درباره طرح عنوان شده از سوی وزیر دفاع آلمان، ضمن استقبال محتاطانه از این طرح، گفته که در آن مشارکت نخواهد داشت.
گفتوگوی فرماندهان نظامی آمریکا، فرانسه و انگلیس در مورد خاورمیانه
هالف هیل سخنگوی ارتش آمریکا امروز چهارشنبه اعلام کرد: ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با فرانسوا لوکوانتر و سر نیکولاس پاتریک کارتر همتایان فرانسوی و بریتانیایی خود تلفنی گفتوگو کرد.
هالف هیل در ادامه افزود: فرماندهان نظامی مذکور در خصوص مسائل امنیتی در خاورمیانه رایزنی کرده اند.
گفتنی است، تماس تلفنی مذکور درحالی صورت گرفت که ترکیه و روسیه دیروز در سوچی درباره سوریه به توافق رسیدند. بر اساس این توافق، کردهای شمال سوریه که تحت حمایت آمریکا هستند باید تا عمق ۳۰ کیلومتری مرزهای ترکیه عقب نشینی کنند.
آغاز خروج شبهنظامیان کُرد از شمال سوریه
مطابق توافق میان ترکیه و روسیه، خروج شبهنظامیان کُرد «ی پ گ» از شمال سوریه در روز چهارشنبه و از ساعت 12 ظهر (به وقت محلی) آغاز شد.
به نوشته روزنامه «ینی شفق» ترکیه، طبق قرارداد میان آنکارا و مسکو، شبهنظامیان کُرد «ی پ گ» طی 150 ساعت، 30 کیلومتر از مرز جنوبی ترکیه در شمال سوریه عقبنشینی خواهند کرد.
روز سهشنبه، «رجبطیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه جلسه تاریخی را در سوچی برگزار کردند. سپس آنکارا و مسکو به توافقی دست یافتند که طبق آن شبهنظامیان «ی پ گ» در 150 ساعت، 30 کیلومتر از مرز ترکیه و سوریه عقبنشینی میکنند و نیروهای امنیتی ترکیه و روسیه گشتزنیهای مشترکی را در این منطقه انجام میدهند.
توصیههای مقتدا صدر به معترضان عراقی در آستانه ازسرگیری اعتراضها
رهبر جریان الصدر عراق دو روز مانده به ازسرگیری دور دوم اعتراضهای مردمی در این کشور طی بیانیهای، به جوانان و معترضان عراقی توصیههایی کرد.
به گزارش بغداد الیوم، مقتدا صدر شامگاه چهارشنبه (یک آبان) در این بیانیهای پانزده بندی، قول داده است که «حامی فاسدان» نباشد و در مقابل از اصلاحگراها در عراق دفاع و پشتیبانی کند. او از معترضان عراق خواست به نیروهای امنیتی عراق «شاخه گلی» تقدیم کرده و به خاطر کشور صبور و شکیبا باشند و همچنین از معترضان خواسته از اموال عمومی و خصوصی حفاظت کرده و از آسیب زدن به آنها خودداری کنند.
رهبر جریان الصدر عراق گفته در دولت این کشور افراد صالح و غیرفاسدی هستند که نباید به آنها آسیبی وارد شود.
صدر از معترضان «انقلابی» خواسته از توسل به خشونت بپرهیزند، چون فاسد بیش از سلاح از صلح میترسد. همچنین معترضان خواسته آشکارا مطالبات خود را اعلام کنند، چون بسیاری از مردم و حتی افراد وابسته به احزاب به دنبال مشارکت در این اعتراضها هستند ولی به دلیل عدم شناخت از این مطالبات و مکانیزمها، از پیوستن به اعتراضها خودداری میکنند.
مقتدا صدر به معترضان توصیه کرد که اجازه ندهند برخی در داخل و خارج عراق، تلاشهای آنها را مصادره کنند.
صدر همچنین با اعلام حمایت از اعتراضها گفت: «برادران» آنها در جریان الصدر در خدمت معترضان و مطالبات آنها هستند.
او قول داده که در صورت «حمله دوباره به معترضان» به گونهای تعامل خواهد کرد که موجب رضایت آنها خواهد بود.
مقتدا صدر در آخر بیانیه خود نوشته است: «موج خروشان مردم در راه است؛ ای ساحل! سر فرود آور و ای فاسد انو بزن».
مردم عراق ماه اکتبر در اعتراض به وضعیت بد اقتصادی و معیشتی و وجود فساد در دولت اعتراض کردند، ولی با فرارسیدن ایام اربعین حسینی (ع)، اعتراضها را به بعد از پایان اربعین (۲۵ اکتبر: سوم آبان) موکول کردند.
قرار است از پس فردا اعتراضها آغاز شود و معترضان برای شروع دوباره تظاهرات خود، از چند روز پیش فراخوان دادهاند.
دولت عراق به نخستوزیری «عادل عبدالمهدی» نیز چهارشنبه اعلام کرد که فردا (یک روز مانده به آغاز دوباره اعتراضها) دست به تغییرات در کابینه بدون توجه به گرایشها و «سهمخواهیهای» برخی احزاب و جریانها بزند.