در شرایطی که ویاویدهای اصلی زیرنظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هنوز زیر بار دریافت مجوز از صداوسیما نرفتهاند و از عواقب این کار نگرانند، صداوسیما در یک پاتک جدی، به چهار وبسایت متفرقه دانلود فیلم مجوز فعالیت داد؛ اقدامی که با سکوت وزارت ارشاد همراه شده و میتواند نشانه آن باشد که سازمان سینمایی و دیگر بخشهای دولت به عنوان مدعیان پیشین اعمال حاکمیت در این حوزهها، انگیزه لازم را برای حفظ حوزه استحفاظیه خود ندارند و از مواضعشان عدول کردهاند.
به گزارش «تابناک»؛ «او تی تی / OTT»ها نظیر «آی پی تی وی / IPTV» و «وی او دی / VOD» جزو بسترهای تازه مورد توجه در فضای بینالمللی است. دستکم در ایران، ظاهراً آنچه «آی پی تی وی / IPTV» را از «وی او دی / VOD» تفکیک مینماید، برخورداری از امکان «پخش زنده / broadcasting» یا «بازپخش زنده / re-broadcasting» است. در همین راستا «وی او دی / VOD» در یک وضعیت بلاتکلیف در سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعمال حاکمیت میشود.
در شرایطی که دولت با محوریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید دارد، متولی vod به عنوان بستر عرضه فیلم و سریال همچون شبکه نمایش خانگی، سازمان سینمایی است و این اختیارات را در چارچوب با صدور پروانههای ساخت، نمایش و توزیع این آثار از سوی سازمان سینمایی تلقی میکند، سازمان صداوسیما نیز خود را متولی این حوزه تصور میکند و این دعوا ادامه دارد. با وجود آنکه برخی نهادها به وی او دیهای زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد ابلاغ کرده بودند که یا از صداوسیما مجوز میگیرند و یا با آنها برخورد میشوند، آنها درخواست استمهال کردند و در عین حال مجوزی از صداوسیما نگرفتند.
در سوی مقابل، رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در مراسمی، به شماری از وبسایتهای متفرقه مشتمل بر آپ تی وی، موبو مووی، هکس دانلود و فیلم تو مووی دانلود فیلم به شکل غیرمنتظرهای پروانه فعالیت آزمایشی داد و در این مراسم با اشاره به تغییرات و تنوع رسانهها در سراسر دنیا تأکید کرد: «این تنوع با مدیریت قبل امکان پذیر نیست. سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در تعامل کامل با رسانههای فعال در این حوزه کار میکند. تاکنون 73 مجوز به این رسانهها اعطا شده و 150 درخواست مجوز نیز در دست بررسی است.»
امامیان در این مراسم ـ که برخی از مدیران سایت های دانلودی نیز حضور داشتند ـ به ساماندهی این سایت ها اشاره کرد و گفت: «از آنجایی که استفاده مردم از این سایت ها زیاد است و اصل دانلودی بودن غیرقانونی نیست، باید این سایت ها با سازوکار مناسبی پیش بروند و ارائه خدمت کنند.
رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر با اشاره به طی شدن مسیر صدور مجوز، بحث کپی رایت و صیانت از مسأله محتوا گفت: «اعطای مجوز به رسانهها به معنای شروع همکاری ما با دوستان است و ما مسئولیت نظارت بر محتوا را به عهده خود رسانهها می دانیم. هر مسأله ای که در امر محتوا به وجود بیاید، مسئول رسانهها هستند؛ بنابراین، باید مکانیزمی داشته باشید و محتوای منتشر شده را نظارت کنید.»؛ اقدامی که به نوعی میتواند پاتکی به وزارت فرهنگ و ارشاد تلقی شود و ابتکارعمل را از آنها بگیرد.
با وجود گذشت یک روز از این اتفاق غیرمنتظره، موضع سازمان سینمایی سکوت بوده و با وجود آنکه پیش از این برخی صنوف سینمایی از جمله کانون کارگردانان در بیانیهای نسبت به تحولات در حوزه VOD هشدار داده بودند، ظاهراً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی به عنوان متولی اصلی ترجیح دادهاند، سکوت کردند و بر سر حدود اختیاراتشان برای اعمال حاکمیت و حوزه استحفاظیهشان به رویاروییشان با صداوسیما تداوم نبخشند؛ آیا در آینده سازمان سینمایی رفتاری خلاف این نشان خواهد داد یا با تداوم سکوت، نشان میدهد از مواضع گذشتهاش عدول کرده است؟