ارسال تجهیزات نظامی به سوریه از سوی آمریکا، ترور یکی از رهبران عصائب اهل الحق در جنوب عراق، مقررات منع آمد و شد در پنج استان عراق و موافقت پارلمان اروپا با طرح آلمان درباره سوریه، از جمله مهمترین تحولات خاورمبانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نشست فوقالعاده پارلمان عراق برای بررسی خواسته معترضان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نمایندگان پارلمان عراق روز شنبه نشست فوقالعادهای برای بررسی خواسته تظاهرات کنندگان برگزار خواهند کرد.
بر اساس آخرین گزارشها مقامات محلی در برخی از استانها و شهرهای عراق مجبور به وضع مقررات منع رفت و آمد در برخی از مناطق شدند.
دومین دور از تظاهرات مردمی در عراق از ظهر امروز (جمعه) در اعتراض به نبود اصلاحات و وضعیت بد اقتصادی و معیشتی و وجود فساد در بین مقامات این کشور آغاز شد.
شبکه فرات میگوید در تظاهرات امروز عراق، ۲۴ ساختمان دولتی و مقرهای احزاب سیاسی در استانهای دیوانیه، میسان، واسط، بصره، بابل و ذیقار به آتش کشیده شده است.
هنوز آمار دقیق و رسمی در مورد شمار کشتهها و زخمیهای تظاهرات امروز عراق منتشر نشده است. با این حال، کمیساریای حقوقبشر عراق در گزارشی مدعی شد، در این تظاهرات، ۲۱ تن کشته شدهاند.
آمار کشتههای امروز بر اساس ادعای نهاد حقوق بشر عراق بدین گونه است: بغداد ۸ کشته، میسان ۶، ذیقار ۶ کشته و المُثنَّی یک کشته. بر اساس ادعای این نهاد غیر دولتی عراقی، ۱۷۷۹ تن نیز تا لحظه تنظیم این خبر در اعتراضات جمعه زخمی شدهاند.
ارسال تجهیزات نظامی به سوریه از سوی آمریکا
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد، واشنگتن به زودی تجهیزات نظامی بیشتری را برای محافظت از میادین نفتی سوریه به این کشور اعزام می کند.
یک مقام نظامی آمریکایی با بیان اینکه واشنگتن به تقویت وضعیت نظامی خود در سوریه پایبند است، مدعی شد، هدف از اعزام تجهیزات و نیروهای نظامی بیشتر به سوریه، ممانعت از افتادن میادین نفتی این کشور به دست داعش و دیگر نیروهای بی ثبات کننده است.
این در حالی است که یک سناتور جمهوریخواه آمریکایی، پیش از این گفته بود که وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) مشغول تهیه طرحی برای «مقابله با داعش» و «حفاظت از تاسیسات نفتی در سوریه» است.
«لیندسی گراهام» روز پنج شنبه پس از دیدار با رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت که ستاد مشترک ارتش مشغول تهیه طرحی است که به ادعای وی می تواند مانع بازگشت داعش و جلوگیری از تصرف نفت توسط ایران و داعش شود.
وی همچنین این طرح را همسو با اهداف اساسی آمریکا در سوریه برشمرد.
ترور یکی از رهبران عصائب اهل الحق در جنوب عراق
جنبش «عصائب الحق» عراق به رهبری «قیس الخزعلی» از کشته شدن دو تن از اعضای این جنبش در استان میسان (جنوب عراق) خبر داد.
این جنبش شامگاه جمعه (سوم آبان) در بیانیهای اعلام کرد که «وسام العلیاوی»، رئیس دفتر عصائب الحق در این استان به همراه برادرش «عصام العلیاوی»، در حمله افراد مسلحی که صورت خود را پوشانده بودند، ترور شدهاند.
در این حمله، افراد مسلح ناشناس به ساختمان عصائب الحق در استان میسان حمله کردند که بر اثر این حمله وسام زخمی میشود، ولی افراد مسلح با تعقیب او، نهایت او را به همراه برادرش در داخل بیمارستان ترور میکنند.
معترضان عراقی از ظهر روز جمعه، دومین دور از تظاهرات خود در اعتراض به بیکاری، فساد در بین مسئولان و شرایط نابسامان اقتصادی و معیشتی آغاز کردهاند.
درگیری معترضان با نیروهای امنیتی در برخی از شهرهای عراق، مقامات عراقی را مجبور به وضع مقررات منع آمد و شد در پنج استان کرده است. هماکنون استانهای بصره، ناصریه، ذیقار، واسط و میسان از جمله استانهایی است که از امشب شاهد اعمال مقررات منع آمدوشد است.
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق به مقامات محلی اختیار تام در وضع مقررات آمد و شد جزئی یا کلی در مناطق زیر نظرشان داده است. قرار است پارلمان عراق برای بررسی اوضاع جدید، فردا شنبه جلسه اضطراری تشکیل دهد.
مقررات منع آمد و شد در پنج استان عراق
مقامات محلی در برخی از استانها و شهرهای عراق، مجبور به وضع مقررات منع رفت و آمد در برخی از مناطق شدند.
شبکه فرات عراق شامگاه جمعه (سوم آبان) به نقل از منبع امنیتی در استان «ذیقار» (جنوب) گزارش داد: مقامات محلی در این استان، ممنوعیت آمد و شد در این استان اعمال کردهاند و این ممنوعیت از ساعت هشت عصر (به وقت بغداد) آغاز شده است.
به گفته این منبع، این تصمیم مقامات ذیقار بعد از آن گرفته شد که این استان شاهد درگیریهای شدید بین معترضان با نیروهای امنیتی و تعرض به برخی از ساختمانها شد.
دومین دور از تظاهرات مردمی در عراق از ظهر امروز (جمعه) در اعتراض به نبود اصلاحات و وضعیت بد اقتصادی و معیشتی و وجود فساد در بین مقامات این کشور آغاز شد.
شبکه فرات میگوید در تظاهرات امروز عراق، ۲۴ ساختمان دولتی و مقرهای احزاب سیاسی در استانهای دیوانیه، میسان، واسط، بصره، بابل و ذیقار به آتش کشیده شده است.
از شهر بغداد هم خبر میرسد معترضان در مرکز این شهر و منطقه الخضراء دست به «تحصن باز» (بدون سقف زمانی) زدهاند و حاضر به ترک منطقه نیستند.
مقامات محلی در استانهای بصره، بابل، ناصریه و واسط (جنوب شرق) نیز دقایقی پیش ممنوعیت آمد و شد اعلام کردند. شبکه ماهوارهای العهد گزارش داد، در استان واسط برخی «افراد مُغرض» تلاش کردهاند، به بانک «الرافدین» در این استان دستبرد بزنند که با ورود پلیس این تلاش آنها شکست خورده است.
در استان بصره گفته میشود برخی از افرادی که نقاب به صورت داشتهاند، بمبهای دستساز به ساختمان استانداری پرتاپ کردهاند که بر اثر آن، تعدادی از نیروهای منتسب به پلیس مجروح شدهاند.
هنوز آمار دقیق و رسمی در مورد شمار کشتهها و زخمیهای تظاهرات امروز عراق منتشر نشده است. با این حال، کمیساریای حقوقبشر عراق در گزارشی مدعی شد که در این تظاهرات، ۲۱ تن کشته شدهاند.
آمار کشتههای امروز بر اساس ادعای نهاد حقوق بشر عراق بدین گونه است: بغداد ۸ کشته، میسان ۶، ذیقار ۶ کشته و المُثنَّی یک کشته. بر اساس ادعای این نهاد غیر دولتی عراقی، ۱۷۷۹ تن نیز تا لحظه تنظیم این خبر در اعتراضات جمعه زخمی شدهاند.
موافقت پارلمان اروپا با طرح آلمان درباره سوریه
پارلمان اتحادیه اروپا در یک قطعنامه با اکثریت قاطع به طرح "آنگرت کرامپ- کارن بائر"، وزیر دفاع آلمان برای ایجاد یک منطقه امن بین المللی در شمال سوریه رأی مثبت داد. به این ترتیب پارلمان اروپا از پیشنهاد وزیر دفاع آلمان حمایت کرد.
"آنگرت کرامپ- کارن بائر"، وزیر دفاع آلمان خواستار ایجاد یک منطقه امنیتی با نظارت بینالمللی در منطقه مرزی بین ترکیه و سوریه شده است.
نمایندگان پارلمان اروپا همچنین روز پنجشنبه قاطعانه طرح ترکیه برای اینکه خود یک منطقه حفاظت شده در شمال سوریه تاسیس کند را رد کردند. سخنگوی سیاست خارجی فراکسیون حزب مردم پارلمان اروپا و رئیس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان اروپا در بیانیه مشترکی اعلام کردند که پیشنهاد وزیر دفاع آلمان بحث ها را تغییر داده است.
وزیر دفاع آمریکا هم البته ابتکار عمل وزیر دفاع آلمان درباره سوریه را تمجید و با این حال اعلام کرده که نیرویی را برای این عملیات اعزام نمی کند. "مارک اسپر"، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرده این کشور در صورتی که شرکای اروپایی اش در شمال سوریه وارد عملیات شوند به لحاظ سیاسی از آن ها حمایت می کند.
وی افزود: ما تصمیم نداریم با نیروهای زمینی و یا هر چیز دیگری در این عملیات مشارکت کرده و سهیم باشیم. وی همچنین گفت که هنوز دقیقا تصمیم وزیر دفاع آلمان را نمی داند.
وزیر دفاع آمریکا افزود: تا آنجا که من می دانم این مسأله مطرح است که شرکای اروپایی می خواهند گشت های مشترکی را در این راهروی عملیاتی مشترک هدایت کنند. من فکر می کنم این خوب است. آمریکا مدت هاست از شرکای اروپایی خود درخواست می کند اقدامات بیشتری برای برقراری امنیت در سوریه انجام دهند.
شرکای آلمان در ائتلاف نظامی ناتو هم واکنش محتاطانه ای به این تصمیم وزیر دفاع آلمان داشته اند. متحدان اروپایی آلمان در نشست وزرای دفاع ناتو در بروکسل البته از این ابتکار عمل استقبال کردند، اما هیچ کشوری آشکارا از این پیشنهاد وزیر دفاع آلمان حمایت نکرد.
کارن بائر هم از اولین گفتوگوهای بسیار دلگرم کننده درباره این ایده خود سخن گفت. وزیر دفاع ترکیه هم خود را در این باره کاملا باز نشان داد که عملیات بازسازی دوباره در این منطقه درگیری با مشارکت سازمان ملل بتواند انجام شود.
وزیر دفاع آلمان در عین حال گفت، این یک فرآیند طولانی و راهی دشوار است.
"دیدی ریندرز"، وزیر امور خارجه بلژیک هم تأکید کرد که شرایط از زمان توافق بین روسیه و ترکیه کاملا تغیر کرده است.
وزیر دفاع آلمان البته درباره این ایده خود حمایت حزب سوسیال دموکرات در دولت ائتلافی را ندارد و بسیاری از مقامات این حزب با این مسأله مخالفت کرده اند. به همین دلیل، وزیر دفاع آلمان در بروکسل نمی تواند از ایده دولت ائتلافی آلمان درباره این طرح خود سخن بگوید.