سند جعلی چگونه قابل شناسایی است؟

کد خبر: ۹۳۲۷۲۹
|
۰۴ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۹ 26 October 2019
|
36336 بازدید
|
۴

قانونگذار راه‌های انجام جعل سند و مجازات این جرم را مشخص کرده و همچنین برای کارمندان دولتی که مرتکب این جرم می‌شوند مجازاتی را مقرر کرده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، جعل به واسطه تنظیم سندی دروغین انجام می‌شود و از جمله جرایمی است که آسایش و نظم عمومی جامعه را از بین می‌برد و منجر به ضرر و زیان مالی می‌شود.

جعل به معنی به اشتباه انداختن فرد دیگر به منظور فریب دادن است؛ فرد جاعل سعی می‌کند تا با تنظیم سند غیر واقعی فرد مقابل خود را فریب دهد و به دروغ بگوید که سند او واقعی است.

جعل در بسیاری از اسناد رخ می‌دهد و متداول ترین آن‌ها جعل شناسنامه، گذرنامه، سند ملک و سند خودرو است.

جرم جعل به روش‌های گوناگونی انجام می‌شود و موارد آن در قانون آمده است.

به گفته قانونگذار جعل از طریق نوشتن سندی ساختگی، ساختن مهر یا امضای افراد دیگر، خراشیدن یا تراشیدن برای مثال نام حسین در سند خراشیده شود و به جای آن نام حسن نوشته شود، قلم بردن به معنای تغییر و تبدیل کلمه‌ها برای مثال مبلغ سند از ۱۰۰ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان تغییر کند، الحاق به معنای اضافه کردن عدد یا کلمه در سند، از بین بردن یا سیاه کردن قسمتی از نوشته، تغییر دادن تاریخ سند، الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یعنی چسباندن دو نوشته متفاوت به یکدیگر، به کار بردن مهر یک فرد بدون آن که از وی اجازه گرفته باشیم از جمله مصادیق جرم جهل به شمار می‌آیند و انجام این موارد در اسناد به معنای جعل است.

اثبات ادعای جعل با شاکی است و او باید جعل را اثبات کند، برای به اثبات رساندن جعل باید ابتدای ادله آن را مطرح کرد و سپس کارشناسان خط نگاری جعلی بودن یا نبودن سند را تشخیص خواهند داد.

البته در دعوای جعل باید به این نکته توجه داشت که جعلی بودن قرارداد با کپی قرارداد امکان پذیر نیست، به همین دلیل باید حتما اصل قرارداد وجود داشته باشد.

مجازات جعل چیست؟

بر اساس ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی هر شخصی در اسناد و نوشته‌های غیررسمی جعل کند یا از سند مجعول استفاده کند؛ علاوه بر جبران خسارت به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال یا پرداخت ۳ تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

همچنین بر اساس مواد ۵۳۲-۵۳۴ اگر کارمند دولت در اجرای وظیفه و امور مربوط به کار خود مرتکب جعل در سند رسمی شود، به یک تا ۵ سال حبس یا به پرداخت ۶ تا ۳۰ میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود و اگر کسی که در سند و نوشته رسمی جعل می‌کند، کارمند دولت نباشد، مجازات وی ۶ ماه تا ۳ سال حبس یا جزای نقدی از ۳ تا ۱۸ میلیون ریال است.

برای شکایت و طرح دعوای جعل باید به دادسرای محلی که جرم جعل در آنجا واقع شده است، رفت و در صورت اثبات جعل فرد جاعل هم به جرم جعل و هم به مجازات استفاده از سند مجعول محکوم می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
این سطح مجازات اصلا بازدارنده نیست و به نوعی مسخره است مثلا شخصی سند منزل کس را جعل می کند و با ان م.جب سوع استفاده می شود و زیان سنگین یا کارمندی در ثبت احوال سند رسمی را جعل می کند خوب ایا این جریمه جزیی مطابقتی با ان زیان سنگین دارد
ناشناس
|
United States of America
|
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۳
مسخره است عملا یعنی هر کس ازش بر میاد انجام بده.
کاظم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۳
دارم دیوانه میشم خانه ای۲۱سال پیش خریدم باسندرسمی و تمام اعلانات سندرسمی بنام من منتقل گردید.
حال پس از۲۱سال عموی فروشنده ازطریق دادگاه بایک برگ کپی ازیک صلحنامه سند خانه منو ابطال کرده حالا میگن باید از فروشنده شکایت کن پولی که۲۰سال قبل براساس شاخص بانک مرکزی که یک بیستم مبلغ خانه نمیشه را از فروشنده اگر داشته باشه میتونی بگیری
آخه این چه عدالتیه
زری
|
United States of America
|
۱۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۴
سلام چگونه میشه فهمید یه مهر جعلی است؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟