تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون تجارت ترجیحی ایران و اوراسیا آغاز شد، کسری بودجه کانادا افزایش یافت، واردات صدها قلم کالای غیرضروری ممنوع اعلام شد، کاهش ۵۰۰ هزار تنی محصولات پتروشیمی عربستان پس از حمله پهپادی به آرامکو، سود صنعتی چین در ماه سپتامبر ۵.۳ درصد سقوط کرد، چقدر ارز صرف واردات ذغال به کشور شد؟ و استمرار روند افزایش قیمت مرغ در بازار را در بر دارد.
ترتیبات ترجیحی بر روی تجارت ایران با اتحادیه اوراسیا که در حال حاضر ۲.۶ میلیارد دلار است، از روز ۵ آبان آغاز شد، که ۳۶۰ قلم ترجیحات اعطایی ایران به اوراسیا و ۵۰۲ قلم هم ترجیحات اعطایی اوراسیا به ایران است. این موافقتنامه مقدمه تجارت آزاد کشورمان با اوراسیا است و قرار است یکسال پس از اجرای این موافقتنامه، مقدمات تجارت آزاد با منطقه مذکور فراهم شود. عمده اقلام صادراتی ایران به اوراسیا شامل پسته، کیوی، سایر نفتهای گازی، کشمش، خیار و خیار شور، خرما، داروها، سیمانهای هیدرولیک، مس تصفیه شده، متانول و کلم و عمده اقلام وارداتی ایران از اوراسیا جو، ذرت دامی، روغن خام، کاتد و قطعات کاتد، آهن آلات به ضخامت کمتر از ۲ میلیمتر، چوب اره شده کاج، آغاز روزنامه به شکل رول یا ورق است. اگرچه هم اکنون پنج کشور شامل روسیه، بلاروس ، قزاقستان ، ارمنستان و قرقیزستان عضو این اتحادیه هستند، بیش از چهل کشور و سازمان بین المللی از جمله چین، اندونزی، کره جنوبی، هند، مصر، صربستان و حتی برخی کشورهای حوزه آمریکای لاتین برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند.
عبدالناصر همتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: همان طور که انتظار می رفت و بر اساس گزارش همکارانم در اداره آمارهای اقتصادی، در مهرماه نیز نرخ تورم ماهانه کاهنده بود و به ۰.۶ درصد رسید. از اسفند سال ۹۷که تورم ماهانه به اوج خود، یعنی ۵.۴ درصد رسید، تا به امروز نرخ رشد ماهانه تورم مدام کاهنده بوده و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز از اردیبهشت ماه امسال تا به امروز به طور متوسط ماهیانه ۴ واحد درصد کاهش داشته که باعث شد، نرخ تورم دوازده ماهه در مهرماه نزولی شود.
وی اضافه کرد: آرامش و ثبات نسبی حاکم بر بازار ارز و روند مثبت و منطقی تأمین ارز واردات کشور در سامانه نیما، از طرق مختلف و متناسب با موانع تحریمی، روند مثبت رشد غیرنفتی اقتصاد، در کنار آمار روز گذشته اداره بررسی ها و سیاست های اقتصادی در مورد تغییر روند و افزایش ۲۲ درصدی معاملات مسکن در تهران که می تواند نشانی از شروع روند کشوری آن باشد، همگی خبر از بازگشت امید به روند اطمینان بخش اقتصاد است.
دادههای وزارت مالی فدرال کانادا نشان داد در ماه آگوست، با جلو زدن هزینهها از درآمدهای دولت، کسری بودجه این کشور به ۳.۶۷ میلیارد دلار کانادا (معادل ۲.۸۱ میلیارد دلار) افزایش یافته است، حال آنکه کسری بودجه ماه آگوست سال گذشته ۱.۸۸ میلیارد دلار کانادا اعلام شده بود. هزینههای برنامه بودجه دولت در ماه آگوست، با افزایش هزینههای دولت برای رفاه و سلامت، ۷.۴ درصد افزایش داده شد، در حالی که درآمدها ۱.۲ درصد افت کرد و عامل آن کاهش مالیاتها و تعرفهها بود. برای پنج ماه اول سال مالی ۲۰۱۹/۲۰۲۰ کانادا با کسری بودجه ۵.۲۲ میلیارد دلار کانادایی روبه رو شد. این در حالی است که در بازه مشابه سال مالی ۲۰۱۸/۲۰۱۹ کانادا با مازاد بودجه ۲.۵۶ میلیارد دلار کانادایی روبه رو شده بود. درآمدهای دولت تا آگوست ۲.۹ درصد، با افزایش مالیات فردی رشد کرد، در حالی که در همین بازه با افزایش هزینهکردهای رفاهی و سلامتی، هزینههای دولت ۹.۱ درصد بالا رفت.
مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات اعلام کرد: براساس سیاستهای جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات کالاهای غیرضروری یا کالاهایی که توان ساخت آنها در داخل وجود دارد ممنوع اعلام شده است.
سعید عباسپور با اشاره به این که واردات سنگ پا قبل از ابلاغ سیاستهای جدید حمایت از تولید داخل و مدیریت واردات، به صورت موردی در سنوات قبل انجام شده است، اعلام کرد: به هیچ وجه اجازه واردات این کالا و سایر کالاهای غیرضروری به کشور داده نمیشود. وی یادآور شد: بر اساس بخشنامه و فراخوان عام وزیر صنعت، معدن و تجارت هر تولیدکنندهای که بتواند کالاهای وارداتی را با کیفیت و کمیت قابل قبول تولید کند، از طریق افزایش تعرفهها و یا ممنوعیت گمرکی مورد حمایت قرار میگیرد. مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات اعلام کرد: بر اساس سیاستهای جدید وزارت صنعت، نه تنها سنگ پا، بلکه بیش از یک هزار و ۵۰۰ قلم کالای دیگر که واردات آنها غیر ضروری بوده و یا توان ساخت داخل آنها وجود داشته، ممنوع اعلام شده و این فهرست مستمر در حال افزایش است.
توافق کارگران و غول خودروسازی
گاردین: جنگ تجاری بین آمریکا و چین در شرایطی اقتصاد جهانی را کاملا تحت تأثیر قرار داده که دو طرف درگیر این جنگ، بیش از پیش از کلماتی نظیر: ارز، ارز قدرتمند، نرخ برابری، دستکاری ارزی، رقابت پذیری محصولات و وامهای ارزی سخن میگویند. به نظر میرسد که سیاستهای پولی جهان در حال حاضر بیش از پیش تحت تاثیر وقایع ارزی قرار گرفتهاند و ریسک وقوع یک جنگ ارزی نیز کاملا جدی است. شاید اکنون زمان مناسبی برای بررسی رابطه بین دلار با ارزهای دیگر باشد. در ماه سپتامبر، بانک تسویه بینالملل در گزارشی اعلام کرد که سهم دلار از گردش ارزی جهان کاهش یافته است. صندوق بینالمللی پول نیز در گزارشی جداگانه خبر از کاهش سهم دلار از ذخایر ارزی جهانی داد.
با این حال یک چیز مشخص است و آن هم این است که دلار هنوز ارز اول جهان است. در حال حاضر ۴۷ درصد پرداختها و ۸۸ درصد کل مبادلات ارز بر حسب دلار است. بانکهای مرکزی جهان نیز بیش از هر چیز دیگری دلار نگه میدارند اما آیا این بدان معناست که دلار تا ابد ارز نخست جهانی میماند؟ شاید کمتر کسی فکر میکرد با وجود رقبایی چون یورو، ین و پوند، جدیترین رقیب دلار از سمت چین ظهور کند. هرچند یوان هم اکنون هشتمین ارز مهم جهانی است، افزایش سریع سهم این ارز از پرداختهای بینالمللی و ذخایر ارزی بانکهای مرکزی ما را به این نتیجه میرساند که این ارز به زودی مهمترین رقیب دلار خواهد بود. یوان در حال حاضر دو شرط از سه شرط لازم برای مطرح شدن به عنوان ارز جهانی برتر را دارد: اقتصاد چین دومین اقتصاد جهان است و آن قدر بزرگ هست که بتواند حفظ ارزش آن در آینده را تضمین کند و دوم، بازارها و زیرساختهای مالی در چین مانند همتای آمریکایی بسیار نیرومند هستند.
رئیس شرکت صنعتی سابیک عربستان اعلام کرد: حمله پهپادی ماه گذشته به شرکت نفتی آرامکو خسارت 400 هزار تا 500 هزار تنی را به تولیدات پتروشیمی این کشور وارد میسازد. یوسف البنیان به خبرنگاران گفت: خسارت مالی در سه ماهه چهارم سال خود را نشان خواهد داد. در شرایط تولید ارزیابی ما این است که حمله پهپادی به آرامکو 400 هزار تا 500 هزار تن محصولات پتروشیمی را کاهش دهد. اوایل امسال آرامکو موافقت کرده بود تا «سابیک» را به قیمت 69.1 میلیارد دلار خریداری کند. شرکت سابیک در حوزه پتروشیمی، مواد شیمیایی، پلیمرهای صنعتی، کودهای شیمیایی و فلزات فعالیت میکند. بزرگترین شرکت دولتی در منطقه خاورمیانه است که دفتر مرکزی آن در ریاض قرار دارد. بر اساس آمار سال 2017 حدود 35 هزار کارمند دارد.
بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد : ذخایر ارزی این کشور با کاهش مواجه شده است. به نقل از خبرگزاری آناتولی، ذخایر طلا و ارز این کشور تا پایان ماه سپتامبر به ۱۰۱.۱ میلیارد دلار رسیده که این رقم در مقایسه با رقم مشابه ماه قبل ۰.۴ درصد کاهش داشته است. طبق اعلام بانک مرکزی ترکیه، میزان ذخایر ارزی این کشور در ماه سپتامبر با ۰.۸ درصد کاهش نسبت به ماه قبل به ۷۳.۸ میلیارد دلار رسیده است اما طی همین مدت حجم ذخایر طلای ترکیه تقویت شده و با ۰.۶ درصد افزایش به ۲۵.۹ میلیارد دلار بالغ شده است. هر چند ذخایر طلا و ارز ترکیه در ماه سپتامبر نسبت به ماه قبل با کاهش بیشتری مواجه شده اما این رقم در مقایسه با سپتامبر سال گذشته ۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است. در سپتامبر ۲۰۱۸ ذخایر طلا و ارز ترکیه با کاهش به ۸۴.۷ میلیارد دلار در یکی از پایینترین سطوح ۵ سال اخیر خود قرار گرفته بود. در دو سال اخیر اقتصاد ترکیه به دلیل تداوم جنگ داخلی در سوریه، مناقشه با آمریکا و بحران ارزی دچار نوسانات زیادی شده است. به دنبال حمله نظامی ترکیه به مواضع نیروهای کرد در شمال سوریه، امریکا تحریم هایی علیه ترکیه اعمال کرد که به سرعت منجر به ریزش لیر شد؛ با این حال، اخیرا با توقف این عملیات، واشنگتن تحریم ها و تعرفه اضافی بر فولاد وارداتی خود از ترکیه را لغو کرد.
در ماه سپتامبر، سود کارخانجات صنعتی چین برای دومین ماه متوالی افت کرد و قیمت تولیدکننده دوباره کاهش یافت. کند شدن اقتصاد بر اثر جنگ تجاری طولانی چین و آمریکا حالا تاثیر منفی خود را بر بودجه شرکتها نشان میدهد. دادههایی که روز یکشنبه توسط اداره ملی آمار چین منتشر شد نشان داد که سود شرکتهای صنعتی چین در ماه سپتامبر ۵.۳ درصد افت کرده و به ۵۷۵.۶ میلیارد یوآن (معادل ۸۱.۴۸ میلیارد دلار) رسیده است. سود شرکتهای صنعتی در ماه آگوست هم ۲ درصد افت کرده بود و این نشان میدهد شتاب این افت در ماه سپتامبر به شدت افزایش یافته است. در حال حاضر بخش صنعتی عظیم چین فشار زیادی را از سوی تنشهای تجاری و تعرفههای چین و آمریکا بر واردات یکدیگر، متحمل شده است. سود این شرکتها از نیمه دوم سال قبل به شکلی محسوس کاهش یافت، هرچند با اقدامات حمایتی دولت چین، این بخش توانست چند بار موقتا به رشد بازگردد. در بازه ژانویه سپتامبر، شرکتهای صنعتی توانستند ۴.۵۹ تریلیون یوآن به درآمد داشته باشند که این ۲.۱ درصد نسبت به سال گذشته افت داشته است. این دادهها نشان میدهند که شرایط در حال بدتر شدن است، چون در هشت ماه ابتدایی امسال، این درآمد ۱.۷ درصد افت کرده بود. سود شرکتهای دولتی چین هم در سه سه ماهه اول امسال ۹.۶ درصد افت کرد.
بر اساس تازهترین آمار بانک مرکزی، استان تهران که دارای بیشترین جمعیت و مبادلات مالی در کشور است سهم بزرگی از تبادلات چک را به خود اختصاص داده به طوری که در شهریور ماه ۳۲.۳ درصد از شمار چکها و ۵۱.۲ درصد از ارزش کل چک های مبادله ای کشور متعلق به این استان بوده است. با توجه به حجم بالای شمار و ارزش چک های صادره در تهران، شمار چک های برگشتی این استان نیز بالاست، به طوری که در شهریور ماه در استان تهران بالغ بر ٢ میلیون و ۴۰۰ هزار فقره چک به ارزش حدود ٤٢٧ هزار میلیارد ریال مبادله شد که از میان آنها، حدود ۲۰۳ هزار چک برگشت خورد که ارزش مجموع آنها به ۴۸ هزار میلیارد ریال می رسد؛ بنابراین، ۲۹.۶ درصد تعداد چک های برگشتی کشور و ۴۴.۸ درصد ارزش این چک ها مربوط به تهران بوده است. با وجود سهم برتر تهران در صدور چک، اما از نظر خوش حسابی و برگشت چک، جزو استان هایی قرار گرفته که نسبت به میانگین کشور، در وضعیت میانه قرار دارد. بررسی آمار نشان میدهد که میزان چک های برگشتی در استان تهران، پایین تر از میانگین کشور قرار دارد. در حالی که میانگین چک های برگشتی در کشور از مجموع چک های مبادله ای صادره از نظر تعداد ۹.۲ درصد و از نظر ارزش ۱۳ درصد است، این نسبت در تهران از نظر تعداد ۸.۴ درصد و از نظر ارزش ۱۱.۴ درصد است.