فرستاده سازمان ملل به یمن تاکید کرد، توافقنامه استکهلم توافقنامهای انسانی برای از بین بردن اختلافات موجود بوده و پیششرطی برای آغاز روند سیاسی نبود.
به گزارش ایسنا، مارتین گریفیث، فرستاده سازمان ملل به یمن در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط با اشاره به اینکه توافقنامه استکهلم شامل اقداماتی مشخص برای اعتمادسازی با هدف تقویت روند صلح و نه توقف آن است، اظهار کرد: این توافقنامهای انسانی برای از بین بردن اختلافات موجود و نه پیششرطی برای آغاز روند سیاسی بود.
گریفیث در پاسخ به سوالی درباره نشانههایی که یمنیها را به امیدواری فرامیخواند، گفت: در شورای امنیت نیز گفتم که نشانههایی برای این امید وجود دارند، به عنوان مثال در دوره اخیر کاهش چشمگیر خشونتها در شمال یمن، آزادی تعدادی از زندانیها و بازداشتیها، صدور مجوز برای کشتیهای حامل نفت جهت ورود به حدیده و نیز اجازه یافتن آژانسهای امدادرسان برای کمک به افراد نیازمند در الدریهمی، انجام موفق مذاکرات جده درباره جنوب همراه با دستیابی به توافقی که به منزله گام نخست در مسیر عملیات صلح پایدار در یمن است را شاهد بودهایم. تمامی این مسایل حسن نیت طرفهای مسؤول، ایجاد تغییراتی چشمگیر و پیشرفتی واقعی در یمن را نشان داده و امیدبخش هستند.
فرستاده سازمان ملل به یمن در ادامه این گفتوگو درباره محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با اشاره به مذاکرات اخیر در جده، بر نقش محوری او در تسهیل دستیابی به راهحلهایی درباره نقاط اختلاف اصلی میان طرفها تاکید کرد و گفت: بن سلمان در ایجاد فرصتهایی برای طرفهای یمنی جهت اعتمادسازی میان یکدیگر و ایجاد بستری مشترک نقش بسزایی داشته و این حمایت بسیار باارزش است.
گریفیث درباره کاهش شدت خشونتها در یمن نیز گفت: نسبت به پایبندی نیروهای حوثیها به آتشبس امیدوار هستم. کاهش شدت اقدامات خشونتآمیز در یمن بر کسی پوشیده نیست و در کنار اینها تلاشهای دو طرف برای ایجاد زمینهای مشترک و موافقت با اقداماتی برای کاهش مشکلات یمنیها همگی نشانههایی امیدبخش هستند.
این مسؤول سازمان ملل درباره حمله به تاسیسات نفتی آرامکو گفت: این اتفاق به منزله هشداری برای منطقه و جهان است، این اتفاق میتوانست به یک فاجعه تبدیل شود، بسیار از خردی که بر موضعگیریها حاکم بود و نیز موفقیت در مقابله با این خطر خرسند هستم، به جای اینکه درگیر جنگی منطقهای باشیم امروز فرصتی برای کاهش خشونتها در یمن داریم که این تحولی بسیار مطلوب است.
این فرستاده سازمان ملل به یمن درباره توافقنامه ریاض نیز گفت: در برگزاری مذاکرات جده شرکت نداشتیم اما از همان آغاز طرح عربستان برای کاهش و توقف تنشها و درگیریها در عدن از این طرح استقبال کردیم، من همواره خواستار بررسی اختلافات سیاسی داخلی پس از جنگ بودهام و تا آنجا که میدانم توافقنامه جده نیز در همین راستاست.
گریفیث درباره چالشهای فعلی در حدیده و توافقنامه استکهلم با اشاره به اینکه حدیده و بندر آن گذرگاهی مهم برای یمن و مسیر دریایی مهمی در زمینه امور تجاری است، نسبت به اجرای توافقنامه هفته گذشته ابراز خوشبینی کرد.
او با اشاره به ایجاد پنج مرکز نظارتی مشترک در اطراف شهر حدیده توسط طرفهای یمنی، این اقدام را نه تنها موجب تقویت آرامش در مناطق آشوبشده و نجات بخش جان غیرنظامیان دانست بلکه تاکید کرد که این پیشرفتی چشمگیر بوده و موجب افزایش اعتماد میان طرفها میشود. این امر برای ما بسیار اهمیت داشته و ما باید از آن حمایت کنیم، ما به تلاشهایمان در بخش اقتصادی توافقنامه مربوط به درآمدهای بنادر و مدیریت آنها ادامه میدهیم اما این امر نباید ما را از ماموریت اصلیمان یعنی دستیابی به راهحلی سیاسی برای این درگیریها دور کند.
وی درباره مساله افراد بازداشت شده نیز گفت: در مذاکرات به همکاریهایمان با مسؤولان مربوطه و نیز صلیب سرخ جهانی جهت تسهیل آزادی تمامی افراد بازداشت شده در اسرع وقت ادامه میدهیم. هفته گذشته با خالد بن سلمان درباره اقداماتمان در اجرای توافقنامه تبادل زندانیان و بازداشتشدگان گفتوگو کردیم و من از همه طرفها خواستم تا حد امکان انعطاف نشان دهند.