تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس قرمز در شروع هفته، قوانین مالیاتی در بازار سرمایه تغییر نمیکند، چراغ سبز بنسلمان برای عرضه اولیه سهام آرامکو، افزایش ۱۰۰ تومانی نرخ دلار در بازار آزاد، عربستان تولید نفت اوپک را در ماه اکتبر افزایش داد، رکوردشکنی مجدد والاستریت، بدهی دولت آمریکا از ۲۳ تریلیون دلار عبور کرد و خوشبینی کمسابقه در بازار نفت را در بر دارد.
رئیس جمهور آمریکا از مدیران فدرال رزرو خواست با کاهش بیشتر نرخ بهره، ارزش دلار را تضعیف کنند. به نقل از رویترز، پس از آنکه بانک مرکزی آمریکا در پایان نشست هفتگی خود با کاهش ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره موافقت کرد، ارزش دلار در برابر همتایانش کاهش یافت؛ اما به نظر میرسد این کاهش آن طور که باید و شاید، رئیس جمهور آمریکا را راضی نکرده است.
ترامپ در واکنش به کاهش ۰.۲۵ نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا گفته که نرخ بهره باید بیشتر و سریع تر از میزان فعلی کاهش پیدا کند، چون با توجه به مشکلات تولیدکنندگان آمریکایی در نتیجه دلار نیرومند، تصمیم فعلی مدیران فدرال رزرو تنها نیشخند به مشکلات آن هاست. ترامپ با بیان اینکه آمریکا اکنون بزرگترین و نیرومندترین کشور جهان است افزود: نرخ بهره ما باید پایین تر از آلمان و ژاپن باشد اما وضعیت فعلی دقیقا برعکس است. مشکل ما چین نیست؛ مشکل ما خود فدرال رزرو است!
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه، با کاهش 931 واحدی معادل 0.30 درصد به رقم 308 هزار و 730 واحد رسید. این در حالی است که در فرابورس شاخص کل با افت 11 واحدی به رقم ۳ هزار و 916 واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش 249 واحدی معادل 0.30 درصد به رقم ۸۲ هزار و 715 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز با رشد 534 واحدی معادل 0.63 درصد، عدد 85 هزار و 96 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 357 واحدی معادل 0.63 درصد به رقم ۵۶ هزار و 903 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، 1014 واحد کاهش معادل 0.29 درصد را رقم زد و به سطح 352 هزار و 747 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 1156 واحد کاهش معادل 0.51 درصد به رقم 224 هزار و 336 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز با 268 واحد افزایش معادل 0.04 درصد همراه بود و عدد 628 هزار و 49 واحد را به نمایش گذاشت.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار: بنا بر مذاکرات صورت گرفته با وزیر امور اقتصادی و دارایی، هیچ گونه تغییری در مالیات سود سهام شرکت های بورسی و فرابورسی صورت نخواهد گرفت؛ در صورتی هم که مقررات مالیاتی جدیدی وضع شود، بنا به اعلام وزیر، این مالیات باید در راستای حمایت از شرکت های بورسی کاهش یابد تا شفافیت مورد تشویق قرار گرفته و تولید و صادرات کشور تقویت شود. شاپور محمدی همچنین در خصوص شایعاتی مبنی بر وضع مالیات عایدی سرمایه تصریح کرد: همان گونه که در مصاحبه های قبلی هم اعلام شده بود، مخالفت سازمان بورس با وضع چنین مالیاتی بر بازار سرمایه به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام شد و وزیر محترم نیز بر عدم وضع چنین مالیاتی تأکید داشته اند. محمدی اطمینان داد: جای هیچ گونه نگرانی درخصوص تغییر مقررات مالیاتی مرتبط با بازار سرمایه نیست و در صورت تغییر، به گونه ای خواهد بود که بازار سرمایه بیش از پیش حمایت شود. /سنا
حمدبن سلمان، ولیعهد عربستان، روز جمعه رسما مجوز عرضه اولیه سهام شرکت دولتی آرامکوی این کشور را صادر کرد. تصمیم نهایی در این زمینه طی جلسهای که روز جمعه سران سعودی با بن سلمان داشتهاند، گرفته شده و ولیعهد عربستان در این جلسه تأکید کرده که در حال حاضر حمایت کافی از سوی سرمایه داران سعودی برای خرید سهام آرامکو در بازار داخلی این کشور وجود دارد. انتظار میرود سهام آرامکو امروز و همزمان با نخستین روز معاملاتی این هفته در بورس عربستان عرضه شود. قرار است بخش کوچکی از سهام آرامکو، احتمالا یک تا دو درصد، در عرضه اولیه فردا در بورس عربستان به فروش برسد. در مجموع قرار است 5 درصد از کل سهام آرامکو در بورس داخلی عربستان و بورسهای بینالمللی عرضه شود و سعودیها انتظار دارند از محل عرضه اولیه 5 درصد سهام آرامکو حدود 100 میلیارد دلار منابع مالی شناسایی کند. منابع آگاه میگویند با وجود اینکه سعودیها به دنبال رساندن ارزش آرامکو به 2 هزار میلیارد دلار هستند، شاید شاهد بسته شدن عرضه سهام این شرکت بر مبنای 1500 میلیارد دلار باشیم. /راشاتودی
طلا در حوالی مرز ۱۵۰۰ دلار گیر افتاده و نظرسنجی هفتگی کیتکونیوز نشان داد تحلیلگران والاستریت انتظار ندارد وضعیت مذکور به این زودی تغییر کند، در حالی که سرمایهگذاران نسبت به بالا رفتن قیمت طلا در معاملات هفته جاری خوش بین ماندهاند. در نظرسنجی کیتکونیوز از تحلیلگران وال استریت، ۱۴ تن شرکت کردند که از میان آنها، هفت تن یا ۵۰ درصد نظر خنثی داشتند، در حالی که چهار تن یا ۲۹ درصد افزایش قیمت و سه نفر یا معادل ۲۱ درصد کاهش قیمت طلا را پیشبینی کردند. در نظرسنجی کیتکونیوز از سرمایهگذاران، ۵۵۲ تن شرکت کردند که از میان آنها ۴۰۳ تن یا ۷۲ درصد افزایش قیمت طلا و ۸۷ نفر یا ۱۶ درصد کاهش قیمت طلا را پیشبینی کردند و ۶۲ تن یا ۱۱ درصد هم نظری نداشتند. اوله هانسن، مدیر استراتژی کالا در ساکسو بانک به کیتکونیوز گفت: تصور میکنم فعلا باید کاملا درباره طلا نظر خنثی داشته باشیم. من همچنان درباره روند بلندمدت طلا خوشبین هستم اما تا زمانی که نمودارها تغییر قابل توجهی نشان ندهد، اقدامی انجام نخواهم داد.
نظرسنجی رویترز از کارشناسان نشان داد تولید نفت اوپک در ماه اکتبر امسال به ۲۹ میلیون و ۵۹۰ هزار بشکه در روز رسید که ۶۹۰ هزار بشکه بالاتر از ماه سپتامبر امسال است. ۱۱ عضو اوپک که طبق توافق جهانی کاهش تولید نفت متعهد به کاهش تولید نفت هستند، در ماه اکتبر امسال ۱۴۰ درصد به این توافق پایبند بودند. این در حالی است که پایبندی این کشورها به توافق یادشده در ماه سپتامبر امسال، ۲۲۲ درصد بود. در ماه اکتبر امسال اکوادور بیشترین افت تولید را در میان اعضای اوپک تجربه کرد، زیرا اعتراضها به سیاستهای ریاضتی دولت این کشور سبب شد حداقل ۲۰ میدان نفتی این کشور تعطیل شود. تولید نفت عربستان نیز در ماه اکتبر امسال با ۸۵۰ هزار بشکه افزایش به ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز رسید.
شاخص های بورسی در آخرین روز از معاملات هفتگی تحت تاثیر اخبار مربوط به اقتصاد آمریکا قرار گرفتند: با وجود اعتصابات گسترده در جنرال موتورز، اشتغالزایی خوبی در بازار کار آمریکا صورت گرفت و از طرف دیگر چین و آمریکا نیز به وافق تجاری نزدیک تر شده اند. استیون منوچین- وزیر خزانه داری و رابرت لایتهایرز- وزیر بازرگانی آمریکا با لیو هه- معاون نخست وزیر چین گفتوگو کردند تا مراحل امضای فاز نخست توافق تجاری را نهایی کنند.
جفری هالی، استراتژیست ارشد بازارهای جهانی در مؤسسه "اواندا " - گفت: توافق تجاری بین چین و آمریکا حتی اگر موقتی باشد میتواند یک لحظه سرنوشتساز برای اقتصاد کلان و بازارهای جهانی باشد. مسأله دوم مهم موافقت بانک مرکزی آمریکا با کاهش مجدد نرخ بهره خواهد بود که می تواند نیروی محرکه جدیدی برای رشد باشد.
در وال استریت شاخصها همگی صعودی بودند تا جایی که شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" ۱.۱۱ درصد پرش کرد و به ۲۷ هزار و ۳۴۷.۳۳ واحد رسید، شاخص " اس اند پی ۵۰۰" با ۰.۹۷ درصد صعود تا سطح ۳۰۶۶.۹۱ واحدی بالا رفت و به بالاترین سطح تاریخ خود رسید و دیگر شاخص مهم بورسی یعنی " نزدک کامپوزیت" با جهش ۱.۱۳ درصدی در سطح ۸۳۸۶.۴۰ واحدی بسته شد و رکورد قبلی خود را جابجا کرد.
گمرک ایران اعلام کرد، ورود ماینرها به کشور جز در موارد استثنایی که ماینرها تحت ردیف تعرفه پردازنده یا عناوین مشابه وارد کشور شدهاند، غیر قانونی انجام شده است.
دونالد ترامپ، در حالی از گزارش مشاغل اخیر آمریکا و تأثیر مثبت آن بر بازار سهام تقدیر کرد که منتقدان به علت عمل نکردن به وعده خود برای کاهش هزینهکردهای دولت که بدهی ملی آمریکا را به بیش از ۲۳ تریلیون دلار رسانده ، تحت فشار قرار دادهاند. گزارش اشتغال روز جمعه آمریکا که دونالد ترامپ به آن مینازید، نشان داد که اقتصاد آمریکا فراتر از انتظارات ظاهر شده و در ماه اکتبر ۱۲۸۰۰۰ شغل ایجاد کرده است. این گزارش باعث جهش شاخصهای سهام و رکورد زنی برخی از آنها شد. علیرغم این خبر به ظاهر خوب، عمر این پیروزی ترامپ با موجی از انتقادات در مورد ناتوانی او در عمل به وعدههای کمپین انتخاباتیاش، برای کاستن از بدهی ملی تاریخی آمریکا که به نظر میرسد از ۲۳ تریلیون دلار فراتر رفته است، کوتاه شد. طبق اعلام ناظر بدهی آمریکا، مؤسسه پیتر جی پترسون، سطح بدهی آمریکا امسال به حدی بالا رفته است که دولت باید به ازای هر یک روز بهره آن، رقم شوکه کننده یک میلیارد دلار را بپردازد. البته دولت ترامپ در بالا بردن سطح بدهی آمریکا تنها نیست. دولت اوباما ۹ تریلیون دلار به رقم بدهی آمریکا افزود، در حالی که جورج بوش هم نزدیک به ۶ تریلیون دلار به آن اضافه کرده بود. دولت ترامپ تا به این لحظه بین ۳ تا ۴ تریلیون دلار به بدهی آمریکا اضافه کرده است.
کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس درپی تصمیم فدرال رزرو آمریکا برای کاهش نرخ بهره اقدام به سیاستهای تسهیل اقتصادی کرده و در جدیدترین دور این اقدامات، کویت هم نرخ بهره را کاهش داد. این نخستین بار از سال ۲۰۱۲ تاکنون است که کویت نرخ بهره را کاهش میدهد. بانکهای مرکزی در حاشیه خلیج فارس برای تصمیمگیری درباره نرخ بهره معمولا در مسیر بانک مرکزی آمریکا حرکت میکنند تا توازن ارزهای خود با دلار را حفظ کنند. پیشتر عربستان، امارات، بحرین و قطر نیز نرخ بهره را در بانکهای خود کاهش داده بودند.
نفت آخرین روز معاملات هفته گذشته را تحت تأثیر رشد مطلوب مشاغل و کاهش شمار دکل های حفاری نفت آمریکا با افزایش قیمت به پایان برد؛ اما موفق نشد از کاهش هفتگی اجتناب کند. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با دو دلار و دو سنت یا ۳.۷ درصد افزایش، در ۵۶ دلار و ۲۰ سنت در هر بشکه بسته شد. بهای معاملات آتی نفت برنت دو دلار و هفت سنت یا ۳.۵ درصد افزایش یافت و در ۶۱ دلار و ۶۹ سنت در هر بشکه بسته شد. افزایش قیمت معاملات جمعه، افت هفتگی نفت را محدود کرد و در نتیجه وست تگزاس اینترمدیت ۰.۸ درصد و نفت برنت ۰.۱ درصد کاهش پیدا کرد.