دانستنی‌های حقوقی؛

در چه مواردی مردان می‌توانند از پرداخت نفقه خودداری کنند؟

در قوانین مدنی و کیفری ایران نسبت به پرداخت نفقه تأکید بسیاری شده است تا از طریق آن، مردان ملزم به پرداخت حق و حقوق شرعی و قانونی همسر خود باشند، اما در مواردی نیز به آنان اجازه داده شده است که از پرداخت آن خودداری کنند.
کد خبر: ۹۳۴۸۴۳
|
۱۴ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰ 05 November 2019
|
23675 بازدید
|
۹

در قوانین مدنی و کیفری ایران نسبت به پرداخت نفقه تأکید بسیاری شده است تا از طریق آن، مردان ملزم به پرداخت حق و حقوق شرعی و قانونی همسر خود باشند، اما در مواردی نیز به آنان اجازه داده شده است که از پرداخت آن خودداری کنند.

به گزارش «تابناک» طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه عبارت است از نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل: مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و هر آنچه به صورت عادت یا احتیاج لازمه زندگی وی باشد البته قانون میزان دقیقی برای نفقه مشخص نکرده بلکه نفقه را بر مبنای نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن و منطبق با عرف زمان و مکان زندگی زوجین دانسته است.

مهمترین چراغ سبز قانون مدنی برای ندادن نفقه به زن ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی است که می‌گوید هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود.

از جمله موارد تمکین، اقامت در اقامتگاه دایمی شوهر است یعنی زن برای دریافت نفقه باید در خانه شوهر زندگی کند؛ مگر در یک مورد استثنا و آن اینکه در عقد ازدواج شرطی غیر از آن شده باشد که زن در منزل دیگری یا خانه دیگری زندگی کند.

اگر زن بدون دلیل موجه و بدون موافقت شوهر خانه را ترک کند و حتی در خانه پدر یا مادر خویش اقامت کند، مرد می‌تواند نفقه پرداخت نکند.

مورد دیگر، الزام زن به حسن معاشرت با شوهر خویش است. زنی که بدون دلیل موجه از تمکین خودداری کند، ناشزه یعنی نافرمان و خاطی نامیده می‌شود و در این صورت علاوه بر اینکه مرد از دادن نفقه معاف خواهد بود، می‌تواند طلاق وی را نیز از دادگاه تقاضا کند. سوءرفتار زن یا انتخاب شغلی مغایر با شئون اخلاقی و وظایف زناشویی و داشتن معاشران فاقد صلاحیت اخلاقی از دیگر موارد نشوز محسوب خواهد شد.

طبق ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی، در عقد منقطع، زن حق نفقه ندارد مگر اینکه شرط شده یا اینکه عقد مبنی بر آن جاری شده باشد. نفقه تنها منحصر به زنی است که به عقد دایم درآمده است و در عقد یا ازدواج موقت زن مستحق نفقه نخواهد بود مگر اینکه در موقع عقد شرط شده باشد یا اینکه طرفین ابتدا با هم توافق کرده باشند.

برای نقد کردن نفقه زن می‌تواند دو نوع شکایت حقوقی و کیفری را مطرح کند که نوع اول دادخواست حقوقی و دیگری شکایت کیفری است.

هنگامی که زن از شوهر خود تمکین می‌کند و شوهر از دادن نفقه خودداری می‌ورزد، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده و طرح دعوی حقوقی برای گرفتن نفقه، محکومیت شوهر به پرداخت نفقه را از دادگاه بخواهد و در این صورت دادگاه پس از بررسی ادعای زن حکم به پرداخت نفقه خواهد داد، اما اگر مرد محکوم به پرداخت نفقه شود و از پرداخت آن، امتناع کند، زن می‌تواند درخواست طلاق مطرح کند و قاضی مرد را مکلف و مجبور خواهد کرد که وی را طلاق دهد. راه حل دیگر برای نقد کردن نفقه، شکایت کیفری است که علاوه بر دادخواست حقوقی خواهد بود.

از آنجایی که عدم پرداخت نفقه در قانون ایران جرم است، زن در صورتی که نفقه‌اش را دریافت نکند، می‌تواند تعقیب جزایی شوهر را از دادگاه بخواهد و در این صورت با اثبات عدم پرداخت نفقه، مرد علاوه بر پرداخت نفقه، به مجازات مقرر در قانون نیز محکوم خواهد شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۹
داستان واقعی
|
Canada
|
۰۷:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
زن رو محتاج به نون شبش می کنند ؟؟؟؟!!!
قوانین نیاز به اصلاح و بروز رسانی دارتد.

زنی رو فرض کنید که بواسطه کتک خوردن و بد رفتاری همسرش تامین جانی ندارد، مجبور می شه خونه رو رها کنه و جونشو نجات بده، میره پزشک قانونی، ارجاعش می دهند شورای حل اختلاف ! شورا برای رفع مشکل بازگشت به منزل ناامن رو توصیه می کنه!!! اگر زن نره نافرمان حساب میشه و حق هیچ نداره ! اگر بره دوباره کتک میخوره و آش و لاش با هزار درد و الم جسمی و روحی اگر بتونه فرار می کنه ؟ دادگاه طلاق نمیده چون مرد نمیخواهد، بچه ها اهرم فشار بر زن حساب می شوند ، چون زن نه طلاق داره و نافرمان هم حساب شده !
، بدلبل تالمات روحی وجسمی زن پنجسال تحت درمان روانپزشک و روانشناس قرار می گیره ، بعد از ده سال دوندگی توی راهروهای دادگاه و وکیل گرفتن بالاخره با بخشیدن بخشی از مهریه موفق میشه طلاق بگیره و وقت ملاقات هفتگی با فرزندانش ؟؟؟؟ عمر سوخته و جوانی رفته و هزار خراش بر روح و جسمش و بی پولی مانده بر جا
حالا فاز بعدی شروع میشه اگر بتونه اگر ! بقیه مهریه اش رو بگیره ؟؟؟
البته وکلای محترم گرفتن مهریه رو مشروط به برداشتن نصف اون برای خودشون اعلام می کنند ! و پرداخت مهریه هم که قسط بندی شده طبق قوانین !!
بنظر شما چقدر حقوق زن رعایت و احقاق شده؟؟؟ آیا قوانین موجود کارا هستند ؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
من اشتباها مثبت دادم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
مجبور کردن زن به رابطه‌ی زناشویی در حالیکه زن تمایل ندارد خود نوعی تجاوز جنسی می‌باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
دکی فقط بیاد خونه مرد بخوره و بخوابه؟ اومدیم کلا تمایل نداشت یا دو ماه یکبار تمایل داشت بعد مرد چه خاکی به سرش بکنه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
دلتون خوش ها! اکثر زنهای امروزی نه تنها تمکین نمیکنن که بلکه نفقه مهریه و هزار تا چیز دیگه هم ازت میگیرن!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
همینه که هست دوست نداری زن نگیر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
چطور میتوان عدم تمکین زن را ثابت کرد؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
با دوربین مخفی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
متاسفانه قوانین مورد اشاره اجرایی نمی باشد
مرد در صورتی می تواند درخواست طلاق کند که
مهریه را پرداخت کند
اجرت المثل پرداخت کند
نیمی از اموال خود را به نام همسر بزند( قانون خانواده مصوب مجلس 1393)
ولی زن خیلی راحت می تواند در خواست مهریه کند
در خواست نفقه کند و در عین حال بدون تمکین زندگی کند و مرد مجبور به فرهم اوردن خانه و وسایل زندگی بدون حضور زن می باشد

نفقه زن به تنهایی معمولا از حقوق قانون کار جمهوری اسلامی بیشتر می باشد


در صورتیکه زن هر گونه خطایی نامشروعی داشته باشد هیچ حق طلاقی را برای مرد ایجاد نمیکند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟