واکنش اتحادیه اروپا و آمریکا به اخراج یک بازرس آژانس از ایران، آغاز به کار ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس، اعلام جزئیاتی از نشست شورای حکام آژانس درباره ایران و تفاهم اولیه گانتز و لیبرمن برای تشکیل کابینه اسرائیل، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نامه اعتراضی ایران در مورد حمله به سه نفتکش در سواحل عربستان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامه وال استریت ژورنال روز پنجشنبه نوشت: ایران در نامه ای به سازمان بین المللی دریانوردی (ایمو) در مورد نا امن بودن دریای سرخ هشدار داد و در این نامه، به حمله به سه فروند نفتکش ایران در شش ماه گذشته در سواحل عربستان سعودی تدوین و ارسال شده است.
وال استریت ژورنال در ادامه می نویسد: ایران در نامه خود، سازمان بین المللی دریانوردی را به دلیل حملات به تانکرهای نفتی خود شماتت نمی کند، ولی یادآور می شود که این حملات توسط یک یا چند کشور سازماندهی شده است، زیرا پیش از این نیز دو تانکر نفتی پرچمدار ایرانی دیگر به همین ترتیب در همان منطقه مورد حمله قرار گرفته است.
ایران در نامه به سازمان بین المللی دریانوردی ـ که سی ام اکتبر (هشتم آبان) بازمی گردد ـ اعلام می کند، نگرانی عمده در این رابطه این است که الگوی سازمان یافته و کاربری این حملات در مدت زمان کوتاهی و مکان های مشابه باعث شده است دریای سرخ به مسیری ناامن برای کشتی ها تبدیل شود.
به دنبال حادثه ۱۹ مهرماه و حمله به نفت کش های ایران در سواحل عربستان، روابط عمومی و امور بین المللی شرکت ملی نفتکش ایران اعلام کرد که انفجارها احتمالا ناشی از شلیک دو موشک بوده که در ساعتهای ۵ و ۵:۲۰ صبح به شناور نفتی ایران اصابت کرده است.
طبق گزارش های منتشره انفجارها آسیب جدی به دو مخزن اصلی نفتکش وارد نکرده و وضعیت کلی نفتکش ها چند روز بعد به کنترل اولیه درآمد.
شرکت ملی نفتکش ایران در توضیح بیشتر آسیبهای وارده، در اطلاعیه گفت: «این سانحه آسیب دیدگی در مخازن ۱ و ۲ در قسمت سمت راست کشتی به ابعاد نیم تا یک و نیم متر در بدنه کشتی ایجاد کرده است. »
واکنش اتحادیه اروپا و آمریکا به اخراج یک بازرس آژانس از ایران
«ماریا کوچیانچیچ» سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه با صدور بیانیهای از لغو پذیرش یک بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران ابراز نگرانی کرد.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، در بیانیه سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آمده است: «اتحادیه اروپا از اتفاقاتی که حول یک بازرس آژانس اتمی در ایران رخ داده، عمیقا نگران است».
از سوی دیگر، «جکی وولکات» نماینده آمریکا در سازمانهای بینالمللی و آژانس اتمی، مدعی شد بازداشت موقت یک بازرس آژانس در ایران، اقدام «تحریکآمیز ظالمانهای» است.
به نوشته رویترز، وولکات با ادعای اینکه اقدام ایران علیه یک بازرس آژانس، «ارعاب بیدلیل» ناظران بینالمللی بوده، گفت: «زمان آن رسیده که ایران به سؤالات آژانس درباره یافت شدن بقایای اورانیوم در یک تأسیسات توضیح دهد».
وی در بیانیهای که در جلسه امروز شورای حکام آژانس اتمی خواند، ادعا کرد: «تمام اعضای شورای حکام باید تصریح کنند که چنین اقداماتی کاملا غیرقابل قبول بوده، تحمل نخواهد شد و عواقبی به دنبال آن خواهد بود».
آغاز به کار ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس
ائتلاف دریایی به سرکردگی آمریکا در خلیج فارس، روز پنجشنبه رسما عملیات خود را از بحرین برای آن چه «محافظت از عبور و مرور دریایی و کشتیها» عنوان شده، آغاز کرد.
این ائتلاف هدف خود را محافظت از تأمین نفت در منطقه در برابر تهدیدات احتمالی عنوان کرده است.
بحرین که میزبان ناوگان پنجم دریایی آمریکاست، به همراه امارات و عربستان در این ائتلاف حضور دارند.
«جیم مالوی» فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا در خاورمیانه، هدف از آغاز به کار این ائتلاف را عملیات تدافعی عنوان کرده است.
مالوی در عین حال عملیات این ائتلاف را نه برای دورهای کوتاه مدت، بلکه با هدف حضوری بلند مدت تا آن زمان که لازم باشد، عنوان کرده است.
برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه برای جلوگیری از تشدید تنشها در منطقه از حضور در ائتلاف دریایی آمریکا خودداری کردهاند.
اعلام جزئیاتی از نشست شورای حکام آژانس درباره ایران
با پایان یافتن نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که درباره ایران برگزار شده بود، سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی توضیحاتی را اعلام کرد.
در این ارتباط، سخنگوی شورای آژانس گفت: کورنل فروتا، مدیرکل موقت آژانس، امروز گزارش شفاهی درباره موضوعات پادمانی در ایران به شورای حکام آژانس اتمی ارائه کرد.
به گفته سخنگوی آژانس، فروتا به شورای حکام اعلام کرده است که تلاشهای آژانس در ارتباط با اظهارات پادمانی ایران همچنان ادامه خواهد داشت.
فروتا همچنین از ایران خواستار همکاری بموقع شده و تأکید کرده است که همکاریهای آژانس با ایران برای حل مسائل ادامه دارد.
تفاهم اولیه گانتز و لیبرمن برای تشکیل کابینه اسرائیل
حزب «آبی و سفید» به ریاست «بنی گانتز» و «اسرائیل بیتنا» به ریاست «آویگدور لیبرمن» روز پنجشنبه به یک تفاهم اولیه برای تشکیل کابینه به نخست وزیری گانتز دست یافتند.
به گزارش شبکه 12 رژیم صهیونیستی، رؤسای این دو حزب امروز در مذاکرات خود به تفاهمهای اولیه درباره چندین موضوع دست یافتند که یکی از این موضوعات، افزایش حداقل حقوق برای از کار افتادگان و همچنین تخصیص مزایایی برای معلولان است.
این موضوعات از جمله مواردی است که حزب لیبرمن به عنوان یک شرط اولیه برای مشارکت در کابینه به ریاست گانتز مطرح کرده است.
بر اساس گزارشها، هنوز موضوعات مورد اختلاف احزاب گانتز و لیبرمن پابرجا مانده و بر اساس گزارش شبکه 12، دو حزب توافق کردند در روزهای آینده، جلسهای برای تکمیل رایزنیها برگزار کنند.
تفاهم میان گانتز و لیبرمن تنها دوازده روز پیش از پایان مهلت رئیس رژیم صهیونیستی به گانتز برای تشکیل کابینه جدید ایجاد میشود.
گانتز پس از ناکامی نتانیاهو در تشکیل کابینه از سوی رئیس رژیم صهیونیستی، مأمور تشکیل کابینه جدید شده است.