حالا دولتی که سال هاست در پی احیای حق پخش رقابتهای ورزشی به خصوص مسابقات رشته فوتبال بوده تا خودش نیز از شر هزینههای باشگاهداری دولتی خلاص شود، فرصت بکری برای استیفای حقوق ورزش و باز هم بالاخص چند رشتهای که بازیهای داخلی شان بیشتر روی آنتن میرود، پیدا کرده است. در مثل مناقشه نیست و ضرب المثل «از بغض معاویه است، نه از حب علی» اینجا و در سیاستی که دولت در پیش گرفته شده، تا حدودی معنا میدهد.
در حالی که ورزش قهرمانی کشور و لیگهای مختلف که پایه و مبنای تولید ستارگان ورزش محسوب میشوند، از بی پولی در حال نابودی و در آستانه انحلال بسیاری از تیم هاست، احیای درآمد حق پخش و رایت تلویزیونی میتواند نجات بخش اقتصادی به حساب بیاید، اما بعید است، زور دولت به این راحتیها به سازمان پرقدرت صداوسیما برسد.
تلویزیون ایران در حالی که سال هاست برای خرید حق پخش مسابقات بین المللی ورزشی از جمله بازیهای المپیک، جام جهانی فوتبال، جام ملتهای اروپا و آسیا، بازیهای آسیایی، لیگهای اروپایی فوتبال و لیگ قهرمانان اروپا و آسیا و سایر مسابقات مهم، پولهای هنگفتی پرداخت میکند، بعد از خروج ضرغامی از ساختمان جام جم، هیچ گاه حاضر نشده برای تهیه تصاویر ضروری موردتوجه بیننده رقابتهای داخلی، بودجهای اختصاص دهد و بازیهایی نظیر دربی فوتبال تهران و مسابقات استقلال و پرسپولیس در لیگ و جام حذفی را با وجود درآمدزایی صدها میلیاردی از محل آگهی بازرگانی، رایگان روی آنتن برده است و گوشش به حرف کسی بدهکار نیست!
تلویزیون پا را حتی فراتر گذاشته و در برخی رشتههای کم هوادار دیگر، برای پخش در برخی شبکهها از جمله کانالهای استانی، پول هم طلب کرده است که نظیر این رفتار عجیب و خارج از عرف، در هیچ جا دیده نمیشود! حالا دولت در اوج یک مناقشه تازه، دست روی یک معضل قدیمی گذاشته و میخواهد همه این مخارج را مستقیم و رأسا از جیب و حساب صداوسیما برداشت کند و به صاحبانش بدهد. هرچند این اقدام میتواند آتش جنگ دوطرف را شعله ورتر کند، به نظر میرسد دولت فعلا دلیل منطقی محکمتری از ماجرای حق پخش برای تادیب صداوسیما پیدا کند.
معاون وزیر ورزش و جوانان میگوید: احیای حق پخش تلویزیونی و ورزش جزو تکالیف قانونی وزارتخانه است و برای همین با تدبیری که صورت گرفته با درخواست ما از سازمان برنامه و بودجه به میزان کارشناسی شده حق پخش ورزش کشور از سرفصل اعتبارات سازمان صداوسیما کاسته و به سرفصل اعتبارات وزارت ورزش و جوانان اضافه خواهد شد. در واقع تهاتر اعتبارات با کمک دولت و سازمان برنامه و بودجه بهترین و قانونیترین راه حل برای احیای حق پخش تلویزیونی و ورزش است و امیدوارم صداوسیما تمکین کند و قطعا با این حرکت به زودی بخش مهمی از نیازهای ورزش کشور بخصوص در بخش فوتبال ملی و باشگاههای پرطرفدار استقلال و پرسپولیس در آستانه ورود به فرابورس حل میشود.
این صحبتها نشان میدهد، حالا مدیران تلویزیون هم مجبورند با پخش رویدادهای ورزشی داخلی، با صاحبان اصلی سیگنال یعنی باشگاهها و فدراسیونها وارد مذاکره شوند و برای جلب رضایت آنها چه از طریق پرداخت نقدی و چه دادن فضای تبلیغاتی از راه آگهی بازرگانی به تکاپو بیفتند. برای ورزشیها این دستاورد حتی اگر به ازای ضربهای به تلافی اقدام سیاسی رسانه ملی باشد، بسیار ارزنده و شیرین است.
نویسنده: پژمان حسین زاده